✿ Rumah SalYa ✿: 2017

Fresh from the owner...

01 December 2017

Hijab by zalora.



Hijab adalah pakaian bagi wanita muslimah. Jika anda sukakan fesyen tapi berhijab, itu bukan masalah utama. Berhijab tidak semestinya tidak boleh berfesyen. 

Zalora merupakan salah satu peneraju hijab online di Malaysia. Pelbagai pilihan pakaian bermula dari shawl, blouse, pants, dress, skirts dan bermacam-macam lagi pilihan pakaian berhijab buat muslimah boleh anda dapati di sini.


Sambil-sambil mencuci mata memilih pakaian kegemaran, anda juga secara tidak langsung boleh terus mix and match oufit anda dengan pilihan yang sedia ada. 

Ia sangat mudah kerana segala-galanya telah tersedia untuk anda. Rancang dan pilih dengan sekali klik tanpa perlu bersesak-sesak di pasaraya-pasaraya ternama. Di Zalora, segalanya cukup mudah.


Busana ini contohnya, sangat sesuai digayakan ke majlis keraian. Padankan dengan shawl ataupun tudung yang sesuai dan anda bakal menjadi perhatian tetamu yang lain. 

Malahan, busana ini juga sesuai untuk dijadikan pilihan pakaian ke pejabat. Pasti ada mata yang melirik memandangmu.


 Palazo ataupun pants yang terdapat di 'hijab online' ini sesuai untuk waktu-waktu kasual. Saat keluar bersantai ataupun berlibur bersama teman-teman tersayang. Mudah dan selesa.


Bukan pants dan palazo sahaja ada di sini. Skirts dengan pelbagai pilihan warna dan rekaan juga tersedia untuk anda. Rancang dan pilih dengan bijak kerana masa untuk memilih berada di tangan anda.

'Hijab online' ini akan sentiasa bersama anda. 24 jam sehari. Tidak kira di mana anda berada. Dalam keadaan apa sekalipun, ia masih mampu menunaikan impian anda.

Dapatkan rangkaian pilihan pakaian bagi wanita berhijab di zalora. Hanya pilih dan bayar. Penghantaran akan dilakukan terus ke pintu rumah anda.

Zalora, hijab online pilihan untuk mereka yang sentiasa mahupun kemudahan di hujung jari serta membeli-belah dalam keadaan santai dan tenang dan yang pastinya mereka juga sangat sukakan fesyen dan sentiasa ingin berketrampilan dalam bergaya.


Gedung online pilihan anda. Segalanya dihujung jari. Ingat hijab, ingat zalora.


20 November 2017

Ujian saringan Darjah 1.

Assalamualaikum...



Minggu lepas ujian saringan untuk darjah 1 bagi Azfar. Ada 580 lebih calon darjah 1 tahun 2018 dengan memperuntukkan 14 buah kelas. Tahun Anis ada 16 buah kelas. Lagi banyak. Ramai murid, persaingan lagi besar.

Tapi tahun depan sekolah baru akan buka. Bila? Tak tahu. Jadi lebih kurang dalam 100 lebih jugaklah akan pindah ke sekolah baru. Itu budak darjah 1. Nanti kelas tu akan reduce la. Seronok jugak kalau jadik pioneer kat sekolah baru. Aku rasa la. Sebab tak ramai orang kan. Jadi tekanan tu masih kurang.

Berbalik pada ujian saringan ni, ia akan tentukan kelas anak² tahun depan. Ikut kepandaian. For the first year ni, kelas mana² pun ok je. Belum tentu kelas atas akan kekal kat atas. Prestasi anak² ni kadang² turun naik. Kita tunggu dan lihat je la. Tak mahir akademik tak semestinya tak pandai. Ada kemahiran anak² kat tempat lain. Parents kena alert la.  

Mengingatkan aku pada abg aku sendiri la. Dia akademik memang ke laut. Tapi bab bertukang, baiki barangan elektrik memang pandai. Bakat semulajadi. Kalau dia menanam apa² insyaAllah tumbuh segar bugar. Kelebihan dia kat situ.

Dan result ujian saringan ni akan dapat bulan 12 nanti. Masa nak ambik tag nama sementara dengan buku teks. Nanti baru tau Azfar dapat kelas mana. Tapi tahun depan tak ada la risau sangat sebab Anis still ada sebelah petang. Boleh tengok²kan adik dia. 

Untuk anak², jangan stress². Relax² je dah. Janji usaha tu ada. Bak kata abah: 'Tak pandai akademik tak apa. Janji solat tak tinggal, hormat orang tua, akhlak terjaga. Itu dah cukup.' Kelebihan anak² tu berbeza. Jangan sesekali samakan... ^_^



17 November 2017

Ada apa pada nombor?

Assalamualaikum...


Setiap tahun, setiap kali hujung tahun pasti isu yang sama timbul. Gred dan anak². Ranking dalam kelas. Cemerlangkah anak² kita? Jika tidak mencapai target, apa jadi pada anak²?

Persoalan dan isu yang sama. Anak² sekarang tertekan dengan sistem pembelajaran. Atapun anak² tertekan dengan expectation parents? Especially yang duduk kelas² atas.

Alhamdulillah... aku tak ada push my kids untuk score apa². My expectation pun biasa² je. Pesan aku: 'Apa pun result yang dapat, itu atas usaha masing².' I'm ok dengan apa je resultnya.

Pesan kami jugak: 'Masing² ada kelebihan masing². Relax² sudah. Tak kisah la duduk kelas mana pun.' Panjang lagi perjalanannya.

Duduk kelas atas tak semestinya sampai ke besar kelas atas. Ada je turun naik kelas. Ada jugak yang dari kelas belakang, bila besar lagi berjaya daripada orang² kelas depan.

Dan nombor bukan penentu pun. Just untuk rekod kita je. Anis, kedudukan dia dalam kelas agak jauh la berbanding masa pertengahan tahun. Dalam darjah pun sama. Kemungkinan akan turun kelas sebab dia ada D.

Aku dengan dia siap boleh ketawa lagi sebab dia ada D. Kata aku tak apa la. Next time boleh je usaha lagi. Bukan masalah besar pun turun kelas.

Berbeza la dengan Alya. Dia kemungkinan naik kelas atas berdasarkan result akhir tahun dia. Cuma pesan aku jangan stress. Jangan gelakkan orang kalau orang tu dapat result teruk ke turun kelas ke.

Kita pun ada ups and down. Jadi jangan kalut kalau dapat nombor besar². Bukan pengakhiran. Lagipun itu semua dunia je. Tak guna dunia cemerlang tapi yang akhirat ke laut.

Tapi anak² ni kadang² ada dia orang punya expectation sendiri. Bila tak dapat mula la. Parents pun kena pandai la pujuk. Ada masa makan pujuk je anak² ni. Ada masanya tak pun.

Biarkan je kalau dia nak mengamuk bagai. Nanti dia dah reda, okay je. Time tu boleh gelak bagai lagi dengan dia orang. Anak²... expectation dia orang tu untuk happykan parents je. Dengan harapan dapat nombor 1, mak ayah mesti happy gila. Bila tak dapat tu dia orang rasa down. Itu je.

Alahai... panjang pulak bebelan mak arini. Haha... Ini untuk anak². We are proud of you kids no matter what... (。’▽’。)♡




14 November 2017

Tahniah anak-anak.

Assalamualaikum...


Exams dah habis. Result pun dah dapat kecuali sekolah agama. Next week baru tahu naik kelas ke tak. Tapi Anis aku dah tau dia naik darjah untuk sekolah agama. Alhamdulillah. Sembang² dengan ustazahnya masa anak² nak masuk darjah 1 ni ambik ujian saringan.

Soalan Tauhid sekolah agama memang susah. Ustazah pun cakap benda yang sama. Jadi redho je la apa pun keputusannya. Janji naik kelas.

Alya belum tahu lagi. Jadi tunggu je la. Semalam settle report kad anak² tadika. Alhamdulillah. Result Azfar turun tapi Aus cemerlang. Kata cikgu, Azfar banyak drama tahun ni. Which is true. 

Dia lebih banyak nak ikut kepala sendiri. Cikgu cakap kalau time main, Azfar main kasar sikit. Budak² sesi pagi ni majoritinya perempuan. Lemah-lembut sikit. Makanya memang tak boleh nak masuk sangat la. Dan dia paling suka matematik. Menurun the father la.

Sementara Aus senyap sikit kecuali kalau dia nampak kereta mak dia depan sekolah baru la dia macam huha huha... Mulut pun bising. Untuk sesi pagi dia seorang je budak 4 tahun. Yang lain semuanya 5 tahun. 

A bit fast in learning for his age. Ini dia follow Alya. Bila cikgu eja kat depan dan tanya budak 5 tahun, dia yang jawab. Top ranking for nursery.

As for Alya dengan Anis, peratus naik. Cuma Anis la mungkin problem sikit sebab dia tak suka Math. Salah satunya lagi dia cakap ada yang cikgu tak ajar. So tak boleh jawab. D for Math memang efek pada result akhir tahun. Ibu ok je. Dah cuba kan?! 

So next year memang kena strive hard for math. Yang ni ikut aku la kot sebab dari sekolah rendah kot aku memang flung Math. Tapi paling low pun takat C je. Bukan soalan KBAT tu pun dah C. Haha...

Alya memang dalam kelas dia tersendiri. Sebab dia jenis usaha kalau dia nak. Mungkin tak dapat 100% ikut kemahuan dia tapi cemerlang la. Semek ni bukan kaki study awal. Semuanya anak² last minute. Ini memang ikut perangai ibu abah dia.

Aku ingat pernah study awal. Konon² la nak insaf. Nak bersedia siap². Dan aku ingat jugak aku stranded page yang sama dua hari berturut² sebab tak boleh nak digest apa yang aku baca. Bila last minute ok pulak tu. Alahai...

Kesimpulannya, anak² dah buat yang terbaik. Tak boleh tahun ni kita cuba lagi tahun depan. Gagal tu nak ajar kita untuk cuba dan cuba lagi. Cuma jangan stress sangat la sebab sistem sekarang pun dah stress. Apa pun kami as parents sangatlah berbangga dan berterima kasih dengan apa yang anak² dah usahakan. 

♥ CONGRATS KIDS...




10 November 2017

Bila artis berselisih faham...


Assalamualaikum...

pic daripada google

Dah lama tak update blog. Update je terus cerita pasal dunia hiburan. Haha... Saja nak menyibuk dalam industri. Ramai yang still tak boleh move dengan drama Titian Cinta. 
Drama ni aku follow episod ke berapa entah. Tapi bukan kat tv pun. Selalunya aku download cerita ni untuk habiskan 1GB percuma hotlink dalam tempoh sejam tu.

Cerita ni sempoi daripada segi pembawaan watak² utama. Tak la over² pegang. Not too much and not too less. Romantiknya couple ni melalui body language, eye contact. 
Bukan peluk² yang melampau. Scenes terlebih romantik pun tak banyak. Sebab tu ramai suka kot. Chemistry between the leading actors pun superb.

Dan bila hero si Zul Ariffin terpalit dengan kontroversi - hasil 'kerjasama' Kamal Adli, Emma Maembong dan Zahirah Macwilson - peminat masing² mula berbalah. Yang bukan peminat pun joint sekaki. Alahai... Jadi tukang penyedap semuanya. Macam² komen boleh baca. Adoiii la...

Masing² dah kenapa? Biar la artis tu selesaikan sendiri kemelut dia orang. Tak payah komen yang 'murni²'. Doakan yang baik² dah la. Ini siap mengata. Ada yang terlebih, seolah² dia orang pulak ada dalam situasi tu.

Kita baca dah la. Tak payah nak komen over². Tak kira la peminat ke tak. Kalau dah tak ada jodoh, dah la. Biarkan habis situ je. Ini tak... Yang lebih²nya netizen la. Selalunya yang lebih sudu dari kuah ni netizen je pun.

Pic daripada google

Entah la sebab apa aku buat entri ni pun aku tak tau. Ada masa pulak aku melayan benda² lagho ni. Haha... Dan reporters pun dah² la tanya soalan yang sama je.

Daripada artis tu tak nak cakap apa² dah terpaksa buka mulut. Tension kena asak benda yang sama je. Lagi la netizen kita ni ambik kesempatan nak joint mengomen.

Apa² pun, sebagai peminat, masing² doakan aje. Jangan berbalah sesama sendiri dengan kata yang ni betul yang tu tak betul. Yang ni salah yang tu memang kaki perempuan. Yang tu childish. Yang tu mengarut, yang ni mencarut. Apahal? Dengar boleh. Baca pun boleh. Tapi komen la yang baik².

Aku bukan peminat. Cuma suka tengok chemistry yang ada antara pelakon²nya. Still aku boleh layan drama Zul Ariffin, Kamal Adli dengan Zahirah Macwilson. Cuma Emma Maembong la kureng sikit. Dia dah pakai tudung tapi still buat adegan pegang². Tak berapa best la kat situ. Layan je la.

Apa yang pasti jugak, bukan kemelut kita. Sibuk² sangat hal orang, hal sendiri tak terjaga. Lepas tu gaduh sama sendiri. Banyak benda penting lain la nak kena fikir. Tengok je. Kalau suka, okay. Tak suka move on. Hehe...





nota kaki: aku layan je cerita semua pelakon walaupun terpaksa berebut tv dengan anak². adehhh... jangan gaduh². relax² sudah.


17 September 2017

Sikap orang-orang kita.

Assalamualaikum...

#entri terlebih panjang#



Kemalangan ni kadang² berlaku tanpa sengaja. Contohnya macam jalan licin. Kadang² berlaku dengan sengaja. Dah tahu mengantuk, berehat la dulu. Itu contoh. 

Dan selalu jugak berlaku atas kecuaian orang lain. Nak guna jalan raya ni kena ada toleransi dua pihak. Bukan kita² je tapi orang lain kena sama² ambil kisah.

Tambahan pulak kalau musim perayaan. Semua orang nak balik kampung. Semua orang nak cepat sampai. Ramai yang pecut laju². Ramai jugak yang buat jalan raya macam jalan sendiri. Kalau lambat nanti rumah kat kampung lari. Gitu...

Berdesup je masing² merempit kat highway. Kat jalan kampung pun sama. Selekoh? Double line? Selagi boleh potong, kita kasi potong. Last² kalau tak ter'potong' orang  lain, kita ter'potong' diri sendiri. Mak ayah kat kampung dok tunggu kita sampai. Siap masak sedap². Nak sambut anak menantu balik. Sudahnya sambut mayat. Aduhai...

Tak ke sedih bila jadi macam tu? Sikap orang kita ni susah nak diperbetulkan. Nak memotong tak bagi signal. Nak potong kenderaan lain pun takut² tapi potong jugak. Keyakinan kurang pun bahaya jugak.

Macam kami sekeluarga la masa nak balik kampung baru² ni. Jalan tak ada la jammed. Biasa² je. Husben pun drive tenang² je. Tapi kereta² yang potong kita orang bukan main lagi. Berdesup.

Ada sekali tu kita orang followed belakang Avanza. Driver mpv tu macam takut² nak potong kereta² lain. Sampai 1 tahap, Avanza tu leading. Kat belakang ada sebuah lagi kereta. Kami yang ke-3 la. Depan Avanza tu lori tangki.

Disebabkan follow belakang lori tangki tu sangat memenatkan, Avanza ni nak potong la. Kereta belakang pun ready nk potong  jugak. Dah suku lori dia potong, tapi tetiba bagi signal nak masuk lorong semula. Kereta belakang dia pun macam panik jugak.

Ada kereta kat depan kot, tu pasal dia brake dan nak masuk lorong semula. Tunggu punya tunggu, tak ada kereta or whatsoever kenderaan kat depan. Tak tahu dia brake sebab apa. Mungkin tiba² rasa macam tak lepas kot. Bahaya bila teragak². Sebab yang memotong bukan dia seorang.

Dan malam kami on the way balik pun, ramai je yang memotong double line, drive laju². Sekalipun dia orang tak fikirkan keselamatan orang dalam kereta, fikir la pasal pengguna lain. Sebab husben siap brake mendadak untuk bagi laluan pada kereta yang tak lepas nak memotong. Kalau tak, entah apa jadi pada kami sekeluarga.

Dan malam tu jugak ada accident. Remuk kereta bertembung kereta. Dekat kawasan gelap yang langsung tak ada lampu. Mungkin ada pun hantu² je. Hik³...

Kata husben biarlah lambat asal tak ada nyawa melayang. Memang penat dan semua orang kalau boleh nak cepat je sampai rumah. Tapi kalau cepat bawa musibah pun tak guna jugak. Dan malam tu jugak kita orang follow belakang kancil yang sekejap ke tengah, sekejap ke tepi.

Kata husben jugak tak apa la kalau lagi lambat. Kita buat amal dengan ikut belakang dia. Mana tau jadi apa² boleh kita tolong. Dan si kancil ni pulak bila melibatkan 2 lane, boleh pulak dia duduk lane kanan. Orang lain tengah laju, dia bawak macam siput.

Adoiii... Ada jugak la spesis macam ni. Dia macam tak peduli pun dia duduk lane kanan, lane yang tak sepatutnya dia berada. Bukan sekejap. Ada la dalam 15 minit dia duduk lane tu sebelum husben decided nak tinggalkan dia lepas traffic light... ^o^

Itu la sikap orang² kita sebenarnya. Susah nak ubah kalau diri sendiri tak nak berubah. Signal pun mahal nak 'bagi' apatah lagi angkat tangan kalau buat salah. At least tak ada la rasa nak marah sangat kalau buat salah angkat tangan kan?!



my foot: membebel tak ingat dunia pulak akak ni. huhu...



05 September 2017

My survival baby.



Anis turns 8. Dah 8 tahun berlalu. Anis pun dah besar. 8 tahun dulu, masa umur dia 2 bulan lebih, dimasukkan ke wad PICU sebab ada kuman dalam paru². Kuman merebak sangat cepat. Daripada sebelah paru² je dah transfer ke sebelah paru² lagi.

Masa tu H1N1 tengah berleluasa. Tapi dia tak ada jangkitan tu. Dia ditidurkan. 10 hari dalam PICU dengan perkhabaran chancesnya 50-50. Berharap pertukaran antibiotik akan bagi kesan positif.

Saat tu, setiap doa diperlukan. Ada kawan membawa doa untuk kesembuhan Anis sampai ke Mekah. Bakal mak saudara melaksanakan solat hajat di Mesir. Saat parents berusaha untuk kekal kuat, doa2 dan usaha tidak putus.

Alhamdulillah... Anis di sini sekarang walaupun dia mudah sangat sakit. Terima kasih atas doa² yang tidak putus itu. Dugaan buat kami ibu bapanya. Ada lagi yang bernasib tidak baik berbanding kami.

Tapi kami sangat bersyukur kerana Allah panjangkan usia anak ini. Semoga menjadi anak solehah wahai anak.

Sanah helwah Anis. We ♥ you...



30 August 2017

Anak ambang merdeka.



Muhammad Aus Irsyad genap 4 tahun tanggal 30 Ogos. 4 jam sebelum merdeka. Memnag dia tak nak tunggu. Nak jugak lahir sebelum malam merdeka tu.

Aus satu² left-handed dalam keluarga. So, time makan memang kena train sebab dia nk guna jugak tangan kiri time makan. Memang kena perhatikan la dan tegur.

Kalau sebelum ni dia boleh guna dua² tangan tapi sekarang lebih banyak kiri. Dia pun dah tak berapa nak mahir dah dengan tangan kanan dia. Nevermind.

Apa pun, doa ibu dengan abah semoga Aus membesar menjadi anak yang soleh, sayang adik-beradik dan berjaya dunia akhirat.

Sanah helwah Aus. We ♥ you...


03 August 2017

Syawal random pictures.


Kenangan sepanjang Syawal 2017. Tahun ni rayanya di Pekan. Tema asal baju tak pernahnya sama.

Plan lain, end up kaler mesti jadik lain. Tak apa la. Asal ada baju. Yang penting baju anak² sebenarnya. Mak bapak bukan priority lagi.

Last year punya raya pun aku pakai apa yang ada je. Janji kaler sama. Hehe... Aku je la. Yang lain² semua brand new.


Lepas salam² raya ada sesi bergambar. Tahun lepas tak ada sekeping pun gambar raya. Masing² macam not in the mood je.


Bukan senang nak ambik gambar dengan orang tua sendiri. Tambahan pulak dah tua² ni kesihatan pun 'kureng' sikit. Tapi alhamdulillah, setakat ni masih dikurniakan kesihatan yang agak baik.


Me and my sisters. Tak pernah bergambar bersama. Dah bertahun jugak. Especially time raya. Mana ada gambar sama² pun. This year memang aku punya lucky year. Boleh beraya dan ambik gambar sama². I'm blessed.


Ni pic me dengan my eldest brother. Masa aku kecik Ya Allah... garang gila mamat ni. Pernah sekali kena libas dengan tuala sebab balik lambat kat rumah. Dah maghrib baru balik. Main sampai tak ingat rumah. Koh³... 

Ada sekali tu dia mengamuk tumbuk dinding, pecah okay. Hehe... Dinding plywood. Nipis je. Kesnya aku dengan kakak aku berlari depan dia masa dia tengah makan nasi. Apalagi... mendapat la jawabnya. Mujur la dinding je kena. Kalau muka yang kena? Hoho...

Tapi itu dulu. Masa kecik². Dah besar ni lain la. Okay je dia... ~_~


Yang ni gambar gegirl je. Mak² dengan anak². Yang boiboy taknak bergambar pulak. Entah apa². Tapi tak cukup korum jugak ni. 

Ada dua families yang tak ada kat sini. Dua² families my brothers yang punya. Yang eldest still kat rumah. Yang satu lagi turn balik Kedah. Jadi tahun ni tak ada. 

Tahun lepas pun tak jumpa. Dia balik lepas aku balik  Dungun. By the time aku balik Pekan, dia dah balik Klang. Ada tahun dia memang tak dapat cuti. Balik kejap je la.


Ni my nephew. Dah besar. Dulu dia lambat berjalan berbanding sepupu yang sama umur dengan dia. Macam ulat beluncas kalau tengok dia bergerak. Haha... 

Tapi lambat pun standard baby la. Setahun lebih baru dapat kaki. Dan dia paling kamceng dengan Anis kot. Kalau Anis nangis ke apa ke, suruh la dia pujuk. Mak malas layan. Haha...


Ni on the way balik Dungun. Balik hari. Bawak anak² buah 3 orang yang teringin nak merasa beraya kat Dungun.

Balik jugak Dungun. Beraya mana² pun sama je pada aku. Cuma anak² mungkin suka lebih kat Pekan sebab kawasan rumah Tok Abahnya luas. 

Kalau balik Dungun, kawasan rumah Tok Mienya macam kat Johor jugak. Kawasan perumahan. Cuma rumah Tok Mie mengadap jalanraya. Rumah sendiri kat Johor tak. 


Ni my friend yang tinggal kat Dungun. First time jumpa time raya lepas la.  Last jumpa sebelum dia pindah masa form 4. Last year jumpa dalam whatsapp. Lepas tu ada 2-3 kali plan nak jumpa time aku balik Dumgun. Tapi tak ada rezeki.

Masa sekolah dulu kira dia gadis cun la. Stok macam lembut² gitu. Aku pernah khianat dia (sangat tak baik okay. Tapi dia tahu. Entahlah... menyampah kot masa tu dengan dia. Form 2. Budak² lagi...) dulu. 

Aku buang angin tayar basikal dia. Adoiii la... balik sekolah seret basikal kawan tu. Nasib baik la rumah tak jauh mana dengan sekolah. Rumah dia la. Rumah aku jauh lagi.

Tapi sekarang dia tak macam dulu. Bukan stok lembut² lagi dah walaupun rupa sama. Cuma size la besar sikit. Dulu sedang² je. Hehe... Betul la tu kan Zya. Apa pun, aku doakan kau dikurniakan cahayamata secepat mungkin. Aamiin...





my note: syawal untuk diraikan bersama. kenangan terindah terpahat di jiwa biarpun pahit terselit juga di antaranya.



02 August 2017

Rindu blog.


Rindu dengan blog sendiri. Dah lama terabai. Tuan blog pun malas nak update blog. Kah3... Bukan tak ada cerita. Ada je tapi mood tu tak datang² la. Macam mana tu? Rasanya macam nak kena pencen berblog tapi sayang la pulak.

Tu la, bila sesekali rindu, menaip jugak la barang sepatah dua kata. Jadi la kan. Janji ado.  Syawal dah lama habis. Sekarang ni orang dok berkira² nak sambut raya haji pulak.

Banyak cuti bulan September nanti. Kejap² cuti. Sekolah dua tiga hati je cuti. Meriah dengan cuti. Tapi cuti banyak pun bukan boleh cuti jugak. Sesekali dalam sebulan tu boleh la kalau nak balik kampung pun kan.

Sekarang ni nak buat preparation untuk ujian saringan Darjah 1 si Azfar. Ujiannya 7/10. Dah tak lama mana dah. Nak kena mantapkan lagi pembacaan dia.

Alya dengan Anis pulak nak grading bulan ni. Bila? Tak tau lagi. Bulan depan nak kena join kejohanan tertutup pulak. Sir dah sound, jangan kata demam la apa la. Haha... Kejohanan kali ni dekat je dengan rumah. So senang nak hantar. Nak balik rumah kejap pun boleh.

Last year diaorang tak dapat joint sebab Anis demam. Memang demam pun. Sakit kepala segala. Takkan nak angkut semua pergi kejohanan tu. Dah la dari pagi sampai petang. Lagi mengaruk dia susah pulak aku. Suruh abahnya bawak Alya seorang tak nak. Huhu...

Sudahnya tak payah pergi semua. Senang cerita. Tapi itu cerita dulu. Ini pun baru dengar ada kejohanan dah berdebar² bukan main lagi diaorang.

Anak² la. Tapi aku pesan, kejohanan ni bukan pasal kalah dan menang. Kalau dah cuba tak boleh, tak apa. Asal dah usaha dan cuba. Itu dah cukup. Kemenangan tu bonus.

Hoho... Konon² la nak taip sepatah dia kata. Sudahnya dah jadi berpatah². Asal jari menaip, ada je ceritanya. Sabo je la.





my note: sesekali melepas rindu, apa sajalahnya kan?!  ≧∇≦





12 July 2017

Bila hilang nikmat sihat.


google image

Dah lama tak update blog. Selalu sangat berebut handphone dengan anak² bertuah. Itu pun mak kena mintak sebab nak tengok whatsapp sekolah. Kot² ada benda penting kalau terlepas pandang kesian kat kakak². Adoiii la...

Bercerita tentang sakit diuji tu, dua bulan sebelum Ramadan aku sakit pinggang. Tiba² je sakit pinggang yang mula²nya boleh tahan je. Ingatkan tak ada la teruk sangat. Dalam seminggu dua okay la ni.

Sakit pinggang asalnya cuma bahagian sebelah kanan je. Sakit yang rasa macam kena cucuk² je pinggang tu. Bukan pinggang la. Macam dalam tulang je rasa. Daripada boleh tahan kepada tak tertahan.

Ya Allah, sakitnya tak tau nak cakap macam mana. Sakitnya tu sampai ke pangkal ari². Banyak kerja tak boleh nak buat. Tunduk tak boleh, baring okay je tapi nak mengiring tu subhanallah... sakit. Duduk pun tak boleh lama². 

Memang bertahan dari minggu ke minggu dengan harapan akan hilang la sakit tu bila bangun pagi. Nak dukung² anak memang tak la. Apatah lagi nak angkat benda berat². Kalau terlebih buat kerja alamatnya kejap lagi memang mengidap. Sakit sampai nak bangun pun tak larat. Dugaan betul.

Ke klinik dia cakap stress. Dapat ubat tahan sakit yang mana tak berkesan langsung. Sakitnya makin menjadi². Nak memasak pun memaksa diri sebab nak berdiri lama tak larat. Makin sakit. Naik motor terhentak sikit kat bonggol rasa macam nak tercabut pinggang².

Memang Allah uji. Tapi redha je la. Ada khilaf aku kat mana² tu yang aku sedar mahupun tak sedar. Orang tengok macam tak ada apa². Tapi sakit tu aku je la yang tanggung. Sebab orang tak tahu macam mana rasa sakit tu. Minyak panas yang pada mulanya agak melegakan rasa sakit sebab rasa berangin panas je dah tak rasa apa² lagi dah.

Nak batuk dengan bersin pun takut. Sekali batuk dengan bersin sakitnya Allah je tau. Allah tarik nikmat sihat. Nak rukuk dengan sujud time solat, Ya Allah, rasa macam nak tercabut habis pinggang. Tapi dalam hati tawakal. Kalau sakit ni mampu hapuskan dosa² aku, memang aku redha. 

Kalau hantar anak² sekolah, nak keluar dari kereta memang kena pegang pintu. Kadang² nak bangun lepas duduk tu macam orang tua bongkok dah rasanya. Tak boleh berdiri tegak. Tapi banyak benda yang kena buat walaupun sakit. Tak ada pilihan.

Masuk bulan puasa, sakit pinggang makin menjadi². Kejap sakit sebelah kanan, sekejap sebelah kiri. Kadang² kanan bawak ke tengah kemudian ke belah kiri. Ada masa sakit sampai ke peha sebelah kanan. Bulan Ramadan bulan mustajab. Berdoa la untuk apa saja insyaAllah akan ada jalan penyudahnya. 

Doa sentiasa tak putus. Tapi jika sakit tu adalah yang terbaik untuk aku maka aku redha seikhlas hati menanggungnya. Tapi kalau sakit tu untuk peringatan, maka permudahkanlah. Sebab kita pun tak tau apa yang terbaik untuk kita kan?

Sampai ke satu tahap dalam bulan puasa tu, nak berjalan ke tempat dekat² pun sakit bukan main lagi. Nak naik tangga yang tak sampai sejengkal pun menangkap terus ke dalam tulang. Apatah lagi nak naik tangga rumah sendiri. Daripada baring nak bangun pun bukan main terseksa lagi.

Tak ada kata mampu luahkan rasa sakit tu. Tahan sorang² je la. Selalu aku muhasabah diri. Mungkin aku dah rasa sakit sangat masa tu. Tapi ada orang lain yang lebih menderita dari aku. Memang pasrah la.

Balik kampung time bulan puasa memang kena tahan sakit berganda². Sebab orang tau sakit tapi orang tak tau macam mana rasa sakit tu. Tapi betullah. Allah uji sebab dia sayang. Allah uji sebab dia tau aku masih mampu tahan walaupun kata hati memang tak tahan dah. Huhu...

Dan aku sendiri tak tahu masa bila sakit tu hilang. Tapi yang pastinya sebelum Syawal menjelang. Mungkin sehari sebelum. Allah permudahkan urusan sakit aku tu tapi diganti dengan sakit yang lain pulak.

 Balasan buat hambaNYA yang lagho. Maafkan la hambaMU yang selalu alpa ini Ya Allah... (╥_╥)





my note: alhamdulillah. bersyukur kerana masih diberi kesembuhan dan dipermudahkan urusanku olehNYA.


25 June 2017

Salam Aidilfitri 2017.



Syawal menjelang lagi. Ramadan sudah berlalu pergi. Entahkan bila bertemu lagi. 

Namun Aidilfitri tetap dirai. Sanak saudara harus dikunjungi. Eratkan silaturrahim itu yang pasti.

Mohon maaf andai ada tersilap kata, terkasar bicara, lantang tulisannya.

Semoga kedatangan Syawal mengukuhkan ikatan ukhwah di antara kita.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga.





my note: beraya sakan kita tahun ni. hehe...



27 May 2017

Salam Ramadan 2017



Mohon maaf atas segala khilaf. Terlanjur kata dan bicara. Semoga ukhwah kita terjalin dengan rahmat dari Allah jua.

Selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah² lain juga. Semoga puasa kita berkat ye. Aamiin...

26 May 2017

10 tahun bersamamu.


Assalamualaikum...

10 tahun tanpa rasa jemu...


10 tahun bukanlah lama. Malahan bukan juga baru. 10 tahun yang kita lalui penuh suka duka. Penuh dengan warna-warni kehidupan. Beronak dan berliku. 10 tahun yang tidak juga mudah. Tidak juga susah.

10 tahun ini kita berpegang pada diri sendiri. Padamu aku berpaut tanpa ada rasa takut. Mengharungi badai alam rumahtangga sehabis daya sehabis tenaga mencari bahagia.

Kehidupan kita, kita sendiri yang mencorakkannya. Aku ada khilaf tersendiri. Degil katamu tapi masih menyayangi. Tidak boleh ditegur, berusaha juga untuk melentur.

10 tahun kita ini hanya kita saja yang tahu. Aku sayang kamu dan sentiasa berdoa agar dipertemukan kita di syurgaNYA. Doa juga mengiringi kesayangan kita berlima agar menjadi insan berguna, anak² yang soleh dan solehah, mujahid dan mujahidah.

Ya Allah... Satukanlah hati kami dan jadikanlah kami hamba²MU yang senantiasa bersyukur. Aamiin...

24 May 2017

~ WW #127 ~ My All.





My note: Terima kasih kerana menyinari hidup seorang isteri dan ibu... ♥♥♥



23 May 2017

Sekuntum bunga dari hati.


Assalamualaikum...



Ini pemberian daripada budak dua beradik. Balik sekolah, masuk je dalam kereta Aus pun cakap: "Ini bunga untuk ibu." Mak senyum je tengok bunga.

"Abang mintak dengan cikgu," itu kata Azfar. Kalau Azfar yang mintak ni mesti kes salah faham. Aku ada mintak Azfar tanyakan cikgu dia pasal bunga yang dia orang tanam last year. 

Time tu Azfar tak datang sebab demam. Aku suka tengok pokok bunga tu sebab dia sentiasa berbunga. Ada kaler merah, putih dengan kuning bunganya. Sekarang ni jiran aku tanam bunga tu.

Azfar tanya: "Ibu suka tak?" Alahai anak. Apa pun yang kamu bagi walaupun cuma sehelai kertas, ibu suka je.

Kata Aus pulak: "Ni bunga hari raya untuk ibu." Hahaha... Bukan bunga hari raya tapi Bunga Raya la.

Apa pun, terima kasih untuk sayang² ibu. The simple gesture mencairkan hati seorang ibu. Muaahhh...




My note: Ini cerita bulan April yang lalu. Dah ada dalam draft tapi lupa nak publish. Huhu...



22 May 2017

Sukaneka Tadika Nur Husna.


Assalamualaikum...

Sukaneka ni berlangsung hari sabtu bersamaan dengan birthday si Azfar. Last year tak ada sukaneka sebab kesuntukkan masa katanya. Tapi tahun sebelum tu ada je. 

Dan tahun ni ada pulak. Kali ni aku ada Azfar dengan Aus. Cumanya Azfar dua hari sebelum sukaneka kakinya terseliuh sikit. Melompat dari tangga la apalagi. Tapi dia cakap jatuh tangga. Of course la aku tak percaya.

Tangga tu kadang² jadi mainan dia orang untuk melompat dari atas ke bawah. Adoiii la... Bernasib baik memang tak tergelincir. Sekali tak bernasib baik, itu la makannya. Tapi hari sukaneka tu dia memang nak joint jugak. Dia kata boleh, layan je la.

Tambahan pulak birthday dia. Memang la dia tak nak missed apa². 2 tahun lepas, Azfar pasukan biru. Tahun ni pasukan hijau dan Aus pulak pasukan merah.

Biar gambar je la berbicara:


Lepas register dan dapat sarapan, terus pinkan kain kat bahagian depan. Kalau suruh abahnya, senget² je dipinkan kain tu... 😅


Acara pertama lepas senamrobik bagai. Bawak bola dalam kon. Acara pertama Aus. Group dia menang sebab tak dengar arahan. Haha... Tak apalah. Just for fun kan.


Acara pertama Azfar bawak bola dalam gelung. Steady je dengan kaki yang sakit. Group hijau selalu dapat last sebab team dia orang hantar peserta cukup. Team lain kurang ahli sebab ada yang tak datang. Dia orang patut buat pusingan tapi tak buat pun.


Acara last Aus, lari baton. Yang ni je kira adil sebab dia orang lari lagi dua kali sebab teammates tak cukup.  Acara  ni nampak la team mana yang kuat. Yang ni pun Aus menang. Group dia la.

Untuk Azfar, last game dia kena baling bola dalam bakul lepas tu lari. Yang ni pun adil jugak sebab ikut bilangan bola. Team mana yang ada lebih tu dia kena buat pusingan lagi la. Yang ni Azfar menang sebab group dia memang cukup orangnya. Memang team dia ok pun. 


Dah puas bersukan, dapat hadiah... Time untuk balik. Masa ni panas bukan main lagi walaupun baru pukul 10 lebih. Budak² suka la. Benda untuk seronok².

Si kembar berlainan tahun ni ada la macam dengki² sikit dengan si adik sebbab masa dia tadika dulu tak ada sukaneka ni. Dia orang bukan sekolah tadika yang sama pun. 

Tadika dia orang lagi mahal bayar tapi aktiviti luar kureng kalau nak dibandingkan dengan tadika Azfar Aus ni. Nak buat macam mana. Mana la ibu abah tau yang tiap satu tadika ni berbeza² anak oiii...

Lepas ni nak celebrate birthday yang lahir bulan Mei hari Khamis ni. Mak dah pening nak bawak apa la ke tadika.



my note: Masih memikirkan menu yang sesuai untuk budak² ni. Try tak nak bagi jajan lagi. 



21 May 2017

Saja seronok-seronok.



Trying out what other moms have been posting. Lets see whether I still remember all the details for my babies.

1. Epidural?

✔️ NO for all kiddos.

2. Father in the room?

✔️ 1st: YES.
✔️ 2nd: YES
✔️ 3rd: YES
✔️ 4th: NO (cepat sangat nak keluar and the father tengah sibuk registerkan mak..)
✔️ 5th: YES

3. Induced?

✔️NO for all kiddos.

4. Know the sex beforehand?

✔️ 1st: reserved. Doc pun tak pernah tanya nak tahu gender ke tak. Hmmm...
✔️ 2nd: YES.
✔️ 3rd: YES.
✔️ 4th: YES. Tak tanya pun tapi doc yang bagitau.
✔️ 5th: YES. Yang ni pun sama. Doc rajin bagitau walaupun tak tanya.

5. Due date?

Tak exactly ingat the EDD tapi remember the month. Malas nak selongkar box. Hehe...

✔️ 1st: End of March tapi born at 32 weeks (premature).
✔️ 2nd: Middle October tapi born at 34 weeks (premature).
✔️ 3rd: End of May but born 2 weeks earlier.
✔️ 4th: Early September but born 2 weeks earlier also.
✔️ 5th: End of March but born at 35 weeks (premature).

6. Birth date?

✔️ 1st: 17/02/2008 - 3.06 pm
✔️ 2nd: 05/09/2009 - 9.21 pm
✔️ 3rd: 13/05/2011 - 9.21 am
✔️ 4th: 30/08/2013 - 8.16 pm
✔️ 5th: 25/02/2015 - 12.16 pm

7. Morning sickness?

✔️ Yup sampai 3rd month. Lepas tu okay je. 2nd child tak ada morning sickness. Tapi paling teruk morning sickness masa 1st child la. Yang lain² tu moderate je. Still can handle.

8. Craving?

✔️ 1st: Manggis. 4kg boleh hadap sorang je.
✔️ 2nd: Semua makan sebab tak ada alahan. Tapi suka sangat dengan nasi goreng ayam kedai mamak. Sebab tu dapat GDM time pregnant.
✔️ 3rd:  Craving for sweet things kot. Lupa pulak la anak no.3 ni cravingkan apa. Hehe...
✔️ 4th: Nasi ayam. And ada sekali tu nak makan nasi ayam made by my biras. Alhamdulillah. Dapat. Koh³...
✔️ 5th: Jemput² kelapa made by my sister.

9. Kilos gained?

✔️ Tak banyak kilos naik. Ada ups and downs. Kadang² naik, kadang² turun. Kadang² statik je. Gained weight paling banyak masa 2nd child sebab semua benda nak makan. Haha...

10. Sex of the baby?

✔️ 1st: Girl
✔️ 2nd: Girl
✔️ 3rd: Boy
✔️ 4th: Boy
✔️ 5th: Boy

11. Place you gave birth?

✔️ 1st: Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.
✔️ 2nd: Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan.
✔️ 3rd: Hospital Pekan, Pekan.
✔️ 4th: Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.
✔️ 5th: Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.

12. Hours in labor?

✔️ Semuanya tak sampai sejam pun masuk labor room terus delivered. Alhamdulillah. Tak lama. Paling cepat 4th child. 16 minit je dalam labor room. Itu yang abahnya tak sempat nak ada sama.

13. Baby's weight?

✔️ 1st: 1.97kg
✔️ 2nd: 2.3kg
✔️ 3rd: 3.2kg
✔️ 4th: 2.75kg
✔️ 5th: 2.5kg

14. Baby's name?

✔️ 1st: Nur Ismahani Alya
✔️ 2nd: Nur Anis Insyirah
✔️ 3rd: Muhammad Izz Azfar
✔️ 4th: Muhammad Aus Irsyad
✔️ 5th: Muhammad Imran Afiq

15. How old is your baby today?

✔️ 1st: 9 years, 3 months and 4 days.
✔️ 2nd: 7 years, 8 months and 16 days.
✔️ 3rd: 6 years and 8 days.
✔️ 4th: 3 years, 7 months and 22 days.
✔️ 5th: 2 years, 2 months and 27 days.

16. Most memorable event during the pregnancy and delivery?

✔️ 1st: Time nak dihantar ke labor room, nurse siap cakap: "Boleh senyum lagi. Tak ada gaya macam orang nak bersalin pun." Lepas bersalin je, mintak nurse plastik sebab tiba² rasa nak muntah. Nasib baik dapat. Kalau takkesian kat cleaner. Huhu...

✔️ 2nd: Masa kena tahan sebelum masuk labor room menunggu doc pakar sebab dia orang try nak bg ubat utk hold kelahiran baby (sampai bersalin muka doc pakar pun tak nampak), nurse cakap: "Perut rasa panas je. Biasanya kalau panas macam ni mesti bersalin malam ni jugak." Memang malam tu jugak keluarnya.

✔️ 3rd: Doc checked berat baby ms last appointment. Sebab dia cakap macam tak jumpa je kita lepas ni yang mana benar. Hehe... Dan doc kata berat baby dalam 2 kg lebih je. Eh²... Dah bersalin sebelum timbang pun nurse boleh sembang: "Dalam 2.8kg je ni." Sekali timbang, 3.2 kg. Tersasar. Siap cakap: "Pipi ni sampai ke besar la chubbynya." Ok, yang tu benar² belaka.

✔️ 4th: Untuk yang ni, sampai hospital je checked jalan dah buka 7cm. Bawak labor room tak sampai 16 minit dah selamat. Doc siap cakap: "Kalau semua ibu² macam puan kan senang." Kah³...

✔️ 5th: Kewujudan dia dirahsiakan. Haha... Family aku dengan  a few jirans plus kawan² yang tau. So bila dia lahir, semua orang macam terkejut la. Especially family sebelah husben. Bukan aku tak nak cakap. Husben kata nak buat surprise.



13 May 2017

Muhammad Izz Azfar turns 6.


Assalamualaikum...


Hari ni genap umur Abang 6 tahun. Macam² peel Abang. Manja pun boleh tahan. Cengeng kata orang. 

Abang anak lelaki sulung. Punya ragam tersendiri. Kadang² memang menguji emosi dan pertahanan diri.

Tapi itu tak bermakna Abang tidak disayangi. Abang memang abang terbaik untuk adik². Ada masa menguji, ada masa pantas dipuji.

Tahun ni sukan tadika abang buat pada tarikh birthday abang ni. Kiranya double celebration la. 

Semoga abang membesar sebagai anak yang cemerlang dunia akhirat. Doa ibu abah sentiasa mengiringi anak².

♥♥♥ KAMI SAYANG KAMU... ♥♥♥





11 May 2017

Selamat datang Mei.


Assalamualaikum...

image dari google


Bulan April sudah melabuhkan tirai. Giliran bulan Mei menggalas tugas. Ramadhan pun dah tak lama lagi bakal menjengah. Berazam tahun ini untuk menunaikan apa yang perlu.

Usia bukan lagi muda tapi hampir mahu mencecah ke angka 4. Bukan waktu untuk terus terleka. Tapi waktu untuk menampal kepincangan dalam beribadah. Semoga dipermudahkan niat di hati.

Berubah tidak susah tapi istiqomah untuk kekal dalam perubahan itu yang payah. Hakikatnya hati mudah goyah. Perlu dipaksi dengan besi agar kukuh dan kekuatan diri mampu bertahan.

Bulan Mei kenangan 2007 terpahat dalam hati. Saat berlangsungnya konvokesyen, aku ditemani suami. Dia menunaikan keinginan hati seorang aku tanpa banyak bicara. Segala²nya atas tanggungan seorang dia.

Dan buat seorang sahabat merangkap seorang adik dan bekas PA (kamu tahu siapa kamu), aku berterima kasih kerana kamu masih mahu membantu seorang aku. Semoga dirimu dilimpahi rahmat Allah atas kebaikan yang telah diberikan. Terima kasih daun keladi...



23 April 2017

Semangat yang hilang.


Assalamualaikum...

Rindu jugak nak update blog. Dah lama sangat terbiar. Tapi itu la. Masa tak berapa nak mengizinkan lagi. Mungkin akak ni jiwa dah tak sekental dulu. Tak serajin selalu. Hehe...

Zaman² aktif dulu memang akan cari masa la walau sekejap untuk update entri. Sekarang ni bukan tak boleh cari masa tapi malas je lebih. Sayang blog terbiar. Banyak kenangan kat sini.

Ini pun nak up satu entri 'bercinta' bukan main. Berat nanang gini. Opsss... Cerita pasal anak² pun banyak. Tak terakam pulak dah kat sini. Next time okey. Hehe...

Wrapped up story untuk bulan Mac pun tak ada. Tak ke mana² pun. Bertapa dalam rumah je. Tambahan anak² ni dengan cuaca yang tak menentu ni kerap pulak kena selesema, sakit tekak dengan demam bagai.

Maknya pulak sakit pinggang sebelah kiri dah dekat 3 minggu. Bertabahlah. Doakan la akak cepat sembuh ye. Banyak keje tak boleh buat sebab sakit pinggang. Mungkin faktor usia salah satu daripadanya jugak kot.

Hari ni Ahad. Kiranya hari baru for the week. Sekolah la macam biasa. Esok cuti. Tau² dah nak habis bulan April. Mei menjelang. Lepas tu puasa and then raya.

Puasa dah ganti ke belum sayangs semua??? Sempat lagi ni... 😁

Okay la... Nak 'merayap' kat dapur dah. Banyak urusan hari ni ye. Sampai ketemu lagi. Daaa...


31 March 2017

Kerutub yang super awesome.


Assalamualaikum...

Dah lama tak update entri. Ini pun entri terendam. Dah ada lama dalam draft tapi publish pun. Pemalas tahap dewa betul. Hehe... Nak sangat ada blog tapi biar macam tu je kan. 

Aku sayang blog ni. Cuma tahap kerajinan tu dah tak sama macam dulu. Mungkin kalau lappy dah okay, mood pun okay jugak kot. Sebab dulu banyak menaip guna keypad besar. Sekarang ni keypad kecik je. Typo memanjang. Tu yang efek mood jugak... 😀


Nak cerita pasal kerutub ni sebenarnya. Sebelum ni x pernah masak kerutub pun. Tak tau rasa dia macam mana. Sampai la satu hari tu otak tepu tak tau nak masak apa. 

Pergi kedai nampak la serbuk kerutub Adabi tu. So, try je la masak. Senang je pun. Ikut je arahan kat belakang pek tu. Aku tak ikut sangat pun. Buat macam masak kari je.

Cepat dan sedap. Anak² meratah je la kalau masak ni. Tapi masalahnya, tak semua kedai ada jual serbuk kerutub ni. Setakat ni 1 supermarket je yang ada jual area rumah aku ni.


Makan dengan nasi panas² sedap sangat. Kadang² aku buat lauk untuk nasi himpit. Kadang² lauk nasi lemak. Ikut suka aku je. Haha...

Pernah bagi jiran masa aku masak nasi lemak. Dia kata sedap sangat. Dari pagi sampai petang dia makan. 

Aku kalau terlebih rajin memang masak pagi sebab senang anak² nak makan time balik sekolah agama dengan tadika. Tak adalah aku terkejar² sangat nak masak, nak ambik dia orang lagi.

Dah la nasi lemak jiran aku kata macam nasi dagang sebab bau dah macam nasi dagang tu. Aku letak halba kasi wangi. Hik³... 

Try la masak kerutub senang ni. Sedap tak sedap kena cuba sendiri tau... ~_~


19 March 2017

Wrapped up story untuk Februari.


Assalamualaikum...

Patutnya entri ni dah lama publish. Tapi tu la. Dok terperap je dalam draft. Kadang² dah taip separuh jalan hilang mood pulak. Koh³... Itu yang tersadai je dalam draft.

Tapi malam ni nak menghabiskan jugak entri ni sebab bulan 3 pun dah nak menuju ke penghujungnya. 

Ini pics random. Tak ikut turutan sangat pun. Tapi semuanya cerita bulan Februari. Sekadar untuk kenang²an gitu. 


Pertukaran daripada lama kepada baru. Hadiah awal bulan. Terpaksa melepaskan kesayangan hati yang setia berkhidmat sekian lama tapi sudah terlalu tua dan tidak mampu 'berjalan' jauh. Demi mencari sesuap nasi, JGS kini hanya tinggal kenangan... 😢

Selamat datang ahli keluarga baru! Okay la... Agak poyo tapi saja nak catatkan kenangan tu.


Awal bulan juga dia dah pandai 'bawa' basikal. Sebelum² ni dah pernah cuba tapi Kak Ngah Anis ni jenis cuba sekejap je. Bila tak boleh buat, terus nak berhenti. Adoiii la...

Mintak belikan basikal bukan main lagi. Kali ni bawak melepak kat taman. Asalnya nak bagi Afiq angin segar sikit. Sudahnya bila ramai dah joint, ada la yang sudi mengajar Anis ni. Alhamdulillah, kejap je belajar dah boleh kayuh basikal.

Terbaik!!! Alya jenis suka mencuba. Sebab tu dia usahakan jugak sampai pandai. Anis berbeza la sikit. Anak² mana sama perangainya kan?


Mood melukis anak². Malam² sibuk nak buat kad. Nak bagi ibu katanya. Ini kad Azfar yang lukis. 

Ada kereta untuk ibu dan pelangi sebagai latar belakang. Rumah pun ada juga. Alahai anak... Sweet je perangainya.


Ini pulak hasil kerja Anis. Ada pelangi, kereta dengan rumah jugak. Khas untuk ibu. Kiranya menghargai penat lelah ibu gitu.

Comel je hasil kerjanya.


Yang ini hasil kerja Alya. Anak dara sulung ni teliti sikit orangnya. Cantik juga hasil dia melukis kalau kena mood baik dia.

Sweet like chocolate la anak² ni. Adoyai... siap berkad² bagai. Ibu terima dengan senyum je jasil kerja anak².


Hari sukan sekolah. Anis dapat masuk acara sukaneka. Bawak pundi kacang atas kepala. Rezeki dia untuk dapat tempat ketiga.

Alya cuma jadi spare untuk acara relay. Tak ada hal. Belum rezeki dia nak cemerlang dalam sukan walaupun dia suka berlari.

Mengingatkan aku pada diri sendiri. Dulu masa sekolah, aku offer diri nak masuk acara balapan. First time masuk alhamdulillah... menang. Start dari situ la duduk kat padang je kerjanya.

Seronok sebab itu minat. Alya ni macam aku jugak la dulu²... 😁


Tahun ni ke pesta layang² kita. Cuaca panas jangan cakap la. Kebetulan, anak² ni baik daripada demam sehari sebelum pesta. 

Masalahnya, bukan sorang demam. Tapi empat orang kecuali Alya plus abahnya pun demam jugak.

Mak, alhamdulillah... Yang paling gagah masa tu. Kena jaga 5 orang. Kau rasa???


Masa pergi pesta layang² tu hari kedua terakhir. Sebab abah dah janji nak bawak anak² tengok layang² dan kebetulan hari tu birthday budak kecik.

Layan dia main taman dulu sebab awal² lagi dah dahaga sebab cuaca panas. So, abah pergi carik air untuk anak².


On the way balik singgah kat pokok buah²an ni. Azfar moody sikit sebab dia nak layang² tapi abah tak bagi. Membazir yang sebetulnya. Main dua hari je konpem rosak.

Belajar daripada pengalaman lalu. Hehe... Masa dia nak memang la. Bukan main berjanji manis lagi. Lepas dapat, main kejap je. Nanti rosak jugak. Takkan sampai 2 hari la.

Bukan kedekut. Tapi daripada beli benda² macam tu, lebih baik beli makanan. Kenyang pun kenyang. Dan pokok buah tu daripada tahun lepas dorang decorate macam tu. Rajin gila.


Afiq memang anak abah. Jadi kalau abah tak kerja, Afiq memang nak berkepit dengan abah je kecuali time nak tidur atau dah tidur tapi bangun mesti cari mak. Time demam pun sama.

Selebihnya memang anak abah. Apa² pun abah. Nak menyusu je tak nak dengan abah ye sebab hero kecik suka mengempeng.

Ini abahnya melayan. Untung la jadi anak². Boleh manja lebih². Mak cuma boleh tengok je... 😴




nota kaki tangan: catatan untuk kenangan anak². nanti kau dan kamu akan tahu betapa sayangnya kami pada kamu berlima... 😘















Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign