✿ Rumah SalYa ✿: June 2016

Fresh from the owner...

29 June 2016

Ramadhan bakal meninggalkan.



Lagi 6 hari dan bulan mulia ini akan meninggalkan kita. Apa yang dah dicapai sepanjang Ramadhan? Huhu... Target dipenuhi ke tidak? Alhamdulillah... Ada jugak target aku yang terlaksana dan ada yang belum. Semoga Allah permudahkan.

Esok last sekolah kat Johor ni. Lepas tu boleh balik kampung. Yahooo... (^v^)Budak² yang excited boleh bercuti. Kita² ni biasa je. Tahun ni raa macam kurang meriah je. Mood raya sampai sekarang tak mari². Macam mana tu?!

Dan aku ni dua tiga hari memang cuba la merajinkan diri update blog daripada henpon cap ayam yang dah mula berperangai pelik lepas kali ketiga terendam air. Huhu... Semuanya kerja si anak soleh AUS!!!

Ramadhan ni jugak Azfar belajar puasa. Boleh la untuk anak seusia dia walaupun kadang² dia curi² makan bila menyuap adiknya makan. Alasan suap adik. Sambil² tu suap mulut sendiri juga. Tak apalah. Janji dia nak belajar.

Anak solehah Alya dengan Anis pun tak puasa penuh. Masalah kesihatan. Demam la. Macam². Tak adalah memaksa. Kalau nak teruskan, puasa. Kalau rasa tak larat, berbukalah. Budak² dengan cuaca tak menentu, air kurang... cepat penat bagai.

Si Aus sekarang tengah mengganas. Membuli abang je kerjanya. Adoiii... Pening mak!!! Afiq si kecik memang si manja mak. Time memasak je sibuk la dia kat dapur 'membantu'. Ada abahnya memang mengekor abah la. Hehe... Pantang dengar bunyi motor abah, laju je dia lari ke pintu... (⌒▽⌒)

Bila dah dengan abah, orang lain tak boleh ambik dia kecuali emak. Kalau abah duduk kat atas, alamatnya mak la kena menapak naik tangga (memang malas nak naik kecuali terpaksa. hehe...) untuk ambik dia. Adeh...

Berbuka dan bersahur pun seadanya. Tak ada mewah². Tak ada makanan special². Anak² ni sangat memahami la. Makan apa adanya. Sebab mak ni pun kadang² buntu nak masak apa. Nak kena fikir perut anak dengan perut abahnya juga. Selera bukannya sama. Setakat ni alhamdulillah... tak ada rungutan. Cuma kuih muih la kena ada. Tak banyak, satu jenis pun jadi la.

Mak ni kadang² dok setel anak dengan abahnya makan sampai diri sendiri pun tak ingat tak makan lagi. Berbuka dengan air pun dah jadi kenyang. Kadang² makan, kadang² tak. Sahur pun tak makan mana juga. Huhu...

Terutama kalau melayan si Afiq makan. Tapi sekarang dia nak makan sendiri. Tak nak orang suapkan. Makanya boleh la makan sama² sambil tengok dia. Tapi Afiq ni pulak suka 'menyibuk' kat abah kalau tengah makan. Semua benda nak dicuitnya. Alahai la anak!!!

Sepanjang Ramadhan ni macam² ada. Ada senyum, ada tawa, ada duka, ada tangisan... Redha dengan semuanya. Senyum je walau hati terluka. Eh, ada ke?! Koh³...

Ya Allah, KAU permudahkanlah urusan kami di dunia mahupun di akhirat. Aamiin ya rabbal alamin... ( ^∇^)

~ WW #128 ~ Cheeky face!!!






my foot: budak banyak akal, banyak eksperesi... budak kecik ini sudah besar. huhu...

28 June 2016

Bila terlebih sikap terbukanya.




Adoiii... Macam² kumpulan aktivitis yang ada sekarang. Dan perjuangannya ada yang pelik².  Huhu... Sama ada benar² memperjuangan atau sengaja ingin popular dengan kadar segera. Wallahualam.

Ada 1 kumpulan ni memperjuangkan supaya warga emas yang tak boleh puasa untuk makan secara terbuka. Betul eh?! Jangankan warga emas, ada daripada kalangan kaum hawa yang 'tak boleh' puasa pun dah terang-terangan makan secara terbuka.

Katanya itu hak dia untuk makan. Islma pun tak larang untuk makan kalau tak boleh puasa. Huhu... Sedih dengan masyarakat kita sekarang. Memang Islam tak larang. Tapi Islam ajar adab juga. Takkan itu pun kita tak tahu.

Lagi satu, macam dah kurang rasa malu dalam diri bila boleh makan secara terbuka, dalam restoran pulak lagi. Kat shopping mall tu. Perempuan ni kaya dengan sifat malu. Tapi kalau benda² macam ni pun boleh buat tak kisah, parah juga. Di mana sifat malunya tu?!

Even aku la, sekalipun tak boleh puasa, habis sorok dah kalau nak makan ke minum (makan tu tak la. Tapi minum tu biasa juga. Terutama kalau buat kerja² berat sebab time cuti kan) tu. Even dengan husben pun sama. Padahal bukan dia kisah pun. Tapi malu tu ada.

Agaknya terlebih educate kot yang jadikan diri macam tu. Semua benda nak open. Alahai... sedih sangat!!! Kalau bagi alasan lapar dan kebetulan pulak tak boleh puasa, jadi makan je la. Eh, time puasa reti pulak sabar dengan lapar dengan dahaga!? Habis time tak puasa tak boleh nak sabar tunggu balik rumah ke apa ke...

Sebulan je kot kena tahan nafsu bagai. Kalau yang remeh macam ni pun tak boleh handle, macam mana? Bukan nak kondem tak boleh makan secara open, tapi sifat malu dengan hormatkan orang lain tu tak ada. Adab tu dah hilang. Semuanya nafsu. Kalau dah awal² boleh ikut nafsu, susah nak cakap la.

Even budak kecik pun kita tak ajar makan depan khalayak ramai kalau tak puasa. Sebab kita nak ajar dia hormatkan orang² yang puasa. Kadang² dah ajar tapi bila dah pandai sikit, jadik 'kurang ajar' atau kurang belajar. Huhu...

Masyarakat kita makin sakit sebenarnya. Petanda dunia akhir zaman. Kalau tak nak hormatkan orang sekeliling sekalipun, hormatilah bulan yang Allah datangkan sekali dalam setahun ni. Bukan susah sangat pun.

Selama ni puasa boleh pulak tahan makan. Kenapa pulak tahun ni tak boleh nak tahan makan eh?! Umur dah berapa sekarang? Kenapa sebelum² ni tak buat macam tu? Aku cuba untuk digest apa yang orang 'cerdik pandai' ni fikirkan. Semuanya kena berbalik pada diri sendiri.

Harap² anak² kita nanti terpelihara daripad sifat² sebegini. Sedih sebab Ramadhan seakan tak dihormati walaupun datangnya setahun sekali sebagai bulan penuh rahmat dan barakah... (╥_╥)

Doakan yang baik² saja la dik. Ramadhan pun dah nak 'balik' tak lama lagi. Tahun depan tak pasti boleh jumpa lagi ke tak. Kalau berjumpa, alhamdulillah. Kalau ini Ramadhan terakhir, rebutlah peluang untuk pahala berlipat kali ganda tu... ಥ_ಥ

27 June 2016

Anti-vacc itu bukan semuanya menolak.





Dalam fb sepanjang minggu lepas dan minggu ni ada je yang post pasal anti-vacc ni. Actually isu ni dah lama. Macam² la boleh dengar. 

Ada yang post out vaksin tu haram la apa la. Ada doc replied pasal vaksin dan kepentingannya. Isu ni macam tak berkesudahan.

Bukan  kat Malaysia je ada group yang tolak vaksin untuk anak². Luar negara pun banyak. Tapi kalau kat Malaysia ni groupnya kecik je. 

Tambahan sekarang ada outbreak pasal difteria dengan measles. Marahlah golongan yang anaknya divaksin pada group yang tak vaksin anak² ni. 

Pada yang tak vaksin sebab tak nak vaksin, itu memang tak patut la. Sebab vaksin ni untuk mencegah. Sekurang²nya babies yang antibodi tak berapa nak kuat ni dapat la defend diri dia orang. 

Berbanding yang tak divaksin, penyakit senang masuk sebab 'penghalang' tak ada. Dan bila dah kritikal, doc pun tak boleh buat apa².

Akan tetapi... bukan semua yang tak vaksin anak tu memang reject vaksin. Ada je babies ni yang alah dengan ubat. Yang tak boleh ubat masuk dalam badan. Macam² jadi. 

Ada je mak² yang asalnya memang vaksin anak tapi bila dah anak alah takkan nak teruskan dengan vaksin tu kan. Anak tu. Mesti mak² ni rasa sakit anak tu bila dah alah dengan ubat.

Jadik sangat la tak patut kita ni salahkan this herd community bila tak vaksin anak². Tak semua orang tolak vaksin. Tapi ada yang tak ada pilihan da terpaksa tolak. 

Salahkan mereka² yang sengaja tolak vaksin. Jadi bawak² la bertanya bila ada orang tu tak vaksin anak akan sebab²nya. Tak baik main hentam je. Rakyat Malaysia ni suka menghentam dulu baru selidik... \(〇_o)/

Anti-vacc tak semestinya bermaksud sengaja tolak tapi tak ada pilihan selain tolak. Bersyukur la sebab anak² kita masih boleh menerima sebarang jenis vaksin.



my foot: pernah rasa hampir kehilangan orang yang tersayang. syukur alhamdulillah. Allah masih pinjamkan dia untik disayangi... 
~(^з^)-♡

26 June 2016

Cerita limo, bunga dan sweet yang viral.




Okay... tajuk panjang tak hingat. Entri merapu meraban. Haha... Puasa dah tinggal kurang daripada 10 hari. Kejap je masa berlalu. Ramadhan dah nak tinggalkan kita. Sedih sangat rasa... ಥ_ಥ

Sebenarnya nak cerita pasal kisah yang viral kat fb baru² ni. Kes ke'sweet'an seorang boyfriend. Naik limo dan bagi bunga. Maka, ramai la manusia² hawa di luar sana yang dok tag pasangan masing² dengan harapan jadilah sweet seperti lelaki tersebut.

Tag tu tak salah. Mungkin niat nak pasangan baca je. Yang mana berniat lebih daripada tu dengan harapan dapatlah naik limo. Tak pun dapat bunga pun jadilah, berhentilah berharap. Haha... Sebab aku pun sepanjang kenal sampai kawin dapat bunga baru 3 kali. Koh³... Nasib baik aku bukan minah bunga.

1st time dapat masa konvo diploma. Dah bertunang. Itu pun disuruhnya abang aku yang beli. Ada bunga kekwa, carnation dan rose sekuntum. Entah apa² la selera abang aku. Main hentam je beli bunga. Walaupun jambangan agak besar tapi tak best pun sebab bukan dia beli sendiri. Terima kasih sebab dapat jugak bunga.

2nd time masa konvo degree. Yang ni masa dah jadik husben. Dia belikan sendiri. Jambangan paling besar yang orang kat gerai tu boleh buat. Woot³... 6 kuntum rose merah dan 6 kuntum rose kuning. Bangga jugak la dapat bunga besar. Senyum sampai ke telinga.

Last time masa konvo adik ipar. Aku yang nak sebab teringin pulak nak dapat bunga. Dibelikan aje. Haha... Itu la 3 kali. Lepas tu sebarang bentuk bunga pun tak ada lagi dah. Apa nak buat. Huhu... *nangis* (╥_╥)

Sebenarnya aku tak kisah pun pasal husben being romantic la apa la sebab dia pun bukan orang macam tu. Tapi ada je masa² apa yang dia buat tu pun dah macam romantik, sweet sangat². Tak perlu bunga, tak perlu kata². Sangat rare dan sangat susah nak dapat. Tapi bila sekali dia buat, senyum sampai ke belakang telinga.

Perjalanan kita panjang lagi sebenarnya. Setakat sweet² sebelum kawin belum la menjamin akan mampu sweet² lepas kawin. Even pegang tangan untuk cross jalan or time berjalan berdua lepas kawin dah cukup buatkan dia sweet gila. Koh³...

Tambahan bila dah ada askar berderet². Tak perlu berderet la. Sorang pun dah cukup. Memang tangkap cintan la kalau jalan masih boleh pegang tangan. Kalau sampai ke usia emas pun still macam tu memang terbaik la.

Sweet atau romantik bukan terletak pada jambangan bunga. Atau disurprisekan dengan naik limo atau dapat handphone dlm kotak kfc ke dapat emas dalam aiskrim. Sweet dan romantik itu luas pengertiannya serta skopnya juga.

Kalau ada duit boleh la macam². Tak ada duit diam² sudah. Tengok je tak payah tag² pasangan. Kesian dia orang. Ada pasangan yang memahami pun dah alhamdulillah. 

Yang sanggup temankan time dalam labour room. Yang bagi pinjam lengan untuk digenggam time contraction datang. Yang peluk dan bacakan ayat² suci al-Quran serta doa time tu.

Yang ada saat susah dan senang. Yang tak merungut. Makan apa saja tanpa bebelan. Yang mampu handle perangai isteri yang macam². Yang mampu bersabar. Dan yang sweet adalah yang mampu jadik imam dan pemimpin serta ketua keluarga yang baik.



my foot: jangan macam² tau. lempang karang...(⌒▽⌒)

19 June 2016

Gred bukan penentu kejayaan.





Result exam mid-term anak² dah keluar. Alhamdulillah. Aku bangga dengan pencapaian anak² tak kiralah apa keputusan yang dia orang dapat. Pada aku, itu atas usaha dia orang. Tak ada desakan. Relax² je.

Sebenarnya keputusan dah keluar masa cuti dua minggu tu lagi. Tapi tak lengkap. Cuma result sekolah agama je tak dapat lagi. Sekolah agama kena bagi perhatian lebih. Kalau ada yang tak lulus nanti tak boleh naik darjah. Huhu...

Aku rasa zaman sekarang dengan zaman time aku belajar dulu memang banyak sangat bezanya. Dulu tak ada rasa tekanan. Err... ke aku yang memang tak tertekan langsung?! Hik³...

Tahun aku nak ambik pmr tu la banyak aku ponteng sekolah. Sebabnya aku tak suka buat portfolio. Bosan amat. Time patut kena hantar, aku ponteng sekolah. Adeh... Tapi tu la. Hidup je sampai sekarang ni.

Budak² sekarang, tak lulus upsr boleh meroyan. Sedangkan upsr tu bukan penentu segala²nya. Tekanan daripada parents pun boleh jadi jugak. Tambahan kalau jenis dok score je time periksa. Mak ayah memang harap lebih la so dia orang boleh bangga dengan kejayaan anak masing². Tapi emosi anak tu macam mana?

Naik stage every year untuk terima award sebab dapat keputusan cemerlang pun bukan penentu kecemerlangan dia orang jugak. Pada orang lain mungkin berbeza. Tapi pada aku, apa pun resultnya, naik stage or not, dia orang patut kita bagi reward sebab dah usaha.

Ucapan tahniah pun okay. Jangan kondem. Setakat tu je dia orang boleh buat, nak buat macam mana. Dia orang dah usaha dah pun. Ala... belum tentu cemerlang sampai ke SPM akan jadikan dia orang manusia. Ada je yang lack here and there. Komunikasi fail. Macam² la.

Tapi tengok la macam mana budak² sekarang. Kelas² belakang tu yang majoritinya budak² 'nakal', kalau dah kurang minat dia orang kat pelajaran kita ajarkan kemahiran. SPM tu ajar buat syarat je. Tapi selalunya kelas belakang la yang selalu left out. Tapi tak semestinya tak jadi orang.

Ada je yang jadi orang. Lebih daripada orang pun ada. Inisiatif diri sendiri jugak. Parents and teachers kena bagi guidelines. Tapi itu la. Ada je budak² ni yang memang tak makan ajar. Huhu... Nak salahkan siapa?!

Eh, merepek² je cerita kan?! (^v^)Apa pun, pada aku... dapat banyak A ke tak, dapat nombor berapa pun, I don't mind. Tak ada paksa² ye. Janji usaha tu ada. Dan budak² ni bukan kaki study jugak. Kaki tv je lebih. Hmmm... *sigh*


my foot: sebab tu jugak aku dah lama tak upload pasal result anak². dulu upload untuk kenangan konon²nya. sekarang ni cukup la kami² je tau... (≧∇≦)/

17 June 2016

Bila badan sendiri minta rehat.



Ingatkan masih gagah. Goyah jugak rupanya. Hoho... Semalam temperature Afiq tinggi jugak. Dah basahkan badan dengan kepala tapi bila hilang kering, panas pun naik. Asalnya dia tidur tapi kejap je dah bangun. Caranya tu lain. Mak dah detect simething wrong ni.

Tak lama lepas lepas tu dia macam kejap² tersentak. Terus la bawak mandi untuk kurangkan panas badan dia. Kalau daripada luaran tak rasa panas. Yang panas dalam ni bahaya. Dapat la bertenang kejap. Hehe...

Disebabkan perjalanan malam tu masih panjang, makanya masukkan supp kat Afiq. Alhamdulillah... Lena dia sampai ke pagi. Dan aku pun boleh la tumpang² tidur jugak walaupun tak berapa nak lena.

Dan akibat kekurangan serba-serbi, badan pun mula la mintak rehat. Selesema sudah. Tapi nak rehat macam mana kan?! *nangis* (╥_╥)

Tugas hakiki mak² ni memang gitu la. Sakit pun tak macam orang sakit.



my foot: senyum je la. tak perlu kata apa².(⌒▽⌒)




16 June 2016

Ujian di bulan mulia.



Adik-beradik tumbang disebabkan demam. Hoho... Memang ujian di bulan Ramadhan. Tapi aku redha. Allah sayang sebab tu DIA uji. Sentiasa bersangka baik dengan Allah. Setiap yang berlaku walaupun pahit, insyaAllah akan ada manis dikemudiannya.

Bermula dengan Aus yang demam tiba². Tapi aku tak la rasa tiba². Dia dengan rajinnya pergi goncang perfume kereta. Akibatnya, cecair tu masuk dalam hidung. Masa dia tidur petang tu dia batuk dan muntah. Instinct mak ni kata mesti demam ni nanti.

Malam tu demam la si kecik nombor dua ni. Tapi tak meragam. Okay² je. Malam kedua Aus demam, Azfar pun demam juga. Time nak sahur, Alya pulak demam jugak. Tapi kak long Alya ni ada extra. Sakit kepala. Rasa badan Afiq, dedar. Wot³... Senyum je la. Nak buat macam mana. Alhamdulillah Anis sihat² je.

Makanya mak pun pening kepala sebab semuanya nak emak. Semuanya nak emak picit kepala. Si kecik memang tak nak berenggang dengan emak ni. Pantang bergerak, menangis² la mencari... *sigh*

Even nak masak untuk berbuka pun ambik masa jugak. Last² goreng nasi je senang. Orang demam memang tak ada selera makan. Penat sikit la sebab nak layan yang tu yang ini. Nak bergerak² pun susah tapi nak buat macam mana. Sabor je la.

Ujian untuk aku ni sikit je. Ada orang lagi besar dari aku ni. Jadinya, senyum² aje... (^_・)

15 June 2016

Ramadhan ke-10.




Dah lama tak update blog rupanya. Busy. Haish...!!! Haha... Okay, sangat malas sebenar²nya. Dah tak rajin nak update blog macam dolu². Kalau dulu², cuba jugaklah cari masa untuk update walaupun 1 entri. Sekarang ni jangan haraplah.

Dah 10 hari kita berpuasa kan? Cepat je masa berlalu. Tak ada persiapan raya tahun ni. Pakai je apa yang ada. Untuk anak² je la yang penting. Budak² ni excited kalau dengan raya kan?!

Tapi alhamdulillah... Si solehah berdua, Alya dengan Anis tak kisah tak ada baju raya. Bila cakap ibu pakai baju lama je dia orang akan cakap dia orang pun boleh je pakai baju raya tahun lepas. Alololo... Manis macam madu budak solehah dua orang ni.

Awal puasa, Anis demam. Makanya dia tak puasa la untuk dua hari sebab sakit tekak dengan kepala. Bahang panas kat kampung barangkali. Awal puasa sambut kat kampung ye. Heaven!!! (^_-)Dua hari tak puasa tu hari kedua dan ketiga. Hari keempat alhamdulillah. 

Untuk anak soleh Azfar, tiga hari pertama puasa dapatlah puasa setengah hari. Tak ada paksaan. Dia nak makan tu makanlah. Tapi sahur kejut juga. Cuma cakap cubalah untuk tahan makan minum sampai pukul 3 je. Ada sekali tu pukul 11 dia dah makan sebab sedap sangat tengok adik² makan kokokrunch. Huhu... Budak 5 tahun mana tahan sangat dugaan.

Hari ke-4 dia cuba puasa penuh. Alhamdulillah. Berjaya sampai la ke hari ni. Tepuk². Kuat juga semangat anak lelaki soleh seorang ni. Ang tak letak harapan dia akan dapat puasa penuh. Cuma nak bagi dia cuba² je dulu. 

Alhamdulillah. Jangan underestimate kebolehan anak sendiri ye. Koh³... Bukan underestimate. Based pada keadaan dia tu macam tak ready nal puasa penuh. Tambahan pulak dia anak lelaki. Tapi itulah. Okay je sebenarnya pun. 

Ramadhan kali ni aku harapkan lebih baik daripada ramadhan² sebelumnya. Aku harapkan diri aku ni jadi lebih baik. Lebih menghargai bulan mulia ni sebabnya Ramadhan datang setahun sekali. 

Setiap amalan berganda² pahalanya. Semoga Allah permudahkan dan aku sendiri istiqomah hendaknya untik perbaiki diri sendiri. Ramadhan akan datang belum tentu lagi kita jumpa kan?!

Selamat berpuasa ye pada semua umat Islam seluruh negara...

Ramadhan kareem... (⌒▽⌒)




Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign