✿ Rumah SalYa ✿: 2016

Fresh from the owner...

24 October 2016

Sahabat... untuk selamanya.



Google image


Mahu bercerita tentang sahabat² yang aku miliki ini. Yang tetap setia membantu walaupun sudah lama tidak bertemu. Yang masih menghulurkan tangan saat² diperlukan. Yang mana aku sangat berterima kasih dengan adanya kamu dan kamu... ~♥~

Semoga sahabat² aku ini sentiasa di bawah lindungan Yang Maha Esa. Terima kasih atas bantuan yang tak pernah putus.

Terima kasih untuk segala²nya. Aku antara insan bertuah yang masih punya sahabat ² sebaik ini di dunia. Hendaknya di akhirat sana kamu² carilah aku ye.. 

'Sahabat, untuk selamanya...' insyaAllah.


20 October 2016

Mungkin berakhir...





Memang malas nak update blog sekarang. Tapi sayang la pulak. Di sini lahirnya sebuah cinta. Koh3... Rasa macam ada kekangan masa la. 

Nak update blog pun tak sempat sebab melagha dengan fb. Kalau dah start tengok group deko² kat fb, memang lama la mengadapnya. Apa pun tak boleh buat. Haha...

Terapi la tu. Penat² ni bila tengok deko² dalam group fb mulalah nak verangan bagai. Seronok la verangan. Nak deko² macam tak tau bila. Hari² pegang hp nak update blog tapi end up mesti buat benda lain...

Minggu ni anak² start tak sihat. Azfar pulak periksa. Tapi nasib baik dia sihat sebelum exam. Alhamdulillah. Untuk anak² yang berdua ni, next week dah start exam sekolah agama dengan kebangsaan.

Apa pun, hopefully you can do it la. Tak ada stress². Jangan paksa diri nak jadi macam orang lain. As long as dah cuba, then ibu ok² je... ^_^

Senyum je... Peace!!!



my foot: harapnya rajin la mood ni untuk berblog semula... (~_^)


05 September 2016

Sanah helwah Anis yang ke-7.




7 tahun berlalu. Allah masih pinjamkan dia untuk kami. Ketika usianya 2 bulan kami diuji dengan berita kemungkinan untuk dia kekal hidup adalah 50 - 50 je.

Alhamdulillah... Umurnya masih panjang. Doa ibu abah semoga Kak Ngah membesar dengan sihat. Jadi anak yang solehah dan cemerlang dunia akhirat.


... We ♥ You ...


30 August 2016

Sanah helwah Aus Irsyad yang ke-3.




Semoga membesar menjadi anak yang soleh. Cemerlang di dunia dan akhirat.

... We ♥ You ...


24 August 2016

~ WW #130 ~ Blood stone.







my foot: A token to myself. Senyum... ≧∇≦

19 August 2016

Anugerah yang ditempah.




Alhamdulillah... Semalam menyelesaikan urusan pengeposan buku antologi sulung aku ni. Harapanya agar sampai ke tangan penerima dalam keadaan baik² je. Memang lambat mengeposnya daripada jadual asal. Kekangan masa. Pejabatnya posnya jauh juga.

Dan aku selalu berkira² sempat atau tak aku patah balik untuk ambil Anis (kak ngah) dari sekolah agama. Pergi balik akan jumpa 5 traffic light (mabuk traffic light kejap) tu. Traffic light yang aku langgar masa Azfar fit dulu². Kebetulan masa aku bawak agak² laju tu, ada roadblock pukul 2 pagi. Tapi tak kena tahan bila dia tahu kenapa. Koh³...

Bila sampai ke pejabat pos, ada 3 orang je sebelum sampai giliran aku. Hari ahad aku datang, ramai pulak orang tu. Nak berlama² dalam tu dengan anak² memang tak la. Nak kena beratur lagi, nak melayan anak² soleh solehah ni lagi... sudahnya aku balik lepas ambik borang poslaju dengan beli sampul segera tu.

Hari semalam aku berurusan dalam keadaan tenang. Bila sampai turn aku, ada sorang je kat belakang. Dan semalam jugak aku saja test guna timbang punya.

Antara hantar buku guna sampul express dengan timbang, timbang lagi murah. Dua buah buku baru RM11.95 berbanding kalau beli sampul untuk 0.5kg tu RM6.35. Jadi, kalau 6.35 x 2 dah berapa kan?! Sebuah buku bila timbang dalam 200g je.

Cumanya aku rasa guna sampul lagi mudah. Beli je sampul, bawak balik, isi form bagai, leraikan 2 copies kat belakang form tu... yang ori dengan 2nd copy letak dalam tempat yang disediakan.

Lepas tu hand in kat kaunter. Boleh balik. Tak payah nak tunggu macam timbang ni. Okay... aku baru tahu sebab first time pos barang banyak. Yang dah biasa tu lain la. A new lesson la untuk aku kan... ^_^

Semua buku² yang ada pada aku semuanya dah habis terjual. Aku siap tambah stok sebab ada lagi yang order. Alhamdulillah...

Aku jual sendiri je buku dan aku tak malu. Aku tak dapat royalti untuk buku ni sebab dah diberitahu awal². Tapi aku puas hati sebab ada jugak buku. Kau ingat senang nak ada buku sendiri?!

Pada yang masih berminat nak dapatkan buku ni boleh wassap aku: 017-2561005. Tak rugi pun beli Anugerah ni. Tak percaya??? Cuba beli sebuah dan baca. Baru tahu berbaloi atau tak... o(〃^▽^〃)o




my foot: Anugerah ini cerita tentang keluarga. Tentang realiti kehidupan kita sebenarnya. Jom dapatkan ANUGERAH...

18 August 2016

Anugerah terbaik.



Inilah anugerah terbaik. Anugerah yang tidak dapat dibeli di mana² sekalipin. Ini anugerah pemberian Allah untuk dijaga dan dididik dengan baik. Harapnya istiqomahlah aku ini sebagai ibu dalam mendidik anugerah pemberian Yang Maha Esa ini.

Buah hati pengarang jantung dan paru² ini merupakan model untuk buku antologi Anugerah aku ni. Dia orang offer diri nak pegang dan bergambar dengan buku tu. Ibu layan je. Tak ada masalah.

Paling excited Aus la. Dia model pertama yang pegang buku. Habis tempat dia nak bergambar. Haha.. Comel sangat. Memang dia suka bergambar la. Sama macam Afiq. Pantang nampak muka sendiri. Macam² mimik muka dia tunjuk... (๑ơ ₃ ơ)♥

Banyak sangat kalau nak membebel pasal kedua² Anugerah ni. Kedua²nya Anugerah yang terindah.

Kalau sesiapa berminat nak dapatkan dan baca buku Anugerah ni boleh wassap aku... 017-2561005. Buku antologi Anugerah je yang dijual. Anugerah berlima ni untuk display je. Tak jual tau... ≧∇≦



Posted via Blogaway

17 August 2016

~ WW #129 ~ My Buku!!!








my foot: entri ni dah lama terperam. lupa nak publish sebab M nya tu terlalu besar. adeh... alhamdulillah. dah jadi buku pun.

16 August 2016

Bukan Anugerah Dendam Yang Terindah.



Satu ANUGERAH...
Akhirnya menjadi nyata.
Setelah sekian lama dipaksa.
Berad dalam genggaman jua.

Semoga ANUGERAH ini petanda perjalanan bermula.
Bukan mudah mencipta ANUGERAH.
Terima kasih kepada Yang Maha Esa atas kurniaNYA.

Berkat dorongan dan sokongan dia.
Membebel tak kira masa.
Tanda sayang tidak terkira.

Keluarga juga tidak dilupakan
Sumber inspirasi.
Memberi sokongan dan dorongan.

Terima kasih juga kepada si penyelenggara,
Atas kesempatan yang diberikan.

Teman2 juga tidak dilupakan. Terima kasih juga kepada semua.

Tanpa semua tiadalah ANUGERAH.
Tapi bukan Anugerah Dendam Yang Terindah.
Ini Anugerah gabungan penulis2 berbakat.
Tahniah semua...



my foot: entrinya berbeza. tapi hilang pulak. geramnya la rasa hati. nanti karang entri yang sama. tunggu mood pulih ye. bengang dengan entri yang hilang. huhu...



12 August 2016

Anugerah sulung.




Dah lama tak update blog. Hari ni bersempena dengan hari jumaat penghulu segala hari, aku nak kenalkan baby sulung aku ni ha. Alhamdulillah... Akhirnya ada jugak buku sendiri aku ni walaupun secara umumnya berkongsi dengan 21 orang penulis lain.

Ini antologi cerpen. Menghimpunkan 22 orang penulis termasuk aku. Antologi ini tentang keluarga. Berkisar dalam kehidupan kita seharian. Ini juga realiti. Mungkin ada cerita yang digarap tanpa sengaja. Mungkin juga ada cerita² bersandarkan kisah sebenar. Apa pun, ini antologi kekeluargaan.

Kita boleh berkongsi kisah di dalamnya dengan ahli kekuarga. Ini bukan cerita cinta jiwang melibatkan dua jiwa uda dan dara. Ini bukan novel yang setiap babak memerlukan masa untuk menghabiskannya.

Di dalam antologi ini ada 22 cerita berbeza daripada sudut pandangan 22 orng manusia bergelar penulis. Dan aku cukup berbangga kerana turut sama diberi kesempatan untuk terlibat dalam Anugerah ini.

Jika ada yang berminat untuk mendapatkannya boleh wassap ye: 017-2561005

Jangan tanya tentang royalti sebab kami penulis² tak dapat royalti pun. Cuma dapat dua buah buku secara percuma. Oklah tu sebagai permulaan. Alhamdulillah... Bukan senang nak merealisasikan sesuatu idea itu menjadi sebuah buku. Syukur masih ada peluang.

Sebab itu jugalah kalau nak merasa duit buku, kami kena jual sendiri. Tak boleh malu. Dugaan memang banyak. Ada yang tak berminat la. Ada yang nak baca free je. Tapi kalau ada rezeki, ada la.

Jadik supportlah aku. Belilah buku Anugerah ni dan lain² buku yang bakal diterbitkan jika ada. InsyaAllah...


15 July 2016

Bakal 'baby sulung'.




InsyaAllah... Bakal terbit tak lama lagi. Plannya dalam masa 3 minggu. Doakan aku ye. First time karya dibukukan. Ini antologi cerpen. Gabungan 22 orang penulis. Bukan novel. Novel atau cerpen, itu tak penting. Yang penting ia dibukukan. Hehe...

Sebelum² ni karya cuma diterbitkan di majalah. Kali ini bila dibukukan memang sedikit teruja. Bukan sedikit tapi banyak. Macam menunggu kelahiran anak betul. Tak sabar.

Kalau ada yang berminat nak baca, boleh la order dengan aku ye. Support kawan² kata orang. Harga sebuah buku ni RM25 je. Itu tak termasuk postage. Kalau include postage aku bagi RM30. Harga kawan². Jangan kata menulis ni untung besar pulak ye.

Sebab untuk buku ni, aku kena jual sendiri. Dia orang print je. Kalau rajin promote, ada la sikit duit poket. Aku pun baru lagi. Bukan macam karya² kat luar sana. Penulis² yang ada nama senang la buat duit. Penulis² baru kena belajar from scratch la.

Tak apa. Pengalaman semua tu. Dah nak dibukukan hasil karya tu pun alhamdulillah pada aku. Lepas ni kena semnagat sikit la menulis. Hehe...

Berminat boleh wassap le telegram ye: 0172561005.


Posted by rumah salya


29 June 2016

Ramadhan bakal meninggalkan.



Lagi 6 hari dan bulan mulia ini akan meninggalkan kita. Apa yang dah dicapai sepanjang Ramadhan? Huhu... Target dipenuhi ke tidak? Alhamdulillah... Ada jugak target aku yang terlaksana dan ada yang belum. Semoga Allah permudahkan.

Esok last sekolah kat Johor ni. Lepas tu boleh balik kampung. Yahooo... (^v^)Budak² yang excited boleh bercuti. Kita² ni biasa je. Tahun ni raa macam kurang meriah je. Mood raya sampai sekarang tak mari². Macam mana tu?!

Dan aku ni dua tiga hari memang cuba la merajinkan diri update blog daripada henpon cap ayam yang dah mula berperangai pelik lepas kali ketiga terendam air. Huhu... Semuanya kerja si anak soleh AUS!!!

Ramadhan ni jugak Azfar belajar puasa. Boleh la untuk anak seusia dia walaupun kadang² dia curi² makan bila menyuap adiknya makan. Alasan suap adik. Sambil² tu suap mulut sendiri juga. Tak apalah. Janji dia nak belajar.

Anak solehah Alya dengan Anis pun tak puasa penuh. Masalah kesihatan. Demam la. Macam². Tak adalah memaksa. Kalau nak teruskan, puasa. Kalau rasa tak larat, berbukalah. Budak² dengan cuaca tak menentu, air kurang... cepat penat bagai.

Si Aus sekarang tengah mengganas. Membuli abang je kerjanya. Adoiii... Pening mak!!! Afiq si kecik memang si manja mak. Time memasak je sibuk la dia kat dapur 'membantu'. Ada abahnya memang mengekor abah la. Hehe... Pantang dengar bunyi motor abah, laju je dia lari ke pintu... (⌒▽⌒)

Bila dah dengan abah, orang lain tak boleh ambik dia kecuali emak. Kalau abah duduk kat atas, alamatnya mak la kena menapak naik tangga (memang malas nak naik kecuali terpaksa. hehe...) untuk ambik dia. Adeh...

Berbuka dan bersahur pun seadanya. Tak ada mewah². Tak ada makanan special². Anak² ni sangat memahami la. Makan apa adanya. Sebab mak ni pun kadang² buntu nak masak apa. Nak kena fikir perut anak dengan perut abahnya juga. Selera bukannya sama. Setakat ni alhamdulillah... tak ada rungutan. Cuma kuih muih la kena ada. Tak banyak, satu jenis pun jadi la.

Mak ni kadang² dok setel anak dengan abahnya makan sampai diri sendiri pun tak ingat tak makan lagi. Berbuka dengan air pun dah jadi kenyang. Kadang² makan, kadang² tak. Sahur pun tak makan mana juga. Huhu...

Terutama kalau melayan si Afiq makan. Tapi sekarang dia nak makan sendiri. Tak nak orang suapkan. Makanya boleh la makan sama² sambil tengok dia. Tapi Afiq ni pulak suka 'menyibuk' kat abah kalau tengah makan. Semua benda nak dicuitnya. Alahai la anak!!!

Sepanjang Ramadhan ni macam² ada. Ada senyum, ada tawa, ada duka, ada tangisan... Redha dengan semuanya. Senyum je walau hati terluka. Eh, ada ke?! Koh³...

Ya Allah, KAU permudahkanlah urusan kami di dunia mahupun di akhirat. Aamiin ya rabbal alamin... ( ^∇^)

~ WW #128 ~ Cheeky face!!!






my foot: budak banyak akal, banyak eksperesi... budak kecik ini sudah besar. huhu...

28 June 2016

Bila terlebih sikap terbukanya.




Adoiii... Macam² kumpulan aktivitis yang ada sekarang. Dan perjuangannya ada yang pelik².  Huhu... Sama ada benar² memperjuangan atau sengaja ingin popular dengan kadar segera. Wallahualam.

Ada 1 kumpulan ni memperjuangkan supaya warga emas yang tak boleh puasa untuk makan secara terbuka. Betul eh?! Jangankan warga emas, ada daripada kalangan kaum hawa yang 'tak boleh' puasa pun dah terang-terangan makan secara terbuka.

Katanya itu hak dia untuk makan. Islma pun tak larang untuk makan kalau tak boleh puasa. Huhu... Sedih dengan masyarakat kita sekarang. Memang Islam tak larang. Tapi Islam ajar adab juga. Takkan itu pun kita tak tahu.

Lagi satu, macam dah kurang rasa malu dalam diri bila boleh makan secara terbuka, dalam restoran pulak lagi. Kat shopping mall tu. Perempuan ni kaya dengan sifat malu. Tapi kalau benda² macam ni pun boleh buat tak kisah, parah juga. Di mana sifat malunya tu?!

Even aku la, sekalipun tak boleh puasa, habis sorok dah kalau nak makan ke minum (makan tu tak la. Tapi minum tu biasa juga. Terutama kalau buat kerja² berat sebab time cuti kan) tu. Even dengan husben pun sama. Padahal bukan dia kisah pun. Tapi malu tu ada.

Agaknya terlebih educate kot yang jadikan diri macam tu. Semua benda nak open. Alahai... sedih sangat!!! Kalau bagi alasan lapar dan kebetulan pulak tak boleh puasa, jadi makan je la. Eh, time puasa reti pulak sabar dengan lapar dengan dahaga!? Habis time tak puasa tak boleh nak sabar tunggu balik rumah ke apa ke...

Sebulan je kot kena tahan nafsu bagai. Kalau yang remeh macam ni pun tak boleh handle, macam mana? Bukan nak kondem tak boleh makan secara open, tapi sifat malu dengan hormatkan orang lain tu tak ada. Adab tu dah hilang. Semuanya nafsu. Kalau dah awal² boleh ikut nafsu, susah nak cakap la.

Even budak kecik pun kita tak ajar makan depan khalayak ramai kalau tak puasa. Sebab kita nak ajar dia hormatkan orang² yang puasa. Kadang² dah ajar tapi bila dah pandai sikit, jadik 'kurang ajar' atau kurang belajar. Huhu...

Masyarakat kita makin sakit sebenarnya. Petanda dunia akhir zaman. Kalau tak nak hormatkan orang sekeliling sekalipun, hormatilah bulan yang Allah datangkan sekali dalam setahun ni. Bukan susah sangat pun.

Selama ni puasa boleh pulak tahan makan. Kenapa pulak tahun ni tak boleh nak tahan makan eh?! Umur dah berapa sekarang? Kenapa sebelum² ni tak buat macam tu? Aku cuba untuk digest apa yang orang 'cerdik pandai' ni fikirkan. Semuanya kena berbalik pada diri sendiri.

Harap² anak² kita nanti terpelihara daripad sifat² sebegini. Sedih sebab Ramadhan seakan tak dihormati walaupun datangnya setahun sekali sebagai bulan penuh rahmat dan barakah... (╥_╥)

Doakan yang baik² saja la dik. Ramadhan pun dah nak 'balik' tak lama lagi. Tahun depan tak pasti boleh jumpa lagi ke tak. Kalau berjumpa, alhamdulillah. Kalau ini Ramadhan terakhir, rebutlah peluang untuk pahala berlipat kali ganda tu... ಥ_ಥ

27 June 2016

Anti-vacc itu bukan semuanya menolak.





Dalam fb sepanjang minggu lepas dan minggu ni ada je yang post pasal anti-vacc ni. Actually isu ni dah lama. Macam² la boleh dengar. 

Ada yang post out vaksin tu haram la apa la. Ada doc replied pasal vaksin dan kepentingannya. Isu ni macam tak berkesudahan.

Bukan  kat Malaysia je ada group yang tolak vaksin untuk anak². Luar negara pun banyak. Tapi kalau kat Malaysia ni groupnya kecik je. 

Tambahan sekarang ada outbreak pasal difteria dengan measles. Marahlah golongan yang anaknya divaksin pada group yang tak vaksin anak² ni. 

Pada yang tak vaksin sebab tak nak vaksin, itu memang tak patut la. Sebab vaksin ni untuk mencegah. Sekurang²nya babies yang antibodi tak berapa nak kuat ni dapat la defend diri dia orang. 

Berbanding yang tak divaksin, penyakit senang masuk sebab 'penghalang' tak ada. Dan bila dah kritikal, doc pun tak boleh buat apa².

Akan tetapi... bukan semua yang tak vaksin anak tu memang reject vaksin. Ada je babies ni yang alah dengan ubat. Yang tak boleh ubat masuk dalam badan. Macam² jadi. 

Ada je mak² yang asalnya memang vaksin anak tapi bila dah anak alah takkan nak teruskan dengan vaksin tu kan. Anak tu. Mesti mak² ni rasa sakit anak tu bila dah alah dengan ubat.

Jadik sangat la tak patut kita ni salahkan this herd community bila tak vaksin anak². Tak semua orang tolak vaksin. Tapi ada yang tak ada pilihan da terpaksa tolak. 

Salahkan mereka² yang sengaja tolak vaksin. Jadi bawak² la bertanya bila ada orang tu tak vaksin anak akan sebab²nya. Tak baik main hentam je. Rakyat Malaysia ni suka menghentam dulu baru selidik... \(〇_o)/

Anti-vacc tak semestinya bermaksud sengaja tolak tapi tak ada pilihan selain tolak. Bersyukur la sebab anak² kita masih boleh menerima sebarang jenis vaksin.



my foot: pernah rasa hampir kehilangan orang yang tersayang. syukur alhamdulillah. Allah masih pinjamkan dia untik disayangi... 
~(^з^)-♡

26 June 2016

Cerita limo, bunga dan sweet yang viral.




Okay... tajuk panjang tak hingat. Entri merapu meraban. Haha... Puasa dah tinggal kurang daripada 10 hari. Kejap je masa berlalu. Ramadhan dah nak tinggalkan kita. Sedih sangat rasa... ಥ_ಥ

Sebenarnya nak cerita pasal kisah yang viral kat fb baru² ni. Kes ke'sweet'an seorang boyfriend. Naik limo dan bagi bunga. Maka, ramai la manusia² hawa di luar sana yang dok tag pasangan masing² dengan harapan jadilah sweet seperti lelaki tersebut.

Tag tu tak salah. Mungkin niat nak pasangan baca je. Yang mana berniat lebih daripada tu dengan harapan dapatlah naik limo. Tak pun dapat bunga pun jadilah, berhentilah berharap. Haha... Sebab aku pun sepanjang kenal sampai kawin dapat bunga baru 3 kali. Koh³... Nasib baik aku bukan minah bunga.

1st time dapat masa konvo diploma. Dah bertunang. Itu pun disuruhnya abang aku yang beli. Ada bunga kekwa, carnation dan rose sekuntum. Entah apa² la selera abang aku. Main hentam je beli bunga. Walaupun jambangan agak besar tapi tak best pun sebab bukan dia beli sendiri. Terima kasih sebab dapat jugak bunga.

2nd time masa konvo degree. Yang ni masa dah jadik husben. Dia belikan sendiri. Jambangan paling besar yang orang kat gerai tu boleh buat. Woot³... 6 kuntum rose merah dan 6 kuntum rose kuning. Bangga jugak la dapat bunga besar. Senyum sampai ke telinga.

Last time masa konvo adik ipar. Aku yang nak sebab teringin pulak nak dapat bunga. Dibelikan aje. Haha... Itu la 3 kali. Lepas tu sebarang bentuk bunga pun tak ada lagi dah. Apa nak buat. Huhu... *nangis* (╥_╥)

Sebenarnya aku tak kisah pun pasal husben being romantic la apa la sebab dia pun bukan orang macam tu. Tapi ada je masa² apa yang dia buat tu pun dah macam romantik, sweet sangat². Tak perlu bunga, tak perlu kata². Sangat rare dan sangat susah nak dapat. Tapi bila sekali dia buat, senyum sampai ke belakang telinga.

Perjalanan kita panjang lagi sebenarnya. Setakat sweet² sebelum kawin belum la menjamin akan mampu sweet² lepas kawin. Even pegang tangan untuk cross jalan or time berjalan berdua lepas kawin dah cukup buatkan dia sweet gila. Koh³...

Tambahan bila dah ada askar berderet². Tak perlu berderet la. Sorang pun dah cukup. Memang tangkap cintan la kalau jalan masih boleh pegang tangan. Kalau sampai ke usia emas pun still macam tu memang terbaik la.

Sweet atau romantik bukan terletak pada jambangan bunga. Atau disurprisekan dengan naik limo atau dapat handphone dlm kotak kfc ke dapat emas dalam aiskrim. Sweet dan romantik itu luas pengertiannya serta skopnya juga.

Kalau ada duit boleh la macam². Tak ada duit diam² sudah. Tengok je tak payah tag² pasangan. Kesian dia orang. Ada pasangan yang memahami pun dah alhamdulillah. 

Yang sanggup temankan time dalam labour room. Yang bagi pinjam lengan untuk digenggam time contraction datang. Yang peluk dan bacakan ayat² suci al-Quran serta doa time tu.

Yang ada saat susah dan senang. Yang tak merungut. Makan apa saja tanpa bebelan. Yang mampu handle perangai isteri yang macam². Yang mampu bersabar. Dan yang sweet adalah yang mampu jadik imam dan pemimpin serta ketua keluarga yang baik.



my foot: jangan macam² tau. lempang karang...(⌒▽⌒)

19 June 2016

Gred bukan penentu kejayaan.





Result exam mid-term anak² dah keluar. Alhamdulillah. Aku bangga dengan pencapaian anak² tak kiralah apa keputusan yang dia orang dapat. Pada aku, itu atas usaha dia orang. Tak ada desakan. Relax² je.

Sebenarnya keputusan dah keluar masa cuti dua minggu tu lagi. Tapi tak lengkap. Cuma result sekolah agama je tak dapat lagi. Sekolah agama kena bagi perhatian lebih. Kalau ada yang tak lulus nanti tak boleh naik darjah. Huhu...

Aku rasa zaman sekarang dengan zaman time aku belajar dulu memang banyak sangat bezanya. Dulu tak ada rasa tekanan. Err... ke aku yang memang tak tertekan langsung?! Hik³...

Tahun aku nak ambik pmr tu la banyak aku ponteng sekolah. Sebabnya aku tak suka buat portfolio. Bosan amat. Time patut kena hantar, aku ponteng sekolah. Adeh... Tapi tu la. Hidup je sampai sekarang ni.

Budak² sekarang, tak lulus upsr boleh meroyan. Sedangkan upsr tu bukan penentu segala²nya. Tekanan daripada parents pun boleh jadi jugak. Tambahan kalau jenis dok score je time periksa. Mak ayah memang harap lebih la so dia orang boleh bangga dengan kejayaan anak masing². Tapi emosi anak tu macam mana?

Naik stage every year untuk terima award sebab dapat keputusan cemerlang pun bukan penentu kecemerlangan dia orang jugak. Pada orang lain mungkin berbeza. Tapi pada aku, apa pun resultnya, naik stage or not, dia orang patut kita bagi reward sebab dah usaha.

Ucapan tahniah pun okay. Jangan kondem. Setakat tu je dia orang boleh buat, nak buat macam mana. Dia orang dah usaha dah pun. Ala... belum tentu cemerlang sampai ke SPM akan jadikan dia orang manusia. Ada je yang lack here and there. Komunikasi fail. Macam² la.

Tapi tengok la macam mana budak² sekarang. Kelas² belakang tu yang majoritinya budak² 'nakal', kalau dah kurang minat dia orang kat pelajaran kita ajarkan kemahiran. SPM tu ajar buat syarat je. Tapi selalunya kelas belakang la yang selalu left out. Tapi tak semestinya tak jadi orang.

Ada je yang jadi orang. Lebih daripada orang pun ada. Inisiatif diri sendiri jugak. Parents and teachers kena bagi guidelines. Tapi itu la. Ada je budak² ni yang memang tak makan ajar. Huhu... Nak salahkan siapa?!

Eh, merepek² je cerita kan?! (^v^)Apa pun, pada aku... dapat banyak A ke tak, dapat nombor berapa pun, I don't mind. Tak ada paksa² ye. Janji usaha tu ada. Dan budak² ni bukan kaki study jugak. Kaki tv je lebih. Hmmm... *sigh*


my foot: sebab tu jugak aku dah lama tak upload pasal result anak². dulu upload untuk kenangan konon²nya. sekarang ni cukup la kami² je tau... (≧∇≦)/

17 June 2016

Bila badan sendiri minta rehat.



Ingatkan masih gagah. Goyah jugak rupanya. Hoho... Semalam temperature Afiq tinggi jugak. Dah basahkan badan dengan kepala tapi bila hilang kering, panas pun naik. Asalnya dia tidur tapi kejap je dah bangun. Caranya tu lain. Mak dah detect simething wrong ni.

Tak lama lepas lepas tu dia macam kejap² tersentak. Terus la bawak mandi untuk kurangkan panas badan dia. Kalau daripada luaran tak rasa panas. Yang panas dalam ni bahaya. Dapat la bertenang kejap. Hehe...

Disebabkan perjalanan malam tu masih panjang, makanya masukkan supp kat Afiq. Alhamdulillah... Lena dia sampai ke pagi. Dan aku pun boleh la tumpang² tidur jugak walaupun tak berapa nak lena.

Dan akibat kekurangan serba-serbi, badan pun mula la mintak rehat. Selesema sudah. Tapi nak rehat macam mana kan?! *nangis* (╥_╥)

Tugas hakiki mak² ni memang gitu la. Sakit pun tak macam orang sakit.



my foot: senyum je la. tak perlu kata apa².(⌒▽⌒)




16 June 2016

Ujian di bulan mulia.



Adik-beradik tumbang disebabkan demam. Hoho... Memang ujian di bulan Ramadhan. Tapi aku redha. Allah sayang sebab tu DIA uji. Sentiasa bersangka baik dengan Allah. Setiap yang berlaku walaupun pahit, insyaAllah akan ada manis dikemudiannya.

Bermula dengan Aus yang demam tiba². Tapi aku tak la rasa tiba². Dia dengan rajinnya pergi goncang perfume kereta. Akibatnya, cecair tu masuk dalam hidung. Masa dia tidur petang tu dia batuk dan muntah. Instinct mak ni kata mesti demam ni nanti.

Malam tu demam la si kecik nombor dua ni. Tapi tak meragam. Okay² je. Malam kedua Aus demam, Azfar pun demam juga. Time nak sahur, Alya pulak demam jugak. Tapi kak long Alya ni ada extra. Sakit kepala. Rasa badan Afiq, dedar. Wot³... Senyum je la. Nak buat macam mana. Alhamdulillah Anis sihat² je.

Makanya mak pun pening kepala sebab semuanya nak emak. Semuanya nak emak picit kepala. Si kecik memang tak nak berenggang dengan emak ni. Pantang bergerak, menangis² la mencari... *sigh*

Even nak masak untuk berbuka pun ambik masa jugak. Last² goreng nasi je senang. Orang demam memang tak ada selera makan. Penat sikit la sebab nak layan yang tu yang ini. Nak bergerak² pun susah tapi nak buat macam mana. Sabor je la.

Ujian untuk aku ni sikit je. Ada orang lagi besar dari aku ni. Jadinya, senyum² aje... (^_・)

15 June 2016

Ramadhan ke-10.




Dah lama tak update blog rupanya. Busy. Haish...!!! Haha... Okay, sangat malas sebenar²nya. Dah tak rajin nak update blog macam dolu². Kalau dulu², cuba jugaklah cari masa untuk update walaupun 1 entri. Sekarang ni jangan haraplah.

Dah 10 hari kita berpuasa kan? Cepat je masa berlalu. Tak ada persiapan raya tahun ni. Pakai je apa yang ada. Untuk anak² je la yang penting. Budak² ni excited kalau dengan raya kan?!

Tapi alhamdulillah... Si solehah berdua, Alya dengan Anis tak kisah tak ada baju raya. Bila cakap ibu pakai baju lama je dia orang akan cakap dia orang pun boleh je pakai baju raya tahun lepas. Alololo... Manis macam madu budak solehah dua orang ni.

Awal puasa, Anis demam. Makanya dia tak puasa la untuk dua hari sebab sakit tekak dengan kepala. Bahang panas kat kampung barangkali. Awal puasa sambut kat kampung ye. Heaven!!! (^_-)Dua hari tak puasa tu hari kedua dan ketiga. Hari keempat alhamdulillah. 

Untuk anak soleh Azfar, tiga hari pertama puasa dapatlah puasa setengah hari. Tak ada paksaan. Dia nak makan tu makanlah. Tapi sahur kejut juga. Cuma cakap cubalah untuk tahan makan minum sampai pukul 3 je. Ada sekali tu pukul 11 dia dah makan sebab sedap sangat tengok adik² makan kokokrunch. Huhu... Budak 5 tahun mana tahan sangat dugaan.

Hari ke-4 dia cuba puasa penuh. Alhamdulillah. Berjaya sampai la ke hari ni. Tepuk². Kuat juga semangat anak lelaki soleh seorang ni. Ang tak letak harapan dia akan dapat puasa penuh. Cuma nak bagi dia cuba² je dulu. 

Alhamdulillah. Jangan underestimate kebolehan anak sendiri ye. Koh³... Bukan underestimate. Based pada keadaan dia tu macam tak ready nal puasa penuh. Tambahan pulak dia anak lelaki. Tapi itulah. Okay je sebenarnya pun. 

Ramadhan kali ni aku harapkan lebih baik daripada ramadhan² sebelumnya. Aku harapkan diri aku ni jadi lebih baik. Lebih menghargai bulan mulia ni sebabnya Ramadhan datang setahun sekali. 

Setiap amalan berganda² pahalanya. Semoga Allah permudahkan dan aku sendiri istiqomah hendaknya untik perbaiki diri sendiri. Ramadhan akan datang belum tentu lagi kita jumpa kan?!

Selamat berpuasa ye pada semua umat Islam seluruh negara...

Ramadhan kareem... (⌒▽⌒)




27 May 2016

Terlewat 3 bulan.





Bukan cerita pasal pregnant. Belum lagi. Haha... Cerita pasal si Afiq ni baru cucuk setahun semalam. Dah setahun 3 bulan baru nak cucuk setahun kan? Sabar je la. 

Kalau cucuk kat kerajaan ni konpem² berguni bebelan dia bagi kalau terlambat. Masa kat Pekan dulu siap datang rumah kalau kita dah lama tak datang.

Kat sini jangan harap la. Kalau nurse² kerajaan datang rumah mahu pitam dibuatnya. Kepadatan penduduk tinggi kat sini. Tak larat dorang nak pergi dari rumah ke rumah. Sedangkan yang kat klinik saja dah penuh tiap² hari. Tak menang tangan dorang.

Klinik yang aku pergi ni dah macam klinik family. Start checkup kat situ time Aus sampailah ke Afiq ni. Budak berdua ni ambik injections pun kat situ. Doctor Aida ni baik. Ramah tamah orangnya. Baru habis pantang. Satu²nya doc perempuan kat sini. Sebab tu kliniknya penuh je.

Last month masa husben demam dan sampai kena masukkan air tu, kami² ke klinik tu untuk ambik injection si Afiq. Husben pun nak ambik mc sebab demam. Tapi masa kat klinik tu la encik imam kata nak pitam. Muka pucat lesi dah time tu.

Turn kitaorang, encik imam dah memang tak larat sangat. Peluh sejuk dah masa tu. Tak jadik cucuk Afiq doc suruh refer klinik kesihatan terus. Jadik apa² senang nak hantar hospital.

Encik imam sempat cakap sebelum tu: "Cucuk adik dulu." Haha... Doc kata tak payah. Nanti dia simpankan ubat. Yang penting pergi klinik bahagian emergency tu dulu.

Dan tadi, doc tanya macam mana encik imam. Lepas aku terangkan dia cakap: "Yang kelakar tu sempat lagi suruh inject anak. Dia dah pucat² mukanya." Kah3... Doc pun ingat lagi. Macam mana tu?

Sebenarnya bukan nak cerita pasal Afiq kena cucuk tapi kejadian disebalik nak cucuk tu. Lepas encik imam okay tak bawak jugak Afiq cucuk sebab dia demam. Bertangguh sampai la semalam. Menangis pun sekejap je sebab terkejut kena cucuk dengan jarum.

Lepas ni cucuk last setahun setengah. Lepas tu settle... (≧∇≦)/

26 May 2016

Happy 9th anniversary.



9 tahun sudah berlalu. 9 tahun penuh dugaan dan cabaran. 9 tahun dilalui dengan 1001 macam perasaan. Sudah 9 tahun rupanya... (*^▽^*)

Harapnya masih mampu untuk terus bersama untuk tahun² yang bakal mendatang. InsyaAllah. Harapnya juga agar kekal bersama hingga ke syurga.

To my soulmate, my partner in crime, my bestie, my husband, my love... teman ketawa, teman bahagia, teman menangis, teman bergaduh dan teman dalam segala²nya...

HAPPY 9TH ANNIVERSARY.

Love you before, love you still. Love you for now, love you forever will.

23 May 2016

Bantal comel datang lagi.


Kali ni bantal comel datang lagi.
Design berbeza.
Comel² semuanya.

Kalau ada yang buntu nak bagi hadiah, bantal ni pilihan terbaik.
Nak bagi pun dekat insan yng kita sayang kan?!
Hadiahkan untuk diri sendiri pun boleh.

Harga mampu milik ni.
Murah² je tau.
Kalau kat luar orang lain jual RM30++.
Itu tak termasuk kos pos RM8.

Akak jual RM28 je.
Itu harga dah termasuk harga pos tau.
1-2 biji bantal RM8 kos posnya.


Bantal poo poo yang cute gitu.

Konpem tak ada bau macam poo poo.

Irressistable kan? Hehe...

Hello Kitty pun ada tau. Cute sangat!!!

Kegilaan anak² dara ni.

Apa tunggu lagi?!
Jangan dah habis baru tanya.
Nanti menyesal.

Berminat boleh wassap or telegram tau.
Available 24/7.
Kalau terlambat reply tu sabar ye.




20 May 2016

Donut bukan untuk dimakan.


Ada yang berminat dengan donut comel ni. Sedap tau. Tapi bukan untuk dimakan. Sedap sangat kalau bawak tidur. Mimpikan donut berwarna-warni.

Okay, ini bantal sebenarnya. Nampak yummeh sangat. Kalau kita suka tengok, anak² apatah lagi. Boleh bagi sebagai hadiah jugak. Buntu nak beli apa kan?! Bagi je donut ni. Mesti happy punya.

Birthday ke lulus periksa pun boleh bagi. Token of appreciation sebab dah cuba untuk buat terbaik dalam exams. Takkan nak bagi gajet untuk anak², betul tak?! Hehe...

Harga pihak lain jual RM35 tanpa pos tau. Tapi hakak bagi RM28 je sekali dengan pos. Tak ada untung banyak ye. Sebab seronok ada bantal donut ni. Itu yang nak kongsi dengan uolls.

Bukan donut je ada. Bantal emoji dengan doraemon pun ado. Harga sama je. Pilih². Nak cuci mata pun boleh.





Kalau berminat boleh wassap/telegram iolls: 017-256 1005


18 May 2016

~ WW #127 ~ Pipi bengkak.





Bangun tidur je tengok pipi bengkak bukan main lagi. Tapi semalam dia ada cakap sakit gigi. Azfar ni kalau sakit gigi mesti bengkak keesokkan harinya.

Kalau tak surut jugak esok, haruslah ke klinik. Sebabnya dia tak cakap sakit. Macam biasa² je benda tu. Risau jugak maknya ni. Sabar je la Azfar.

Minggu depan semua orang nak exams. Hopefully sempat sihat ye sayang.



p/s: ikutkan gayanya sihat 
je. tapi sebab kakaks cuti sempena sambutan hari guru, makanya dia pun cuti jugaklah sebab pipi bengkak.

13 May 2016

Azfar sudah 5 tahun.



Abang Azfar dah besar.
Semoga membesar menjadi anak yang soleh.
Cemerlang dunia akhirat.


We ❤ you forever... 
(*^3^)/~♡

05 May 2016

Long shirts for women style ideas by Zalora.


Long shirts adalah trend sepanjang zaman di mana ia kerap menjadi pilihan ramai wanita untuk tampil bergaya ke mana sahaja dan di mana jua. 

Apa yang paling diminati oleh wanita mengenai koleksi long shirts ini adalah kerana ia mempunyai potongan yang labuh dan lebih longgar.

Rekaan sebegini memberikan keselesaan yang berpanjangan kepada si pemakai dan ia juga memberikan penampilan yang lebih sopan. 

Salah satu sebab yang menarik perhatian tentang pemakaian long shirts ini adalah ia amat versatile. Ia boleh digayakan untuk apa sahaja functions, ke mana sahaja serta di mana jua. You name it!
 
Untuk gaya smart casual yang sempurna, gayakan long shirts for women ini dengan padanan seluar jeans berwarna biru seperti berikut. Satu gaya yang cukup klasik dan simple!
 

Atau anda juga boleh menggayakan koleksi kemeja labuh tersebut dengan padanan skirts atau shorts ketika cuti pada hujung minggu. Satu gaya kasual yang cukup selesa dan bersahaja. 
 
Jika anda tidak mahu kelihatan terlalu simple, anda boleh menggayakan long shirts tersebut dengan pemakaian outerwear seperti jacket atau cardigan seperti berikut. Perfect look for a date!

 
Juga boleh anda gayakan sebagai pakaian formal ke pejabat. Sama ada anda ingin menggayakan bersama seluar slacks atau skirt labuh, anda boleh memakai long shirts tersebut dengan tambahan aksesori seperti tali pinggang untuk kelihatan lebih menyerlah. 


Jom shopping. Apa tunggu lagi. Dapatkan koleksi menarik long shirts for women ini di Zalora. Hanya di Zalora tau...




27 April 2016

WW #126 ~ Imamku


Sakit itu penghapus dosa. 

My Imam... semoga diberi kesembuhan dan kekuatan oleh Allah SWT hendaknya.

Take care and all of us ❤ you...

21 April 2016

Sayangkan adik teman-temankan.


Aus ni belum pun cecah usia 3 tahun lagi tapi sangat la boleh diharap. Dia akan masuk 3 tahun tapi bulan 8 nanti.  Memang aku sendiri tak jangka dan tak sangka sangat la sebab budak 2 tahun lebih ni banyak ikut kepala sendiri. Mungkin anak orang lain lagi advance. Tapi ni anak sendiri yang mungkin aku ter'underestimate' tanpa sengaja.

Sebab pernah jugak aku buat sekali tapi dia sedar dan menangis bukan main lagi. Ingat aku nak tinggalkan dia kot. Tapi tu awal tahun dulu. Bulan 1 punya cerita. Sekarang dah bulan 4. Tak adalah lama mana tapi perubahan tu ketara sangat.

Alkisahnya si Afiq ni tidur sebelum sempat hantar kakaks pergi sekolah. Abang dah pergi dulu dah. Nak bawak tu sangat la kesian rasa dalam hati. Bawak masuk keluar kereta. Memang tidur tak lama la. Jadi aku tanya la si Aus: "Boleh duduk rumah jaga adik tak?". Dia pun kata boleh je. Bagi sebotol susu dan aku tinggalkan dia kejap. Memang tawakal je la ni.

Alhamdulillah, balik daripada hantar kakaks, Aus relaks je tengok Super Wings. Tak ada masalah. Kalau nak ambik abang dan adik tidur pun dia boleh tengokkan jugak.

Aus dah besar. Dah jadik abang² rupanya dia. Alahai... sweet sangat. Dia siap tepuk adik kalau adik terkejut. Dan selalunya akan jadik peneman abang or kakaks kat rumah tengok adik kalau ibu nak keluar ke kedai ke or mana². Siap cakap: "Aus nak tinggal kat rumah." ಥ_ಥ

Cepat je besar anak² ni... *teary eyes*. Ibu doakan yang terbaik untuk anak² syurga ibu. Cemerlang dunia akhirat ye... ( ˘ ³˘)❤

07 April 2016

Hari bertemu pelanggan.

Minggu depan kena mengadap cikgu anak-anak solehah dua beradik. Hari bertemu pelanggan ni untuk parents - teacher dok diskus perkembangan anak-anak dan apa yang parents or teacher perlu buat untuk lagi improve.

Selain daripada tu untuk bagi result exam bulanan si solehah dua beradik la. Walaupun result cikgu dah masukkan dalam sistem, still la kena jumpa. Berkenalan mesra gitu.

Kali ni aku kena timing masa elok² memandangkan aku je yang akan pergi jumpa cikgu nanti. Incik husben kerja. Tak dapat nak join sekali. Kalau sebelum ni dia kerja shift boleh la pergi sekali kan. Kali ni dah masuk pagi saja memang tak ada harapan la. Lagi pulak 13hb nak cuti, takkan 11hb nak cuti jugak. Huhu... Mak ni okay² je.

Alya akan aku bawak dulu jumpa cikgunya lepas ambik dia daripada sekolah agama. Anis last sekali la. Lepas mengaji ke or lepas hantar Azfar pergi sekolah. Tengok pada mana yang senang la ye. InsyaAllah, ibu ni boleh la... ┗(^0^)┓

Apa pun, result anak-anak alhamdulillah. Kipidap kids. Tak apa result tak comel pun asalkan dah cuba yang terbaik. Ibu okay² je. Janji usaha tu ada. Next time kita cuba lagi ye sayang².. \(^o^)/


05 April 2016

Peringatan agar lebih berhati-hati.



Kenangan bertarikh 27 Mac 2016. Kesan yang akan kekal sampai bila-bila. Itu pun kalau tak pergi repair la. Tapi akan tetap jadi ingatan.

Dua kali dalam tempoh sebulan. Selang beberapa hari je. Kata incik suami, berhati-hati la lain kali. Ni harta benda je. Tak kisah pun nak kemek ke apa ke. Tapi alert la dengan keadaan sekeliling. Jangan main hentam je drive.

Kita tak tau apa kemungkinan jadi kalau tak berhati-hati. Akan bagi kesan seumur hidup. Kalau bawak tak hati-hati, next time akan jadi lagi. Trust me!!! Huhu...

Salah sendiri. Dah tak boleh nak buat apa. Senyum dalam tangisan je la... (╥_╥)





23 March 2016

WW #125 ~ Anak-anak syurga.



Semoga membesar menjadi anak² yang soleh dan solehah serta cemerlang dunia akhirat...

Aamiin... ~(^з^)-☆


21 March 2016

Tragedi hari ini.



Kesimpulan daripada gambar di atas, jangan bawa kereta dalam kemarahan. Akibatnya itulah. Kena sabar dan istighfar sentiasa. Huhu...

Kata incik husben: "Jangan cuai. Tak melibatkan nyawa orang tak apa lagi. Tapi sekali ada nyawa orang terbabit, kesannya seumur hidup.

Tambahan pulak kalau budak sekolah. Ikut celah mana pun memang kena alert gila². Setakat harta benda ni kalau kemek ke hilang ke tak apa lagi. Tapi kalau melibatkan nyawa 'ibu dengan anak²' memang abah tak boleh tolerate." ಥ_ಥ

Okay... Sangat paham!!! Memang kena alert extra gila² la lepas ni dan istighfar selalu ye... (∩_∩)

20 March 2016

Cuti sekolah berakhir.

Hari ni mana-mana negeri yang persekolahannya bermula dengan hari ahad dah start sekolah balik. Kejap je cuti ni kan?!

Dah dua kali cuti panjang, dua kali jugak la tak balik kampung. Tapi tak kisah sangat pun. Anak² pun okay je. Ada hikmah tak boleh balik ni.

Awal² cuti, Anis dah demam. Nasib baik la dah start cuti. Alhamdulillah, abah dorang ada walaupun kali ni Anis ni tak nak dengan abah. Biasanya kalau demam nak dengan abah. Demam kali ni nak mak pulak. Huhu...

Mungkin sebab abahnya pun tak sihat, makanya dia pilih mak. Alhamdulillah jugak demam kali ni tak melarat kat adik-beradik yang lain. Kalau sebelum² ni dorang rotate. Siapa yang start demam, orang tu la yang jadik penutupnya jugak... (〇_o)

Memang bahang panas sekarang ni. Musim demam pun bermula la. Start daripada awal buka sekolah, ramai budak² sekolah yang tak sihat. Ada je dalam group mak² inform anak tak datang sebab demam. Termasuklah Alya.

Mujur demamnya sebelum exam bulanan. Kalau tak tu, kesian jugak. Entah esok lusa exam sekolah agama pulak. Apa² je la nak. Dah belajar, jawab ikut kemampuan. Usaha dah ada. Selebihnya tawakal... (^_^)

Maknya ni dah lama sangat tak update blog. Malas berganda². Tambahan pulak selalu sangat berebut handphone dengan Aus. Asal mintak je mesti dia cakap: "Kejap je. Kejap je." Huhu... Kalau nak ambik hp mak pun mesti dengan suara comel: "Aus nak tengok telefon ibu boleh?" (⌒▽⌒)Lemah perasaan mak. Adoiii...

Ni kira rajin la jugak walaupun banyak benda nak story morie nih. Kena gigih carik mood. Cayuk²!!!

posted from Bloggeroid

26 February 2016

Datanglah mood.

Hehe... Mood ni kadang ada, kadang tak ada. Bila ada tu tak sempat nak pegang handphone pun. Masa bila la nak menaip entri kan?! Busy memanjang. Poyo je.

Memang jadual penuh kalau hari sekolah tu. Time betul-betul dapat rehat pun lepas hantar kakaks ke sekolah. Dalam pukul 1 tu boleh la lepak-lepak, tidur kejap sebab nak tidurkan anak syurga berdua tu.

Dapat tidur 10 minit bila tersedar tu biasanya tak boleh nak tidur lagi dah. Settle baju ke, solat bagai. Sedar-sedar nak kena ambik Azfar. 2 jam lepas tu nak ambik kakaks pulak.

Kalau abahnya kerja malam ada la masa panjang sikit kat rumah. Tapi tak panjang sangat la sebab nak masak tu tak ada la rushing sangat. Cukup dengan Afiq sorang je apa kerja pun tak jadi. Haha...

Ini pun mood baik sikit. Boleh la up satu entri. Ada la melawat 2-3 blog. Tangan menaip tapi mata dok tengok kain yang tak berlipat lagi. Huhu... Nangis!!!

posted from Bloggeroid

25 February 2016

Afiq dah setahun!!!



Dah setahun dah rupanya budak kecik ni. Kejap je masa berlalu. Rasa macam baru je lagi dapat dia. Hehehe...

Doa ibu abah... Semoga Afiq membesar dengan sihat. Jadi anak yang soleh dan cemerlang di dunia serta akhirat. Aamiin...

We love you to the moon and back. Til jannah. InsyaAllah.

posted from Bloggeroid


22 February 2016

Full moon dan parasit.

Copy paste dari group usrah
22.02.2016 - Esok (hari ni) merupakan FULL MOON!!!
Kalau perasan mood swing, kahak, asthma, batuk, selesma, perut tak selesa, pening kepala, susah tidur, eczema semakin flare up dan sebagainya itu tanda-tanda parasit dalam badan tengah aktif. 
Time full moon ni parasit yang berjaya berpindah dari paru-paru ke usus time new moon tengah aktif mengawan.
Time ni lah rasa teringin sangat nak makan manis-manis, kek, coklat, aiskrim, segala keturunan makanan yang menggugat nafsu nih.
Dalam Islam disarankan puasa 3 hari ayyamul bidh bagi megekalkan tahap kesihatan badan dan melawan sejak awal daripada parasit ini terus merebak.
Sebagai pencegahan juga disarankan amalkan parasit protokol 5 hari sebelum dan selepas new atau full moon. Walau hakikatnya hari-hari lain kena buat juga parasit protokol cuma kali ini ketatkan.
Rawatan Alami sebagai amalan parasit protokol:
Minum air kelapa muda tanpa gula atau minum vco
Makan biji betik
Makan bawang putih
Makan buah delima dan biji
Biji labu

Dan ambil supplement tambahan
Almanna, poevoo, lacto etc.
my foot: semoga bermanfaat... (^.^)

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign