✿ Rumah SalYa ✿: December 2013

Fresh from the owner...

25 December 2013

Krismas dan Aus.



Masuk wad kali pertama tengahari tadi. Sebab? Batuk dua minggu tak baik-baik. Dah dua kali ambik neb pun tak hilang bunyi. Doc private buat surat refer ke HSA. Doc kat sini buat x-ray. Ada jangkitan kuman kat paru-paru.

Sebab batuk dah lama tu la doc tahan. Nak tengok keadaannya macam mana. Maka berkampung la aku dengan Aus kat wad. Kalau result darah okay, esok boleh discaj. Kata HO, bukan MO. Apa-apa pun tunggu je la esok. Huhu...

posted from Bloggeroid

24 December 2013

Tengah membalas kunjung kamu dan kamu.



sedang berusaha membalas jejak kamu dan kamu yang berjumlah ratusan 'ringgit' ni. sementara si Aus ni masih tidur dan diikuti oleh kakak-kakak dan abangnya yang belum bangun tidur, boleh la menjejak kaki ke rumah kamu dan kamu. kalau Aus dah bangun, jadual lari sikit. hehehe...

malam ni mungkin nak bawak Aus semula ke klinik. semalam aku dengar suara dia serak-serak dan dia batuk semula macam hari tu. sebelum ni ada jugak batuk secara kecil-kecilan. kali batuk berskala besar. mesti tekak dia merah macam hari tu la. adeh... kesian dia. tekak mesti geli-geli. boleh feel. rasa macam nak ambik je sakitnya. tapi aku tahu dia sakit ni ada la sebabnya. memang kena muhasabah diri semula. ada silap aku or the father dengan Sang Pencipta yang kita sedar atau mungkin tak sedar or buat-buat tak sedar kan?!

since sarapan dah buat, tak ada masalah la kalau nak berlama-lama sikit depan laptop ni. cumanya bila tengok kain yang menimbun tu rasa macam nak stop kejap bw tapi itu la... semua benda nak buat. macam mana tu? bila hujan, baju kena kumpul. sekali basih memang menimbun. tambah-tambah Azfar ni. memilih baju. kalau dia mengaruk mula la ugut-ugut nak kencing dalam seluar (tapi selalunya dia kencing dalam seluar dalam bilik air).

plan asal jugak nak taip pendek je. tapi dah terpanjang sikit. hehe... berusaha setakat yang boleh ye. terima kasih pada kamu dan kamu yang sudi datang jenguk kami sekeluarga kat sini.





Betul ek?





ternampak ini di fb. rupanya lubang tu untuk straw. haha... selama minum air dalam tin ni memang tak adanya nak tahu apa function lubang tu selain daripada kita guna untuk bukak kan? dah tahu next time boleh guna la. especially time drive. tak ada la straw tu nak berlari-lari anak kan? ^______^





23 December 2013

Memang tak balik kampung.


cuti tinggal lagi seminggu je. memang sahih la tak balik kampung kan sebab tinggal seminggu je lagi. nak balik kampung apanya. huhu... bukan tak boleh balik tapi dah hujung-hujung ni macam-macam benda lain nak buat. nak kena pergi school Alya dengan Anis untuk settlekan balance yuran termasuk dengan ambik buku plus uniform baru. baju yang tahun lepas still ada. jadinya pakai yang tu jugak. cuma add sehelai sorang je baju baru. takkan nak baju lama je kan walaupun school sama. lagi pulak kali ni tukar size baju daripada S ke M. buku-buku pulak dah la nak kene sampul. bukan kerja mudah memandangkan Aus ni tak menentu pulak ragamnya. next year Alya akan masuk K2 dan Anis akan kekal dalam K1. kalau sebelum ni Anis ikut sama dalam kelas Alya tapi dah besar ni dah boleh duduk kelas asing-asing rasanya. and next year jugak bermulalah cuti Jumaat dengan Sabtu. bukan lagi Ahad as usual.

hujung minggu nak cari kasut sekolah bagai. kasut lama ada sepasang. jadi tambah sepasang sorang lagi la. beg pun baru beli sebelum cuti hari tu makanya tak adalah la beg baru. stationaries beli jugak sebab budak-budak ni jenis 'makan' pensel pemadam semua. mana taknya... time buat homework, guna elok la pensel tu. dah siap dia orang campak je pensel. esok tanya maknya mana pensel pemadam. adeh... mak jugaklah gigih kutip pensel segala. hari-hari la kecuali hari tak ada homework. bila tak jumpa pensel, pemadam... mula la buat drama sedih. memang pensel letak dalam bekas tapi end up memang bekas je la tinggal. pensel duduk bawah sofa, bawah rak tv... dekat bilik air. macam mana tu? nak beli bekas air dengan bekas bekal baru jugak. school tak provide food jadi mak la yang gigih masak pagi-pagi. hehe...

dari satu segi bagus jugak sekolah tak provide food ni sebab segalanya parents tanggung. school pun tak nak tanggung risiko budak-budak ni nanti sakit bagai kan? cuma kenderaan je la yang kurang pasti lagi. rasa macam nak hantar sendiri je macam biasa. sebab school pun dekat je. better hantar sendiri la kan. kalau naik van nanti lambat pulak sampai rumah. kadang-kadang dekat pukul 1 baru sampai. kalau aku yang ambik, pukul 12 dah ada kat rumah. paling lewat pun 12.15 sebab dia orang kadang-kadang tu keluar pun lambat. itu cerita perihal nak sekolah. cerita tu je dah boleh satu entri. hehe...

ini cerita semalam. lepas aku balik beli lauk nak masak before husben balik. sebab dia kerja pagi, makanya masak pun lambat sikit la. budak-budak ni makan macam-macam dah. nasi la lambat sikit makan. lagi pulak ada balance nasi ayam. dah panaskan, makan la kami berempat. Aus tidur je. mana boleh makan lagi. aku tak faham betul la dengan anak jiran ni. tak berhati-hati langsung. geram je rasa. berdebar pun ada. aku tengah drive, tiba-tiba je dia keluar laju daripada lorong belakang. memang makan jalan budak tu. nasib baik sempat elak. kalau tak memang kena langgar la. disebabkan dia bawak laju, impact dia langgar kereta aku tu boleh sebabkan kecederaan teruk jugak la.Ya Allah... terkejut aku dibuatnya dek budak tu.

lepas parking kereta, aku cakap dengan abang budak tu, pesan dekat adik dia yang sebaya Alya tu bawak basikal elok-elok. malang memang tak berbau. itu aku yang sempat elak. kalau orang lain yang tengah bawak laju macam mana? sebab tu jugak la aku larang anak-anak aku keluar kecuali aku ada sama. kalau tak jadi macam ni la. kan ke bahaya tu. mak ayah dalam rumah. jadi apa-apa kat anak-anak nak marahkan siapa? lain la kalau kita memang dah tengok. kalau nak kena jugak tu nak buat macam mana kan? adoiii la... memang berderau darah dibuatnya. dah la rumah mak bapaknya depan rumah aku ni je. meamng dia orang selalu biarkan anak-anak dia roang keluar tanpa pemerhatian pun. tapi kena tengok juga. dah besar macam mana pun, still atas tanggungjawab kita. lain la kalau dia memang dah betul-betul boleh jaga diri sendiri. alahai...

Aus sayang. semua jari nak masuk mulut. kalau baby lain hisap ibu jari. Aus hisap jari telunjuk.







my foot: nanti sambung ye!!!





20 December 2013

3 months and 19 days.



usaha dan hasilnya!!! bukan cubaan pertama tapi ini yang sempat dicapturedkan. malam sebelumnya aku terlelap dan dia main sorang-sorang. kakak-kakak dengan abang tengok tv.

tiba-tiba Anis datang kejut aku dan bagitau adik dah tergolek. hoho... alahai, sayang Aus Irsyad ni. nasib baik atas tilam nipis je. kalau tilam dalam bilik tu? mahunya benjol dahi.

cepat betul besar budak-budak sekarang. rasa macam baru je bawak dia dalam perut. huhu... paling cepat dalam family ni. tapi tak tahu la kalau 'rajin' kejap je. abang dengan kakak-kakak macam tu la. hmmm...

posted from Bloggeroid

Blog oh blog.

ingatkan tak payah la berblog dengan handphone lagi. tapi tak boleh jugak. kalau sebelum ni skrin cracked. tapi dah ganti baru. kali ni charger problem pulak. dah lama tapi tak tukar lagi. sebab boleh guna je walaupun sengal. kali ni macam jam terus je.

esok boleh mintak husben belikan baru la. dapat gaji awal kot bulan ni. tadi cakap nak ajak pegi shopping hari sabtu ni. shopping barang sekolah anak-anak dengan bayar yuran sekali la tu.

ini pun berblog dengan skrin kecik je. okay la. daripada tak ada kan? alhamdulillah... rezeki jugak ni. bersyukur dengan apa yang ada.

posted from Bloggeroid

18 December 2013

16 December 2013

Sangat teringin.

(source)
cuti sekolah tinggal lagi dua minggu. memang tak balik la cuti kali ni. husben cakap penat nak drive. so, iyakan aje la. anak-anak pun tak ada la berbunyi sangat. kadang-kadang dia sembang sama dia orang aku dengar la kata-kata 'nak balik' kampung tu. biasa la budak-budak. tapi abahnya tak sihat tak boleh pkasa jugak. memang dia tak bagi aku drive sebab ada Aus kan. tengah drive dia melalak nak susu macam mana? haha... sama ada hujung minggu ni or next week baru beli barang sekolah plus habiskan baki bayaran sekolah tu. 
Aus still batuk. tapi nak kata kurang sangat tu tak tahu la. tengok this week macam mana. kalau still tak berapa okay mungkin kena neb lagi kot. kalau ada bunyi la. tapi bila bagi dia makan ubat, najis dia berlendir. meaning... kahak tu dah turun ke najis la mengikut kata doc hari tu. selesema dia tak ada la teruk. jarang keluar. hehe... ubat pun tak semua aku bagi. ada empat jenis doc bagi. batuk, selesema, cair kahak dengan antibiotik. tapi aku bagi cair kahak dengan antibiotik je. batuk dengan selesema tu aku rasa macam tak sesuai je nak bagi lagi. sebab dia baby sangat lagi.
aku sebenarnya nak taip pasal aku teringin sangat nak berblog macam biasa. tapi bila jari-jemari ni dah bersentuhan dnegan keyboard mula la segala macam benda nak cerita. adehhh... teringin jugak nak berblog macam dulu. tapi kekangan masa tu ada jugak. mana nak handle budak berempat especially Aus ni. nak settle baju-baju dengan keadaan cuaca yang tak berapa nak menentu ni. sekali hujan memang banyak la baju tak bersidai. bila dah kering... mak aiii, banyak baju tu. Aus pulak hari sebelum tu tidur pukul 12 lebih. tak tahu la sebab apa tak nak tidur. penat mak bonda ni pujuk bagai. siap bapak join sekali. tapi sudahnya dengan mak jugak. dengan abang dan kakak dia orang pun tidur lambat jugak. semalam pun sama. tapi Aus ni lepas pujuk-pujuk tidur jugak la dalam pukul 11 macam tu.
macam mana nak lipat baju kalau dia tak tidur. ini pun dia baru je tidur semula. aku duduk dalam bilik je. penat nak turun naik tangga. kalau duduk kat bawah, nanti dengar dia menangis kena pulak berkejar naik atas. aisey... ni la yang tak berapa nak best rumah ada tingkat kedua. dulu rasa macam best je. sekarang ni rasa macam nak carik rumah setingkat je. huhu...
broadband aku ni pun dah lembab sebenarnya. nak BW pun tak ada hati sebab loading lama sangat. bosan. dah la aku bukan boleh menunggu lama-lama. kejap lagi bangun je budak-budak dah start rutin sibuk. malam-malam penat memang tak ada la nak mengadap laptop lagi kan. tidur je la. lagi pulak bila si Aus menyusu. lagi cepat la tahap mata nak terpejam tu. ni pun mata rasa macam kelam-kelam je. ngantuk pulak. mungkin sebab cuaca sejuk sangat pagi ni. hehe...
insyaAllah... kalau dapat semula timing tu, aku nak berblog macam biasa dan akan berblog macam biasa jugak dan jugak bw pun macam biasa. nanti aku try melawat kamu dan kamu. maaf kalau ada yang tak sempat nak berkunjung lagi ye. Mung tunggu aku datang ye!!!

13 December 2013

Bila Aus batuk dan selesema.




Aus baru je 3 bulan. tapi tahap batuknya kali memang sangat kesian la. masa dalam hari ada la jugak dia batuk tapi tak seteruk sekarang. kali ni siap pakej dengan selesema. ini kes abangnya la ni. time tak sedar dia datang cium adiknya. itu yang buatkan dia selesema tu. batuk mungkin berjangkit dengan abahnya kot. entahlah. dugaan. ini pun dia baru reda dari mengamuk sakan. mungkin sebab tak boleh nak bernafas dengan baik kot. kali ni baru nampak ada hingus. sebelum ni dengar je. tak nampak. Aus tak ada la kerap sangat batuk. tapi bila sekali dia batuk memang kita boleh rasa la sakit kat tekak tu. dah tu ada bunyi macam berkahak je.

makanya, malam semalam lepas Maghrib bawak dia ke klinik. doc kata memang ada bunyi. tekak merah. kena neb la. mengamuk sakan. merah-merah muka. reda je la. doc bagi ubat cair kahak, batuk, selesema dengan antibiotik. kalau klinik kerajaan meamng tak ada semua tu sebab baby bawah 2 tahun takkan dapat ubat batuk segala.tak tahu la nak bagi dia makan ke tidak. konpius kejap. tapi kesian kalau time menyusu la. dia tak berapa nak menyusu sebab hidung dengan tekak dia tu. pagi nanti nak suruh dia sedut wap air panas yang diletakkan bawang putih ketuk. mana tahu cara tu lebih baik daripada guna chemical kan? usaha je dulu.

sebenarnya kami-kami ni tak nak la si Aus ni jadi macam Anis dulu. usia 2 bulan masuk PICU sebab pneumonia. cukuplah. tengok wayar berselirat, tengok dia ditidurkan dan dengar pulak kata-kata doc pakar tentang chances dia survived, adoiii... meleleh air mata la. bukan tak reda tapi dah nama pun mak kan. sampai husben kata kalau yang terbaik untuk dia adalah 'pergi'... reda je. tapi kami tahu dia kuat. alhamdulillah. Allah masih pinjamkan dia untuk kami-kami. Anis warded malam raya haji. orang lain bertakbir, kami ni pulak bergegas ke PICU. orang lain beraya, berkorban... kami 'berkorban' cara kami. tapi itu cerita dulu. cerita 4 tahun dulu. dah lama tapi kalau ingat rasa macam baru je.


Aus still aktif. tak ada la semput tapi susah nak menyusu sikit la. macam Anis dulu yang menyebabkan mak tak senang duduk sebab breathing dia. susah nak bernafas. banyak tidur sebab dia penat oksigen tak banyak yang sampai. bagi neb pun tak lega jugak walaupun dah tak ada bunyi. even masa aku taip ni pun terbayang saat-saat masuk dalam ER, doc datang tengok, sedut kahak, x-ray chest dan lastly bagi oksigen dan terus ke Kuantan masuk PICU. so pagi nanti bermula operasi. doc kata kalau still berbunyi kena bawak dia untuk neb sekali lagi. kata doc kalau dia makan ubat tapi tak muntah jangan risau sebab ubat keluar ikut najis. tadi pun lepas neb still ada bunyi. dan pagi ni mengaruk la sebab tak boleh nak bernafas sangat. bagi kat husben pun mengaruk jugak. last-last mak ambik semula. pujuk-pujuk dan akhirnya tidur atas dada dalam keadaan maknya duduk. huhu...

dah la maknya sakit perut. Azfar pun sakit perut jugak sebelum tidur. masa Aus mengaruk, Anis bangun bagitahu dia pun sakit perut. adehhh... nasib baik husben ada walaupun dia tak sesihat mana. boleh la menolong kejap. maknya ni dah tiga empat kali masuk toilet. penangan Yakult ke? sebab kami berempat minum Yakult. Alya minum sampai dua botol tapi dia okay je. hmmm...




my foot: Ya Allah... Kau permudahkanlah urusan kami.sembuhkanlah Muhammad Aus Irsyad kerana Engkau lebih mengetahui segala-galanya.




11 December 2013

~ WW #69 ~ Kenangan Tok Abah.








my foot: bila mau balik? huhu...




Budak-budak punya cerita.

entri entah ada pic ke tidak tak tahu la lagi. alkisahnya... handphone cap ayam aku tu, yang selalu aku ambik pic dengannya tu dah merajuk tahap tak ingat. skrinnya langsung tak berfungsi. kedai tak berani nak repair. takut rosak teruk. jam terrus tak boleh guna. jadi aku rehatkan handphone tu macam sebelum ni aku pernah buat. 2-3 minggu jugak la. lepas tu baru skrinnya okay je. bukan keseluruhan skrin tak boleh sentuh tapi bahagian bawah je. disebabkan itu jugaklah aku ada beli handphone cap ayam bajet untuk ganti handphone tu. orang jual tu pun cakap dia nak menjual sambil menderma. apa salahanya kan sambil-sambil tu tolong jugak. murah je. cukup la untuk guna. aku pun bukan jenis berkira sangat. janji ada dan boleh guna dah la. itu pun dah syukur sangat. alhamdulillah.

Aus dah masuk 3 bulan dah. dah makin tembam. dagu pun berlapis. masa dia sebulan naik 300 gram je. masa dua bulan naik 1.3 kg. tiga bulan pun naik jugak 1.3 kg. bila fikir-fikir, masa dalam pantang selalu je tak sempat nak makan. makan pun ikut kehendak perut. time lapar makan. time tak lapar tu tak makan la. makan biskut je. mana nak dapat zat si budak kecik tu. lepas pantang macam-macam makanan makan. cheesekut dalam seminggu entah berapa kali buat. cheese kan? hehehe... itu yang si Aus ni pun gain weight. banyak zat sebab maknya kejap-kejap lapar je. ^___^ cucuk pun alhamdulillah tak nangis. so, next appointment bulan dua next year on Sunday sebab Johor kan dah ubah cuti weekendnya.

Azfar macam biasa. mulut riuh tak ingat. kalau malam time nak tidur tu memang payah la. orang lain dah tidur dia dok sibuk ngomel sorang-sorang. lama okay nak tunggu dia tertidur secara sendiri. ada la dekat 45 minit jugak sebelum tak dengar apa-apa lagi dah. kadang-kadang tu aku rasa macam aku tertidur dulu daripada dia. hehe... memang dia banyak cakap. bapak dia pening sebab ada je benda dia nak cakap. tak kira masa. celik mata je bercakap. macam mana? alhamdulillah... Azfar dah free diapers waktu siang. waktu malam je belum yakin lagi sebab kalau husben keje malam, aku angkut semua budak-budak ni tidur dalam bilik. budak-budak ni nanti tidur membentuk la huruf T la, H la. macam-macam gaya ada. kalau Azfar terkencing, memang habis la kan.

Anis pulak makin kuat menyakat. tapi tak boleh marah sangat. especially by the father la. kejap lagi meleleh air mata. buku untuk dia buat 'latihan' time cuti ni hilang entah ke mana dah. bagi kat adik la. bukan dia buat pun. ada la semuka surat dua dia buat. selebihnya tak ada. kurang fokus. tapi suka buat something yang tak sesuai untuk dia. tetap orang yang suka mengalah tapi ada masa membalas jugak minah ni. hoho...

Alya macam biasa la. dominan. buku 'latihan' dia dah nak habis dia buat. orang lain tak boleh pegang buku dia. kejap lagi menyirap tahap sirap la. kalau tak mengamuk, dia pergi 'belasah' siapa yang pegang buku dia tu. adehhh... Alya jugak last week buat 'kejutan'. dah masuk bilik nak tidur ni. aku tengok dia senyap je. walhal kalau masuk bilik nak tidur pun huhahuha lagi. aku tanya dia tak nak jawab. last-last dia cakap dia nampak ada benda hitam kat langsir. dekat tempat maknya tidur ye. bacakan ayat kursi dan bukak ayat Quran (yang mana memang aku bukak pun time tidur setiap malam). aku suruh dia baca jugak. bila tanya sekali lagi, dia cakap tak ada dah. 

esoknya okay. malam berikutnya jadik semula. dia masuk bilik senyap. aku tengok mata dia tertumpu je kat dinding. bila tanya tak nak jawab tapi last-last baru cakap nampak benda hitam kat dinding. pun dekat tempat maknya tidur. dia nampak bayang-bayang. yang first tu dia kata kecik je. tapi yang pada dinding tu dia cakap besar. lagi besar daripada abahnya. bila abahnya tanya dia cakap nampak macam bentuk orang. tapi bayang tak nampak muka bagai la. kesian dia sebab dia sorang je nampak. aku pun tak ada la nak tengok. biar dengar anak cakap je dah la. tapi esoknya pulak masa hari hujan, malam ni. dia nak ambik barang kat luar rumah. tiba-tiba dia masuk tanpa tutup sliding. bila tanya dia cakap dia dengar suara budak sebut 'papa'. tapi bukan suara Abang atau Kak Ngah katanya. adoiii la... Alya!!!

kesimpulannya, aku assumed yang dua kali dia nampak bayang tu bila dia main galak sangat dan timing masuk tidur masa tu dah pukul 11 malam. setakat masuk tidur pukul 10 lebih ni alhamdulillah... okay je. aku elakkan dia bergalak sangat sebab budak-budak ni kan lain sikit. dan benda ni jadi lepas abah dia orang joint venture pergi 'cari' jin. yang tu alkisahnya tempat kerja dia ada orang 'hantar' something. histeria la la budak-budak kat situ termasuk lelaki. bila Ustaz datang dan 'cari sebab' dapat tahu ada orang tak puas hati dan 'hantar' la utusannya menganggu. si abah ni jadik tukang soal siasat. sebelum ni okay je. lepas tu je baru la Alya ni nampak itu la ini la. hmmm...





my foot: hari pertama or kedua abahnya keje malam, aku pun experienced kejadian pelik. tersedar pukul 12 lebih kot bila lampu bilik terpasang sedangkan aku dah bukak lampu tidur. macam mana boleh terpasang? fikir yang positif-positif aje. selagi tak ada gangguan alhamdulillah. memohon perlindungan Allah adanya sebab itu adalah sebaik-baik perlindungan kan?




10 December 2013

Cerita banjir dan cerita-ceriti. Hehe...


dah taip post banyak kali tapi last-last delete. sebabnya baru je taip dua tiga perenggan budak-budak ni mintak macam-macam. especially si kecik ni. haha... manja ni. nak tidur kena berdodoi bagai. sebabnya abah belum kasi masuk buai. maka terpaksa la maknya yang dodoikan dia tidur. atas faktor keselematan jugak dia tak diberi tidur buai. Azfar ni kadang-kadang unpredictable. ada masa dia tak kacau adiknya ni. tapi ada masa kalau dia dah start tolong, macam nak tercampak adiknya ni keluar dari carseat. especially time aku ada keje nak buat la. sekarang ni letak Aus dalam carseat sebab boleh goyang-goyang. abahnya tak boleh nak dodoikan dia sangat macam maknya.
sebabnya sekarang ni Aus batuk. berjangkit la tu. sebelum ni masa dalam hari Aus batuk jugak sebab abahnya kerap pegang. lepas tu okay. sekarang ni batuk semula. tambahan pulak dengan si abang yang selesema ni. dok sibuk nak cium adik je. kalau kita cakap dia akan tak buat la. time tak sedar tu nak buat macam mana? terutama kalau Aus jaga. letakkan kat atas tilam dan biarkan dia tengok tv. masa tu abang dia pun sama sibuk la. adehhh... tapi tak ada pulak si Aus ni selesema. alhamdulillah.
anak-anak dok tanya aku bila la boleh balik kampung. hari tu jalan banyak yang tutup. plan si abah nak hantar balik last week sebab dia cakap dengan anak-anak macam tu kan. tapi plan tinggal plan la sebab Allah tu lagi Maha Berkuasa. tengok berita keluar la pasal ILP Mersing tutup. pulak jalan Muadzam runtuh. my sis dengan kawan-kawan advice tak payah balik la. tunggu sampai keadaan reda dulu. tapi banjir this year memang teruk. especially Kuantan kan. rumah ayah aku banjir jugak. tapi kawasan rendah la terjejas. rumah my sis. air naik sampai paras betis. sebelum ni naik jugak tapi tak ada la setinggi tu. nasib baik ibu rumah dalam kawasan yang sama. tak kena banjir walaupun air sampai jugak kat tepi-tepi dinding tu. tapi alhamdulillah... tak ada masuk dalam rumah.

yang buatkan aku gerun je dengan banjir ni terutama kat rumah ayah aku tu adalah LIPAN. adehhh... alergik rasanya. bukan sekali dua bahkan dah banyak kali lipan tu merayap je. kat kawasan dapur la. bukan anak lipan tapi mak bapak. besar ibu jari. scary der. buat teringat-ingat sepanjang minggu. memang kalau ke dapur tu mula la nak pandang atas bawah kiri kanan. haha... rumah kampung dekat dengan kawasan semak samun memang macam tu la kan. tapi itulah kenangannya. mana nak cari. memang aku alergik la dengan lipan ni. even anak dia yang cinonet tu pun akan buat aku teringat-ingat dua tiga hari. macam mana tu? takziah buat kawan-kawan aku yang mana keretanya ampuh dek bah. rumah pun masuk air jugak. dugaan. reda dan sabar. harta benda boleh cari. tapi nyawa tak ada galang ganti.

okay... terlebih membebel. asalnya nak taip lagi tapi nanti panjang berjela penat pulak baca. haha... minggu ni dapatkah kami semua balik kampung? ayah aku kata dah tak lama mana dah cutinya. nanti dah sekolah budak-budak ni susah pulak nak balik. dia bukan apa, orang-orang sana nak tengok si Aus yang makin tembam ni. insyaAllah la ayahanda kalau tak ada aral ada la kami sekeluarga ni balik. hoho...



my foot: tahun lepas pun tak balik jugak sebab baru pindah sini. apa pun nanti kita shopping barang sekolah ye. abah ada bunyi-bunyi dah last week nak belikan barang sekolah. hehehe... shopping oh shopping!!!



02 December 2013

Tenung lama-lama.








my foot: betul kan? dok tenung-tenung ingatkan ada benda misteri. rupanya bulat si hula hoop. haha... terpedaya!!!



Mari bercerita!!!


hari ni hujan. semalam pun hujan sampai aku lupa jiran ada buat makan-makan. aku sedar pun dah pukul 4 lebih sedangkan makan-makan tu pukul 2. huhu... kira macam kenduri untuk anak dia yang nak berkhatan khamis ni. anak teruna jiran aku tu cuma sorang je. macam jiran aku yang sorang lagi ni, kawan husben time kerja kat tempat lama... anak-anak dia tiga orang lelaki. husbennya teringin nak anak perempuan sorang. bila dia jumpa husben dia selalu cakap bertuah la sebab dah ada lelaki sorang (masa tu Aus tak lahir pun lagi), kiranya kalau yang baru tu perempuan dah tak kisah sangat dah. aku dengan husben memang tak kisah pun. saja je mengada time scan tu tanya. tak tanya pun tak ada hal la. tapinya, si jiran ni dapat baby boy jugak. masa scan tak nampak-nampak. empat orang hero la dia ada. tak apa la empat hero pun kan. anak-anak tu rezeki. tak kira la senakal mana pun dia orang kan? tak sempat nak melawat jiran tu lagi sebab dia balik berpantang kat kampung.

dan semalam masa aku jumpa jiran yang buat makan-makan tu (kena bagitau la sebab tak datang. dah dua kali tak datang. kesnya hujan dan akhirnya terlupa. nak buat macam mana?), dapat tau jugak jiran sorang lagi pregnant tiga bulan. wah, hebat! hebat! haha... tak apalah rezeki jangan ditolak. sebab semua orang tak bertuah macam kita kan? see... bila dah menaip mula la. cerita pasal jumpa jiran pun bagitau. ngeee... sebabnya jiran sebelah rumah ni cakap sejak ada baby ni jarang dia tengok aku keluar rumah. keluar jugak. tapi sampai depan pintu pagar je. kalau rajin bergerak ke depan sikit rumah jiran tu. saja borak-borak. dan semalam jugak Kerry datang hantar road tax kereta. abangnya kan tak berapa nak sihat semenjak dua menjak ni. dia la pergi pamkan tayar kereta memandangkan encik husben sangat trauma dengan bunyi pam angin tu. efek dia pada mata dia yang kena operate tu.

dia bawak Alya dengan Azfar je. Anis tak nak ikut. balik daripada pam angin, dia tapaukan Marrybrown. aku kureng sikit dengan ayam MB ni. first makan dulu masin sangat. lepas tu beli la jugak sebab dekat plus anak-anak nak makan. tapi aku suka fillet dia. masa pregnantkan Aus, Kerry beli sampai dua bungkus untuk aku makan. haha... Piah la pesankan suruh beli. terima kasih ye adik. semalam aku tanyakan jugak bila projek dia kat Johor ni nak habis. mula-mula kata bulan 9. dah lepas bulan 9, bulan 11. lepas tu kata bulan 12. semalam tanya cakap bulan 4 tahun depan. jangan pulak lepas tu cakap bulan 9 semula. kesian la nak berulang-alik.


hari ni nak bawak Aus pergi monthly check-up. bawak dia sorang je kot. malas nak bawak Azfar sebab dia nakal terlebih sikit sekarang. abah dia tengok pun geleng kepala. sebijik macam perangai dia masa kecik la tu. baru dia tahu macam mana Mi jaga dia masa kecik. haha... sebabnya dia selalu pesan dengan Azfar jangan nakal-nakal. jangan jadik macam abah masa kecik dulu. hmmm... betul la tu kan?! dan semalam jugak masa aku tengah masak, aku tinggalkan si Aus dengan kakak-kakak dan abang dia since dia orang ni sangat penyayang dengan adik yang sorang ni kan. si Aus ni kalau dah start nak mengamuk dia mula la nak mengiring bagai. semalam tu jugak, aku pandang je nampak dia dah meniarap. tak tahulah kalau dapat bantuan daripada kakaknya. tapi tangan dia kat dada dua-dua. adehhh... anak!!! terkejut jugak la sebab kakak dia diam je tak bagitau apa-apa. tangan dia tu la yang halang muka dia daripada tersembam ke tilam.

terkujat mak!!! alahai Kak Ngahku sayang. tengok adik macam mana tu? okay la. kena chow dulu la. si Azfar ni dok sibuk la nak air milo. selalu tak mintak pun air milo. kena layan la. kang kalau menangis lagi la maknya marah. pagi-pagi dah buat irama merdu. hish!!! maknya bukan la pemarah. kadang-kadang tu geram jugak. biasa la tu. dah nama pun mak kan???




my foot: anak-anak tak tanya dah bila nak balik kampung tapi ayah dengan kakak aku la dok tanya. nak tengok si Aus ni la. aku tak tau nak cakap apa sebab driver aku pun kureng sihat dan dia tak cakap apa-apa pun. tunggu je la. unless dia kata aku boleh drive sendiri (yang mana jangan harap la dia nak bagi kan), aku on je... ^___^





Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign