Fresh from the owner...

21 May 2017

Saja seronok-seronok.



Trying out what other moms have been posting. Lets see whether I still remember all the details for my babies.

1. Epidural?

✔️ NO for all kiddos.

2. Father in the room?

✔️ 1st: YES.
✔️ 2nd: YES
✔️ 3rd: YES
✔️ 4th: NO (cepat sangat nak keluar and the father tengah sibuk registerkan mak..)
✔️ 5th: YES

3. Induced?

✔️NO for all kiddos.

4. Know the sex beforehand?

✔️ 1st: reserved. Doc pun tak pernah tanya nak tahu gender ke tak. Hmmm...
✔️ 2nd: YES.
✔️ 3rd: YES.
✔️ 4th: YES. Tak tanya pun tapi doc yang bagitau.
✔️ 5th: YES. Yang ni pun sama. Doc rajin bagitau walaupun tak tanya.

5. Due date?

Tak exactly ingat the EDD tapi remember the month. Malas nak selongkar box. Hehe...

✔️ 1st: End of March tapi born at 32 weeks (premature).
✔️ 2nd: Middle October tapi born at 34 weeks (premature).
✔️ 3rd: End of May but born 2 weeks earlier.
✔️ 4th: Early September but born 2 weeks earlier also.
✔️ 5th: End of March but born at 35 weeks (premature).

6. Birth date?

✔️ 1st: 17/02/2008 - 3.06 pm
✔️ 2nd: 05/09/2009 - 9.21 pm
✔️ 3rd: 13/05/2011 - 9.21 am
✔️ 4th: 30/08/2013 - 8.16 pm
✔️ 5th: 25/02/2015 - 12.16 pm

7. Morning sickness?

✔️ Yup sampai 3rd month. Lepas tu okay je. 2nd child tak ada morning sickness. Tapi paling teruk morning sickness masa 1st child la. Yang lain² tu moderate je. Still can handle.

8. Craving?

✔️ 1st: Manggis. 4kg boleh hadap sorang je.
✔️ 2nd: Semua makan sebab tak ada alahan. Tapi suka sangat dengan nasi goreng ayam kedai mamak. Sebab tu dapat GDM time pregnant.
✔️ 3rd:  Craving for sweet things kot. Lupa pulak la anak no.3 ni cravingkan apa. Hehe...
✔️ 4th: Nasi ayam. And ada sekali tu nak makan nasi ayam made by my biras. Alhamdulillah. Dapat. Koh³...
✔️ 5th: Jemput² kelapa made by my sister.

9. Kilos gained?

✔️ Tak banyak kilos naik. Ada ups and downs. Kadang² naik, kadang² turun. Kadang² statik je. Gained weight paling banyak masa 2nd child sebab semua benda nak makan. Haha...

10. Sex of the baby?

✔️ 1st: Girl
✔️ 2nd: Girl
✔️ 3rd: Boy
✔️ 4th: Boy
✔️ 5th: Boy

11. Place you gave birth?

✔️ 1st: Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.
✔️ 2nd: Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan.
✔️ 3rd: Hospital Pekan, Pekan.
✔️ 4th: Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.
✔️ 5th: Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.

12. Hours in labor?

✔️ Semuanya tak sampai sejam pun masuk labor room terus delivered. Alhamdulillah. Tak lama. Paling cepat 4th child. 16 minit je dalam labor room. Itu yang abahnya tak sempat nak ada sama.

13. Baby's weight?

✔️ 1st: 1.97kg
✔️ 2nd: 2.3kg
✔️ 3rd: 3.2kg
✔️ 4th: 2.75kg
✔️ 5th: 2.5kg

14. Baby's name?

✔️ 1st: Nur Ismahani Alya
✔️ 2nd: Nur Anis Insyirah
✔️ 3rd: Muhammad Izz Azfar
✔️ 4th: Muhammad Aus Irsyad
✔️ 5th: Muhammad Imran Afiq

15. How old is your baby today?

✔️ 1st: 9 years, 3 months and 4 days.
✔️ 2nd: 7 years, 8 months and 16 days.
✔️ 3rd: 6 years and 8 days.
✔️ 4th: 3 years, 7 months and 22 days.
✔️ 5th: 2 years, 2 months and 27 days.

16. Most memorable event during the pregnancy and delivery?

✔️ 1st: Time nak dihantar ke labor room, nurse siap cakap: "Boleh senyum lagi. Tak ada gaya macam orang nak bersalin pun." Lepas bersalin je, mintak nurse plastik sebab tiba² rasa nak muntah. Nasib baik dapat. Kalau takkesian kat cleaner. Huhu...

✔️ 2nd: Masa kena tahan sebelum masuk labor room menunggu doc pakar sebab dia orang try nak bg ubat utk hold kelahiran baby (sampai bersalin muka doc pakar pun tak nampak), nurse cakap: "Perut rasa panas je. Biasanya kalau panas macam ni mesti bersalin malam ni jugak." Memang malam tu jugak keluarnya.

✔️ 3rd: Doc checked berat baby ms last appointment. Sebab dia cakap macam tak jumpa je kita lepas ni yang mana benar. Hehe... Dan doc kata berat baby dalam 2 kg lebih je. Eh²... Dah bersalin sebelum timbang pun nurse boleh sembang: "Dalam 2.8kg je ni." Sekali timbang, 3.2 kg. Tersasar. Siap cakap: "Pipi ni sampai ke besar la chubbynya." Ok, yang tu benar² belaka.

✔️ 4th: Untuk yang ni, sampai hospital je checked jalan dah buka 7cm. Bawak labor room tak sampai 16 minit dah selamat. Doc siap cakap: "Kalau semua ibu² macam puan kan senang." Kah³...

✔️ 5th: Kewujudan dia dirahsiakan. Haha... Family aku dengan  a few jirans plus kawan² yang tau. So bila dia lahir, semua orang macam terkejut la. Especially family sebelah husben. Bukan aku tak nak cakap. Husben kata nak buat surprise.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign