Fresh from the owner...

13 February 2015

Syukurnya ada ujian.





Permulaan yang penuh dugaan. Pesan pada husben mahupun diri sendiri agar tak berkeluh-kesah. Ujian dan dugaan datang dalam pelbagai bentuk. Bersyukurlah kerana kita masih diujiNYA. Petanda Allah masih sayang dan ingatkan kita yang selalu alpa serta leka ni.

Husben pun dah banyak ambik cuti. Kesian pulak aku dengan dia. Seminggu cuti masa aku eksiden jari telunjuk tu. Ye la... nak drive pun tak boleh, makanya dia la yang terpaksa uruskan anak-anak ke sekolah. Time makan pun sama. Sampai sekarang pun tangan kiri ni tak berapa kuat. Still la sakit-sakit. Sabar dengan dugaan ni. InsyaAllah.

Bila dah start kerja, Azfar demam. Siap fit lagi. Tapi still la aku boleh handle. Tapi bila Alya dengan Aus deman serentak, husben cuti lagi. Kebetulan memang time dia off pun dua beradik tu demam. Kemudian turn Anis pulak. Anak-anak ni kalau demam memang nak abah. Menangis-nangis la nak abah. Tidur pun dengan abah okay. Haha... Kecuali Aus la sebab dia kecik lagi. Tapi time mandi, nak dengan abah pulak tu.

Masing-masing demam dengan cara yang berbeza. Masa bawak Aus ke klinik sebab ada biji-biji merah naik kat kaki tangan dia, Alya pun ada jugak. Anis pulak nangis-nangis sebab sakit kepala. Bawak ketiga-tiganya sekali la. Bila checked, Aus tak demam tapi rasanya macam kena chicken pox. Alya demam tapi sikit je. Anis demam dengan suhu 38°c. Padahal badan tak panas pun. Start daripada situ la meragam je nak abah... ⊙_⊙

Abah pulak hati tisu kalau dengan anak-anak. Time garang memang garang bukan main. Time sakit, biar tak kerja pun tak apa. Jadiknya cuti la dua hari dok melayan anak sakit malam-malam. Aku melayan Aus je la. Anak-abak sakit semua dok dengan abah. Alya sebelah kanan, Anis sebelah kiri. Azfar yang tak sakit pun menumpang tidur kat tengah-tengah. Aku tidur dengan Aus je la. Ngeee...

Time demam ni aku bawak dia orang tidur kat bawah. Bentang toto, tidur semua kat situ. Kalau tidur dalam bilik udara tak circulate. Pusing dalam tu je. Ruang tamu senang sikit nak handle. Boleh tengok tv sambil layan orang sakit ni. Jadik apa-apa nak bawak keluar pun senang. Macam Azfar hari tu masa fit, kelam-kabut jugak sebab terpaksa bawak turun dia daripada tingkat atas. Aus lagi.

Tapi itu la... semua ujian ni buatkan kita tabah sebenarnya. Buat kita sentiasa ingatkan DIA. Buat kita sedar, ada khilaf kita dah buat ni. Dah tentu kita akan kembali kepada Sang Pencipta. Mohon dikuatkan hati menghadapi dugaan. Mohon dimaafkan kekhilafan yang dah dibuat. Berterima kasih kerana DIA masih sayangkan kita sebagai hambaNYA. Bertuah sebab diberi ujian kan? Itu pun sikit je ujian dan dugaan yang diberi berbanding insan lain.

Terima kasih Ya Allah atas ujian dan dugaan ini buat kami... :-)


posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comment:

  1. Kenapa ye bila demam derang nak dgn abah? Abah layan lagi berhemah ke cemana? Rapat betul mereka anak beranak. Bagus betul. Saya kagum.

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign