Fresh from the owner...

30 January 2017

Dryer pun penat.



Musim² hujan ni memang dobi layan diri penuh dengan orang. Kebanyakkannya cuma nak guna dryer. Nak keringkan baju je. Asing² dah siap² basuh kat rumah. Macam aku jugak la sebelum ni.

Tapi minggu lepas masa hujan turun dua hari berturut², habis semua kedai dobi aku pergi, memang orang full. Ada dobi yang pakai token. Ada yang pakai syiling.

Ada dua kedai je yang biasa aku pergi area kawasan rumah aku ni. Tapi parking la selalunya susah sikit. Tapi satu kedai ni memang dryer dia panas. Kalau seluar jeans tu, select 'high temp', masukkan duit cukup², insyaAllah... kering la seluarnya.

Kedai dobi ni guna syiling 50 sen. Masa extra tambah je la 50 sen. Tapi kedai satu lagi kena tambah extra token. Satu token seringgit. Ada beza la. Kalau tak habis guna token, kena bawak datang semula. Bukan tokey kedai ada 24 jam nak pantau kedai dia.

Jadiknya minggu lepas masa nak basuh baju (mesin basuh I rosak okay), tengok tempat full, tunda ke next day. Dah basuh dan time keringkan, baju² lembap. Tak tekan 'high temp' ke tadi? Belakang aku pulak ada orang lain dari dobi sebelah. Dryer kedai tu dah rosak. Baju tak kering langsung katanya.

Dan aku rasa dryer kedai ni pun sama je. Dryer kedai dobi area aku ni ada 4 je. Kalau berjalan jauh sikit, ada 6. Tapi jauh la pulaknya. Pulang dengan perasaan hampa la aku ni. Baju dah berbakul² ni.

Lepas settle anak² ke sekolah, aku ke dobi yang sama dengan harapan dah ok la dryernya. Tapi hampa la jugak sebab dobi tu tutup terus. Dah la syiling habis. Kalau orang datang nak basuh baju tapi syiling tak ada, tak guna jugak.

Dryer dobi yang satu lagi pun jammed jugak. Kesudahannya, dryer pun tau penat. Sebab tu guna 24/7 walaupun namanya dobi 24 jam ia akan tetap la jam jugak. Huhu... Ke dobi jauh jugak la kami hari tu. Tak apa la. Jauh pun jauh la. Asal baju kering sudah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comment:

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign