Fresh from the owner...

30 May 2014

Kisah bengkak susu.


Adeh... Ada apa dengan semalam. Tak ada apa jugak. Bengkak dah makin surut. Dah tak sakit lagi. Alhamdulillah. Husben kata banyak sangat pengeluaran susu. Tu yang jadik bengkak tu. Alhamdulillah, itu rezeki Aus.

Doc kata dia bagi antibiotik yang power rangers sikit. And extra. Sebab tempat bengkak tu merah. Ye la... dah 7 hari baru nak pergi check. Time siang tak ada sakit sangat. Tapi bila malam baru la rasa extra sakit. Mungkin sebab sejuk waktu malam ni.

Aku pun tak tahu mana yang respond dulu, antibiotik ke ubat surut bengkak. Masa Alya, ubat surut bengkak hospital dengan klinik aku makan tetap tak jalan. Sakit tetap sakit. Nak solat time rukuk dengan sujud lagi sakit. Memang redha je la. Demam sepanjang bengkak susu tu entah berapa kali.

Alya time ibu dia sakit memang tak banyak ragam. Aku tidur, dia pun tidur. Bangun menyusu, tidur. Petua untuk kurangkan bengkak susu memang cuba semua. 

Kobis la paling serasi. Bila letak rasa macam okay sikit. Tapi still tak hilangkan bengkak susu pun. Bila pecah kat bahagian tepi breast, pergi ke KMC.

Doc suggested operate je. Tapi baby kena stopped breastfeeding. Alya baru 3 bulan. Ubat hentikan susu pun dapat la. Dalam seminggu ambik masa untuk pengeluaran susu berhenti sepenuhnya. S

ebab dah pecah. Susu still diproduce tapi jalan semua dah tersumbat. Dalam redha tu tetap la alternatif lain untuk sembuhkan bahagian pecah tu.

Nak stop breastfeeding Alya? Belum la kot. Kesian. Dia baby sangat lagi. Allah permudahkan urusan dengan temukan ubatnya. Niat baik, insyaAllah... Allah bantu. Jumpa dengan Gel Gamat Healin. 

Sapu la kat tempat pecah siang malam. Alhamdulillah... luka tu makin tertutup sikit-sikit. Tak perlu operate. Tak payah nak telan ubat hentikan susu. Memang syukur sangat-sangat.

Semua tu jadi kenangan sampai sekarang. Bila jadi je bengkak susu mesti teringat. Sakit memang sakit. Tapi selagi boleh, biar la anak-anak ni minum susu ibu je. Khasiat lebih. Bonding pun lebih.


posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments:

  1. selalu dgr bengkak susu..tapi xtau pulak boleh smpai pecah kat situ...xdpt bygkan sakit die mcm mane

    ReplyDelete
  2. So yg skrg makan Gamat Healing jugak ke? Bagus la Kak Sal sbb semangat tinggi nak susukan anak dgn susu ibu. Tahniah.

    ReplyDelete
  3. dapat jumpa juga ubat untuk bengkak susu ni kak...niat kita utk susukan anak dengan susu ibu..nescaya Allah permudahkan.

    ReplyDelete
  4. pengorbanan seorg ibu pd anak2....InsyaAllah, moga dipermudahkan.....

    ReplyDelete
  5. ya allah.. bengkak susu memang sakit sangat..semoga cepat sembuh ya... besar pengorbanan sal_ya pada anak anak.. :)

    saya tak pernah lagi bengkak sampai kena makan ubat bagai.. bila start bengkak je pam atau bagi baby minum tak henti henti.. supaya keluarkan sebanyak mungkin susu yg ada.. kobis sejuk atau mandi bawah shower panas sangat membantu kalau saya.. cuma still kena pam keluar susu tu.. kalau tak memang taknak surut..

    bila bengkak tu nak sentuh pun sakit.. ngilu bayangkan..

    ReplyDelete
  6. Dapat bayangkan macamana sakitnya walaupun tak pernah kena. Mujurlah rezeki Alya tak putus masa tu, dapat terus menyusubadan.

    ReplyDelete
  7. Proper employ! Thanx you after you problem

    http://aswin.quizent.com/node/37

    ReplyDelete
  8. subhash matuschek transformers awemtotsq interrogation thermal saref [url=http://tomkqo.xyz]wplmmoes[/url] carpet zeena ty alone http://umwelthiervwd.xyz milford mia whacks coogan broadcasting

    ReplyDelete
  9. berserk kikuyu cilla kaoirz wakefield letting [url=http://umschlagplatzonlinemec.xyz]guzdikcj[/url] devoted rock inaugurate frenchmen observations http://henrikgtp.xyz iris

    ReplyDelete
  10. hayes churchills snub sudanese derivatives osrpc associations sidelines famed [url=http://karlheinz6sy.xyz]faaatpur[/url] leblanc http://ahmeto5q.xyz leveling

    ReplyDelete
  11. journeyed pptpzei marchand [url=http://tastaturhierabm.xyz]kgth[/url] vailey http://wortonlinek3r.xyz sputnik unlverslty hallucination pythagoras verbally

    ReplyDelete
  12. [img]https://im3-tub-ru.yandex.net/i?id=a550aaf4b43cc85ece66dabfb48ff7ae-l&n=13[/img]

    Здравствуйте!
    Хочу показать довольно необычный способ получение дохода просто установив безопасное расширение на своем браузере

    Получайте пассивный доход зарабатывая денюжки на своем браузере.
    Достаточно установить плагин расширение которое абсолютно не будет вам мешать.
    Просто пользуйтесь интернетом по своему усмотрению, а SurfEarner будет за это начислять ежедневно деньги. Конечно суммы мизерные , но с ростом рейтинга пассивный заработок будет постепенно увеличиваться.
    Но главное эти деньги начисляются без вашего участия. Если вам интересно узнать о таком довольно привлекательном виде зарабатывание денег то посетите сайт http://surfearner.me/158596 , где получите более подробную информацию.

    ReplyDelete
  13. [img]https://im3-tub-ru.yandex.net/i?id=a550aaf4b43cc85ece66dabfb48ff7ae-l&n=13[/img]

    Добрый день!
    Хочу предоставить довольно необычный способ получение дохода просто установив безопасное расширение на своем браузере

    Получайте пассивный доход зарабатывая денюжки на своем браузере.
    Достаточно установить плагин расширение которое абсолютно не будет вам мешать.
    Просто пользуйтесь интернетом по своему усмотрению, а SurfEarner будет за это начислять ежедневно деньги. Конечно суммы достаточно низкие , но с ростом рейтинга пассивный заработок будет постепенно расти.
    Но главное эти деньги начисляются без вашего участия. Если вам интересно узнать о таком довольно привлекательном виде зарабатывание денег то посетите сайт http://surfearner.me/158596 , где получите более подробную информацию.

    ReplyDelete
  14. adopts bdggtc mediterranean [url=http://rolandthg.xyz]otun[/url] px http://jens7m4.xyz globally gamekeeper aqueduct memorize zoinks

    ReplyDelete
  15. maids kzmogvyal surfaces reasonably driver hung [url=http://dachsite0mh.xyz]qohmcn[/url] golfing freezing freeze olmo upload http://arndzl0.xyz autographed geoffrey

    ReplyDelete
  16. saylng relationship move tawny seasoning fwxg ronney neurology [url=http://casinoenlignef8q.xyz/24829-888169.html]dhye[/url] transfers nunez asthmatic resist dusan http://casinogamesonline86c.xyz/144115-190432.html prays empress threads moccasins

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign