Fresh from the owner...

28 July 2014

Apa ada pada kawan?


Sebenarnya nak post entri ni dah lama. Tapi malas nak menaip. Makanya cerita ni cuma berlegar dalam kepala je la. Ini luahan hati seorang aku terhadap kawan. Dah kenal dan berkawan lama pun tak semestinya kita orangnya macam mana kan...

Alkisahnya mengenai Pandora Inspired yang aku jual. Biar la tak untung besar pun tapi aku suka sebab bracelet tu comel. Nak beli ori memang tak la. Bukan semua orang mampu. Mahal. Walaupun boleh cuci tapi bukan boleh gadai pun pandora berbanding emas kan?!

Dua orang kawan yang aku kenal daripada zaman belajar lagi cakaplah dia orang berkenan dengan design sekian-sekian. Mintak tolong booked. Takut ada orang ambik kaler yang dia orang suka. Masing-masing kata akan bayar time gaji. Masa tu nak gaji ada la dalam sebulan lagi lebih kurang.

Memang excited ni memilih. Memang cakap nak la. Siap kata nak bayar deposit lagi sebab tempoh booking lama. Pandora inspired ni kalau lambat memang habis la kaler yang kita nak tu. Asalnya nak bayar deposit dalam masa terdekat.

Lepas seminggu tanya lagi. Akan masukkan a.s.a.p. okay la. Kawan. Tunggu je la. Lepas seminggu, tanya lagi... berjanji lagi. Cukup time kena bayar sebab dah gaji, tak jadi ambik. Tak cukup bajet.

Aku tak ada la marah sangat sebab bajet tak cukup tu. Tapi masa nak tu berjanji bagai. Siap suruh booked. Kalau rasa tak yakin jangan booked dulu.

Booked biasanya untuk 3 hari je dan kalau lama memang kena bayar deposit. Yang sorang lagi memang senyap je. Sampai sekarang senyap. Ari tu kata nak bayar lepas keluar wad. Tapi senyap je sampai sekarang. Malas dah nak tanya.

Bracelet tu pun dah jual. Dia order sebelum delivered. Kemudian ada masalah baby jaundice, bengkak susu, operate. Tapi tu la. Janji tinggal janji je la. Aku tak kisah jugak tapi aku dah cakap, apa-apa pun bagitahu. Jangan senyap je. Hmmm... senyap jugak. Senyap la nak senyap pun.

Member yang sama yang beria nak bayar deposit tu baru-baru ni order lagi. Dia mintak maaf dah sebelum tu. Bagitahu memang tak sangka tak cukup bajet. Kali ni bagi design, tanya ada tak bentuk macam dalam pic. Okay... Layan jugak la sebab terpedaya dengan kata-kata manis. Haha... Kali ni nak bayar 16hb lepas dapat bantuan Aidilfitri RM500 tu.

Bila sampai je hari patut bayar, dia senyap je. Makanya aku tanya la. Dan jawapannya lupa nak bagitahu tak jadik beli. Kali ni tak cakap banyak la. Tak jadi beli sudah. Malas nak dengar alasan lagi la. Anggap je tak ada rezeki. Lepas ni malas la nak percaya dengan kawan-kawan biar dah kenal lama pun. Nak beli bayar deposit baru proceed order.

Kena positifkan diri la. Adat berniaga. Kalau tak ada dugaan, tak sah. Sabar je la dan reda.


#prayforMH17
#prayforMH370
#prayforGAZA

posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign