✿ Rumah SalYa ✿: 2017

Fresh from the owner...

23 April 2017

Semangat yang hilang.


Assalamualaikum...

Rindu jugak nak update blog. Dah lama sangat terbiar. Tapi itu la. Masa tak berapa nak mengizinkan lagi. Mungkin akak ni jiwa dah tak sekental dulu. Tak serajin selalu. Hehe...

Zaman² aktif dulu memang akan cari masa la walau sekejap untuk update entri. Sekarang ni bukan tak boleh cari masa tapi malas je lebih. Sayang blog terbiar. Banyak kenangan kat sini.

Ini pun nak up satu entri 'bercinta' bukan main. Berat nanang gini. Opsss... Cerita pasal anak² pun banyak. Tak terakam pulak dah kat sini. Next time okey. Hehe...

Wrapped up story untuk bulan Mac pun tak ada. Tak ke mana² pun. Bertapa dalam rumah je. Tambahan anak² ni dengab cuaca yang tak menentu ni kerap pulak kena selesema, sakit tekak dengan demam bagai.

Maknya pulak sakit pinggang sebelah kiri dah dekat 3 minggu. Bertabahlah. Doakan la akak cepat sembuh ye. Banyak keje tak boleh buar sebab sakit pinggang. Mungkin faktor usia slaah satu daripadanya jugak kot.

Hari ni Ahad. Kiranya hari baru for the week. Sekolah la macam biasa. Esok cuti. Tau² dah nak habis bulan April. Mei menjelang. Lepas tu puasa and then raya.

Puasa dah ganti ke belum sayangs semua??? Sempat lagi ni... 😁

Okay la... Nak 'merayap' kat dapur dah. Banyak urusan hari ni ye. Sampai ketemu lagi. Daaa...


31 March 2017

Kerutub yang super awesome.


Assalamualaikum...

Dah lama tak update entri. Ini pun entri terendam. Dah ada lama dalam draft tapi publish pun. Pemalas tahap dewa betul. Hehe... Nak sangat ada blog tapi biar macam tu je kan. 

Aku sayang blog ni. Cuma tahap kerajinan tu dah tak sama macam dulu. Mungkin kalau lappy dah okay, mood pun okay jugak kot. Sebab dulu banyak menaip guna keypad besar. Sekarang ni keypad kecik je. Typo memanjang. Tu yang efek mood jugak... 😀


Nak cerita pasal kerutub ni sebenarnya. Sebelum ni x pernah masak kerutub pun. Tak tau rasa dia macam mana. Sampai la satu hari tu otak tepu tak tau nak masak apa. 

Pergi kedai nampak la serbuk kerutub Adabi tu. So, try je la masak. Senang je pun. Ikut je arahan kat belakang pek tu. Aku tak ikut sangat pun. Buat macam masak kari je.

Cepat dan sedap. Anak² meratah je la kalau masak ni. Tapi masalahnya, tak semua kedai ada jual serbuk kerutub ni. Setakat ni 1 supermarket je yang ada jual area rumah aku ni.


Makan dengan nasi panas² sedap sangat. Kadang² aku buat lauk untuk nasi himpit. Kadang² lauk nasi lemak. Ikut suka aku je. Haha...

Pernah bagi jiran masa aku masak nasi lemak. Dia kata sedap sangat. Dari pagi sampai petang dia makan. 

Aku kalau terlebih rajin memang masak pagi sebab senang anak² nak makan time balik sekolah agama dengan tadika. Tak adalah aku terkejar² sangat nak masak, nak ambik dia orang lagi.

Dah la nasi lemak jiran aku kata macam nasi dagang sebab bau dah macam nasi dagang tu. Aku letak halba kasi wangi. Hik³... 

Try la masak kerutub senang ni. Sedap tak sedap kena cuba sendiri tau... ~_~


19 March 2017

Wrapped up story untuk Februari.


Assalamualaikum...

Patutnya entri ni dah lama publish. Tapi tu la. Dok terperap je dalam draft. Kadang² dah taip separuh jalan hilang mood pulak. Koh³... Itu yang tersadai je dalam draft.

Tapi malam ni nak menghabiskan jugak entri ni sebab bulan 3 pun dah nak menuju ke penghujungnya. 

Ini pics random. Tak ikut turutan sangat pun. Tapi semuanya cerita bulan Februari. Sekadar untuk kenang²an gitu. 


Pertukaran daripada lama kepada baru. Hadiah awal bulan. Terpaksa melepaskan kesayangan hati yang setia berkhidmat sekian lama tapi sudah terlalu tua dan tidak mampu 'berjalan' jauh. Demi mencari sesuap nasi, JGS kini hanya tinggal kenangan... 😢

Selamat datang ahli keluarga baru! Okay la... Agak poyo tapi saja nak catatkan kenangan tu.


Awal bulan juga dia dah pandai 'bawa' basikal. Sebelum² ni dah pernah cuba tapi Kak Ngah Anis ni jenis cuba sekejap je. Bila tak boleh buat, terus nak berhenti. Adoiii la...

Mintak belikan basikal bukan main lagi. Kali ni bawak melepak kat taman. Asalnya nak bagi Afiq angin segar sikit. Sudahnya bila ramai dah joint, ada la yang sudi mengajar Anis ni. Alhamdulillah, kejap je belajar dah boleh kayuh basikal.

Terbaik!!! Alya jenis suka mencuba. Sebab tu dia usahakan jugak sampai pandai. Anis berbeza la sikit. Anak² mana sama perangainya kan?


Mood melukis anak². Malam² sibuk nak buat kad. Nak bagi ibu katanya. Ini kad Azfar yang lukis. 

Ada kereta untuk ibu dan pelangi sebagai latar belakang. Rumah pun ada juga. Alahai anak... Sweet je perangainya.


Ini pulak hasil kerja Anis. Ada pelangi, kereta dengan rumah jugak. Khas untuk ibu. Kiranya menghargai penat lelah ibu gitu.

Comel je hasil kerjanya.


Yang ini hasil kerja Alya. Anak dara sulung ni teliti sikit orangnya. Cantik juga hasil dia melukis kalau kena mood baik dia.

Sweet like chocolate la anak² ni. Adoyai... siap berkad² bagai. Ibu terima dengan senyum je jasil kerja anak².


Hari sukan sekolah. Anis dapat masuk acara sukaneka. Bawak pundi kacang atas kepala. Rezeki dia untuk dapat tempat ketiga.

Alya cuma jadi spare untuk acara relay. Tak ada hal. Belum rezeki dia nak cemerlang dalam sukan walaupun dia suka berlari.

Mengingatkan aku pada diri sendiri. Dulu masa sekolah, aku offer diri nak masuk acara balapan. First time masuk alhamdulillah... menang. Start dari situ la duduk kat padang je kerjanya.

Seronok sebab itu minat. Alya ni macam aku jugak la dulu²... 😁


Tahun ni ke pesta layang² kita. Cuaca panas jangan cakap la. Kebetulan, anak² ni baik daripada demam sehari sebelum pesta. 

Masalahnya, bukan sorang demam. Tapi empat orang kecuali Alya plus abahnya pun demam jugak.

Mak, alhamdulillah... Yang paling gagah masa tu. Kena jaga 5 orang. Kau rasa???


Masa pergi pesta layang² tu hari kedua terakhir. Sebab abah dah janji nak bawak anak² tengok layang² dan kebetulan hari tu birthday budak kecik.

Layan dia main taman dulu sebab awal² lagi dah dahaga sebab cuaca panas. So, abah pergi carik air untuk anak².


On the way balik singgah kat pokok buah²an ni. Azfar moody sikit sebab dia nak layang² tapi abah tak bagi. Membazir yang sebetulnya. Main dua hari je konpem rosak.

Belajar daripada pengalaman lalu. Hehe... Masa dia nak memang la. Bukan main berjanji manis lagi. Lepas dapat, main kejap je. Nanti rosak jugak. Takkan sampai 2 hari la.

Bukan kedekut. Tapi daripada beli benda² macam tu, lebih baik beli makanan. Kenyang pun kenyang. Dan pokok buah tu daripada tahun lepas dorang decorate macam tu. Rajin gila.


Afiq memang anak abah. Jadi kalau abah tak kerja, Afiq memang nak berkepit dengan abah je kecuali time nak tidur atau dah tidur tapi bangun mesti cari mak. Time demam pun sama.

Selebihnya memang anak abah. Apa² pun abah. Nak menyusu je tak nak dengan abah ye sebab hero kecik suka mengempeng.

Ini abahnya melayan. Untung la jadi anak². Boleh manja lebih². Mak cuma boleh tengok je... 😴




nota kaki tangan: catatan untuk kenangan anak². nanti kau dan kamu akan tahu betapa sayangnya kami pada kamu berlima... 😘















15 March 2017

Qasidah untuk dia.



Kalau sebelum ni ada drama Asam Pedas Untuk Dia,lepas tu movie Kimchi Untuk Dia... kali ni entri Qasidah Untuk Dia pulak. Semuanya melibatkan makanan ye.

Qasidah ada dua jenis. Satu utagha punya stail, satu lagi pantai timur. Yang ini masakan pantai timur sebab aku dgn husben orang pantai timur.

Dan qasidah ni salah satu makanan favorite husben. Sebelum ni dia ada mintak buatkan tapi tak ada rasa nak buat. Lagi pulak aku tak tau qasidah ni rasanya macam mana. Cuma tau kuih ni macam berminyak² sikit, kaler kuning dengan hiasan bawang goreng.

Rasa tu wallahualam. Tak pernah tau. Tapi anak² makan je qasidah. Cuma aku je tak. Husben kalau balik kampung mesti cari qasidah ni. Kadang² MIL dah siap² belikan. Tapi kali ni aku try la buat sendiri. Sedap tak sedap belakang cerita. Try je dulu... (⌒o⌒)

Resepi qasidah aku try dari blog Kak Nor Secubit Garam. Alhamdulillah... Anak² kata sedap cuma manis sikit. Dan dia orang tak suka ada bawang goreng kat atas qasidah tu. Lepas ni kalau nak buat lagi kena
bahagi dua. Satu bahagian
ada bawang goreng dan satu lagi tak ada.

Resepi qasidah untuk rujukan:

5-6 biji bawang merah, hiris nipis dan digoreng.

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula (kurangkan kalau tak suka manis)
⅔ cawan santan
1½ cawan air
2 biji telur gred A
½ sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning (tak guna sebab tak ada)
Daun pandan
3 sudu besar minyak sapi.

Semua bahan disatukan (kecuali daun pandan dan minyak sapi) dalam bekas. Kacau sebati dan tapis dalam kuali. Masak adunan dengan daun pandan menggunakan api perlahan sampai tak melekat pada kuali. Jangan berhenti mengacau.  Kemudian masukkan minyak sapi dan kacau lagi selama 10 minit. 

Boleh letak dalam loyang atau mould ikut suka hati sendiri. Sejukkan dan tabur dengan bawang goreng. Renjiskan minyak goreng bawang tadi pada qasidah. Siap!!!


nota kaki: Senang je tapi lenguh la jugak tangan nak mengacau. Tambahan pulak tangan tengah sakit. Tapi puas hati sebab anak² suka je makan... 😍


12 March 2017

Rezeki si dia.



Entri tertangguh. Gambar dah lama upload tapi text tarak. Ini bersempena dengan dinner si dia. 4/3/2017. Dinner company di tempat dan waktunya macam biasa.

Tahun ni tema 'bollywood' so aku suggest si dia pakai kurta je since raya tahun lepas pakai kurta Kan. Tapi si dia tak nak. Takut kalau menang best dress kena menari atas pentas. 

Aku cakap enjoy je la. Malam dia kan. Tapi katanya dia pergi bukan sebab nak enjoy. Entah apa² entah... ^o^ Tiap² tahun pakainya t-shirt dengan jeans slack. Tak pernah la ikut tema dinner.

Kalau tahun lepas si dia dapat voucher tesco je untuk cabutan bertuah. Itu pun tak banyak mana. Mahal lagi duit minyak. Patutnya yang sikit² tu bagi cash je la kan. Itu kata si dia la.

Alhamdulillah, tahun ni ada rezeki lebih. Dia dapat tempat kelima untuk cabutan bertuah. Rezeki dia. Berkat baju beli last minute agaknya. Haha...

Apa pun, tahniah awak!!! Rezeki awak tahun ni.... Semoga rezeki awak terus diberkatiNYA. Aamiin... ~_~




25 February 2017

Afiq turns 2 today.



Dua tahun yang lalu, tarikh ini tepat jam 12.16pm Afiq selamat dilahirkan. Walaupun ada dugaan mengiringi tapi ahamdulillah, berjaya diatasi.

Hospital tu dah macam rumah kedua. Memang ibu abah berulang je. Kali pertama sebab jaundice. Keluar masuk sebab macam tak stabil je.

Hari ni keluar, lusa masuk semula. Duduk sehari je dah discaj. Sudahlah masa awal kelahiran Afiq kena berkampung dalam NICU selama 4 hari sebab nk habiskan antibiotik. 

Sebab jaundice tak berkurang sampai usianya sebulan, berulang-alik la ibu abah ni ke klinik pediatrik. Perjalanan bukan dekat. Tapi sebab nak adik sihat, kami redho je dik.

Bila detect, adik ada UTI dan antibiotik makan tak jalan. Maka berkampung la seminggu dalam wad. Masuk antibiotik ikut salur darah. Kalau ikutkan cuma 5 hari je doc kata. Tapi last² kena extra 2 hari lagi.

Bila balik kampung, masuk wad lagi seminggu sebab pneumonia. Senyum je la. Balik kampung semata² nak duduk dalam wad. Boleh la. Adik discaj daripada klinik pediatrik masa umur 8 bulan. Dah tak ada lagi 'lawatan²' susulan. 

Tapi sekarang adik dah besar. Alhamdulillah. Sihat dan banyak akal. 

Ibu abah doakan Afiq jadi anak yang soleh. Berbakti pada orang tua dan agama. Semoga cemerlang dunia akhirat dik.
Kami sayang kamu hingga hujung nyawa.

SANAH HELWAH Afiq sayang... ~♥~

23 February 2017

Berwajah baru.


Assalamualaikum...


Dah lama jugak tak update blog. Kali ni update dengan blog berwajah baru. Harapnya juga datanglah semangat baru seiring dengan perubahan wajah blog ni. Fuh...

Biru hijau antara my favorite color. Kalau sebelum ni guna color turquiose. Kali ni guna light olive green pulak.

Amacam? Okay tak blog hakak?! Hehe... Segar mata memandang kan? Okay... Perasan lebih.

Kalau sebelum ni guna hasil kerja Dayang Deno, kali ni guna khidmat Maisarah Sidi pulak. Sangat berpuas hati dengan hasil design kedua² adik ni.

Sesiapa yang tengah merancang nak tukar rupa paras blog, boleh try contact maisarah ni. Dayang Deno dah tak ambil order untuk design ye.


Selamat tinggal wajah lama. Selamat datang wajah baru dan semangat baru hendaknya. 
😁



17 February 2017

Kak Long sudah 9 tahun.



Dear Kak Long,

Terima kasih sebab jadi anak yang baik. Kadang² ada juga tantrumnya. Ada angin² kus²nya tapi tanpa kamu, kami takkan belajar untuk jadi ibu dan bapa.

Malahan panggilan 'abah ibu' itu mungkin tiada. Kamulah penyambung warisan kami. Kamu jugalah 'cinta pertama' kami. Kamu tetap menjadi kesayangan kami.

Ketahuilah anak... sekeras mana pun kamu, sedegil dan senakal mana pun kamu, kami tetap sayang. Malahan setiap kali kamu dimarahi... itu tandanya kami mahu kamu menjadi manusia. Menjadi yang lebih baik.

Marah itu tanda sayang. Petanda bahawa ada tindakan kamu yang tidak kami senangi. Tindakan itu tidak wajar dilakukan oleh seorang anak dan kakak.

Kami mahu kamu bersedia. Kematian itu tidak terduga. Sekurang²nya jika kami tiada, kamu selaku kakak sulung sudah sedikit tabah dan kuat jiwanya.

9 tahun membawa bahagia bersama². Semoga kamu cemerlang bukan sahaja di dunia. Jadilah anak yang solehah dan baik budi pekertinya. Semoga kamu membesar menjadi manusia dan insan berguna.

SANAH HELWAH buat permata hati sulung kami yang ke-9. Kami sekeluarga sayang kamu selama²nya.

02 February 2017

Wrapped up story untuk bulan January.


Assalamualaikum...

Bulan Januari sudah melabuhkan tirainya. Februari kini mengambil alih tugas. Setiap tahun begitulah. Sebulan sudah berlalu. Banyak kenangan tercipta sepanjang tempoh itu.

Januari adalah bulan birthdays paling ramai dalam keluarga aku dan incik husben. Dan 1 Januari jugak adalah tarikh permulaan sekolah tahun ni. Hari Ahad okay sebab Johor tak ambil cuti New Year.

Gambar² ni semua random je tau. Tak ada turutan bagai. Guna handphone ni tau² je la. Berlari² anak pulak dia... ^___^

Jadi kita wrapped up segala kenangan sepanjang bulan Januari. Sebagai tanda ingat-ingatan gitu. Hehe...



1st day of school. Semangat bersekolah pada Azfar je kurang sikit. Sebab dia nak sekolah hari Isnin. Tak nak hari Ahad. Tak puas cuti agaknya... (≧∇≦)


Alhamdulillah. Aus sangat senang bangun pagi. Kalau bangun pun tak ada mengaruk ke meragam yang bukan². Cuma lambat je bersiap masing² sebab tahun ni ibu pilih sesi pagi. 

Aus lepas sekolah akan tidur petang. Kalau tak sekolah pun memang dia tidur petang jugak. Sebab tu kena pilih pagi. Dia pun okay² je.


Ini sambutan Maulidur Rasul. Hari terakhir sebelum cuti sekolah. Semuanya 1st la untuk Aus. Macam Azfar dia dah biasa. Dia kan legend kat tadika tu. Haha...


Tahun ni darjah 2 tak ada group whatsapp untuk kelas. Darjah 3 je ada. Tahun lepas pun sama. Darjah 2 tak ada group whatsapp. Memang macam tu agaknya. Ni daripada cikgu Alya. 

Guru kelas dia sent pic untuk tunjuk ruang kosong dalam kelas yang perlu dihias. Guru kelas dia tahun ni adalah guru kelas dia yang sama tahun lepas. Jadinya aku dah tau la cikgu dia tu macam mana. Respon cikgu dia tu a bit slow.

Kadang² tak respon langsung okay. Aku pun tak ada la berharap sangat dengan cikgu si Alya ni kecuali untuk bagitau dia tak datang je la (attendance still full ye setakat hari ni), alhamdulillah. Tapi yang pasti guru kelas dia memang sengal. Haha... Sorry teacher!!!


Ni aktiviti dekat tadika yang cikgunya upload di fb. Aku rasa pilihan tadika aku ni ok dah untuk Aus. Dia orang ada sesi bersenam bagai. Ada hari sukan, ada lawatan yang mana ada sesetengah tadika lebih fokus pada akademik je.

Aus aku hantar awal² pun bukan untuk jadikan dia terlajak pandai. Aku nak dia develop macam mana berkawan dengan orang lain. Alhamdulillah... Nampaknya dia ok² je.


Ni sebelum ke tadika. Sediakan sarapan je. Tak ada bento sebab hari tu makanan tadika sediakan.


Attire pengawas tahun ni untuk Anis. Dia la request nak pakai vest bagai. Dan tahun ni tak sama hari pulak dia orang PJ. Tak macam tahun lepas. Cuma sehari je dia orang berkongsi hari PJ yang sama. Boleh la.

Cuma kelam-kabut sikit la awal² tahun ni. Sebab Alya dengan Anis sekolah agamanya start pukul 10.15 sampai 11.45 pagi. Balik rumah nak makan², melagho kejap. Pukul 1 la paling lambat nak kena ada kat sekolah.

Setakat ni ada sekali tu sampai lambat gila kat sekolah. Lagi empat minit nak ke pukul 1.15 petang. Dia orang masuk pukul 1.15. Lambat tu pun sebab ambik abah dekat klinik. 

Ingatkan masa sampai tu incik husben dah siap jumpa pharmacist bagai. Tak rupanya. Incik husben kata ada sorang patient yang memang lama gila dok kena kaunseling dengan pharmacist tu.

Sekali tu je la lambatnya. Lepas tu paling lewat pukul 1 dah sampai sekolah.╰(*´︶`*)╯


Yang ini 1st day kat school untuk Azfar walaupun ini bukan tahun pertama dia kat tadika ni. Tak ada rezeki Azfar nak dapat pra macam Anis.

Pic ni cikgu sent lepas Azfar mengaruk hari pertama sekolah. Haha... Bukan Aus ye tapi Azfar. Pening kepala mak.


Yang ini pun cikgu sent. Aus menangis. Koh3... Cikgu cakap, tengah² main tu dia menangis. Nak ibu dengan abah. Teringat tiba-tiba agaknya. Jadiknya duduk melepak dengan abang Azfar.

First day tak terus belajar. Cikgu buat sesi main² je dulu. Sebab ada yang datang sekolah menangis² bagai. Ada yang jenis tak boleh nak sentuh langsung.

Alhamdulillah, Aus okay² je. Azfar pun hari pertama tu je mengaruknya. Lepas tu okay je. Dan Aus pulak hari kedua tu, balik daripada sekolah je mesti tanya: 'Esok boleh pergi sekolah lagi tak?' Aus tanya hari² okay. Kecuali hari tak sekolah. Terbaik la Aus ni... (⌒o⌒)

Itu rentetan peristiwa sepanjang bulan Januari. Sekarang dah bulan Februari. Bulan baru. 

Dan cuti tinggal sehari dua je lagi. Tak ada rezeki jugak nak balik kampung cuti sekolah ni. Senyum je la...


30 January 2017

Dryer pun penat.



Musim² hujan ni memang dobi layan diri penuh dengan orang. Kebanyakkannya cuma nak guna dryer. Nak keringkan baju je. Asing² dah siap² basuh kat rumah. Macam aku jugak la sebelum ni.

Tapi minggu lepas masa hujan turun dua hari berturut², habis semua kedai dobi aku pergi, memang orang full. Ada dobi yang pakai token. Ada yang pakai syiling.

Ada dua kedai je yang biasa aku pergi area kawasan rumah aku ni. Tapi parking la selalunya susah sikit. Tapi satu kedai ni memang dryer dia panas. Kalau seluar jeans tu, select 'high temp', masukkan duit cukup², insyaAllah... kering la seluarnya.

Kedai dobi ni guna syiling 50 sen. Masa extra tambah je la 50 sen. Tapi kedai satu lagi kena tambah extra token. Satu token seringgit. Ada beza la. Kalau tak habis guna token, kena bawak datang semula. Bukan tokey kedai ada 24 jam nak pantau kedai dia.

Jadiknya minggu lepas masa nak basuh baju (mesin basuh I rosak okay), tengok tempat full, tunda ke next day. Dah basuh dan time keringkan, baju² lembap. Tak tekan 'high temp' ke tadi? Belakang aku pulak ada orang lain dari dobi sebelah. Dryer kedai tu dah rosak. Baju tak kering langsung katanya.

Dan aku rasa dryer kedai ni pun sama je. Dryer kedai dobi area aku ni ada 4 je. Kalau berjalan jauh sikit, ada 6. Tapi jauh la pulaknya. Pulang dengan perasaan hampa la aku ni. Baju dah berbakul² ni.

Lepas settle anak² ke sekolah, aku ke dobi yang sama dengan harapan dah ok la dryernya. Tapi hampa la jugak sebab dobi tu tutup terus. Dah la syiling habis. Kalau orang datang nak basuh baju tapi syiling tak ada, tak guna jugak.

Dryer dobi yang satu lagi pun jammed jugak. Kesudahannya, dryer pun tau penat. Sebab tu guna 24/7 walaupun namanya dobi 24 jam ia akan tetap la jam jugak. Huhu... Ke dobi jauh jugak la kami hari tu. Tak apa la. Jauh pun jauh la. Asal baju kering sudah.

25 January 2017

Beg plastik pun famous.


Assalamualaikum...

Google image


Kalau tengok berita mesti ada isu pasal beg plastik ni. Beg plastik je pun. Tak pasal² famous dia. Hari² dok cerita pasal dia je dalam tv.

Pada aku la, beg plastik ni bukan isu besar pun. Kalau negeri tu nak buat negeri bebas plastik, apa salahnya? Untuk alam sekitar juga. 

Tak ada orang yang mati kalau tak dapat beg plastik la. Untuk kesedaran sendiri jugak. Sentiasa la bawak beg yang senang lipat untuk isi barang. Ala, beg yang kita dapat kalau beli barang² kat Jom Heboh (tak pernah pergi. Tapi biasa je tengok orang bawak balik beg tu) tu la. 

Lipat kecik² letak dalam kereta ke, handbag. Tak pun dalam kocek seluar pun boleh. Dah beli barang letak dalam tu. Kalau terlupa, tolak troli kat kereta. Letak je dalam bonet. Tak boleh jugak, bayar je la 20 sen untuk sekeping plastik isi barang tu.

Aku pun pernah kena. Terlupa punya pasal. Masa cashier tanya nak beg plastik tak, selamba jawab tak nak. Lepas tu mengangkut barang² bawak masuk kereta. Kah³... Okay je.

Ada bagus jugak tak ada plastik ni. Banyak² sangat plastik ni sampai tak ter'hadam' dek bumi kita. Kesian kan? Nak buat macam mana. Kita dari kecik diajar guna beg plastik.

Nak berubah tu bukan senang. Tapi tak mustahil pun. Jaganlah besarkan sangat isu beg plastik harga 20 sen tu. Kalau kita tak beli, tak dapat ke peniaga pun duit tu. Atas kita jugaklah. Banyak lagi isu lagi besar daripada isu beg plastik 20 sen.

Selamat menjaga alam sekitar ye. Penat ada slogan Jagalah Alam Sekitar tapi tak ikut pun. Haha... Biasakanlah. Nanti², insyaAllah akan okay jugak... `(*∩_∩*)′


Dua tahun menunggu fisioterapis.


3 minggu tak boleh kena air. Tapi hakak banyak kerja la. Macam mana tu?


Tajuk memang poyo tapi nak cerita pasal gambar ni. Ada la jugak cerita pasal si terapis tu. Hehe... Tapi sikit je. Seperti menunggu buah yang tak gugur².

Gambar ni lalu di wall fb hakak. Sebenarnya, fb yang remainkan pasal picture ni. So teringat la kisah dua tahun yang lalu. Waktu maghrib. Incik husben pulak baru lepas pergi kerja. Kiranya dah sampai tempat kerja la masa kejadian tu berlaku.

Sampai sekarang jari telunjuk bahagian atas sekali tu tak boleh bengkok. Cacat kekal la kiranya. Dan bahagian tengah yang terkeluar dari soket tu pun tak boleh nak bengkokkan sampai habis. Kalau genggam tangan memang jari telunjuk tu satu²nya tak boleh nak rapat ke perut tangan.

Pinjaman Allah semuanya. Kalau DIA nak tarik nikmat elok pada jari kita ni pun itu hak DIA. Diberi pinjam pun dah alhamdulillah sangat. Dan tak ada kejadian tak diingini lain pun dah cukup baik sangat.

Masa tu pregnantkan Afiq. Khilaf sendiri. Dan Allah bayar cash atas dunia. Untuk peringatan sepanjang zaman. 

Dan sepanjang tempoh baik pulih jari yang satu ni, dua orang doc suruh x-ray jari. Nak tengok macam mana keadaannya.

Tapi bahagian x-ray tolak. Sebab hakak pregnant kan time tu. Doc kata tak apa sebab kandungan dah matang. Boleh je nak x-ray. Tapi orang bahagian x-ray kata doc ni macam tak tahu bahaya. 

Selagi tak consult betul² dengan patient dan tak ada surat hitam putih tandatangan patient kata setuju, dia orang tak nak buat x-ray.

Memang tak buat pun x-raynya. Sepatutnya jugak pergi fisio. Tapi masa nak buat tu, fisioterapis tak ada.mintak tinggalkan no hp pada kertas depan bilik dia. Nanti dia balik, dia call. Itu kata kertas kat dinding tu la. 

Dah dua tahun. Tak ada pun fisioterapis tu call. Dan aku memang tak pergi dah mengadap doc pakar tu sebab time appointment tu aku deliveredkan si Afiq. 

So, tamat la sesi appointment untuk diri sendiri. Anak² mesti ingat kisah ni. Sebab kejadian cuba nak elak Aus daripada jatuh tangga. Tapi jatuh jugak la dua mata tangga tu. Asbab je la ni. Benda dah nak jadi. Bertambah pulak dengan khilaf diri sendiri.

Memang tak ada sesiapa nk disalahkan kecuali diri sendiri... ^_^



24 January 2017

Sanah helwah untuk kami semua.




Setiap tahun begitulah. Beza ulangtahun kami 3 hari je antara satu sama lain. Aku mendahului. 3 hari kemudian incik husben pulak. Dah lama tak belikan kek. Tahun ni belikan kek untuk makan² kami sekeluarga je.

Kek kecik je. Lagipun nak try macam mana la rasa carrot cake ni. Okay... memang tak pernah makan. Baru kali ni rasa teringin je. Haha... Anak² suka. Especially kalau makan sejuk². Tambahan pulak ada cheese. Memang laju je dorang makan.


Untuk bulan 1 memang ramai yang celebrate birthday  baik sebelah aku mahupun sebelah incik suami. Tapi paling ramai sebelah aku la.

** Sanah helwah everybody... Selamat meningkat 1 angka. Semoga sentiasa dirahmati Allah dan dilindungi dunia akhirat. **



note: untuk incik husben, semoga pertambahan usia ini mematangkan kita dan mendekatkan lagi kita padaNYA. Aamiin...



23 January 2017

Kenangan terakhir dengan JGS.


Ketika masih 'sihat'

Sudah sampai masanya ia bertukar pemilik. Setelah 15 tahun lebih berkhidmat dengan tuan asal. Walaupun sayang namun terpaksa jua dilepaskan. Hanya gambar ini sebagai kenangan.
Semalam, selepas maghrib ia dihantar pemilik asal ke kedai. Sedih mengenangkan banyak kenangan dengan JGS ni. Tapi ia sudah selalu 'sakit'
Sudah tua. Selalu jugak masuk 'wad'. Tapi lepas seminggu keluar wad, ia 'sakit' semula. Barangkali perjalanan jauh yang membuatkan ia selalu saja 'sakit²'.

Hari² terakhir sebelum dihantar ke kedai

Tuan asal tidak pernah berhasrat untuk menjualnya kepada sesiapa. Cinta pertama. Apakan daya. Ia bukan miliknya lagi. Sekurang²nya masih ada gambar sebagai kenangan. Huhu... (╥﹏╥)
Kriss Modenas pertama incik suami. Akan tetap jadik kesayangan walaupun tak lama lagi akan tukar ke pemilik baru.


note: Eleh... Motor je pun. Tapi motor tu la yang bawak dia berulang-alik daripada Johor ke Pahang. Dan Johor ke Terengganu suatu ketika dulu.

AJL ke 31 tahun ini.


Google image

Aku tak tengok pun AJL. Haha... Dah lama tak tengok. Entah. Tak ada feel kot. Mungkin sebab faktor usia jugak. Tak tau la hakak.

Tapi keputusan still tahu. Siapa menang vokal, siapa juara. Kadang² lagu² baru ni pun aku macam tak pernah dengar. Adoiii... Dalam kereta ada je radio tapi jarang je bukak. Dulu² kalau drive mesti on radio. Saja buat² bising dalam kereta.

Tapi husben tak boleh dengar bunyi bising. Distraction kata dia. Cuma lama² tu  baru la dia boleh on radio dalam kereta. Malangnya kalau balik kampung sampai satu² tempat tak ada channel tu. Aku pulak bukannya hafal frekuensi radio ni. Sudahnya off je.

Lama² terbiasa drive tanpa sampai la sekarang. Sesekali anak² on radio tu, layan je. Sampaikan ada anak² jiran yang tumpang kereta siap tanya, kereta aku ni tak ada radio ke? Kah³...

Dan semalam, lepas tengok berita (yang tak habis² dengan isu plastik 20 sen tu) terus ada siaran AJL kan. Husben pun tanya la: 'Siapa yang tengok Juara Lagu ni?' Eh²... awak yang tengok tv tanya kita orang pulak... ⊙_⊙

So, dia tukar channel lain. Tak ada cerita sedap, dia tutup tv. Me and kids ok je. Memang jarang tengok tv malam² kalau hari sekolah. Kemudian dia buka semula. Aku mintak la dia tukar channel kejap. 

Ala, saja² nak tengok. Tu pun dah kena sound: 'Ajar anak² tengok cerita macam tu.' Tengok kejap je la. Bukan nak tengok sampai habis pun. Lepas tu layan mata je la dengan anak². Lagi sedap. AJL ni memang akan sentiasa ada update. Tak kira masa dan di mana jua. Haha... (≧∇≦)

20 January 2017

Cara praktikal susun buku sekolah anak-anak.


Sebenarnya lama sangat dah tak update blog. Kekangan masa pun ye jugak. Banyak benda nak cerita tapi tak berkesempatan la nak mengarang bagai ni. Bajet² busy mengalahkan retis gitu.

Kali ni nak cerita pasal macam mana aku organize buku sekolah anak². Subjekkan banyak. Buku teks, buku aktiviti, buku tulis lagi. Buku tulis pulak bukan sebuah tapi 4 buah bergantung pada subjek.

Kalau letak macam kita masa zaman sekolah² dulu, alamatnya lunyai la buku. Belum lagi hilang la, tak jumpa la. Adoiii... Sudahnya mak pun menyirap. Dah buat kerja tak reti nak simpan elok². Time nak susun buku nak pergi sekolah baru la terhegeh² cari. Masa tu la semuanya tak jumpa.

Tapi bila organize macam ni, alhamdulillah. Senang kerja. Hati pun senang dan tenang. Hehe... Ada orang organize guna sticker. Label pada buku. Tapi tak relevan jugak sebab jadual kadang² berubah. Macam ni lagi praktikal untuk aku. Untuk anak² aku la. Orang lain aku tak tau.


Cuma ni berkongsi je cara macam mana aku susun atur buku sekolah anak². Buku² sekolah dia orang semuanya aku letakkan dalam file. Lain² warna. Pastikan file tu jenis tahan lasak la. Kalau jenis plastik tu takut cepat koyak. 

Labelkan file ikut subjek. Automatik anak² akan ingat kaler file ni untuk subjek apa. Lepas buat homework pun terus buku dalam file. Selamat la daripada buku tu 'merayap' ke sana sini.

Bila ada yang tak jumpa buku untuk subjek BM contohnya. Kita mak² ni pun automatik tahu yang hilang bukan bukunya tapi filenya. Mesti misplace kat mana². Memang senang untuk dia orang susun buku sendiri. Tak leceh. Tengok subjek apa ada hari tu, just keluarkan file dan ganti dengan file lain. Ha... gitu!!!

File ni aku beli kat mr.diy. RM3.80 satu kalau tak silap. Ada banyak jenis file tapi yang ni aku rasa ok untuk anak². Buku yang tak masuk file cuma PJK dengan DSV je. Sebab yang tu cuma satu je. Tak ada anak² dia.

Sampaikan kawan² anak pun tanya dia orang mana beli file tu sebab dia orang pun rasa senang macam tu. Ye la... tak ada la buku yang hilang ke misplace lagi kan? 

Sharing is caring. Ibu² boleh je guna cara macam mana. Senang nak manage buku anak². Nak check homework dia orang pun senang sangat tau.. (。’▽’。)

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign