Fresh from the owner...

26 February 2013

Masih betul lagi ilmu ni rupanya.


ni cerita dah lama. saja je nak peram. hahaha... alkisahnya, masa nak shopping barang-barang dapur last month. last month ke? masa Thaipusam. bawak budak-budak ni ke taman dulu. masa ni dia orang sihat lagi. lepas puas main kat taman, terus husben ajak pergi beli barang-barang dapur. makanya, terus la ke Tesco. on the way tu, jalan jammed. pesal entah. husben kata kalau jammed area tu ada dua sebab je. kalau tak accident, mesti ada road block. sepanjang jalan tu tak nampak pun macam accident ke apa. road block? entah.

tiba-tiba husben kata: "Nampak bayangan JPJ sekilas. Tapi macam bukan dekat sini je. Macam jauh lagi." aku iyakan je la. malas nak layan sebab kadang-kadang memang dia suka buat kelakar.  memang jammed tapi bergerak yang agak perlahan la. kira bernasib baik jugak. dah lama tu baru la nampak sebab apa jammed. ada polis berkawal sebab sambutan Thaipusam. kuil kiri dan kanan jalan. kalau tak berkawal nanti jadi masalah lain.
aku cakap kat dia jammed tu bukan sebab JPJ tapi sebab Thaipusam la. husben kata: "Tapi kenapa still nampak bayangan JPJ. Tapi bukan dekat sini. Dekat dengan stesen minyak." hahaha... boleh percaya ke? layankan je la. ada masa apa dia cakap tu betul walaupun setakat ni dalam 10 yang dia cakap tu cuma salah dua je. itu contoh je la kan.
dah lama sikit jumpa la stesen minyak pertama. tapi stesen minyak ni seberang jalan. sebelah kanan. aku kata tu stesen minyaknya. tapi dia diam je. dah jauh sikit, barulah jumpa stesen minyak Shell sebelah kiri. dan memang ada kereta JPJ dengan salah seorang anggota dia kat tepi stesen minyak tu. aku? diamkan aje la. betul pulak la apa dia cakap. adehhh...
husben cakap: "Masih betul lagi la ilmu ni. Tak pernah silap rupanya." macam tu jugak masa Azfar warded kali kedua. masa dia discaj, keadaan dia nak kata teruk tak jugak. tapi dia still demam la kan. balik rumah pun okay lagi. esoknya baru dia start tak berapa nak makan dengan minum air milo je. ubat memang dia refused nak makan. puas paksa. husben ada cakap: "Dia rindu Kak Ngah tu. Tak ada apa-apalah." aku malas nak dengar. mana nak fikir Anis yang warded dan Azfar yang kena discaj tu. walaupun aku tahu husben boleh jaga tapi dah namanya mak kan. nak jugak tengok anak tu depan mata.
sebelum warded second time, Azfar memang lembik. tak bermaya sanagt. tak nak bercakap. makan pun tak nak. bila masuk wad dan jumpa kakak dia tu, elok je. boleh makan. boleh bercakap. boleh senyum bagai. itu yang husebn cakap dengan aku lagi: "Kan Honey dah cakap dia rindu Kak Ngah je." even SIL aku yang ada kat situ pun kata Azfar ni pandai berlakon. sebab semalaman aku tinggalkan Azfar dekat dia. Azfar tak meragam sangat pun. mintak ibu dan bila kena pujuk tidur semula. Azfar memang tak nak dengan orang lain. apatah lagi tidur malam. itu menunjukkan betapa tak laratnya dia. tidur dengan siapa pun okay je. bila dah macam segar sikit, dengan makciknya tu pun dia tak nak. cuit sikit pun menangis. huhuhu...
ilmu yang dia belajar bukan ilmu salah pun. ilmu yang dia boleh gunakan untuk kebaikan diri dia sendiri. sebab tu kalau dia sakit dan dia rasa tak payah pergi klinik, makanya aku takkan paksa dia pergi. mengingatkan aku pada cerita my sis. dia kata ada seorang pakcik tu buat dialisis sama macam my BIL. sebelum dialisis kan orang kat tempat dialisis tu kena cucuk ambik darah ke apa entah. si yang kena cucuk pakcik tu (yang mana sis aku ada mention nama dia tapi aku tak ingat. hahaha...) memang berangin je kalau dia yang kena. sebab tak boleh nak cucuk. cuba banyak kali pun tak lepas. bila tengok si pencucuk tu macam dah penat baru la pakcik tu cakap: "Pakcik 'buka' la untuk awak."
lepas tu elok je boleh cucuk lengan pakcik tu. dan si pencucuk tu cakap memang menyampah betul la kalau terpaksa deal dengan orang yang ada 'amalan' ni. kuikuikui... amalan tu tak salah. jangan salah gunakan sudah la. panjang pulak cerita tak bergambar ni. ngeeee...


my foot: eh, aku tak kata suami aku pandai meramal ke apa ye. bukan riak jugak adanya. cuma untuk abadikan pada anak-anak apa yang abah dia orang pernah amalkan ada kala tu still valid atas izin Allah. sebab dia pun cakap semua tu atas keizinan Allah juga adanya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comments:

  1. panjang pun sy ttp baca sampai hbs gak.. hihii

    kalau guna utk kebaikan mcm hubby akak tu oklah kan...

    ReplyDelete
  2. mmg bab2 gini xblh percaya tp kadang2 seseorg tu ada 6sense yg blh diketahui dgn gerak hati...^^
    maybe betul maybe tidak...hehe

    ReplyDelete
  3. ilmu n kelebihan tu Allah bagi bukan utk semua org..en suami pun ada byk kelebihan yg sy tak pernah cerita kt org..:)

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign