Fresh from the owner...

26 February 2014

Saringan tibi untuk kami.


sambung entri tadi. panjang-panjang sangat penat nak baca. untuk anak-anak jugak ni. tibi boleh dirawati. jadi jangan risau la kalau tahu orang tu ada sakit tibi. kalau takut sangat pergi buat saringan. tak sakit pun. arwah abang ipar aku pernah kena tibi. tahun 2005. MIL pun pernah kena. tahun 2007. arwah abang ipar ambik masa 9 bulan untuk recover. MIL kena 6 bulan makan ubat. bergantung pada kita jugak sebenarnya. tiap-tiap hari kena makan ubat kat klinik selama 6 bulan tu. jadik husben akan kerja malam la untuk tempoh 6 bulan akan datang ni. nurse kat klinik cakap, husben bernasib baik company boleh berkompromi bagi kerja malam je. ada pesakit tu kena berhenti kerja sebab company tak bagi kerja malam. susah la dia nak makan ubat bagai. ubat pulak bukan kecik-kecik. husben cakap ada this woman kena tibi. lepas dia okay... anak dia yang kena pulak. budak 4 tahun. memang seksa nak makan ubat. elakkan la dari terkena budak-budak. 

lepas detect ada tibi, kami sefamily memang kena buat saringan kecuali Aus sebab dia dikira baru je terima BCG. pergi pagi. mula-mula dia cucuk ubat kat tangan kiri. nurse pesan kalau gatal ke apa ke jangan garu. jangan letak minyak jugak. biar macam tu je. dalam tempoh 72 jam kena tunggu. nak tengok ada apa-apa jadik pada tempat yang dia cucuk tu. kalau husben dalam masa sehari tu je dah rasa kesan. gatal la. alhamdulillah... aku dengan anak-anak okay je. cuma time nak cucuk tu ada macam-macam aksi la. budak-budak. Alya je okay time cucuk. Anis meronta bagai. Azfar serah diri. tapi time nak cucuk tu menangis bukan main lagi. haha... untuk aku dikira extra. kena x-ray, ambik darah. make sure tak pregnant la time tu. sebab tibi dia orang tak akan buat untuk pregnant mothers. tambahan pulak ada x-ray kan.

lepas 72 jam kena pergi klinik semula untuk ukur kesan cucuk tu. bukan senang nak tengok. macam husben obvious sangat. bengkak tempat cucuk tu. 15cm. lebih daripada 10cm dikira ada tibi la. aku check untuk aku dengan anak-anak. nampak macam tak ada bengkak kan kecuali Azfar nampak jelas sikit bengkaknya. bila check je, Anis sorang je 8cm. Alya dengan Azfar 9cm. aku? haha... aku 13cm okay. positif tibi. tapi tak batuk, selera makan okay. sebab salah satu simptom tibi batuk lebih 2 minggu dengan kurang selera makan. kena jumpa doc. untuk anak-anak check pulak nanti bulan 5. disebabkan aku positif tibi makanya kena la ambik kahak untuk 3 hari berturut-turut. mana nak cari kahak kalau tak batuk? awal pagi sebelum gosok gigi tu macam ada lendir dalam mulut kan? itu la yang kita kena bagi. lepas tu kena jumpa doc lepas tiga hari kahak kita bagi. husben dia detect melalui kahak. lepas tu kena x-ray semula. masa tu la nampak kat lung s dia banyak tompok-tompok putih sedangkan baru je x-ray tak nampak apa. cepat kuman tibi ni buat kerja.

so husben kena kuarantin untuk dua minggu. time tu kuman tibi memang sangat powerful dan akan cepat je jangkiti orang lain. tak boleh ada contact dengan sesiapa pun. mask 24 hours pakai. tidur pun pakai. tapi kesian sebab lemas la pakai 24 jam kan. lepas 2 weeks dah boleh kerja macam biasa semula. dan untuk aku pulak, doc kata ada tibi tapi tak aktif. sebab aku semua okay. cuma biasa la. isteri lebih sikit contact dengan suami berbanding anak-anak kan. dan aku akan x-ray semula bulan 5 nanti. sama date dengan anak-anak. ikut x-ray pun lungs clear. ikut cucuk tu je la lebih sikit. tak apa la. dah bahagian kami sekeluarga. alhamdulillah... tak ada nak merungut. semoga dipermudahkan segala urusan kami di muka bumiNYA ini.




my foot: aku baru tahu jugak sebenarnya yang kuman tibi ni akan kekal dalam badan selama dua tahun. kalau miss makan ubat, dia akan buat hole pada paru-paru. jadi jangan miss makan ubat. especially pesakit diabetes yang immune system dia dah down tu. semua benda mudah nak dapat.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments:

  1. Allahuakbar!! saya pula rasa risau mcm ni..semoga baik2 aje akk sekeluarga ye.. :)

    ReplyDelete
  2. kena hati hati nih. bahaya kalau kta xdapat detect penyakit.

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign