✿ Rumah SalYa ✿: 2017

Fresh from the owner...

16 August 2017

Kandungan dan kelebihan Diamond Cream.


Assalamualaikum...

Packaging lama

Entri dah dijadikan draft. Lupa pulak nak publish. Hehe... Hari ni nak cerita pasal Diamond Cream ni. Actually HQ dah buat packaging baru. Rebrand semula produk ni dengan penambahbaikan.

Diamond Cream bukan produk timbang kilo tau. Founder buat research. Turun naik kilang untuk tengok progress. Try dekat muka sendiri. Lepas tu baru keluarkan.

Founder bukan main taram je produk ni. Apa yang kita consume, apa yang kita guna, kesannya terhadap kita memang founder ambik berat. Jadi, insyaAllah, produk ni selamat.

Dalam Diamond Cream terkandungnya:

💎 Diamond

- meningkatkan kecerahan kulit 
-  melindunginya daripada pancaran radiasi ultraungu
-  mengekalkan kehalusan dan kelembapan kulit
- mengatasi masalah kegatalan 
- mengurangkan kesan penuaan seperti kedutan dan garis-garis halus.

🍈 Glutatione

- kulit menjadi kenyal
- melembutkan/menghaluskan tekstur kulit
- menghambat dan memudarkan kerutan pada kulit
- memberi kelembapan dan kesegaran kulit
- peningkatan kecerahan warna kulit 

🌞 Spf 35

-  melindungi kulit daripada nada tidak sekata, tompokan usia dan kerosakan lain akibat sinaran matahari
- melindungi kulit daripada sinaran UVA yang mengakibatkan tanda-tanda penuaan ketara dan UVB iaitu pembakaran kulit

💊 Vitamin C dan E

- mencegah kulit kering dan pecah-pecah
-  rawatan luka terbakar
- rawatan parut
- anti penuaan
-melembapkan kulit
- menyekat pembentukan pegmen

🐝 Beeswax / Cera Alba

- dihasilkan di dalam sarang lebah  
- mengandungi vitamin A yang berupaya memelihara struktur kulit
- komponen utamanya adalah ester asid lemak memelihara sel kulit 
- mengatasi masalah jerawat
- menyerlahkan keremajaan kulit 
- mencegah daripada kerosakan kulit
- mengekalkan kelembapan
-  menggalakkan proses pemulihan luka pada kulit



my note: bila yang baru dah diupgrade keluar nanti kita cerita lagi. Diamond Cream baru ada kunyit which is good for skin. next time cerita. hehe...




04 August 2017

Diamond Cream daripada CQueen.


Assalamualaikum...

Kali ni nak cerita pasal produk daripada CQueen ni. Actually ni first time aku jumpa foundation yang sesuai dengan kulit. Foundation yang aku suka.

Sebelum ni dah try macam². Daripada yang mahal kepada yang affordable price. Yang mahal tu tak ada la mahal sangat. Cuma brand la.

Walaupun produk tu kata sesuai untuk kulit berminyak la. Tak bercapuk la lepas guna. Kulit glowing-mowing bagai tapi lepas guna je tak best pun. Starting okay. Dah lama sikit, bila muka berpeluh terasa berat foundation yang aku guna tu.

Comel je DC ni. Senang nak bawa ke mana².

Guna Diamond Cream (DC) ni, alhamdulillah serasi sangat. Sesuai la. Sebabnya DC ni tak bercapuk, tak berat pada muka. Memang kalau tak cuba maka tak cinta.

Tekstur DC ni macam bedak. Halus. Calit² kat muka, bila sapu rasa macam sapu bedak je. Budak² pun boleh guna. Aku selalu je pakaikan kat anak² kalau rasa nak berjemur tengah panas. DC ni ada spf jugak. Memang tak risau la.

First time guna masa raya. Bila dah sapu foundation ni rasa macam tak pakai apa². Muka memang rasa ringan je. Tak ada la kejap² nak kena lap muka dengan tisu kan? Hehe... 

Foundation lain sebelum ni memang bagi kesan macam tu pada aku. Kejap² rasa nak lap muka dengan tisu. Adoiii la...

Mak anak ramai nak. Bila nak kena lap muka dengan tisu je naik rimas pun ye jugak. Lagi pulak, ada certain foundation yang aka tinggalkan kesan pada baju la, tudung la. Dengan DC ni insya-Allah, ia merawat kulit lagi kalau kita pakai.

Kalau ada yang nak cuba DC ni boleh roger² akak. Tahan lama jugak DC ni. Calit sikit² je. Nanti akak post sekeping pic sebelum dan selepas guna DC. Akak la pulak. Aku bukan suka solek² bagai ni. Tapi dengan DC ni rasa nak sapu je kat muka. Best wa cakap lu... 😍




my note: next time kita cerita pasal kelebihan DC. aku promote sebab aku guna dan ia best. kalau tak, aku buat tak tau je. hehe...

03 August 2017

Syawal random pictures.


Kenangan sepanjang Syawal 2017. Tahun ni rayanya di Pekan. Tema asal baju tak pernahnya sama.

Plan lain, end up kaler mesti jadik lain. Tak apa la. Asal ada baju. Yang penting baju anak² sebenarnya. Mak bapak bukan priority lagi.

Last year punya raya pun aku pakai apa yang ada je. Janji kaler sama. Hehe... Aku je la. Yang lain² semua brand new.


Lepas salam² raya ada sesi bergambar. Tahun lepas tak ada sekeping pun gambar raya. Masing² macam not in the mood je.


Bukan senang nak ambik gambar dengan orang tua sendiri. Tambahan pulak dah tua² ni kesihatan pun 'kureng' sikit. Tapi alhamdulillah, setakat ni masih dikurniakan kesihatan yang agak baik.


Me and my sisters. Tak pernah bergambar bersama. Dah bertahun jugak. Especially time raya. Mana ada gambar sama² pun. This year memang aku punya lucky year. Boleh beraya dan ambik gambar sama². I'm blessed.


Ni pic me dengan my eldest brother. Masa aku kecik Ya Allah... garang gila mamat ni. Pernah sekali kena libas dengan tuala sebab balik lambat kat rumah. Dah maghrib baru balik. Main sampai tak ingat rumah. Koh³... 

Ada sekali tu dia mengamuk tumbuk dinding, pecah okay. Hehe... Dinding plywood. Nipis je. Kesnya aku dengan kakak aku berlari depan dia masa dia tengah makan nasi. Apalagi... mendapat la jawabnya. Mujur la dinding je kena. Kalau muka yang kena? Hoho...

Tapi itu dulu. Masa kecik². Dah besar ni lain la. Okay je dia... ~_~


Yang ni gambar gegirl je. Mak² dengan anak². Yang boiboy taknak bergambar pulak. Entah apa². Tapi tak cukup korum jugak ni. 

Ada dua families yang tak ada kat sini. Dua² families my brothers yang punya. Yang eldest still kat rumah. Yang satu lagi turn balik Kedah. Jadi tahun ni tak ada. 

Tahun lepas pun tak jumpa. Dia balik lepas aku balik  Dungun. By the time aku balik Pekan, dia dah balik Klang. Ada tahun dia memang tak dapat cuti. Balik kejap je la.


Ni my nephew. Dah besar. Dulu dia lambat berjalan berbanding sepupu yang sama umur dengan dia. Macam ulat beluncas kalau tengok dia bergerak. Haha... 

Tapi lambat pun standard baby la. Setahun lebih baru dapat kaki. Dan dia paling kamceng dengan Anis kot. Kalau Anis nangis ke apa ke, suruh la dia pujuk. Mak malas layan. Haha...


Ni on the way balik Dungun. Balik hari. Bawak anak² buah 3 orang yang teringin nak merasa beraya kat Dungun.

Balik jugak Dungun. Beraya mana² pun sama je pada aku. Cuma anak² mungkin suka lebih kat Pekan sebab kawasan rumah Tok Abahnya luas. 

Kalau balik Dungun, kawasan rumah Tok Mienya macam kat Johor jugak. Kawasan perumahan. Cuma rumah Tok Mie mengadap jalanraya. Rumah sendiri kat Johor tak. 


Ni my friend yang tinggal kat Dungun. First time jumpa time raya lepas la.  Last jumpa sebelum dia pindah masa form 4. Last year jumpa dalam whatsapp. Lepas tu ada 2-3 kali plan nak jumpa time aku balik Dumgun. Tapi tak ada rezeki.

Masa sekolah dulu kira dia gadis cun la. Stok macam lembut² gitu. Aku pernah khianat dia (sangat tak baik okay. Tapi dia tahu. Entahlah... menyampah kot masa tu dengan dia. Form 2. Budak² lagi...) dulu. 

Aku buang angin tayar basikal dia. Adoiii la... balik sekolah seret basikal kawan tu. Nasib baik la rumah tak jauh mana dengan sekolah. Rumah dia la. Rumah aku jauh lagi.

Tapi sekarang dia tak macam dulu. Bukan stok lembut² lagi dah walaupun rupa sama. Cuma size la besar sikit. Dulu sedang² je. Hehe... Betul la tu kan Zya. Apa pun, aku doakan kau dikurniakan cahayamata secepat mungkin. Aamiin...





my note: syawal untuk diraikan bersama. kenangan terindah terpahat di jiwa biarpun pahit terselit juga di antaranya.



02 August 2017

Rindu blog.


Rindu dengan blog sendiri. Dah lama terabai. Tuan blog pun malas nak update blog. Kah3... Bukan tak ada cerita. Ada je tapi mood tu tak datang² la. Macam mana tu? Rasanya macam nak kena pencen berblog tapi sayang la pulak.

Tu la, bila sesekali rindu, menaip jugak la barang sepatah dua kata. Jadi la kan. Janji ado.  Syawal dah lama habis. Sekarang ni orang dok berkira² nak sambut raya haji pulak.

Banyak cuti bulan September nanti. Kejap² cuti. Sekolah dua tiga hati je cuti. Meriah dengan cuti. Tapi cuti banyak pun bukan boleh cuti jugak. Sesekali dalam sebulan tu boleh la kalau nak balik kampung pun kan.

Sekarang ni nak buat preparation untuk ujian saringan Darjah 1 si Azfar. Ujiannya 7/10. Dah tak lama mana dah. Nak kena mantapkan lagi pembacaan dia.

Alya dengan Anis pulak nak grading bulan ni. Bila? Tak tau lagi. Bulan depan nak kena join kejohanan tertutup pulak. Sir dah sound, jangan kata demam la apa la. Haha... Kejohanan kali ni dekat je dengan rumah. So senang nak hantar. Nak balik rumah kejap pun boleh.

Last year diaorang tak dapat joint sebab Anis demam. Memang demam pun. Sakit kepala segala. Takkan nak angkut semua pergi kejohanan tu. Dah la dari pagi sampai petang. Lagi mengaruk dia susah pulak aku. Suruh abahnya bawak Alya seorang tak nak. Huhu...

Sudahnya tak payah pergi semua. Senang cerita. Tapi itu cerita dulu. Ini pun baru dengar ada kejohanan dah berdebar² bukan main lagi diaorang.

Anak² la. Tapi aku pesan, kejohanan ni bukan pasal kalah dan menang. Kalau dah cuba tak boleh, tak apa. Asal dah usaha dan cuba. Itu dah cukup. Kemenangan tu bonus.

Hoho... Konon² la nak taip sepatah dia kata. Sudahnya dah jadi berpatah². Asal jari menaip, ada je ceritanya. Sabo je la.





my note: sesekali melepas rindu, apa sajalahnya kan?!  ≧∇≦





12 July 2017

Bila hilang nikmat sihat.


google image

Dah lama tak update blog. Selalu sangat berebut handphone dengan anak² bertuah. Itu pun mak kena mintak sebab nak tengok whatsapp sekolah. Kot² ada benda penting kalau terlepas pandang kesian kat kakak². Adoiii la...

Bercerita tentang sakit diuji tu, dua bulan sebelum Ramadan aku sakit pinggang. Tiba² je sakit pinggang yang mula²nya boleh tahan je. Ingatkan tak ada la teruk sangat. Dalam seminggu dua okay la ni.

Sakit pinggang asalnya cuma bahagian sebelah kanan je. Sakit yang rasa macam kena cucuk² je pinggang tu. Bukan pinggang la. Macam dalam tulang je rasa. Daripada boleh tahan kepada tak tertahan.

Ya Allah, sakitnya tak tau nak cakap macam mana. Sakitnya tu sampai ke pangkal ari². Banyak kerja tak boleh nak buat. Tunduk tak boleh, baring okay je tapi nak mengiring tu subhanallah... sakit. Duduk pun tak boleh lama². 

Memang bertahan dari minggu ke minggu dengan harapan akan hilang la sakit tu bila bangun pagi. Nak dukung² anak memang tak la. Apatah lagi nak angkat benda berat². Kalau terlebih buat kerja alamatnya kejap lagi memang mengidap. Sakit sampai nak bangun pun tak larat. Dugaan betul.

Ke klinik dia cakap stress. Dapat ubat tahan sakit yang mana tak berkesan langsung. Sakitnya makin menjadi². Nak memasak pun memaksa diri sebab nak berdiri lama tak larat. Makin sakit. Naik motor terhentak sikit kat bonggol rasa macam nak tercabut pinggang².

Memang Allah uji. Tapi redha je la. Ada khilaf aku kat mana² tu yang aku sedar mahupun tak sedar. Orang tengok macam tak ada apa². Tapi sakit tu aku je la yang tanggung. Sebab orang tak tahu macam mana rasa sakit tu. Minyak panas yang pada mulanya agak melegakan rasa sakit sebab rasa berangin panas je dah tak rasa apa² lagi dah.

Nak batuk dengan bersin pun takut. Sekali batuk dengan bersin sakitnya Allah je tau. Allah tarik nikmat sihat. Nak rukuk dengan sujud time solat, Ya Allah, rasa macam nak tercabut habis pinggang. Tapi dalam hati tawakal. Kalau sakit ni mampu hapuskan dosa² aku, memang aku redha. 

Kalau hantar anak² sekolah, nak keluar dari kereta memang kena pegang pintu. Kadang² nak bangun lepas duduk tu macam orang tua bongkok dah rasanya. Tak boleh berdiri tegak. Tapi banyak benda yang kena buat walaupun sakit. Tak ada pilihan.

Masuk bulan puasa, sakit pinggang makin menjadi². Kejap sakit sebelah kanan, sekejap sebelah kiri. Kadang² kanan bawak ke tengah kemudian ke belah kiri. Ada masa sakit sampai ke peha sebelah kanan. Bulan Ramadan bulan mustajab. Berdoa la untuk apa saja insyaAllah akan ada jalan penyudahnya. 

Doa sentiasa tak putus. Tapi jika sakit tu adalah yang terbaik untuk aku maka aku redha seikhlas hati menanggungnya. Tapi kalau sakit tu untuk peringatan, maka permudahkanlah. Sebab kita pun tak tau apa yang terbaik untuk kita kan?

Sampai ke satu tahap dalam bulan puasa tu, nak berjalan ke tempat dekat² pun sakit bukan main lagi. Nak naik tangga yang tak sampai sejengkal pun menangkap terus ke dalam tulang. Apatah lagi nak naik tangga rumah sendiri. Daripada baring nak bangun pun bukan main terseksa lagi.

Tak ada kata mampu luahkan rasa sakit tu. Tahan sorang² je la. Selalu aku muhasabah diri. Mungkin aku dah rasa sakit sangat masa tu. Tapi ada orang lain yang lebih menderita dari aku. Memang pasrah la.

Balik kampung time bulan puasa memang kena tahan sakit berganda². Sebab orang tau sakit tapi orang tak tau macam mana rasa sakit tu. Tapi betullah. Allah uji sebab dia sayang. Allah uji sebab dia tau aku masih mampu tahan walaupun kata hati memang tak tahan dah. Huhu...

Dan aku sendiri tak tahu masa bila sakit tu hilang. Tapi yang pastinya sebelum Syawal menjelang. Mungkin sehari sebelum. Allah permudahkan urusan sakit aku tu tapi diganti dengan sakit yang lain pulak.

 Balasan buat hambaNYA yang lagho. Maafkan la hambaMU yang selalu alpa ini Ya Allah... (╥_╥)





my note: alhamdulillah. bersyukur kerana masih diberi kesembuhan dan dipermudahkan urusanku olehNYA.


25 June 2017

Salam Aidilfitri 2017.



Syawal menjelang lagi. Ramadan sudah berlalu pergi. Entahkan bila bertemu lagi. 

Namun Aidilfitri tetap dirai. Sanak saudara harus dikunjungi. Eratkan silaturrahim itu yang pasti.

Mohon maaf andai ada tersilap kata, terkasar bicara, lantang tulisannya.

Semoga kedatangan Syawal mengukuhkan ikatan ukhwah di antara kita.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga.





my note: beraya sakan kita tahun ni. hehe...



27 May 2017

Salam Ramadan 2017



Mohon maaf atas segala khilaf. Terlanjur kata dan bicara. Semoga ukhwah kita terjalin dengan rahmat dari Allah jua.

Selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah² lain juga. Semoga puasa kita berkat ye. Aamiin...

26 May 2017

10 tahun bersamamu.


Assalamualaikum...

10 tahun tanpa rasa jemu...


10 tahun bukanlah lama. Malahan bukan juga baru. 10 tahun yang kita lalui penuh suka duka. Penuh dengan warna-warni kehidupan. Beronak dan berliku. 10 tahun yang tidak juga mudah. Tidak juga susah.

10 tahun ini kita berpegang pada diri sendiri. Padamu aku berpaut tanpa ada rasa takut. Mengharungi badai alam rumahtangga sehabis daya sehabis tenaga mencari bahagia.

Kehidupan kita, kita sendiri yang mencorakkannya. Aku ada khilaf tersendiri. Degil katamu tapi masih menyayangi. Tidak boleh ditegur, berusaha juga untuk melentur.

10 tahun kita ini hanya kita saja yang tahu. Aku sayang kamu dan sentiasa berdoa agar dipertemukan kita di syurgaNYA. Doa juga mengiringi kesayangan kita berlima agar menjadi insan berguna, anak² yang soleh dan solehah, mujahid dan mujahidah.

Ya Allah... Satukanlah hati kami dan jadikanlah kami hamba²MU yang senantiasa bersyukur. Aamiin...

24 May 2017

~ WW #127 ~ My All.





My note: Terima kasih kerana menyinari hidup seorang isteri dan ibu... ♥♥♥



23 May 2017

Sekuntum bunga dari hati.


Assalamualaikum...



Ini pemberian daripada budak dua beradik. Balik sekolah, masuk je dalam kereta Aus pun cakap: "Ini bunga untuk ibu." Mak senyum je tengok bunga.

"Abang mintak dengan cikgu," itu kata Azfar. Kalau Azfar yang mintak ni mesti kes salah faham. Aku ada mintak Azfar tanyakan cikgu dia pasal bunga yang dia orang tanam last year. 

Time tu Azfar tak datang sebab demam. Aku suka tengok pokok bunga tu sebab dia sentiasa berbunga. Ada kaler merah, putih dengan kuning bunganya. Sekarang ni jiran aku tanam bunga tu.

Azfar tanya: "Ibu suka tak?" Alahai anak. Apa pun yang kamu bagi walaupun cuma sehelai kertas, ibu suka je.

Kata Aus pulak: "Ni bunga hari raya untuk ibu." Hahaha... Bukan bunga hari raya tapi Bunga Raya la.

Apa pun, terima kasih untuk sayang² ibu. The simple gesture mencairkan hati seorang ibu. Muaahhh...




My note: Ini cerita bulan April yang lalu. Dah ada dalam draft tapi lupa nak publish. Huhu...



22 May 2017

Sukaneka Tadika Nur Husna.


Assalamualaikum...

Sukaneka ni berlangsung hari sabtu bersamaan dengan birthday si Azfar. Last year tak ada sukaneka sebab kesuntukkan masa katanya. Tapi tahun sebelum tu ada je. 

Dan tahun ni ada pulak. Kali ni aku ada Azfar dengan Aus. Cumanya Azfar dua hari sebelum sukaneka kakinya terseliuh sikit. Melompat dari tangga la apalagi. Tapi dia cakap jatuh tangga. Of course la aku tak percaya.

Tangga tu kadang² jadi mainan dia orang untuk melompat dari atas ke bawah. Adoiii la... Bernasib baik memang tak tergelincir. Sekali tak bernasib baik, itu la makannya. Tapi hari sukaneka tu dia memang nak joint jugak. Dia kata boleh, layan je la.

Tambahan pulak birthday dia. Memang la dia tak nak missed apa². 2 tahun lepas, Azfar pasukan biru. Tahun ni pasukan hijau dan Aus pulak pasukan merah.

Biar gambar je la berbicara:


Lepas register dan dapat sarapan, terus pinkan kain kat bahagian depan. Kalau suruh abahnya, senget² je dipinkan kain tu... 😅


Acara pertama lepas senamrobik bagai. Bawak bola dalam kon. Acara pertama Aus. Group dia menang sebab tak dengar arahan. Haha... Tak apalah. Just for fun kan.


Acara pertama Azfar bawak bola dalam gelung. Steady je dengan kaki yang sakit. Group hijau selalu dapat last sebab team dia orang hantar peserta cukup. Team lain kurang ahli sebab ada yang tak datang. Dia orang patut buat pusingan tapi tak buat pun.


Acara last Aus, lari baton. Yang ni je kira adil sebab dia orang lari lagi dua kali sebab teammates tak cukup.  Acara  ni nampak la team mana yang kuat. Yang ni pun Aus menang. Group dia la.

Untuk Azfar, last game dia kena baling bola dalam bakul lepas tu lari. Yang ni pun adil jugak sebab ikut bilangan bola. Team mana yang ada lebih tu dia kena buat pusingan lagi la. Yang ni Azfar menang sebab group dia memang cukup orangnya. Memang team dia ok pun. 


Dah puas bersukan, dapat hadiah... Time untuk balik. Masa ni panas bukan main lagi walaupun baru pukul 10 lebih. Budak² suka la. Benda untuk seronok².

Si kembar berlainan tahun ni ada la macam dengki² sikit dengan si adik sebbab masa dia tadika dulu tak ada sukaneka ni. Dia orang bukan sekolah tadika yang sama pun. 

Tadika dia orang lagi mahal bayar tapi aktiviti luar kureng kalau nak dibandingkan dengan tadika Azfar Aus ni. Nak buat macam mana. Mana la ibu abah tau yang tiap satu tadika ni berbeza² anak oiii...

Lepas ni nak celebrate birthday yang lahir bulan Mei hari Khamis ni. Mak dah pening nak bawak apa la ke tadika.



my note: Masih memikirkan menu yang sesuai untuk budak² ni. Try tak nak bagi jajan lagi. 



21 May 2017

Saja seronok-seronok.



Trying out what other moms have been posting. Lets see whether I still remember all the details for my babies.

1. Epidural?

✔️ NO for all kiddos.

2. Father in the room?

✔️ 1st: YES.
✔️ 2nd: YES
✔️ 3rd: YES
✔️ 4th: NO (cepat sangat nak keluar and the father tengah sibuk registerkan mak..)
✔️ 5th: YES

3. Induced?

✔️NO for all kiddos.

4. Know the sex beforehand?

✔️ 1st: reserved. Doc pun tak pernah tanya nak tahu gender ke tak. Hmmm...
✔️ 2nd: YES.
✔️ 3rd: YES.
✔️ 4th: YES. Tak tanya pun tapi doc yang bagitau.
✔️ 5th: YES. Yang ni pun sama. Doc rajin bagitau walaupun tak tanya.

5. Due date?

Tak exactly ingat the EDD tapi remember the month. Malas nak selongkar box. Hehe...

✔️ 1st: End of March tapi born at 32 weeks (premature).
✔️ 2nd: Middle October tapi born at 34 weeks (premature).
✔️ 3rd: End of May but born 2 weeks earlier.
✔️ 4th: Early September but born 2 weeks earlier also.
✔️ 5th: End of March but born at 35 weeks (premature).

6. Birth date?

✔️ 1st: 17/02/2008 - 3.06 pm
✔️ 2nd: 05/09/2009 - 9.21 pm
✔️ 3rd: 13/05/2011 - 9.21 am
✔️ 4th: 30/08/2013 - 8.16 pm
✔️ 5th: 25/02/2015 - 12.16 pm

7. Morning sickness?

✔️ Yup sampai 3rd month. Lepas tu okay je. 2nd child tak ada morning sickness. Tapi paling teruk morning sickness masa 1st child la. Yang lain² tu moderate je. Still can handle.

8. Craving?

✔️ 1st: Manggis. 4kg boleh hadap sorang je.
✔️ 2nd: Semua makan sebab tak ada alahan. Tapi suka sangat dengan nasi goreng ayam kedai mamak. Sebab tu dapat GDM time pregnant.
✔️ 3rd:  Craving for sweet things kot. Lupa pulak la anak no.3 ni cravingkan apa. Hehe...
✔️ 4th: Nasi ayam. And ada sekali tu nak makan nasi ayam made by my biras. Alhamdulillah. Dapat. Koh³...
✔️ 5th: Jemput² kelapa made by my sister.

9. Kilos gained?

✔️ Tak banyak kilos naik. Ada ups and downs. Kadang² naik, kadang² turun. Kadang² statik je. Gained weight paling banyak masa 2nd child sebab semua benda nak makan. Haha...

10. Sex of the baby?

✔️ 1st: Girl
✔️ 2nd: Girl
✔️ 3rd: Boy
✔️ 4th: Boy
✔️ 5th: Boy

11. Place you gave birth?

✔️ 1st: Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.
✔️ 2nd: Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan.
✔️ 3rd: Hospital Pekan, Pekan.
✔️ 4th: Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.
✔️ 5th: Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.

12. Hours in labor?

✔️ Semuanya tak sampai sejam pun masuk labor room terus delivered. Alhamdulillah. Tak lama. Paling cepat 4th child. 16 minit je dalam labor room. Itu yang abahnya tak sempat nak ada sama.

13. Baby's weight?

✔️ 1st: 1.97kg
✔️ 2nd: 2.3kg
✔️ 3rd: 3.2kg
✔️ 4th: 2.75kg
✔️ 5th: 2.5kg

14. Baby's name?

✔️ 1st: Nur Ismahani Alya
✔️ 2nd: Nur Anis Insyirah
✔️ 3rd: Muhammad Izz Azfar
✔️ 4th: Muhammad Aus Irsyad
✔️ 5th: Muhammad Imran Afiq

15. How old is your baby today?

✔️ 1st: 9 years, 3 months and 4 days.
✔️ 2nd: 7 years, 8 months and 16 days.
✔️ 3rd: 6 years and 8 days.
✔️ 4th: 3 years, 7 months and 22 days.
✔️ 5th: 2 years, 2 months and 27 days.

16. Most memorable event during the pregnancy and delivery?

✔️ 1st: Time nak dihantar ke labor room, nurse siap cakap: "Boleh senyum lagi. Tak ada gaya macam orang nak bersalin pun." Lepas bersalin je, mintak nurse plastik sebab tiba² rasa nak muntah. Nasib baik dapat. Kalau takkesian kat cleaner. Huhu...

✔️ 2nd: Masa kena tahan sebelum masuk labor room menunggu doc pakar sebab dia orang try nak bg ubat utk hold kelahiran baby (sampai bersalin muka doc pakar pun tak nampak), nurse cakap: "Perut rasa panas je. Biasanya kalau panas macam ni mesti bersalin malam ni jugak." Memang malam tu jugak keluarnya.

✔️ 3rd: Doc checked berat baby ms last appointment. Sebab dia cakap macam tak jumpa je kita lepas ni yang mana benar. Hehe... Dan doc kata berat baby dalam 2 kg lebih je. Eh²... Dah bersalin sebelum timbang pun nurse boleh sembang: "Dalam 2.8kg je ni." Sekali timbang, 3.2 kg. Tersasar. Siap cakap: "Pipi ni sampai ke besar la chubbynya." Ok, yang tu benar² belaka.

✔️ 4th: Untuk yang ni, sampai hospital je checked jalan dah buka 7cm. Bawak labor room tak sampai 16 minit dah selamat. Doc siap cakap: "Kalau semua ibu² macam puan kan senang." Kah³...

✔️ 5th: Kewujudan dia dirahsiakan. Haha... Family aku dengan  a few jirans plus kawan² yang tau. So bila dia lahir, semua orang macam terkejut la. Especially family sebelah husben. Bukan aku tak nak cakap. Husben kata nak buat surprise.



13 May 2017

Muhammad Izz Azfar turns 6.


Assalamualaikum...


Hari ni genap umur Abang 6 tahun. Macam² peel Abang. Manja pun boleh tahan. Cengeng kata orang. 

Abang anak lelaki sulung. Punya ragam tersendiri. Kadang² memang menguji emosi dan pertahanan diri.

Tapi itu tak bermakna Abang tidak disayangi. Abang memang abang terbaik untuk adik². Ada masa menguji, ada masa pantas dipuji.

Tahun ni sukan tadika abang buat pada tarikh birthday abang ni. Kiranya double celebration la. 

Semoga abang membesar sebagai anak yang cemerlang dunia akhirat. Doa ibu abah sentiasa mengiringi anak².

♥♥♥ KAMI SAYANG KAMU... ♥♥♥





11 May 2017

Selamat datang Mei.


Assalamualaikum...

image dari google


Bulan April sudah melabuhkan tirai. Giliran bulan Mei menggalas tugas. Ramadhan pun dah tak lama lagi bakal menjengah. Berazam tahun ini untuk menunaikan apa yang perlu.

Usia bukan lagi muda tapi hampir mahu mencecah ke angka 4. Bukan waktu untuk terus terleka. Tapi waktu untuk menampal kepincangan dalam beribadah. Semoga dipermudahkan niat di hati.

Berubah tidak susah tapi istiqomah untuk kekal dalam perubahan itu yang payah. Hakikatnya hati mudah goyah. Perlu dipaksi dengan besi agar kukuh dan kekuatan diri mampu bertahan.

Bulan Mei kenangan 2007 terpahat dalam hati. Saat berlangsungnya konvokesyen, aku ditemani suami. Dia menunaikan keinginan hati seorang aku tanpa banyak bicara. Segala²nya atas tanggungan seorang dia.

Dan buat seorang sahabat merangkap seorang adik dan bekas PA (kamu tahu siapa kamu), aku berterima kasih kerana kamu masih mahu membantu seorang aku. Semoga dirimu dilimpahi rahmat Allah atas kebaikan yang telah diberikan. Terima kasih daun keladi...



23 April 2017

Semangat yang hilang.


Assalamualaikum...

Rindu jugak nak update blog. Dah lama sangat terbiar. Tapi itu la. Masa tak berapa nak mengizinkan lagi. Mungkin akak ni jiwa dah tak sekental dulu. Tak serajin selalu. Hehe...

Zaman² aktif dulu memang akan cari masa la walau sekejap untuk update entri. Sekarang ni bukan tak boleh cari masa tapi malas je lebih. Sayang blog terbiar. Banyak kenangan kat sini.

Ini pun nak up satu entri 'bercinta' bukan main. Berat nanang gini. Opsss... Cerita pasal anak² pun banyak. Tak terakam pulak dah kat sini. Next time okey. Hehe...

Wrapped up story untuk bulan Mac pun tak ada. Tak ke mana² pun. Bertapa dalam rumah je. Tambahan anak² ni dengan cuaca yang tak menentu ni kerap pulak kena selesema, sakit tekak dengan demam bagai.

Maknya pulak sakit pinggang sebelah kiri dah dekat 3 minggu. Bertabahlah. Doakan la akak cepat sembuh ye. Banyak keje tak boleh buat sebab sakit pinggang. Mungkin faktor usia salah satu daripadanya jugak kot.

Hari ni Ahad. Kiranya hari baru for the week. Sekolah la macam biasa. Esok cuti. Tau² dah nak habis bulan April. Mei menjelang. Lepas tu puasa and then raya.

Puasa dah ganti ke belum sayangs semua??? Sempat lagi ni... 😁

Okay la... Nak 'merayap' kat dapur dah. Banyak urusan hari ni ye. Sampai ketemu lagi. Daaa...


31 March 2017

Kerutub yang super awesome.


Assalamualaikum...

Dah lama tak update entri. Ini pun entri terendam. Dah ada lama dalam draft tapi publish pun. Pemalas tahap dewa betul. Hehe... Nak sangat ada blog tapi biar macam tu je kan. 

Aku sayang blog ni. Cuma tahap kerajinan tu dah tak sama macam dulu. Mungkin kalau lappy dah okay, mood pun okay jugak kot. Sebab dulu banyak menaip guna keypad besar. Sekarang ni keypad kecik je. Typo memanjang. Tu yang efek mood jugak... 😀


Nak cerita pasal kerutub ni sebenarnya. Sebelum ni x pernah masak kerutub pun. Tak tau rasa dia macam mana. Sampai la satu hari tu otak tepu tak tau nak masak apa. 

Pergi kedai nampak la serbuk kerutub Adabi tu. So, try je la masak. Senang je pun. Ikut je arahan kat belakang pek tu. Aku tak ikut sangat pun. Buat macam masak kari je.

Cepat dan sedap. Anak² meratah je la kalau masak ni. Tapi masalahnya, tak semua kedai ada jual serbuk kerutub ni. Setakat ni 1 supermarket je yang ada jual area rumah aku ni.


Makan dengan nasi panas² sedap sangat. Kadang² aku buat lauk untuk nasi himpit. Kadang² lauk nasi lemak. Ikut suka aku je. Haha...

Pernah bagi jiran masa aku masak nasi lemak. Dia kata sedap sangat. Dari pagi sampai petang dia makan. 

Aku kalau terlebih rajin memang masak pagi sebab senang anak² nak makan time balik sekolah agama dengan tadika. Tak adalah aku terkejar² sangat nak masak, nak ambik dia orang lagi.

Dah la nasi lemak jiran aku kata macam nasi dagang sebab bau dah macam nasi dagang tu. Aku letak halba kasi wangi. Hik³... 

Try la masak kerutub senang ni. Sedap tak sedap kena cuba sendiri tau... ~_~


19 March 2017

Wrapped up story untuk Februari.


Assalamualaikum...

Patutnya entri ni dah lama publish. Tapi tu la. Dok terperap je dalam draft. Kadang² dah taip separuh jalan hilang mood pulak. Koh³... Itu yang tersadai je dalam draft.

Tapi malam ni nak menghabiskan jugak entri ni sebab bulan 3 pun dah nak menuju ke penghujungnya. 

Ini pics random. Tak ikut turutan sangat pun. Tapi semuanya cerita bulan Februari. Sekadar untuk kenang²an gitu. 


Pertukaran daripada lama kepada baru. Hadiah awal bulan. Terpaksa melepaskan kesayangan hati yang setia berkhidmat sekian lama tapi sudah terlalu tua dan tidak mampu 'berjalan' jauh. Demi mencari sesuap nasi, JGS kini hanya tinggal kenangan... 😢

Selamat datang ahli keluarga baru! Okay la... Agak poyo tapi saja nak catatkan kenangan tu.


Awal bulan juga dia dah pandai 'bawa' basikal. Sebelum² ni dah pernah cuba tapi Kak Ngah Anis ni jenis cuba sekejap je. Bila tak boleh buat, terus nak berhenti. Adoiii la...

Mintak belikan basikal bukan main lagi. Kali ni bawak melepak kat taman. Asalnya nak bagi Afiq angin segar sikit. Sudahnya bila ramai dah joint, ada la yang sudi mengajar Anis ni. Alhamdulillah, kejap je belajar dah boleh kayuh basikal.

Terbaik!!! Alya jenis suka mencuba. Sebab tu dia usahakan jugak sampai pandai. Anis berbeza la sikit. Anak² mana sama perangainya kan?


Mood melukis anak². Malam² sibuk nak buat kad. Nak bagi ibu katanya. Ini kad Azfar yang lukis. 

Ada kereta untuk ibu dan pelangi sebagai latar belakang. Rumah pun ada juga. Alahai anak... Sweet je perangainya.


Ini pulak hasil kerja Anis. Ada pelangi, kereta dengan rumah jugak. Khas untuk ibu. Kiranya menghargai penat lelah ibu gitu.

Comel je hasil kerjanya.


Yang ini hasil kerja Alya. Anak dara sulung ni teliti sikit orangnya. Cantik juga hasil dia melukis kalau kena mood baik dia.

Sweet like chocolate la anak² ni. Adoyai... siap berkad² bagai. Ibu terima dengan senyum je jasil kerja anak².


Hari sukan sekolah. Anis dapat masuk acara sukaneka. Bawak pundi kacang atas kepala. Rezeki dia untuk dapat tempat ketiga.

Alya cuma jadi spare untuk acara relay. Tak ada hal. Belum rezeki dia nak cemerlang dalam sukan walaupun dia suka berlari.

Mengingatkan aku pada diri sendiri. Dulu masa sekolah, aku offer diri nak masuk acara balapan. First time masuk alhamdulillah... menang. Start dari situ la duduk kat padang je kerjanya.

Seronok sebab itu minat. Alya ni macam aku jugak la dulu²... 😁


Tahun ni ke pesta layang² kita. Cuaca panas jangan cakap la. Kebetulan, anak² ni baik daripada demam sehari sebelum pesta. 

Masalahnya, bukan sorang demam. Tapi empat orang kecuali Alya plus abahnya pun demam jugak.

Mak, alhamdulillah... Yang paling gagah masa tu. Kena jaga 5 orang. Kau rasa???


Masa pergi pesta layang² tu hari kedua terakhir. Sebab abah dah janji nak bawak anak² tengok layang² dan kebetulan hari tu birthday budak kecik.

Layan dia main taman dulu sebab awal² lagi dah dahaga sebab cuaca panas. So, abah pergi carik air untuk anak².


On the way balik singgah kat pokok buah²an ni. Azfar moody sikit sebab dia nak layang² tapi abah tak bagi. Membazir yang sebetulnya. Main dua hari je konpem rosak.

Belajar daripada pengalaman lalu. Hehe... Masa dia nak memang la. Bukan main berjanji manis lagi. Lepas dapat, main kejap je. Nanti rosak jugak. Takkan sampai 2 hari la.

Bukan kedekut. Tapi daripada beli benda² macam tu, lebih baik beli makanan. Kenyang pun kenyang. Dan pokok buah tu daripada tahun lepas dorang decorate macam tu. Rajin gila.


Afiq memang anak abah. Jadi kalau abah tak kerja, Afiq memang nak berkepit dengan abah je kecuali time nak tidur atau dah tidur tapi bangun mesti cari mak. Time demam pun sama.

Selebihnya memang anak abah. Apa² pun abah. Nak menyusu je tak nak dengan abah ye sebab hero kecik suka mengempeng.

Ini abahnya melayan. Untung la jadi anak². Boleh manja lebih². Mak cuma boleh tengok je... 😴




nota kaki tangan: catatan untuk kenangan anak². nanti kau dan kamu akan tahu betapa sayangnya kami pada kamu berlima... 😘















15 March 2017

Qasidah untuk dia.



Kalau sebelum ni ada drama Asam Pedas Untuk Dia,lepas tu movie Kimchi Untuk Dia... kali ni entri Qasidah Untuk Dia pulak. Semuanya melibatkan makanan ye.

Qasidah ada dua jenis. Satu utagha punya stail, satu lagi pantai timur. Yang ini masakan pantai timur sebab aku dgn husben orang pantai timur.

Dan qasidah ni salah satu makanan favorite husben. Sebelum ni dia ada mintak buatkan tapi tak ada rasa nak buat. Lagi pulak aku tak tau qasidah ni rasanya macam mana. Cuma tau kuih ni macam berminyak² sikit, kaler kuning dengan hiasan bawang goreng.

Rasa tu wallahualam. Tak pernah tau. Tapi anak² makan je qasidah. Cuma aku je tak. Husben kalau balik kampung mesti cari qasidah ni. Kadang² MIL dah siap² belikan. Tapi kali ni aku try la buat sendiri. Sedap tak sedap belakang cerita. Try je dulu... (⌒o⌒)

Resepi qasidah aku try dari blog Kak Nor Secubit Garam. Alhamdulillah... Anak² kata sedap cuma manis sikit. Dan dia orang tak suka ada bawang goreng kat atas qasidah tu. Lepas ni kalau nak buat lagi kena
bahagi dua. Satu bahagian
ada bawang goreng dan satu lagi tak ada.

Resepi qasidah untuk rujukan:

5-6 biji bawang merah, hiris nipis dan digoreng.

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula (kurangkan kalau tak suka manis)
⅔ cawan santan
1½ cawan air
2 biji telur gred A
½ sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning (tak guna sebab tak ada)
Daun pandan
3 sudu besar minyak sapi.

Semua bahan disatukan (kecuali daun pandan dan minyak sapi) dalam bekas. Kacau sebati dan tapis dalam kuali. Masak adunan dengan daun pandan menggunakan api perlahan sampai tak melekat pada kuali. Jangan berhenti mengacau.  Kemudian masukkan minyak sapi dan kacau lagi selama 10 minit. 

Boleh letak dalam loyang atau mould ikut suka hati sendiri. Sejukkan dan tabur dengan bawang goreng. Renjiskan minyak goreng bawang tadi pada qasidah. Siap!!!


nota kaki: Senang je tapi lenguh la jugak tangan nak mengacau. Tambahan pulak tangan tengah sakit. Tapi puas hati sebab anak² suka je makan... 😍


12 March 2017

Rezeki si dia.



Entri tertangguh. Gambar dah lama upload tapi text tarak. Ini bersempena dengan dinner si dia. 4/3/2017. Dinner company di tempat dan waktunya macam biasa.

Tahun ni tema 'bollywood' so aku suggest si dia pakai kurta je since raya tahun lepas pakai kurta Kan. Tapi si dia tak nak. Takut kalau menang best dress kena menari atas pentas. 

Aku cakap enjoy je la. Malam dia kan. Tapi katanya dia pergi bukan sebab nak enjoy. Entah apa² entah... ^o^ Tiap² tahun pakainya t-shirt dengan jeans slack. Tak pernah la ikut tema dinner.

Kalau tahun lepas si dia dapat voucher tesco je untuk cabutan bertuah. Itu pun tak banyak mana. Mahal lagi duit minyak. Patutnya yang sikit² tu bagi cash je la kan. Itu kata si dia la.

Alhamdulillah, tahun ni ada rezeki lebih. Dia dapat tempat kelima untuk cabutan bertuah. Rezeki dia. Berkat baju beli last minute agaknya. Haha...

Apa pun, tahniah awak!!! Rezeki awak tahun ni.... Semoga rezeki awak terus diberkatiNYA. Aamiin... ~_~




25 February 2017

Afiq turns 2 today.



Dua tahun yang lalu, tarikh ini tepat jam 12.16pm Afiq selamat dilahirkan. Walaupun ada dugaan mengiringi tapi ahamdulillah, berjaya diatasi.

Hospital tu dah macam rumah kedua. Memang ibu abah berulang je. Kali pertama sebab jaundice. Keluar masuk sebab macam tak stabil je.

Hari ni keluar, lusa masuk semula. Duduk sehari je dah discaj. Sudahlah masa awal kelahiran Afiq kena berkampung dalam NICU selama 4 hari sebab nk habiskan antibiotik. 

Sebab jaundice tak berkurang sampai usianya sebulan, berulang-alik la ibu abah ni ke klinik pediatrik. Perjalanan bukan dekat. Tapi sebab nak adik sihat, kami redho je dik.

Bila detect, adik ada UTI dan antibiotik makan tak jalan. Maka berkampung la seminggu dalam wad. Masuk antibiotik ikut salur darah. Kalau ikutkan cuma 5 hari je doc kata. Tapi last² kena extra 2 hari lagi.

Bila balik kampung, masuk wad lagi seminggu sebab pneumonia. Senyum je la. Balik kampung semata² nak duduk dalam wad. Boleh la. Adik discaj daripada klinik pediatrik masa umur 8 bulan. Dah tak ada lagi 'lawatan²' susulan. 

Tapi sekarang adik dah besar. Alhamdulillah. Sihat dan banyak akal. 

Ibu abah doakan Afiq jadi anak yang soleh. Berbakti pada orang tua dan agama. Semoga cemerlang dunia akhirat dik.
Kami sayang kamu hingga hujung nyawa.

SANAH HELWAH Afiq sayang... ~♥~

23 February 2017

Berwajah baru.


Assalamualaikum...


Dah lama jugak tak update blog. Kali ni update dengan blog berwajah baru. Harapnya juga datanglah semangat baru seiring dengan perubahan wajah blog ni. Fuh...

Biru hijau antara my favorite color. Kalau sebelum ni guna color turquiose. Kali ni guna light olive green pulak.

Amacam? Okay tak blog hakak?! Hehe... Segar mata memandang kan? Okay... Perasan lebih.

Kalau sebelum ni guna hasil kerja Dayang Deno, kali ni guna khidmat Maisarah Sidi pulak. Sangat berpuas hati dengan hasil design kedua² adik ni.

Sesiapa yang tengah merancang nak tukar rupa paras blog, boleh try contact maisarah ni. Dayang Deno dah tak ambil order untuk design ye.


Selamat tinggal wajah lama. Selamat datang wajah baru dan semangat baru hendaknya. 
😁



17 February 2017

Kak Long sudah 9 tahun.



Dear Kak Long,

Terima kasih sebab jadi anak yang baik. Kadang² ada juga tantrumnya. Ada angin² kus²nya tapi tanpa kamu, kami takkan belajar untuk jadi ibu dan bapa.

Malahan panggilan 'abah ibu' itu mungkin tiada. Kamulah penyambung warisan kami. Kamu jugalah 'cinta pertama' kami. Kamu tetap menjadi kesayangan kami.

Ketahuilah anak... sekeras mana pun kamu, sedegil dan senakal mana pun kamu, kami tetap sayang. Malahan setiap kali kamu dimarahi... itu tandanya kami mahu kamu menjadi manusia. Menjadi yang lebih baik.

Marah itu tanda sayang. Petanda bahawa ada tindakan kamu yang tidak kami senangi. Tindakan itu tidak wajar dilakukan oleh seorang anak dan kakak.

Kami mahu kamu bersedia. Kematian itu tidak terduga. Sekurang²nya jika kami tiada, kamu selaku kakak sulung sudah sedikit tabah dan kuat jiwanya.

9 tahun membawa bahagia bersama². Semoga kamu cemerlang bukan sahaja di dunia. Jadilah anak yang solehah dan baik budi pekertinya. Semoga kamu membesar menjadi manusia dan insan berguna.

SANAH HELWAH buat permata hati sulung kami yang ke-9. Kami sekeluarga sayang kamu selama²nya.

02 February 2017

Wrapped up story untuk bulan January.


Assalamualaikum...

Bulan Januari sudah melabuhkan tirainya. Februari kini mengambil alih tugas. Setiap tahun begitulah. Sebulan sudah berlalu. Banyak kenangan tercipta sepanjang tempoh itu.

Januari adalah bulan birthdays paling ramai dalam keluarga aku dan incik husben. Dan 1 Januari jugak adalah tarikh permulaan sekolah tahun ni. Hari Ahad okay sebab Johor tak ambil cuti New Year.

Gambar² ni semua random je tau. Tak ada turutan bagai. Guna handphone ni tau² je la. Berlari² anak pulak dia... ^___^

Jadi kita wrapped up segala kenangan sepanjang bulan Januari. Sebagai tanda ingat-ingatan gitu. Hehe...



1st day of school. Semangat bersekolah pada Azfar je kurang sikit. Sebab dia nak sekolah hari Isnin. Tak nak hari Ahad. Tak puas cuti agaknya... (≧∇≦)


Alhamdulillah. Aus sangat senang bangun pagi. Kalau bangun pun tak ada mengaruk ke meragam yang bukan². Cuma lambat je bersiap masing² sebab tahun ni ibu pilih sesi pagi. 

Aus lepas sekolah akan tidur petang. Kalau tak sekolah pun memang dia tidur petang jugak. Sebab tu kena pilih pagi. Dia pun okay² je.


Ini sambutan Maulidur Rasul. Hari terakhir sebelum cuti sekolah. Semuanya 1st la untuk Aus. Macam Azfar dia dah biasa. Dia kan legend kat tadika tu. Haha...


Tahun ni darjah 2 tak ada group whatsapp untuk kelas. Darjah 3 je ada. Tahun lepas pun sama. Darjah 2 tak ada group whatsapp. Memang macam tu agaknya. Ni daripada cikgu Alya. 

Guru kelas dia sent pic untuk tunjuk ruang kosong dalam kelas yang perlu dihias. Guru kelas dia tahun ni adalah guru kelas dia yang sama tahun lepas. Jadinya aku dah tau la cikgu dia tu macam mana. Respon cikgu dia tu a bit slow.

Kadang² tak respon langsung okay. Aku pun tak ada la berharap sangat dengan cikgu si Alya ni kecuali untuk bagitau dia tak datang je la (attendance still full ye setakat hari ni), alhamdulillah. Tapi yang pasti guru kelas dia memang sengal. Haha... Sorry teacher!!!


Ni aktiviti dekat tadika yang cikgunya upload di fb. Aku rasa pilihan tadika aku ni ok dah untuk Aus. Dia orang ada sesi bersenam bagai. Ada hari sukan, ada lawatan yang mana ada sesetengah tadika lebih fokus pada akademik je.

Aus aku hantar awal² pun bukan untuk jadikan dia terlajak pandai. Aku nak dia develop macam mana berkawan dengan orang lain. Alhamdulillah... Nampaknya dia ok² je.


Ni sebelum ke tadika. Sediakan sarapan je. Tak ada bento sebab hari tu makanan tadika sediakan.


Attire pengawas tahun ni untuk Anis. Dia la request nak pakai vest bagai. Dan tahun ni tak sama hari pulak dia orang PJ. Tak macam tahun lepas. Cuma sehari je dia orang berkongsi hari PJ yang sama. Boleh la.

Cuma kelam-kabut sikit la awal² tahun ni. Sebab Alya dengan Anis sekolah agamanya start pukul 10.15 sampai 11.45 pagi. Balik rumah nak makan², melagho kejap. Pukul 1 la paling lambat nak kena ada kat sekolah.

Setakat ni ada sekali tu sampai lambat gila kat sekolah. Lagi empat minit nak ke pukul 1.15 petang. Dia orang masuk pukul 1.15. Lambat tu pun sebab ambik abah dekat klinik. 

Ingatkan masa sampai tu incik husben dah siap jumpa pharmacist bagai. Tak rupanya. Incik husben kata ada sorang patient yang memang lama gila dok kena kaunseling dengan pharmacist tu.

Sekali tu je la lambatnya. Lepas tu paling lewat pukul 1 dah sampai sekolah.╰(*´︶`*)╯


Yang ini 1st day kat school untuk Azfar walaupun ini bukan tahun pertama dia kat tadika ni. Tak ada rezeki Azfar nak dapat pra macam Anis.

Pic ni cikgu sent lepas Azfar mengaruk hari pertama sekolah. Haha... Bukan Aus ye tapi Azfar. Pening kepala mak.


Yang ini pun cikgu sent. Aus menangis. Koh3... Cikgu cakap, tengah² main tu dia menangis. Nak ibu dengan abah. Teringat tiba-tiba agaknya. Jadiknya duduk melepak dengan abang Azfar.

First day tak terus belajar. Cikgu buat sesi main² je dulu. Sebab ada yang datang sekolah menangis² bagai. Ada yang jenis tak boleh nak sentuh langsung.

Alhamdulillah, Aus okay² je. Azfar pun hari pertama tu je mengaruknya. Lepas tu okay je. Dan Aus pulak hari kedua tu, balik daripada sekolah je mesti tanya: 'Esok boleh pergi sekolah lagi tak?' Aus tanya hari² okay. Kecuali hari tak sekolah. Terbaik la Aus ni... (⌒o⌒)

Itu rentetan peristiwa sepanjang bulan Januari. Sekarang dah bulan Februari. Bulan baru. 

Dan cuti tinggal sehari dua je lagi. Tak ada rezeki jugak nak balik kampung cuti sekolah ni. Senyum je la...


Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign