✿ Rumah SalYa ✿: July 2013

Fresh from the owner...

25 July 2013

Puding roti dan siakap masam manis.



first time buat puding roti sebenarnya. sebelum ni tak pernah cuba pun walaupun senang. sebabnya aku tak makan. aku tak rasa anak-anak pun makan. buat 7 keping roti. tapi susu cair kureng sebab husben aku pesan beli dua tin susu, dia pergi beli setin je. adehhh... dia kata tak apa la dia nak keluar semula. nak pergi beli setin lagi la. tapi aku malas nak kerahkan dia pergi sebab dia pun penat. cuaca pulak boleh tahan panasnya. dia kerja malam. tidur pun kureng hari ni. makanya, setin tu aku campur dengan air. kalau susu tepung ada boleh jugak aku campur dengan susu tepung. tapi susu tepung dah habis la pulak.

esok baru nak pergi beli stok makanan. nak cari barang-barang buat kuih raya jugak. dah lama tak buat kuih raya sebenarnya. last buat masa zaman aku belajar dulu. lepas kawen dok sibuk dengan si kecik yang ada. bila dia tidur, aku pun tidur sama. masa bila nak buat kuih? hahaha... tengah-tengah buat, dia orang menangis, leceh la. tapi tahun ni sebab dah duduk rumah sendiri maka macam rasa rajin je nak buat kuih ni. dah ada 6 simple resepi yang aku nak buat. tak tahu la jadi ke tak semuanya. tapi hopefully tak jadik 6, 3 pun dah okay. aku pilih kuih yang paling senang nak buat. tak payah la nak buat kuih pelik-pelik. husben kata beli je. tapi tak apa la. bukan selalu pun boleh buat kuih ni.

hari ni masak lauk. semalam beli nasi ayam je. anak-anak makan. aku dua tiga suap je dah kenyang. selera bulan puasa ni teruk betul. kurang rasa nak makan. disebabkan husben kerja malam, nasi pun kadang-kadang beli sebab tak ada orang nak makan sangat kan. cuma hari ni rasa macam nak makan siakap masam manis. tak ada siakap, bawal pun okay. husben la pergi beli tadi. biasanya aku beli barang basah sendiri. tapi hari ni macam kurang larat sikit. pukul 6 dah siap semua termasuk dengan puding roti tu.

aku tak ada la gemar sanagt. tapi alhamdulillah... anak-anak suka kecuali Alya la tak makan. tengahari tadi dia orang request nak asikrim 1 Malaysia tu. aku buat la perisa bandung (dia orang nak) dengan anggur. lepas berbuka, bedal aiskrim pulak budak-budak ni. alahai... anak oh anak!!! Azfar pun makan banyak hari ni. lepas makan, makan. lapar sangat la tu. biasa kalau aku offer makan dia tak nak. hari ni dia mintak pulak nak nestum. dua kali makan. kalau kakak-kakaknya tak puasa, laju je berebut makanan walhal aku offer dah sebelum tu nak ke tak.

alhamdulillah... rezeki untuk hari ni. rajin pulak mencuba bulan puasa ni. kalau terlebih tu bagi sikit kat jiran. bukan la makan sorang-sorang. kalau harap aku je makan, memang tak habis punya la. anak-anak pun makan bukan banyak sangat. kadang-kadang tu buat sikit macam tak cukup pulak. biar tak cukup aasl jangan berlebih dan membazir kan? next week dah boleh cuba resepi lain sebab husben kerja pagi. makanya ada la selera sikir sebab berbuka sefamily. (^_^)

persiapan raya macam mana? dah start prepare belum? kejap je masa berlalu. dah ramadhan ke-16. rasa macam tak lama dah ramadhan nak tinggalkan kita. sedih pulak. huhuhu...

selamat berbuka dan bersahur ye!!!



Yummy Choc Almond yang sedap.


kuih raya untuk raya or untuk makan sebagai kudap-kudapan. sedap ni. memang tak sedar dah habis sebekas ni makan. makan sorang-sorang pulak tu. hehehe... tak rugi pun nak cuba. nak hidang untuk tetamu. memang sedap. rasa coklat dengan badam. perghhh... menjilat jari!!!

wassup or sms kalau berminat ye - 0172561005!!! cari duit lebih. maklum la nak sambut orang baru. hehehe... 

selamat berpuasa dan selamat mengimarahkan bulan yang mulia ni ye!!!



24 July 2013

15 Ramadhan - Sanah helwah Anis.



hari ni genap umur Anis 4 tahun ikut perkiraan bulan Islam. 4 tahun lepas dia lahir bulan Ramadhan. sempat jugaklah aku puasa dua minggu sebelum bersalinkan dia. lahirnya pun awal. baby premature. sama macam Alya jugak. kalau ikutkan doc nak tahan lama lagi kat wad. tapi sebabkan bulan puasa kan. siapa nak duduk lama-lama dalam wad. lagi pulak dia tak ada masalah. paru-paru dia matang. jadinya keluarlah lepas 4 hari berkampung kat HTAA tu. tapi balik rumah pun, duduk 2 hari je. masuk semula hospital untuk tempoh 3 hari sebab jaundice. keluar wad balik kampung. beraya kat kampung husben. tahun tu beraya dalam pantang. huhu...

semua tu kenangan. bersalin bulan ramadhan. pantang sampai raya. pergh... tengok je la orang makan. tapi aku makan jugak mana-mana yang husben kata boleh makan. hari ni Anis puasa semula. hari ni jugak ada sesi penggambaran kat sekolah dia. semua kelas ambik pic. nanti hujung tahun baru dapat gambar kelas tu. tak belajar mana la hari ni. masa aku ambik dia orang daripada sekolah pun Alya cakap kena ketuk ketampi sebab bising sangat. hahaha... ye la, cikgu nak handle ambik pic budak-budak 6 tahun lagi. nak layan dia orang lagi kan. budak-budak ni kan ke nakal-nakal sikit. bukan la kena dera pun.

hari ni jugak aku masak kuih dadar dengan kuih som-som. som-som tu untuk aku. dadar untuk anak-anak. aku pesan jugak kat husben belikan extra kuih untuk anak-anak sebab dia orang puasa kan. nasi pun beli sebab aku je yang makan. budak-budak ni kurang. lagi pulak semalam Anis la bising-bising. tak puasa tapi request mengalahkan orang puasa. dia bukak je tudung saji dia cakap: "Ini je yang Ibu masak?!" amboiii... aku masak pun dah kira okay. ikut tak larat tu memang la tak berapa nak larat. penat lama sangat berdiri. tapi demi anak-anak tu, rela apa saja. takkan nak harap kuih beli je kan. kena masak jugak. baru seronok walaupun penat sangat lepas tu.

apa pun, memang happy la tengok budak-budak ni puasa. cuma penat dengar bila selang 2-3 minit dok tanya bila nak berbuka. letih mak nak jawab. ngeee... esok punya plan nak masak kuih apa pun dah ada. kena fikir in advance. dan kena cari kuih simple-simple untuk masak dan yang pasti dia orang makan. kalau tak pening nanti. belum lagi nak fikir benda nak bagi dia orang makan time sahur. sebab dia orang memang susah nak makan jugak. especially kalau tidur lambat. sekarng ni pukul 10 je aku ajak masuk bilik. kalau duduk kat bawah mengadap tv je. jenuh nak tunggu dia orang ni.

Ramadhan kali ni kiranya istimewa la sebab puasa kat rumah sendiri ditemani anak-anak yang belajar puasa. alhamdulillah... masih berjumpa lagi dengan Ramadhan ke-15. masih bertahan walaupun tekak dah haus bukan main lagi. (*_*)

selamat berbuka ye!!!



23 July 2013

Mee rebus, keropok lekor dengan bubur kacang.



saja nak up menu hari ni. biasa-biasa je adanya. masak sebab teringat anak-anak tak berapa nak makan nasi. mee goreng dengan mee goreng basah dah selalu jugak buat. takkan nak buat lagi kan? anak-anak memang suka mee. hari tu buat tumis sayur air, laju je makan. Anis dengan Azfar la. Alya memang kureng makan. tapi ada masa makan banyak jugak. aku lagi la. tak berapa nak makan. adehhh...

mee rebus paling senang. rebus je semuanya atas dapur. sayur ke apa ke... letak la ikut suka. tambah bebola ikan buatan sendiri. husben suka la. tapi dia kerja malam. memang tak dapat nak makan la kan. nak bagi bekal dia tak nak sebab bekal semalam dia lupa bawak balik. kalau nak bawak pun kena asingkan sup dengan mee. leceh la sikit pada dia. bekalkan untuk dia qasidah yang MIL kirim daripada kampung. husben suka sangat qasidah. aku tak makan benda tu. Azfar pun suka jugak qasidah.

sebenarnya baru je plan nak buat qasidah untuk husben. kiranya baru nak belajar la. tapi dia tak tahu. mungkin minggu depan la buat. time tu dia kerja pagi. jadi senang la sikit. itu pun kalau dia tak OT. katanya kerja makin banyak sekarang. tak tahu la boleh cuti awal ke tidak. takut kena kerja jugak hari yang kami rancang nak balik tu. tapi kalau dah kena kerja tu nak buat macam mana. kerja je la. as long as we are together, everything will be alright. insyaAllah.

entri tak ada pics bagai sebab malas nak snap. hahaha... teruk betul la sekarang ni kan. ini pun sambil tunggu waktu berbuka, update kejap. sambil-sambil tu layan Alya yang dok tanya bila nak berbuka. dia sorang je puasa sebab Anis makan nugget pulak kat sekolah hari ni. aisey... tapi aku tak la memaksa sangat. sebab sahur tadi pun dia orang macam tak lalu nak makan. makan pau seketul sorang je. itu pun Alya makan-makan tertidur atas sofa. (^_^) Anis biasa makan banyak jugak time sahur. bila dia makan sikit je, rasa macam tak cukup je bekalan sepanjang hari. tak kisah la. janji dia orang nak belajar puasa. itu dah cukup.

nak berbuka dulu la ye. dah masuk waktu. nanti sambung lagi. selamat berbuka!!!!



22 July 2013

Donut dan roti sosej.

alhamdulillah... masih diberi kesempatan berpuasa hari ni. tapi mood makan kureng sikit la sekarang. hari ni order nasi dengan husben je. tak ada rasa nak masak. sebab kalau masak pun aku sorang je makan. anak-anak makan jugak tapi kureng. kalau makan banyak nasi pun Azfar la. Anis pun kureng nasi bulan puasa. alhamdulillah... minggu lepas direct dia puasa 6 hari. ahad tak puasa sebab tak sekolah. Alya kurang sehari dari adiknya. hari ni dua-dua tak puasa sebab kawan paksa makan kat sekolah. tak apalah. esok start semula.
lagi pulak, sahur tadi dia orang makan pun tak banyak mana. setakat telur sikit. aku dah rasa macam tak cukup. tambahan pulak cuaca panas hari ni. memang susah la nak puasa kan. tak apa. as long as dia orang boleh berpuasa ikut kemampuan dia orang dah cukup bagus. tak ada paksaan pun. cuma kalau nak berbuka sebab meragam tak tentu hala tu la yang buat geram tu.
baby punsangat aktif bulan puasa ni. alhamdulillah jugak. duenya bulan 9. sekarang ni baru nak masuk 8 bulan. kejap je masa berlalu. rasa macam baru je lagi. sedar tak sedar dah nak masuk 8 bulan dah. ikut pada perut memang tak nampak sampaikan jiran-jiran tanya, pregnant ke? tak nampak pun perut. memang jenis perut kecik tapi ruang dia luas kat dalam. padat kata doc. 
tak ada maternity dress pun. memang tak pernah ada. pakai pun tak nampak jugak. hehehe... ada pun maternity dress my sis-in-law punya. itu pun sehelai je. raya this year pun cuma buat jubah je. kalau baju kurung sendat pulak dekat pinggang. jubah lagi senang. tambahan pulak aku suka pulak pakai jubah sekarang ni. sarung terus je kat badan.
hari ni sempat la buatkan roti sosej dengan donut. dah dua kali buat. semuanya senang. bahan-bahan pun ada kat rumah. roti sosej tu husben yang request. dia nak bawak pergi kerja. benda senang nak masak kejap je la boleh siap. kalau sebelum ni buat roti sosej aku dok uli adunan tepung. tapi kali ni pakai roti keping je. cepat dan mudah kan? hehehe... donut pun buat yang simple je. tak ada la buat yang pakai kentang tu. kalau yang tu tak la leceh pun tapi stok kentang tak ada kat rumah. donu yang buat ni pakai butter, susu pekat manis, tepung gandum dengan yis je. dah siap celup dengan coklat. anak-anak memang suka la.
apa pun, memang puas hati tengok anak-anak makan. especially kalau dia orang puasa. kalau Anis dok ulang bukak tudung saji. dia kan pemakan orangnya. memang kejap-kejap cari makanan la. sebab tu aku suka buat kuih. tahu dah dia memang akan makan tak kira masa waktu berbuka. selagi tak tidur selagi tu la dia akan makan je. apa pun bersyukur dengan kurniaan daripada Allah ni. semoga amalan kita di bulan mulia ini diterimaNYA. insyaAllah...

18 July 2013

Puasa Alya dengan Anis.



dah lama tak update blog. aisey... mood memang tak ada la. nak buat macam mana. dah bukak blog tapi kemudiannya terus je pangkah. bukan tak ada cerita tapi tak ada mood. teruk sungguh. hahaha... macam ni la bila 'bawak' budak kecik. sabar je la. semua anak-anak memang macam tu. tak ada mood langsung nak mengadap blog. bukan blog je. laptop la secara khususnya. kalau ikut hp okay je.
hari ni hari ke-9 puasa. alhamdulillah... masih diberikan nikmat untuk berpuasa. tambahan pulak hari ni cuaca sejuk bangat. hujan daripada pagi. petang baru berhenti. alhamdulillah jugak, Alya dengan Anis tahun ni belajar puasa. aku tak harapkan penuh sebulan. cuma nak dia orang belajar puasa je. tak penuh pun tak apa. tapi setakat hari ni Anis dah puasa 4 hari. Alya baru 3. hebat adik daripada kakak kan? hahaha...
hari pertama memang tak puasa. sebabnya Johor cuti 1 Ramadhan kan. maknanya memang susah nak puasa. hari kedua Alya puasa sampai pukul 1 dan Anis sampai pukul 3. okay la tu. hari ketiga Alya puasa penuh. Anis tak larat dah. makanya dia berbuka pukul 3 lebih jugak. sabtu ahad memang tak puasa la. hari cuti susah sebab dia orang ni banyak masa kat rumah. dok nak main berlari bagai. memang susah nak puasa. jadinya sabtu ahad memang takkan puasa la.
bila hari sekolah dia orang okay je. bangun sahur. lepas sahur tidur kejap sebelum kejut bangun untuk pergi sekolah. balik sekolah, mandi. tengok tv sekejap. kalau abah dia orang tidur kat bawah, aku bawak dia orang naik bilik. lepas tu tidur petang kejap. bila dah tidur tak ada la dia orang ni mengaruk nak berbuka. segar la sikit. setakat hari ni, Anis memang tak banyak songeh. relax je. alhamdulillah... ada jugak mintak nak makan tapi aku cakap dengan dia aku sorang je puasa. tak ada orang nak temankan, dia kata dia temankan aku puasa sampai habis. hahaha...
husben dah start kerja malam. berbuka dengan bersahur kat kilang je. memang tak ada la nak berbuka kat rumah. jadi aku dengan anak-anak je la berbuka sepanjang dua minggu ni. nak masak pun tak ada mood. sebab anak-anak makan kuih je. nasi makan la dua tiga suap. yang lainnya aku la kena habiskan. makanya, beli je la. kalau ada husben lain sikit feelnya. minggu akhir puasa baru dia kerja siang. time tu boleh la berbuka dengan bersahur sama.
tapi okay la. this year puasa kat rumah sendiri. aku dengan anak-anak pun dah kira okay. baby pun aktif je sepanjang Ramadhan ni. alhamdulillah. bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan. doa-doakan kami ye!!! Selamat berbuka dan selamat bersahur semua...
my foot: Ch@, kat raya dah sampai. terima kasih. cantik bukan main lagi. nanti kasi upload pic.

10 July 2013

Reason dah lama tak update blog.

memang dah lama kan? malas yang betulnya. bukan tak ada cerita. cerita tu ada je. hari ni first day ramadhan. Alya nak try puasa. Anis pun kata nak cuba jugak. aku tak kisah sangat. nak cuba, cuba je la. tak ada paksaan pun. sebab yang paling penting ajar solat dulu baru ajar puasa kan? dah pandai solat baru senang nak ajar puasa. kalau dia orang lapar nak makan, bagi je la.
tadi kejutkan Alya sahur okay je. dia bukan jenis pemakan. jadik minum milo sikit dengan makan nasi dua suap. kurma dua gigit. lepas tu dia naik bilik. sambung tidur. tinggal aku dnegan abah dia je la yang bersahur. Anis bila tanya kata nak puasa. kejut bangun tak nak. biarkan je la dia nak tidur. makcik kecik tu jenis pemakan. bila bangun nanti mesti cari makanan. hahaha... Azfar memang tak puasa la kan. kecik sangat lagi. nak puasa apa kalau pakai diapers lagi. (^_^)
bercerita kenapa macam liat sangat nak update blog? memang aku macam ni la kalau 'bawak' orang. hahaha... aku dah bagi hints tapi korang-korang bukan peduli sangat pun kan? sekarang ni dah nak masuk 8 bulan. hopefully dapat puasa penuh this year. insyaAllah. masa Alya dulu puasa penuh. time Anis tak sempat sebab dia lahir 15 Ramadhan. tak ada penuh la kan. raya dalam pantang okay. time Azfar alhamdulillah... dapat penuh jugak sebab ambik injenction rancang keluarga 3 bulan sekali tu. makanya dia bagi efek pada badan dan sistem hormon.
apa pun, kira entri pemanas la ni kan. cewah... selamat berpuasa  pada kamu dan kamu. selamat mengimarahkan bulan yang mulia ni. yang datangnya cuma sekali. dan alhamdulillah... kali ni kita diberi kesempatan bertemu lagi dengan bulan mulia yang memang kita tunggu ni kan. semoga amal ibadat kia diberkati dan diterimaNYA. amin...
my foot: nanti-nanti aku bw ye. mood baik sikit ni. rindu kamu dan kamu semua.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign