Fresh from the owner...

03 April 2015

Demam oh demam.


Dua hari demam sebab bengkak susu. Masa dalam pantang pun bengkak jugak tapi tak demam. Kali ni bengkak dan demam. Sakit sendi- sendi. Rumah jangan cakaplah. Dah macam tongkang pecah. 

Bila mak tak sihat dan tak mampu nak buat apa-apa, memang rumah macam apa entah. Sabar je la. Harapkan anak dara dua orang, setakat menyapu boleh la. Kemas-kemas sikit. Tapi kejap je kemasnya. Nanti bersepah semula.

Memang dua hari ni tak buat apa pun. Baring-baring je. Menyapu pun bila rasa okay sikit. Time Aus makan kena sapu la sebab bersepah sana sini. Aus tak nak orang suap makan. Nak makan sendiri je sekarang. Sabar je la. Kalau ke klinik untuk bengkak susu ni dapat la pil surut bengkak dengan antibiotik. Tapi kali ni mintak husben belikan pil surut bengkak je.

Petua untuk surutkan bengkak susu selain daripada pam je adalah:

1. Guna kobis yang mana macam tak jalan dah dengan aku. Time Alya dulu okay je. Try time Aus tapi macam sama je hasilnya. Huhu...

2. Guna sikat untuk urut bahagian bengkak. Yang ni daripada Alya lagi dah buat tapi tak jalan.

3. Tuam pun sama jugak hasilnya.

4. Yang ni doc suggest. Mintak bantuan anak-anak untuk hisap bahagian bengkak. Alhamdulillah... anak-anak menolong tapi jawapan lepas 2-3 kali buat: 'Dah tak dapat la ibu.' Tersumbat terus. Sebabnya boleh rasa penghasilan susu tapi tak ada mengalir keluar pun.

5. Last ni aku baru tahu. Siapa-siapa rambut panjang, time mandi urut la bahagian bengkak dengan rambut tu. Tak ada rambut panjang jangan sampai guna wig pulak. Haha...

Atas orang jugak la kot. Ada yang sesuai dan ada yang tak. Macam berurut, daripada time Alya lagi (orang kata tukang urut tu best) aku tak rasa apa pun kepas berurut. Buat sakit badan ada la. Hehe...

Sekarang pun sama je. Berurut ke tak ke sama je. Walaupun tak rasa ringan ke apa pada badan, berurut tetap la berurut.  Spesis lain aku ni agaknya. Kami sefamily ni mungkin makhluk asing sebab lain sikit daripada orang... (⌒o⌒)

Ini pun masih sakit tapi reda dan sabar je la. Ujian Allah... :)


posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign