✿ Rumah SalYa ✿: March 2017

Fresh from the owner...

31 March 2017

Kerutub yang super awesome.


Assalamualaikum...

Dah lama tak update entri. Ini pun entri terendam. Dah ada lama dalam draft tapi publish pun. Pemalas tahap dewa betul. Hehe... Nak sangat ada blog tapi biar macam tu je kan. 

Aku sayang blog ni. Cuma tahap kerajinan tu dah tak sama macam dulu. Mungkin kalau lappy dah okay, mood pun okay jugak kot. Sebab dulu banyak menaip guna keypad besar. Sekarang ni keypad kecik je. Typo memanjang. Tu yang efek mood jugak... 😀


Nak cerita pasal kerutub ni sebenarnya. Sebelum ni x pernah masak kerutub pun. Tak tau rasa dia macam mana. Sampai la satu hari tu otak tepu tak tau nak masak apa. 

Pergi kedai nampak la serbuk kerutub Adabi tu. So, try je la masak. Senang je pun. Ikut je arahan kat belakang pek tu. Aku tak ikut sangat pun. Buat macam masak kari je.

Cepat dan sedap. Anak² meratah je la kalau masak ni. Tapi masalahnya, tak semua kedai ada jual serbuk kerutub ni. Setakat ni 1 supermarket je yang ada jual area rumah aku ni.


Makan dengan nasi panas² sedap sangat. Kadang² aku buat lauk untuk nasi himpit. Kadang² lauk nasi lemak. Ikut suka aku je. Haha...

Pernah bagi jiran masa aku masak nasi lemak. Dia kata sedap sangat. Dari pagi sampai petang dia makan. 

Aku kalau terlebih rajin memang masak pagi sebab senang anak² nak makan time balik sekolah agama dengan tadika. Tak adalah aku terkejar² sangat nak masak, nak ambik dia orang lagi.

Dah la nasi lemak jiran aku kata macam nasi dagang sebab bau dah macam nasi dagang tu. Aku letak halba kasi wangi. Hik³... 

Try la masak kerutub senang ni. Sedap tak sedap kena cuba sendiri tau... ~_~


19 March 2017

Wrapped up story untuk Februari.


Assalamualaikum...

Patutnya entri ni dah lama publish. Tapi tu la. Dok terperap je dalam draft. Kadang² dah taip separuh jalan hilang mood pulak. Koh³... Itu yang tersadai je dalam draft.

Tapi malam ni nak menghabiskan jugak entri ni sebab bulan 3 pun dah nak menuju ke penghujungnya. 

Ini pics random. Tak ikut turutan sangat pun. Tapi semuanya cerita bulan Februari. Sekadar untuk kenang²an gitu. 


Pertukaran daripada lama kepada baru. Hadiah awal bulan. Terpaksa melepaskan kesayangan hati yang setia berkhidmat sekian lama tapi sudah terlalu tua dan tidak mampu 'berjalan' jauh. Demi mencari sesuap nasi, JGS kini hanya tinggal kenangan... 😢

Selamat datang ahli keluarga baru! Okay la... Agak poyo tapi saja nak catatkan kenangan tu.


Awal bulan juga dia dah pandai 'bawa' basikal. Sebelum² ni dah pernah cuba tapi Kak Ngah Anis ni jenis cuba sekejap je. Bila tak boleh buat, terus nak berhenti. Adoiii la...

Mintak belikan basikal bukan main lagi. Kali ni bawak melepak kat taman. Asalnya nak bagi Afiq angin segar sikit. Sudahnya bila ramai dah joint, ada la yang sudi mengajar Anis ni. Alhamdulillah, kejap je belajar dah boleh kayuh basikal.

Terbaik!!! Alya jenis suka mencuba. Sebab tu dia usahakan jugak sampai pandai. Anis berbeza la sikit. Anak² mana sama perangainya kan?


Mood melukis anak². Malam² sibuk nak buat kad. Nak bagi ibu katanya. Ini kad Azfar yang lukis. 

Ada kereta untuk ibu dan pelangi sebagai latar belakang. Rumah pun ada juga. Alahai anak... Sweet je perangainya.


Ini pulak hasil kerja Anis. Ada pelangi, kereta dengan rumah jugak. Khas untuk ibu. Kiranya menghargai penat lelah ibu gitu.

Comel je hasil kerjanya.


Yang ini hasil kerja Alya. Anak dara sulung ni teliti sikit orangnya. Cantik juga hasil dia melukis kalau kena mood baik dia.

Sweet like chocolate la anak² ni. Adoyai... siap berkad² bagai. Ibu terima dengan senyum je jasil kerja anak².


Hari sukan sekolah. Anis dapat masuk acara sukaneka. Bawak pundi kacang atas kepala. Rezeki dia untuk dapat tempat ketiga.

Alya cuma jadi spare untuk acara relay. Tak ada hal. Belum rezeki dia nak cemerlang dalam sukan walaupun dia suka berlari.

Mengingatkan aku pada diri sendiri. Dulu masa sekolah, aku offer diri nak masuk acara balapan. First time masuk alhamdulillah... menang. Start dari situ la duduk kat padang je kerjanya.

Seronok sebab itu minat. Alya ni macam aku jugak la dulu²... 😁


Tahun ni ke pesta layang² kita. Cuaca panas jangan cakap la. Kebetulan, anak² ni baik daripada demam sehari sebelum pesta. 

Masalahnya, bukan sorang demam. Tapi empat orang kecuali Alya plus abahnya pun demam jugak.

Mak, alhamdulillah... Yang paling gagah masa tu. Kena jaga 5 orang. Kau rasa???


Masa pergi pesta layang² tu hari kedua terakhir. Sebab abah dah janji nak bawak anak² tengok layang² dan kebetulan hari tu birthday budak kecik.

Layan dia main taman dulu sebab awal² lagi dah dahaga sebab cuaca panas. So, abah pergi carik air untuk anak².


On the way balik singgah kat pokok buah²an ni. Azfar moody sikit sebab dia nak layang² tapi abah tak bagi. Membazir yang sebetulnya. Main dua hari je konpem rosak.

Belajar daripada pengalaman lalu. Hehe... Masa dia nak memang la. Bukan main berjanji manis lagi. Lepas dapat, main kejap je. Nanti rosak jugak. Takkan sampai 2 hari la.

Bukan kedekut. Tapi daripada beli benda² macam tu, lebih baik beli makanan. Kenyang pun kenyang. Dan pokok buah tu daripada tahun lepas dorang decorate macam tu. Rajin gila.


Afiq memang anak abah. Jadi kalau abah tak kerja, Afiq memang nak berkepit dengan abah je kecuali time nak tidur atau dah tidur tapi bangun mesti cari mak. Time demam pun sama.

Selebihnya memang anak abah. Apa² pun abah. Nak menyusu je tak nak dengan abah ye sebab hero kecik suka mengempeng.

Ini abahnya melayan. Untung la jadi anak². Boleh manja lebih². Mak cuma boleh tengok je... 😴




nota kaki tangan: catatan untuk kenangan anak². nanti kau dan kamu akan tahu betapa sayangnya kami pada kamu berlima... 😘















15 March 2017

Qasidah untuk dia.



Kalau sebelum ni ada drama Asam Pedas Untuk Dia,lepas tu movie Kimchi Untuk Dia... kali ni entri Qasidah Untuk Dia pulak. Semuanya melibatkan makanan ye.

Qasidah ada dua jenis. Satu utagha punya stail, satu lagi pantai timur. Yang ini masakan pantai timur sebab aku dgn husben orang pantai timur.

Dan qasidah ni salah satu makanan favorite husben. Sebelum ni dia ada mintak buatkan tapi tak ada rasa nak buat. Lagi pulak aku tak tau qasidah ni rasanya macam mana. Cuma tau kuih ni macam berminyak² sikit, kaler kuning dengan hiasan bawang goreng.

Rasa tu wallahualam. Tak pernah tau. Tapi anak² makan je qasidah. Cuma aku je tak. Husben kalau balik kampung mesti cari qasidah ni. Kadang² MIL dah siap² belikan. Tapi kali ni aku try la buat sendiri. Sedap tak sedap belakang cerita. Try je dulu... (⌒o⌒)

Resepi qasidah aku try dari blog Kak Nor Secubit Garam. Alhamdulillah... Anak² kata sedap cuma manis sikit. Dan dia orang tak suka ada bawang goreng kat atas qasidah tu. Lepas ni kalau nak buat lagi kena
bahagi dua. Satu bahagian
ada bawang goreng dan satu lagi tak ada.

Resepi qasidah untuk rujukan:

5-6 biji bawang merah, hiris nipis dan digoreng.

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula (kurangkan kalau tak suka manis)
⅔ cawan santan
1½ cawan air
2 biji telur gred A
½ sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning (tak guna sebab tak ada)
Daun pandan
3 sudu besar minyak sapi.

Semua bahan disatukan (kecuali daun pandan dan minyak sapi) dalam bekas. Kacau sebati dan tapis dalam kuali. Masak adunan dengan daun pandan menggunakan api perlahan sampai tak melekat pada kuali. Jangan berhenti mengacau.  Kemudian masukkan minyak sapi dan kacau lagi selama 10 minit. 

Boleh letak dalam loyang atau mould ikut suka hati sendiri. Sejukkan dan tabur dengan bawang goreng. Renjiskan minyak goreng bawang tadi pada qasidah. Siap!!!


nota kaki: Senang je tapi lenguh la jugak tangan nak mengacau. Tambahan pulak tangan tengah sakit. Tapi puas hati sebab anak² suka je makan... 😍


12 March 2017

Rezeki si dia.



Entri tertangguh. Gambar dah lama upload tapi text tarak. Ini bersempena dengan dinner si dia. 4/3/2017. Dinner company di tempat dan waktunya macam biasa.

Tahun ni tema 'bollywood' so aku suggest si dia pakai kurta je since raya tahun lepas pakai kurta Kan. Tapi si dia tak nak. Takut kalau menang best dress kena menari atas pentas. 

Aku cakap enjoy je la. Malam dia kan. Tapi katanya dia pergi bukan sebab nak enjoy. Entah apa² entah... ^o^ Tiap² tahun pakainya t-shirt dengan jeans slack. Tak pernah la ikut tema dinner.

Kalau tahun lepas si dia dapat voucher tesco je untuk cabutan bertuah. Itu pun tak banyak mana. Mahal lagi duit minyak. Patutnya yang sikit² tu bagi cash je la kan. Itu kata si dia la.

Alhamdulillah, tahun ni ada rezeki lebih. Dia dapat tempat kelima untuk cabutan bertuah. Rezeki dia. Berkat baju beli last minute agaknya. Haha...

Apa pun, tahniah awak!!! Rezeki awak tahun ni.... Semoga rezeki awak terus diberkatiNYA. Aamiin... ~_~




Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign