✿ Rumah SalYa ✿: August 2017

Fresh from the owner...

16 August 2017

Kandungan dan kelebihan Diamond Cream.


Assalamualaikum...

Packaging lama

Entri dah dijadikan draft. Lupa pulak nak publish. Hehe... Hari ni nak cerita pasal Diamond Cream ni. Actually HQ dah buat packaging baru. Rebrand semula produk ni dengan penambahbaikan.

Diamond Cream bukan produk timbang kilo tau. Founder buat research. Turun naik kilang untuk tengok progress. Try dekat muka sendiri. Lepas tu baru keluarkan.

Founder bukan main taram je produk ni. Apa yang kita consume, apa yang kita guna, kesannya terhadap kita memang founder ambik berat. Jadi, insyaAllah, produk ni selamat.

Dalam Diamond Cream terkandungnya:

💎 Diamond

- meningkatkan kecerahan kulit 
-  melindunginya daripada pancaran radiasi ultraungu
-  mengekalkan kehalusan dan kelembapan kulit
- mengatasi masalah kegatalan 
- mengurangkan kesan penuaan seperti kedutan dan garis-garis halus.

🍈 Glutatione

- kulit menjadi kenyal
- melembutkan/menghaluskan tekstur kulit
- menghambat dan memudarkan kerutan pada kulit
- memberi kelembapan dan kesegaran kulit
- peningkatan kecerahan warna kulit 

🌞 Spf 35

-  melindungi kulit daripada nada tidak sekata, tompokan usia dan kerosakan lain akibat sinaran matahari
- melindungi kulit daripada sinaran UVA yang mengakibatkan tanda-tanda penuaan ketara dan UVB iaitu pembakaran kulit

💊 Vitamin C dan E

- mencegah kulit kering dan pecah-pecah
-  rawatan luka terbakar
- rawatan parut
- anti penuaan
-melembapkan kulit
- menyekat pembentukan pegmen

🐝 Beeswax / Cera Alba

- dihasilkan di dalam sarang lebah  
- mengandungi vitamin A yang berupaya memelihara struktur kulit
- komponen utamanya adalah ester asid lemak memelihara sel kulit 
- mengatasi masalah jerawat
- menyerlahkan keremajaan kulit 
- mencegah daripada kerosakan kulit
- mengekalkan kelembapan
-  menggalakkan proses pemulihan luka pada kulit



my note: bila yang baru dah diupgrade keluar nanti kita cerita lagi. Diamond Cream baru ada kunyit which is good for skin. next time cerita. hehe...




04 August 2017

Diamond Cream daripada CQueen.


Assalamualaikum...

Kali ni nak cerita pasal produk daripada CQueen ni. Actually ni first time aku jumpa foundation yang sesuai dengan kulit. Foundation yang aku suka.

Sebelum ni dah try macam². Daripada yang mahal kepada yang affordable price. Yang mahal tu tak ada la mahal sangat. Cuma brand la.

Walaupun produk tu kata sesuai untuk kulit berminyak la. Tak bercapuk la lepas guna. Kulit glowing-mowing bagai tapi lepas guna je tak best pun. Starting okay. Dah lama sikit, bila muka berpeluh terasa berat foundation yang aku guna tu.

Comel je DC ni. Senang nak bawa ke mana².

Guna Diamond Cream (DC) ni, alhamdulillah serasi sangat. Sesuai la. Sebabnya DC ni tak bercapuk, tak berat pada muka. Memang kalau tak cuba maka tak cinta.

Tekstur DC ni macam bedak. Halus. Calit² kat muka, bila sapu rasa macam sapu bedak je. Budak² pun boleh guna. Aku selalu je pakaikan kat anak² kalau rasa nak berjemur tengah panas. DC ni ada spf jugak. Memang tak risau la.

First time guna masa raya. Bila dah sapu foundation ni rasa macam tak pakai apa². Muka memang rasa ringan je. Tak ada la kejap² nak kena lap muka dengan tisu kan? Hehe... 

Foundation lain sebelum ni memang bagi kesan macam tu pada aku. Kejap² rasa nak lap muka dengan tisu. Adoiii la...

Mak anak ramai nak. Bila nak kena lap muka dengan tisu je naik rimas pun ye jugak. Lagi pulak, ada certain foundation yang aka tinggalkan kesan pada baju la, tudung la. Dengan DC ni insya-Allah, ia merawat kulit lagi kalau kita pakai.

Kalau ada yang nak cuba DC ni boleh roger² akak. Tahan lama jugak DC ni. Calit sikit² je. Nanti akak post sekeping pic sebelum dan selepas guna DC. Akak la pulak. Aku bukan suka solek² bagai ni. Tapi dengan DC ni rasa nak sapu je kat muka. Best wa cakap lu... 😍




my note: next time kita cerita pasal kelebihan DC. aku promote sebab aku guna dan ia best. kalau tak, aku buat tak tau je. hehe...

03 August 2017

Syawal random pictures.


Kenangan sepanjang Syawal 2017. Tahun ni rayanya di Pekan. Tema asal baju tak pernahnya sama.

Plan lain, end up kaler mesti jadik lain. Tak apa la. Asal ada baju. Yang penting baju anak² sebenarnya. Mak bapak bukan priority lagi.

Last year punya raya pun aku pakai apa yang ada je. Janji kaler sama. Hehe... Aku je la. Yang lain² semua brand new.


Lepas salam² raya ada sesi bergambar. Tahun lepas tak ada sekeping pun gambar raya. Masing² macam not in the mood je.


Bukan senang nak ambik gambar dengan orang tua sendiri. Tambahan pulak dah tua² ni kesihatan pun 'kureng' sikit. Tapi alhamdulillah, setakat ni masih dikurniakan kesihatan yang agak baik.


Me and my sisters. Tak pernah bergambar bersama. Dah bertahun jugak. Especially time raya. Mana ada gambar sama² pun. This year memang aku punya lucky year. Boleh beraya dan ambik gambar sama². I'm blessed.


Ni pic me dengan my eldest brother. Masa aku kecik Ya Allah... garang gila mamat ni. Pernah sekali kena libas dengan tuala sebab balik lambat kat rumah. Dah maghrib baru balik. Main sampai tak ingat rumah. Koh³... 

Ada sekali tu dia mengamuk tumbuk dinding, pecah okay. Hehe... Dinding plywood. Nipis je. Kesnya aku dengan kakak aku berlari depan dia masa dia tengah makan nasi. Apalagi... mendapat la jawabnya. Mujur la dinding je kena. Kalau muka yang kena? Hoho...

Tapi itu dulu. Masa kecik². Dah besar ni lain la. Okay je dia... ~_~


Yang ni gambar gegirl je. Mak² dengan anak². Yang boiboy taknak bergambar pulak. Entah apa². Tapi tak cukup korum jugak ni. 

Ada dua families yang tak ada kat sini. Dua² families my brothers yang punya. Yang eldest still kat rumah. Yang satu lagi turn balik Kedah. Jadi tahun ni tak ada. 

Tahun lepas pun tak jumpa. Dia balik lepas aku balik  Dungun. By the time aku balik Pekan, dia dah balik Klang. Ada tahun dia memang tak dapat cuti. Balik kejap je la.


Ni my nephew. Dah besar. Dulu dia lambat berjalan berbanding sepupu yang sama umur dengan dia. Macam ulat beluncas kalau tengok dia bergerak. Haha... 

Tapi lambat pun standard baby la. Setahun lebih baru dapat kaki. Dan dia paling kamceng dengan Anis kot. Kalau Anis nangis ke apa ke, suruh la dia pujuk. Mak malas layan. Haha...


Ni on the way balik Dungun. Balik hari. Bawak anak² buah 3 orang yang teringin nak merasa beraya kat Dungun.

Balik jugak Dungun. Beraya mana² pun sama je pada aku. Cuma anak² mungkin suka lebih kat Pekan sebab kawasan rumah Tok Abahnya luas. 

Kalau balik Dungun, kawasan rumah Tok Mienya macam kat Johor jugak. Kawasan perumahan. Cuma rumah Tok Mie mengadap jalanraya. Rumah sendiri kat Johor tak. 


Ni my friend yang tinggal kat Dungun. First time jumpa time raya lepas la.  Last jumpa sebelum dia pindah masa form 4. Last year jumpa dalam whatsapp. Lepas tu ada 2-3 kali plan nak jumpa time aku balik Dumgun. Tapi tak ada rezeki.

Masa sekolah dulu kira dia gadis cun la. Stok macam lembut² gitu. Aku pernah khianat dia (sangat tak baik okay. Tapi dia tahu. Entahlah... menyampah kot masa tu dengan dia. Form 2. Budak² lagi...) dulu. 

Aku buang angin tayar basikal dia. Adoiii la... balik sekolah seret basikal kawan tu. Nasib baik la rumah tak jauh mana dengan sekolah. Rumah dia la. Rumah aku jauh lagi.

Tapi sekarang dia tak macam dulu. Bukan stok lembut² lagi dah walaupun rupa sama. Cuma size la besar sikit. Dulu sedang² je. Hehe... Betul la tu kan Zya. Apa pun, aku doakan kau dikurniakan cahayamata secepat mungkin. Aamiin...





my note: syawal untuk diraikan bersama. kenangan terindah terpahat di jiwa biarpun pahit terselit juga di antaranya.



02 August 2017

Rindu blog.


Rindu dengan blog sendiri. Dah lama terabai. Tuan blog pun malas nak update blog. Kah3... Bukan tak ada cerita. Ada je tapi mood tu tak datang² la. Macam mana tu? Rasanya macam nak kena pencen berblog tapi sayang la pulak.

Tu la, bila sesekali rindu, menaip jugak la barang sepatah dua kata. Jadi la kan. Janji ado.  Syawal dah lama habis. Sekarang ni orang dok berkira² nak sambut raya haji pulak.

Banyak cuti bulan September nanti. Kejap² cuti. Sekolah dua tiga hati je cuti. Meriah dengan cuti. Tapi cuti banyak pun bukan boleh cuti jugak. Sesekali dalam sebulan tu boleh la kalau nak balik kampung pun kan.

Sekarang ni nak buat preparation untuk ujian saringan Darjah 1 si Azfar. Ujiannya 7/10. Dah tak lama mana dah. Nak kena mantapkan lagi pembacaan dia.

Alya dengan Anis pulak nak grading bulan ni. Bila? Tak tau lagi. Bulan depan nak kena join kejohanan tertutup pulak. Sir dah sound, jangan kata demam la apa la. Haha... Kejohanan kali ni dekat je dengan rumah. So senang nak hantar. Nak balik rumah kejap pun boleh.

Last year diaorang tak dapat joint sebab Anis demam. Memang demam pun. Sakit kepala segala. Takkan nak angkut semua pergi kejohanan tu. Dah la dari pagi sampai petang. Lagi mengaruk dia susah pulak aku. Suruh abahnya bawak Alya seorang tak nak. Huhu...

Sudahnya tak payah pergi semua. Senang cerita. Tapi itu cerita dulu. Ini pun baru dengar ada kejohanan dah berdebar² bukan main lagi diaorang.

Anak² la. Tapi aku pesan, kejohanan ni bukan pasal kalah dan menang. Kalau dah cuba tak boleh, tak apa. Asal dah usaha dan cuba. Itu dah cukup. Kemenangan tu bonus.

Hoho... Konon² la nak taip sepatah dia kata. Sudahnya dah jadi berpatah². Asal jari menaip, ada je ceritanya. Sabo je la.





my note: sesekali melepas rindu, apa sajalahnya kan?!  ≧∇≦





Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign