Fresh from the owner...

20 January 2017

Cara praktikal susun buku sekolah anak-anak.


Sebenarnya lama sangat dah tak update blog. Kekangan masa pun ye jugak. Banyak benda nak cerita tapi tak berkesempatan la nak mengarang bagai ni. Bajet² busy mengalahkan retis gitu.

Kali ni nak cerita pasal macam mana aku organize buku sekolah anak². Subjekkan banyak. Buku teks, buku aktiviti, buku tulis lagi. Buku tulis pulak bukan sebuah tapi 4 buah bergantung pada subjek.

Kalau letak macam kita masa zaman sekolah² dulu, alamatnya lunyai la buku. Belum lagi hilang la, tak jumpa la. Adoiii... Sudahnya mak pun menyirap. Dah buat kerja tak reti nak simpan elok². Time nak susun buku nak pergi sekolah baru la terhegeh² cari. Masa tu la semuanya tak jumpa.

Tapi bila organize macam ni, alhamdulillah. Senang kerja. Hati pun senang dan tenang. Hehe... Ada orang organize guna sticker. Label pada buku. Tapi tak relevan jugak sebab jadual kadang² berubah. Macam ni lagi praktikal untuk aku. Untuk anak² aku la. Orang lain aku tak tau.


Cuma ni berkongsi je cara macam mana aku susun atur buku sekolah anak². Buku² sekolah dia orang semuanya aku letakkan dalam file. Lain² warna. Pastikan file tu jenis tahan lasak la. Kalau jenis plastik tu takut cepat koyak. 

Labelkan file ikut subjek. Automatik anak² akan ingat kaler file ni untuk subjek apa. Lepas buat homework pun terus buku dalam file. Selamat la daripada buku tu 'merayap' ke sana sini.

Bila ada yang tak jumpa buku untuk subjek BM contohnya. Kita mak² ni pun automatik tahu yang hilang bukan bukunya tapi filenya. Mesti misplace kat mana². Memang senang untuk dia orang susun buku sendiri. Tak leceh. Tengok subjek apa ada hari tu, just keluarkan file dan ganti dengan file lain. Ha... gitu!!!

File ni aku beli kat mr.diy. RM3.80 satu kalau tak silap. Ada banyak jenis file tapi yang ni aku rasa ok untuk anak². Buku yang tak masuk file cuma PJK dengan DSV je. Sebab yang tu cuma satu je. Tak ada anak² dia.

Sampaikan kawan² anak pun tanya dia orang mana beli file tu sebab dia orang pun rasa senang macam tu. Ye la... tak ada la buku yang hilang ke misplace lagi kan? 

Sharing is caring. Ibu² boleh je guna cara macam mana. Senang nak manage buku anak². Nak check homework dia orang pun senang sangat tau.. (。’▽’。)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments:

  1. Bagus juga idea ni. Senangkan takdalah asyik hilang buku ke apa. Nak jugalah implement guna file untuk each subject macam ni. Senang sikit kerja mak-mak. Tak payah nak dok perati aje dari jauh bila anak kemas buku!

    ReplyDelete
  2. aida tak terbuat gini, salya.
    diorang jaga sendiri.
    yg aida tahu, jgn ada buku yg ilang.
    jgn ada homework yg x siap... hi h hi hi :)

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign