Fresh from the owner...

11 February 2013

Dugaan baru bermula.



bermula dengan Alya yang batuk. tapi hati mak ni tak ernah silap. rasa macam dia akan sakit je. lepas dua hari dia demam. demam berselang batuk. memang teruk jugak la. seminggu jugak demam. malam-malam batuk memang teruk. hari ke-6 dia demam, Anis ambik alih. tapi still aktif macam biasa. tak ada masalah. doc pernah cakap jangan rapatkan orang yang demam dengan yang tidak. nanti berjangkit. tapi nak uat macam mana. bukan boleh tidur asing-asing pun kan.

Anis hari ke-4 dia dah nampak lemah semacam. bawak mandi pun lebam biru bibir. kaki tangan sejuk. dah bawak OPD tapi doc tak kata apa pun. just bagi ubat je. cumanya dia cakap tinggi demam dia dua beradik. biasanya kalau demam tinggi terus masuk ubat bontot. hari ke-2 Anis demam, Azfar pulak ambik alih. Azfar pun aktif lagi masa tu. boleh siap berjalan, bercakap, bercerita bagai. tak ada masalah. tapi lepas hari ke-4 dia dah started batuk-batuk dengan meragam. Anis masa ni memang dah lembik. baring je. cukup seminggu depan terus cakap kat husben bawak pergi check darah. sebab anak-anak aktif bila jadik tak aktif ni memang buat kita rasa tak senang hati.

jumaat bawak dia orang pergi check darah. tunggu kiranya dekat sejam lebih jugak la sebelum dapat result. ikutkan doc tu, Anis tak payah masuk wad. tapi kalau dia still refuse tak nak makam, kena warded jugak la the next day. tapi adik katanya tak lepas. ada apa benda entah. husben kata, dah alang-alang adik masuk, kakak pun ikut sama la. makanya, doc tu admittedkan dua-dua dalam wad. katil sebelah-menyebelah. aku la yang jaga since the father kerja. Alya tinggal dengan makciknya si doc tu.

masuk je ambik tekanan darah bagai, doc tu tengok oksigen Anis tak naik lebih daripada 88%. banyak kali dia test. last-last bagi dia oksigen. malamnya dada kena xray sebab nak tengok ada infection ke tak dekat paru-paru. esoknya baru tahu ada infection pada lungs Anis. tambahan pulak time tengahari oksigen dia turun naik je. demam pulak lagi. dah tu, aku tanya doc kawan my SIL tu. dia story la setakat hari tu punya cerita. nak masukkan antibiotik melalui darah. katanya kalau ikutkan blood test dia ada virus. dan virus tak diberikan antibiotik.

tapi ada certain cases yang virus terpaksa jugak dilawan dengan antibiotik. macam kes dia ni la. masuk melalui salur darah cepat sikit kot effeknya. semalam start antibiotik dan semalam jugak start dia dijaga husben sebab aku kena tengok Azfar yang still tak sihat ni. dah lembik dah. makan tak nak. minum kurang. doc kata makan tak nak tak apa tapi kena pastikan dia minum la. bukan senang nak paksa. dan demam dia on off je.

dan pagi tadi masa aku pergi tengok Anis, dia tidur lagi. aku tanyakan my SIL. dia terangkan yang jangkitan pada paru-paru tu banyak jugak. dia tunjukkan xray si Anis tu. dan lepas specialist datang buat lawatan, dia bagitahu yang jangkitan tu macam teruk sikit dan kena tukar pada antibiotik yang lebih kuat. bermula hari ni tukar antibiotik baru dan nak tahu result kena tunggu dua tiga hari jugak la. tapi alhamdulillah, start semalam Anis dah ada selera nak makan. banyak jugak dia makan. itu dah cukup menggembirkan hati walaupun dia still lembik dan tak berapa nak bergerak daraipada katil dia tu. 

doakanlah ye supaya Anis dengan Azfar cepat sembuh.

written on Sunday @12.30 pm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comments:

  1. semoga cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  2. dugaan anak sakit memang buat kita tak keruan..semoga anak2 akk cepat sembuh.Ameen..

    ReplyDelete
  3. Aduhai sampai kena warded tu yg x larat nk bertunggu bertangga tu. Rasanya baru lg bc kisah bdk2 ni kurang sht.
    Hopefully emak kuatlah ye. Kagum-kagum.

    ReplyDelete
  4. lasiannya anak2 akak..moga cpt2 sembuh yer..anak2 kalau xsihat hati kita xsenang kan

    ReplyDelete
  5. sabarlah ... dugaan pasti hikmah sebaliknyer

    ReplyDelete
  6. makin byk entry saya baca.. makin susah hati saya.. akak yg tanggung ni lagi lah... moga Tuhan kuatkan semangat akak n moga Tuhan bagi kesihatan akak sentiasa baik utk jaga anak2...

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign