✿ Rumah SalYa ✿: 2018

Fresh from the owner...

03 December 2018

Kisah seekor ABEN.


Assalamualaikum...

Dah lama sangat tak bersiaran kat sini. Bukan setakat bersawang lagi dah. Macam rumah berhantu pun ada ni. Haha... Adoiii, memang mood ke laut paling dalam betul. Rindu nak berblog macam dulu tapi tak cukup rajin la sekarang. Faktor usia barangkali. Tapi kali ni macam terajin la pulak.

Untuk entri ni nak bercerita tentang Aben. Ahli baru keluarga SalYa. Dapat Aben dalam bulan Februari. 2 hari lepas birthday Alya. Budak² ni memang teringin lama dah dengan spesis si Aben ni. Bila tanya encik husben, dia kata ok. So mencari la akan spesis Aben.

2nd day Aben kat rumah. Baru la boleh sentuh². Kalau tak, jangan harap. Garang bebenor.

Budak² ni bercerita dengan jiran depan rumah pasal nak bela kucing. Jiran ni kata ada. Tapi kucing kampung. Nak jantan ke betina. Pilihannya jantan la. Tapi masa tu puan jiran tak boleh ambil lagi kucing tu sebab tengah sakit. Menunggu la dengan penuh sabar budak² ni.

Bulan berganti bulan. Sampai la bulan 2 tu puan jiran kata kucing jantan tu umurnya dah 7 bulan. Dah besar la kiranya. Leceh sikit kalau ikutkan. Tapi nak tunaikan kehendak anak², ambik juga la. Dan Aben baru je baik selesema. Actually tak baik betul pun. Masa dapat tu still selesema.

First day dapat, memang garang si Aben. Dia macam takut dengan orang. Nak lari je kejenya. Masa bawak masuk dalam rumah pun dia lari menyorok bawah meja, dalam bilik. Merata la mencari. Masa aku kecik² dulu, bela jugak kucing. Tapi tak ada pengalaman macam dengan Aben ni. Totally new la.

Second day dia ok sikit tapi still takut². Yang paling best, malam first dia dok mengiau je depan sliding. Pening kepala mak. Dok mundar-mandir nak keluar. Dan esoknya dia berak atas cadar. Sabar je la.

Mak rasa spesis kucing kampung ni memang manja. Aben memang suka tidur celah² orang.

 Jiran kata dia lupa nak pesan, first day kena kurung dia dalam bilik air dengan pasir²nya. Nak biasakan dia la. Mak mana la tau. Tak ada experienced tu. Kucing² mak semua bebas keluar masuk rumah tak kira masa. Rumah kampung katakan.

Masa dapat pun Aben memang kurus. Sebab baru baik demam katanya. Ok fine. Tapi selera makan dia memang kureng. Makan pun sikit je. Mak memang tak pernah bawak kucing ke vet. Kat situ lagi satu lack of ecperienced. Tak sama macam bela kucing zaman budak².

Lama² memang dia makin ok. Tapi selesemanya macam tak pernah baik. Ada je hingus. Bersin. Ingatkan dalam healing proses so mak buat derk je la. Bawak balik kampung pun sepanjang perjalanan dia tak meragam. Tidur je. Tapi bila sampai tempat baru dia menyorok bawah katil.

Sebulan jugak dia still selesema sampai la satu tahap tengok dia tak nak makan dah. Risau la jugak. Lastly baru bawak pergi vet. Doc kata dah teruk selesemanya ni tapi tak effect anggota dalaman dia. So, kira ok la . Alhamdulillah.

Tapi lepas bawak pergi vet terpaksa tinggalkan dia kat hotel kucing sebab nak balik kampung lama. Rumah mak ok je. Ada orang boleh tengokkan. Tapi belah husben ada yg takut kucing jadik leceh nak bawak balik. Nak tinggalkan kat klinik tak boleh sebab dia tak vaksin. Selagi tak baik tak boleh vaksin.

Dan Aben pernah hilangkan diri dia seminggu. Menangis la budak² ni. Sebelum ni pun kalau dia kekuar dia akan balik. Tapi kali yang itu, dia tak balik². Husben kata dia nak mati dah agaknya. Sebab tu dia lari. Dia tak nak tuan dia sedih. Dan ditakdirkan jugak satu malam tu, masa ronda² tamana, ternampak dia kat tengah jalan. Budak² ni macam histeria jumpa kucing. Adoiii...

Keakraban Aben dan Aden. Mungkin dia tau yang Aden pun terpisah daripada keluarga sendiri. Dia je la ahli keluarga Aden.

Dan takdir jugak yang menemukan Aben dengan seekor Aden. Ini pun jiran selorong yang bagi. Kucing jantan juga. Masa mula² dapat risau jugak, Aben ni boleh get along tak dengan Aden. Alhamdulullah, Aben baik sangat dengn Aden walaupun Aden anak kucing yang menjengkalkan. Haha... Boleh tengok muka Aben bila Aden sibuk nak tangkap ekor dia.

Aben lepas bawak ke vet nampak macam ok sikit. Tapi lepas balik dari hotel kucing nampak macam tak sihat semula. Still makan tapi sangat la kurang. Lepas 2 minggu balik dari vet tu tengok selera dia makin down. Minum pun kureng sangat². Makin kurus pulak si Aben ni.

Renungan terakhir Aben. We do miss you. Hope to see you again...

Bila tengok dah 2 ke 3 hari dia tak makan, minum pun tak nak. Banyak melepek je, risau jugak. Sampai 1 tahap tu dia duduk bawah washing machine tak nak keluar. Sampai basah la sebab paip salur air tu tiba-tiba tercabut. Still dia tak nak lari.

Dah rasa lain macam ni. Petang tu jugak bawak ke vet for the second time. And doc kata selesema teruk ni. Dia dah tak boleh bau makanan dia. Badan pun dah dehydrate. Doc suruh paksa dia makan dengan minum. Bagi la ikut syringe ke apa ke asalkan dia makan dengan minum.

Tapi dah paksa pun still dia tak nak buka mulut. Masuk la tapi sangat sikit. Memang rasa dah lain dah Aben ni. Dia mundar-mandir. Lepas tu keluar dari tempat dia berehat. Duduk depan rak tv. Husben kata doa banyak² supaya dia cepat sembuh. Berkat bulan mulia. Tapi kalau dah tkdir dia pergi kena terima. Itu pesan dia dekat anak².

Sedang elok lepas encik husben keluar ke masjid untuk solat isyak dan terawih,  Aben mti dengan disaksikan anak². Menangis budak² ni jangan cakaplah. Sebab tengok sendiri kan.

Aben datang bulan 2 dan perginya bulan 5. 20 Mei 2018 bersamaan dengan 4 Ramadan 1439H. Perginya dalam keadaan dia sememangnya sakit daripada mula.

p/s: Terima kasih Aben kerana menjadi sebahagian daripada ahli keluarga kami walaupun untuk seketika. We love you till forever.







21 June 2018

Ragam 1 Syawal 1439H/15 Jun 2018.


Assalamualaikum...


Random pics sepanjang 1 Syawal tahun ni. Alhamdulillah, first time ni semua adik-beradik ada. Memang rare. Sebabnya kalau aku ada, abang aku tak ada. 

Kalau jumpa pun kejap je. Raya kedua. Itupun masa Aus setahun lebih umurnya. Lepas tu tak pernah jumpa time raya. Adeh... sedih. Aku rasa ayah aku paling happy sebab semua orang ada.


Tahun ni tema olive green. Memang dalam perancangan. Cuma tak berapa nak yakin dapat tak color ni. Sebab dah 2 tahun plan color dark grey tak dapat² pun. 

Shopping pun last² minutes. Memang rezeki dengan color ni tahun ni. 2 tahun lepas anak dara nak pakai hitam. Maka hitamlah pilihannya. Pic family tak ada langsung. Gila sedih. Haha...

Last year merah sebab tu je pilihan akhir yang ada. Last year pic family ada.


Kata husben, baju anak dara paling mahal. memang pun. Ada dua baju aku berkenan tapi sayangnya tak ada size. Ikutkan Kak Long Alya nak pakai jubah macam adik². 

Jubah lelaki tu. Tapi rasanya kalau pakai pun tak nampak macam jubah lelaki kot sebab dia orang berdua pakai tudung. Tutup la bahagian leher tu. Adoiii la... anak!!!


First time anak² teruna pakai jubah. Macam tahfiz. Jubah shopping kat mydin je. Tengok² je berkenan. Husben pun sama. So ambik la 3 untuk anak bujang 3 orang.

Harga mampu milik. Memang tak sangka la dengan kualiti kain yang memang macam kain mahal.


Ingat senang nak suruh ayah aku bergambar dengan adik dia ni. Dah tua² ni buat kenangan anak cucu. Dah la nak ajak ayah aku berjalan raya punya la payah.

Tahun ni sebab semua anak cucu ada, itu yang dia pun ada jugak.


Ini pic anak² dan anak² buah yang sebaya. Ada yang tak ada dalam ni. Sebab dah kecoh² sangat nak snapped pic pun berterabur.

Yang atas ni sepupu sama umur. Beza minggu je. Budak berdua ni lahir bulan September. Dah 20 tahun umurnya.


Yang ini pun sama. Cuma sorang lahir bulan Mac dan sorang lagi December. Umur baru 16 tahun.

Budak baru nak membesar. Kadang² ada la perangainya yang buat pening kepala. Tapi budak² baik ni.


Ini pun sama la. Baru form 2. Sorang tu anak abang aku yang duduk Klang. Berbaju kurung merah.

Yang si lelaki tu memang kecik
 Tambahan panggilannya pun Chik. Macam mana tu? 😁


Yang ni tak cukup lagi sorang. Tahun Kak Long Alya ada ada lagi 3 sepupunya yang sebaya dia. 3 perempuan, seorang lelaki.

Sepupu dia berbaju kurung hijau tu paling besar. Lahir pun 4kg. Dan Kak Long paling kecik dengan berat 1.97kg je sebab dia premature baby by 32 weeks.


Yang ni aku baru tahu sebaya bila balik raya baru² ni. Aku ingatkan yang Isha ni 6 tahun. Adeh...

Sama umur dengan Aus. Cheeky sikit budaknya. Jarang jumpa sebab ni anak abang aku kat Klang. Ada pelat² sikit dan sangat suka hisap ibu jari tangan.


Abang aku yang sulung tak ada. Kat rumah melayan lada hasil tanaman dia. Raya tu buat la macam raya. Lemau.

Bergambar sebelum keluar berjalan². Ingat senang nak ambik gambar dengan ayah sendiri. Ni kira sporting la ni. Hehe...


Lepas bawak ayah aku gi jenjalan konvoi, singgah rumah abang aku yang sulung ni. Tengok la attire raya dia macam mana.

Raya ke tak ke sama je pada dia. Kau rasa? Adududu...


Sempat ambik gambar kami 6 beradik. Itupun dah kalut sebab ayah aku dah bising² nak balik.

Dah maghrib. Tingkap rumah tak tutup lagi la apa la. Asalnya dia nak balik dengan abang ipar aku. Tapi last² husben kata abah nak naik dengan kami. Memang g jenjalan pun dia naik kereta kami ni... 


Ini semua cucu² ayah aku. Ada sorang cucu yang dah kahwin tak ada dalam ni dengan cicit dia sorang. Ada lagi addition cucu 2 orang. Coming soon.

Ramai gila. Kalau dalam 1 rumah macam nak runtuh rumah dibuatnya. Nasib baik rumah atas tanah je. Tapi bising tu tetap la bising. Mulut budak² kot.


Sesekali selfie. Kalau tak ada je gangguan anak². Tak ada gangguan pun memang suka ambik pic anak². Nak buat macam mana?!

Actually this is my faveret pic. Spontaneous gitu. Sambil selfie sambil² je yang lain snapped pic ni.

Apa pun, alhamdulillah sebab Allah masih berikan ruang dan peluang untuk menyambut Ramadan dan Syawal tahun ni. Tahun depan tak tahu lagi.

Salam Aidilfitri...
Maaf zahir & batin...



15 June 2018

Cerita Ramadan dan Syawal.



Dah lama sangat tak post apa² dekat blog. Mood tu ada tapi nak menaip melalui handphone tu yang kureng sikit. Kali ni try spend masa sikit untuk update blog ni. Satu hari nanti bakal jadi bahan bacaan anak². InsyaAllah...

Tahun ni beraya kat Pekan, Pahang lagi. Macam tahun lepas. Tahun ni alhamdulillah, semua adik-beradik aku ada balik. Actually, yang duduk jauh cuma aku dengan abang aku kat Klang tu je. Haha... 

Yang lain² memang duduk kat kampung je. Cuma my sis la akan balik kampung husben dia raya kedua. Sama macam aku jugak balik Terengganu raya kedua tu.

This year walaupun cuti sekolah lama, tapi raya kami sefamily sekejap je. Husben dah start keje raya ke-4. So, raya ke-3 dah balik semula ke sarang. Baru hari raya ke-3 tapi jammed melekat dekat 2 tempat campur hujan lebat sampai tak nampak apa kat depan. 

Ok, berbalik pada cerita raya... tahun ni ada la gambar² tambahan kami 6 beradik termasik dengan gambar² cucu ayah aku yang ramai tu. Alhamdulillah... rezeki semua ada sekali. 

Kalau tahun lepas, pagi raya aku bengkak muka. Tapi alhamdulillah, tahun ni sihat² je. Tahun sebelum tu sakit kepala. Balik ke Pekan tu sakit kepala. Bawak ke malam makin sakit. 

Last² aku buka puasa dengan segelas air tebu. Lepas tu pergi bilik tidur. Nasib baik boleh jamak solatnya. Pukul 9 lebih husben kejut suruh minum dengan makan. Tapi sakitnya tetap ada. Melayan je la sakitnya tu.

Anak² dah sampai kampung melepak dengan sepupu² diaorang la. Memanh dah tak ingat mak ayah. Main bunga api bagai. Seronok kumpul ramai² ni. Sebab bukan selalu kan dapat jumpa. Especially aku dengan abang aku yang keje bomba tu. Lagi 3 tahun insyaAllah jumpa kalau ada rezeki.

Ni entri tanpa gambar. Nanti baru kita up entri bergambar je ye. Balik Dungun pun tak bergambar mana. Balik beraya je la. Sebab petang tu dah bertolak balik Pekan semula. Esoknya nak balik Johor makanya husben nak rest la.

Raya tahun ni simple je tapi tetap la meriah di hati aku ni. Bukan zaman² aku lagi nak beraya macam budak². Apa yang penting, anak² happy. Itu dah cukup.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI everyone...



Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign