Fresh from the owner...

26 February 2014

Jika itu sudah bahagiannya.


bukan x-ray dada siapa-siapa pun dalam keluarga aku. sekadar gambar hiasan semata. hehe... apa kena mengena pulak x-ray dada orang ni dengan cerita entri aku kali ni kan? ada la ceritanya. pic untuk WW mesti ada yang tanya kenapa husben aku pakai mask kan? dalam rumah pun pakai mask ke? bukan time keje je? meamng kat tempat keje dia pakai mask jugak. untuk safety. kilang. biasa la kan. macam-macam ada. tapi pakai mask time buat keje je la kot. time rehat-rehat kejap tu tanggal la. mahunya tak rimas pakai mask. lemas!!!

result batuknya yang lebih lama daripada umur Aus tu dah dapat. actually, husben memang batuk jugak sebelum ni. tapi bunyi batuk yang biasa aku dengar dengan bunyi batuk sakit dia ni berbeza sangat. lagi pulak bila dia batuk yang lama ni, suara dia tak keluar dekat dua bulan. boleh cakap tapi suaranya sangat perlahan. sedangkan sebelum ni kalau batuk dan tak boleh bercakap pun, kejap je. masuk tengahari dah okay. tapi still dia kata tak apa-apa. memang batuk dia pun macam batuk biasa je mula-mula tu. tapi makin lama bertukar bunyi. selera makan dia pun turun (walaupun sebelum ni memang kurang sikit dah seleranya).

tapi bila Aus kena batuk untuk dua minggu, makanya dia pun rasa lain sikit. tapi still tak ada apa-apa. Aus warded pun tak detect apa-apa yang pelik. cuma doc kata batuk ni macam banjir. bukan boleh hilang macam tu je. ambik masa jugak untuk hilang. as long as dia aktif, he'll be just fine. masuk hari ni esok dah discaj. balik rumah pun still batuk tapi makin lama makin kurang la. dan husben pulak bila batuk ada darah. dia tunjuk kat aku dan aku pun malas nak tengok. scary je rasa. tapi batuk dengan darah tu pun kejap je. dalam dua hari. lepas tu okay. kat tempat kerja okay tapi balik rumah batuk berdarah semula.

suspicious jugak. something wrong dengan rumah ni ke? sebabnya lepas kes dia ikut ustaz tangkap jin bagai tu (masa tu dia memang dah start sakit dan badan pun tak kuat mana tapi sebab dia PIC terpaksa jugak la ikut), ada benda pelik jadik selang dua malam Alya nampak bayang-bayang hitam dalam bilik. kemudian aku tersedar pukul 12 malam lampu bilik terpasang sedangkan lampu tidur dah on. sekarang lampu bilik tu terbakar kot. dah tak berganti. lebih sebulan jugak. dan husben kata time dia tidur kat bawah ada la kena 'usik'. nasi yang aku masak selalu je basi. walhal memang lewat dah masak. tapi paginya tu nak buat nasi goreng je tengok dah basi. indicates ada something la tu. okey... mungkin aku je rasa macam tu kot. haha...

sekarang dah tak ada lagi dah benda-benda tu. dah okay. husben kata dia dah balik la tu. wallahualam... tengok la. panjang gila entri. nak buat part-part macam leceh je. kesimpulannya, husben pergi serah diri kat HSI. kalau ada apa-apa senang. boleh terus warded. dia pergi lepas maghrib. pukul 3 pagi sampai semula kat rumah. tak warded sebab doc tak jumpa apa sebab sakitnya. x-ray tapi lungs clear. bila cakap sakit kat bahagian tertentu kat dada, doc tu telek jugak la pic x-ray dan cakap macam ada kuman sikit. dia bagi surat untuk buat saringan tibi kat poliklinik. seawal pagi tu la dia ke klinik untuk buat saringan. siap buat x-ray sekali lagi. walhal semalam dah buat. berbillion la sel badan mati. second result kena tunggu. dalam seminggu dah dapat jawapan.

klinik called bagitahu memang positif tibi. tibi penyakit berjangkit yang merbahaya. tapi tibi boleh diubati. jangan risau la. maka, bermulalah episod ke klinik setiap hari untuk husben. semua ni dugaan dan ujian daripadaNYA. kami reda. itu tanda DIA ingat dan sayangkan kami.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comments:

  1. Tibi klau lmbt ubati bahaya gk tu kn...moga semua yg baik2 ajer k..

    ReplyDelete
  2. lama tak singgah sini sal..

    semoga husband segera sembuh.. bahaya tu tibi kalau jangkit pada kanak2..

    pasal gangguan dalam rumah tu mungkin boleh rujuk pada ustaz2.. selain dari tu dulu masa sekolah cikgu pesan.. nak jauhkan dari gangguan makhluk kita tak nampak ni rajin2 baca surah almulk sebelum tidur.. dlm yassin majmuk ada surah tu.. keep satu tepi katil dan baca sebelum tidur.. take care ye sal sekeluarga..

    ReplyDelete
  3. semoga husband cepat sembuh..

    ReplyDelete
  4. Allahuakbar... moga semuanya baik2 saja... encik hubby saya pun batuk yang berpanjangan saya dah suruh buat check up... punyalah liat...

    Tang ada "benda" ikut balik tu mmg scary la... huhuhu

    http://dialoguda.blogspot.com/2014/02/mini-giveaway-6-pemenang.html

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign