✿ Rumah SalYa ✿: August 2017

Fresh from the owner...

30 August 2017

Anak ambang merdeka.



Muhammad Aus Irsyad genap 4 tahun tanggal 30 Ogos. 4 jam sebelum merdeka. Memnag dia tak nak tunggu. Nak jugak lahir sebelum malam merdeka tu.

Aus satu² left-handed dalam keluarga. So, time makan memang kena train sebab dia nk guna jugak tangan kiri time makan. Memang kena perhatikan la dan tegur.

Kalau sebelum ni dia boleh guna dua² tangan tapi sekarang lebih banyak kiri. Dia pun dah tak berapa nak mahir dah dengan tangan kanan dia. Nevermind.

Apa pun, doa ibu dengan abah semoga Aus membesar menjadi anak yang soleh, sayang adik-beradik dan berjaya dunia akhirat.

Sanah helwah Aus. We ♥ you...


03 August 2017

Syawal random pictures.


Kenangan sepanjang Syawal 2017. Tahun ni rayanya di Pekan. Tema asal baju tak pernahnya sama.

Plan lain, end up kaler mesti jadik lain. Tak apa la. Asal ada baju. Yang penting baju anak² sebenarnya. Mak bapak bukan priority lagi.

Last year punya raya pun aku pakai apa yang ada je. Janji kaler sama. Hehe... Aku je la. Yang lain² semua brand new.


Lepas salam² raya ada sesi bergambar. Tahun lepas tak ada sekeping pun gambar raya. Masing² macam not in the mood je.


Bukan senang nak ambik gambar dengan orang tua sendiri. Tambahan pulak dah tua² ni kesihatan pun 'kureng' sikit. Tapi alhamdulillah, setakat ni masih dikurniakan kesihatan yang agak baik.


Me and my sisters. Tak pernah bergambar bersama. Dah bertahun jugak. Especially time raya. Mana ada gambar sama² pun. This year memang aku punya lucky year. Boleh beraya dan ambik gambar sama². I'm blessed.


Ni pic me dengan my eldest brother. Masa aku kecik Ya Allah... garang gila mamat ni. Pernah sekali kena libas dengan tuala sebab balik lambat kat rumah. Dah maghrib baru balik. Main sampai tak ingat rumah. Koh³... 

Ada sekali tu dia mengamuk tumbuk dinding, pecah okay. Hehe... Dinding plywood. Nipis je. Kesnya aku dengan kakak aku berlari depan dia masa dia tengah makan nasi. Apalagi... mendapat la jawabnya. Mujur la dinding je kena. Kalau muka yang kena? Hoho...

Tapi itu dulu. Masa kecik². Dah besar ni lain la. Okay je dia... ~_~


Yang ni gambar gegirl je. Mak² dengan anak². Yang boiboy taknak bergambar pulak. Entah apa². Tapi tak cukup korum jugak ni. 

Ada dua families yang tak ada kat sini. Dua² families my brothers yang punya. Yang eldest still kat rumah. Yang satu lagi turn balik Kedah. Jadi tahun ni tak ada. 

Tahun lepas pun tak jumpa. Dia balik lepas aku balik  Dungun. By the time aku balik Pekan, dia dah balik Klang. Ada tahun dia memang tak dapat cuti. Balik kejap je la.


Ni my nephew. Dah besar. Dulu dia lambat berjalan berbanding sepupu yang sama umur dengan dia. Macam ulat beluncas kalau tengok dia bergerak. Haha... 

Tapi lambat pun standard baby la. Setahun lebih baru dapat kaki. Dan dia paling kamceng dengan Anis kot. Kalau Anis nangis ke apa ke, suruh la dia pujuk. Mak malas layan. Haha...


Ni on the way balik Dungun. Balik hari. Bawak anak² buah 3 orang yang teringin nak merasa beraya kat Dungun.

Balik jugak Dungun. Beraya mana² pun sama je pada aku. Cuma anak² mungkin suka lebih kat Pekan sebab kawasan rumah Tok Abahnya luas. 

Kalau balik Dungun, kawasan rumah Tok Mienya macam kat Johor jugak. Kawasan perumahan. Cuma rumah Tok Mie mengadap jalanraya. Rumah sendiri kat Johor tak. 


Ni my friend yang tinggal kat Dungun. First time jumpa time raya lepas la.  Last jumpa sebelum dia pindah masa form 4. Last year jumpa dalam whatsapp. Lepas tu ada 2-3 kali plan nak jumpa time aku balik Dumgun. Tapi tak ada rezeki.

Masa sekolah dulu kira dia gadis cun la. Stok macam lembut² gitu. Aku pernah khianat dia (sangat tak baik okay. Tapi dia tahu. Entahlah... menyampah kot masa tu dengan dia. Form 2. Budak² lagi...) dulu. 

Aku buang angin tayar basikal dia. Adoiii la... balik sekolah seret basikal kawan tu. Nasib baik la rumah tak jauh mana dengan sekolah. Rumah dia la. Rumah aku jauh lagi.

Tapi sekarang dia tak macam dulu. Bukan stok lembut² lagi dah walaupun rupa sama. Cuma size la besar sikit. Dulu sedang² je. Hehe... Betul la tu kan Zya. Apa pun, aku doakan kau dikurniakan cahayamata secepat mungkin. Aamiin...





my note: syawal untuk diraikan bersama. kenangan terindah terpahat di jiwa biarpun pahit terselit juga di antaranya.



02 August 2017

Rindu blog.


Rindu dengan blog sendiri. Dah lama terabai. Tuan blog pun malas nak update blog. Kah3... Bukan tak ada cerita. Ada je tapi mood tu tak datang² la. Macam mana tu? Rasanya macam nak kena pencen berblog tapi sayang la pulak.

Tu la, bila sesekali rindu, menaip jugak la barang sepatah dua kata. Jadi la kan. Janji ado.  Syawal dah lama habis. Sekarang ni orang dok berkira² nak sambut raya haji pulak.

Banyak cuti bulan September nanti. Kejap² cuti. Sekolah dua tiga hati je cuti. Meriah dengan cuti. Tapi cuti banyak pun bukan boleh cuti jugak. Sesekali dalam sebulan tu boleh la kalau nak balik kampung pun kan.

Sekarang ni nak buat preparation untuk ujian saringan Darjah 1 si Azfar. Ujiannya 7/10. Dah tak lama mana dah. Nak kena mantapkan lagi pembacaan dia.

Alya dengan Anis pulak nak grading bulan ni. Bila? Tak tau lagi. Bulan depan nak kena join kejohanan tertutup pulak. Sir dah sound, jangan kata demam la apa la. Haha... Kejohanan kali ni dekat je dengan rumah. So senang nak hantar. Nak balik rumah kejap pun boleh.

Last year diaorang tak dapat joint sebab Anis demam. Memang demam pun. Sakit kepala segala. Takkan nak angkut semua pergi kejohanan tu. Dah la dari pagi sampai petang. Lagi mengaruk dia susah pulak aku. Suruh abahnya bawak Alya seorang tak nak. Huhu...

Sudahnya tak payah pergi semua. Senang cerita. Tapi itu cerita dulu. Ini pun baru dengar ada kejohanan dah berdebar² bukan main lagi diaorang.

Anak² la. Tapi aku pesan, kejohanan ni bukan pasal kalah dan menang. Kalau dah cuba tak boleh, tak apa. Asal dah usaha dan cuba. Itu dah cukup. Kemenangan tu bonus.

Hoho... Konon² la nak taip sepatah dia kata. Sudahnya dah jadi berpatah². Asal jari menaip, ada je ceritanya. Sabo je la.





my note: sesekali melepas rindu, apa sajalahnya kan?!  ≧∇≦





Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign