✿ Rumah SalYa ✿: 2013

Fresh from the owner...

25 December 2013

Krismas dan Aus.



Masuk wad kali pertama tengahari tadi. Sebab? Batuk dua minggu tak baik-baik. Dah dua kali ambik neb pun tak hilang bunyi. Doc private buat surat refer ke HSA. Doc kat sini buat x-ray. Ada jangkitan kuman kat paru-paru.

Sebab batuk dah lama tu la doc tahan. Nak tengok keadaannya macam mana. Maka berkampung la aku dengan Aus kat wad. Kalau result darah okay, esok boleh discaj. Kata HO, bukan MO. Apa-apa pun tunggu je la esok. Huhu...

posted from Bloggeroid

24 December 2013

Tengah membalas kunjung kamu dan kamu.



sedang berusaha membalas jejak kamu dan kamu yang berjumlah ratusan 'ringgit' ni. sementara si Aus ni masih tidur dan diikuti oleh kakak-kakak dan abangnya yang belum bangun tidur, boleh la menjejak kaki ke rumah kamu dan kamu. kalau Aus dah bangun, jadual lari sikit. hehehe...

malam ni mungkin nak bawak Aus semula ke klinik. semalam aku dengar suara dia serak-serak dan dia batuk semula macam hari tu. sebelum ni ada jugak batuk secara kecil-kecilan. kali batuk berskala besar. mesti tekak dia merah macam hari tu la. adeh... kesian dia. tekak mesti geli-geli. boleh feel. rasa macam nak ambik je sakitnya. tapi aku tahu dia sakit ni ada la sebabnya. memang kena muhasabah diri semula. ada silap aku or the father dengan Sang Pencipta yang kita sedar atau mungkin tak sedar or buat-buat tak sedar kan?!

since sarapan dah buat, tak ada masalah la kalau nak berlama-lama sikit depan laptop ni. cumanya bila tengok kain yang menimbun tu rasa macam nak stop kejap bw tapi itu la... semua benda nak buat. macam mana tu? bila hujan, baju kena kumpul. sekali basih memang menimbun. tambah-tambah Azfar ni. memilih baju. kalau dia mengaruk mula la ugut-ugut nak kencing dalam seluar (tapi selalunya dia kencing dalam seluar dalam bilik air).

plan asal jugak nak taip pendek je. tapi dah terpanjang sikit. hehe... berusaha setakat yang boleh ye. terima kasih pada kamu dan kamu yang sudi datang jenguk kami sekeluarga kat sini.





Betul ek?





ternampak ini di fb. rupanya lubang tu untuk straw. haha... selama minum air dalam tin ni memang tak adanya nak tahu apa function lubang tu selain daripada kita guna untuk bukak kan? dah tahu next time boleh guna la. especially time drive. tak ada la straw tu nak berlari-lari anak kan? ^______^





23 December 2013

Memang tak balik kampung.


cuti tinggal lagi seminggu je. memang sahih la tak balik kampung kan sebab tinggal seminggu je lagi. nak balik kampung apanya. huhu... bukan tak boleh balik tapi dah hujung-hujung ni macam-macam benda lain nak buat. nak kena pergi school Alya dengan Anis untuk settlekan balance yuran termasuk dengan ambik buku plus uniform baru. baju yang tahun lepas still ada. jadinya pakai yang tu jugak. cuma add sehelai sorang je baju baru. takkan nak baju lama je kan walaupun school sama. lagi pulak kali ni tukar size baju daripada S ke M. buku-buku pulak dah la nak kene sampul. bukan kerja mudah memandangkan Aus ni tak menentu pulak ragamnya. next year Alya akan masuk K2 dan Anis akan kekal dalam K1. kalau sebelum ni Anis ikut sama dalam kelas Alya tapi dah besar ni dah boleh duduk kelas asing-asing rasanya. and next year jugak bermulalah cuti Jumaat dengan Sabtu. bukan lagi Ahad as usual.

hujung minggu nak cari kasut sekolah bagai. kasut lama ada sepasang. jadi tambah sepasang sorang lagi la. beg pun baru beli sebelum cuti hari tu makanya tak adalah la beg baru. stationaries beli jugak sebab budak-budak ni jenis 'makan' pensel pemadam semua. mana taknya... time buat homework, guna elok la pensel tu. dah siap dia orang campak je pensel. esok tanya maknya mana pensel pemadam. adeh... mak jugaklah gigih kutip pensel segala. hari-hari la kecuali hari tak ada homework. bila tak jumpa pensel, pemadam... mula la buat drama sedih. memang pensel letak dalam bekas tapi end up memang bekas je la tinggal. pensel duduk bawah sofa, bawah rak tv... dekat bilik air. macam mana tu? nak beli bekas air dengan bekas bekal baru jugak. school tak provide food jadi mak la yang gigih masak pagi-pagi. hehe...

dari satu segi bagus jugak sekolah tak provide food ni sebab segalanya parents tanggung. school pun tak nak tanggung risiko budak-budak ni nanti sakit bagai kan? cuma kenderaan je la yang kurang pasti lagi. rasa macam nak hantar sendiri je macam biasa. sebab school pun dekat je. better hantar sendiri la kan. kalau naik van nanti lambat pulak sampai rumah. kadang-kadang dekat pukul 1 baru sampai. kalau aku yang ambik, pukul 12 dah ada kat rumah. paling lewat pun 12.15 sebab dia orang kadang-kadang tu keluar pun lambat. itu cerita perihal nak sekolah. cerita tu je dah boleh satu entri. hehe...

ini cerita semalam. lepas aku balik beli lauk nak masak before husben balik. sebab dia kerja pagi, makanya masak pun lambat sikit la. budak-budak ni makan macam-macam dah. nasi la lambat sikit makan. lagi pulak ada balance nasi ayam. dah panaskan, makan la kami berempat. Aus tidur je. mana boleh makan lagi. aku tak faham betul la dengan anak jiran ni. tak berhati-hati langsung. geram je rasa. berdebar pun ada. aku tengah drive, tiba-tiba je dia keluar laju daripada lorong belakang. memang makan jalan budak tu. nasib baik sempat elak. kalau tak memang kena langgar la. disebabkan dia bawak laju, impact dia langgar kereta aku tu boleh sebabkan kecederaan teruk jugak la.Ya Allah... terkejut aku dibuatnya dek budak tu.

lepas parking kereta, aku cakap dengan abang budak tu, pesan dekat adik dia yang sebaya Alya tu bawak basikal elok-elok. malang memang tak berbau. itu aku yang sempat elak. kalau orang lain yang tengah bawak laju macam mana? sebab tu jugak la aku larang anak-anak aku keluar kecuali aku ada sama. kalau tak jadi macam ni la. kan ke bahaya tu. mak ayah dalam rumah. jadi apa-apa kat anak-anak nak marahkan siapa? lain la kalau kita memang dah tengok. kalau nak kena jugak tu nak buat macam mana kan? adoiii la... memang berderau darah dibuatnya. dah la rumah mak bapaknya depan rumah aku ni je. meamng dia orang selalu biarkan anak-anak dia roang keluar tanpa pemerhatian pun. tapi kena tengok juga. dah besar macam mana pun, still atas tanggungjawab kita. lain la kalau dia memang dah betul-betul boleh jaga diri sendiri. alahai...

Aus sayang. semua jari nak masuk mulut. kalau baby lain hisap ibu jari. Aus hisap jari telunjuk.







my foot: nanti sambung ye!!!





20 December 2013

3 months and 19 days.



usaha dan hasilnya!!! bukan cubaan pertama tapi ini yang sempat dicapturedkan. malam sebelumnya aku terlelap dan dia main sorang-sorang. kakak-kakak dengan abang tengok tv.

tiba-tiba Anis datang kejut aku dan bagitau adik dah tergolek. hoho... alahai, sayang Aus Irsyad ni. nasib baik atas tilam nipis je. kalau tilam dalam bilik tu? mahunya benjol dahi.

cepat betul besar budak-budak sekarang. rasa macam baru je bawak dia dalam perut. huhu... paling cepat dalam family ni. tapi tak tahu la kalau 'rajin' kejap je. abang dengan kakak-kakak macam tu la. hmmm...

posted from Bloggeroid

Blog oh blog.

ingatkan tak payah la berblog dengan handphone lagi. tapi tak boleh jugak. kalau sebelum ni skrin cracked. tapi dah ganti baru. kali ni charger problem pulak. dah lama tapi tak tukar lagi. sebab boleh guna je walaupun sengal. kali ni macam jam terus je.

esok boleh mintak husben belikan baru la. dapat gaji awal kot bulan ni. tadi cakap nak ajak pegi shopping hari sabtu ni. shopping barang sekolah anak-anak dengan bayar yuran sekali la tu.

ini pun berblog dengan skrin kecik je. okay la. daripada tak ada kan? alhamdulillah... rezeki jugak ni. bersyukur dengan apa yang ada.

posted from Bloggeroid

18 December 2013

16 December 2013

Sangat teringin.

(source)
cuti sekolah tinggal lagi dua minggu. memang tak balik la cuti kali ni. husben cakap penat nak drive. so, iyakan aje la. anak-anak pun tak ada la berbunyi sangat. kadang-kadang dia sembang sama dia orang aku dengar la kata-kata 'nak balik' kampung tu. biasa la budak-budak. tapi abahnya tak sihat tak boleh pkasa jugak. memang dia tak bagi aku drive sebab ada Aus kan. tengah drive dia melalak nak susu macam mana? haha... sama ada hujung minggu ni or next week baru beli barang sekolah plus habiskan baki bayaran sekolah tu. 
Aus still batuk. tapi nak kata kurang sangat tu tak tahu la. tengok this week macam mana. kalau still tak berapa okay mungkin kena neb lagi kot. kalau ada bunyi la. tapi bila bagi dia makan ubat, najis dia berlendir. meaning... kahak tu dah turun ke najis la mengikut kata doc hari tu. selesema dia tak ada la teruk. jarang keluar. hehe... ubat pun tak semua aku bagi. ada empat jenis doc bagi. batuk, selesema, cair kahak dengan antibiotik. tapi aku bagi cair kahak dengan antibiotik je. batuk dengan selesema tu aku rasa macam tak sesuai je nak bagi lagi. sebab dia baby sangat lagi.
aku sebenarnya nak taip pasal aku teringin sangat nak berblog macam biasa. tapi bila jari-jemari ni dah bersentuhan dnegan keyboard mula la segala macam benda nak cerita. adehhh... teringin jugak nak berblog macam dulu. tapi kekangan masa tu ada jugak. mana nak handle budak berempat especially Aus ni. nak settle baju-baju dengan keadaan cuaca yang tak berapa nak menentu ni. sekali hujan memang banyak la baju tak bersidai. bila dah kering... mak aiii, banyak baju tu. Aus pulak hari sebelum tu tidur pukul 12 lebih. tak tahu la sebab apa tak nak tidur. penat mak bonda ni pujuk bagai. siap bapak join sekali. tapi sudahnya dengan mak jugak. dengan abang dan kakak dia orang pun tidur lambat jugak. semalam pun sama. tapi Aus ni lepas pujuk-pujuk tidur jugak la dalam pukul 11 macam tu.
macam mana nak lipat baju kalau dia tak tidur. ini pun dia baru je tidur semula. aku duduk dalam bilik je. penat nak turun naik tangga. kalau duduk kat bawah, nanti dengar dia menangis kena pulak berkejar naik atas. aisey... ni la yang tak berapa nak best rumah ada tingkat kedua. dulu rasa macam best je. sekarang ni rasa macam nak carik rumah setingkat je. huhu...
broadband aku ni pun dah lembab sebenarnya. nak BW pun tak ada hati sebab loading lama sangat. bosan. dah la aku bukan boleh menunggu lama-lama. kejap lagi bangun je budak-budak dah start rutin sibuk. malam-malam penat memang tak ada la nak mengadap laptop lagi kan. tidur je la. lagi pulak bila si Aus menyusu. lagi cepat la tahap mata nak terpejam tu. ni pun mata rasa macam kelam-kelam je. ngantuk pulak. mungkin sebab cuaca sejuk sangat pagi ni. hehe...
insyaAllah... kalau dapat semula timing tu, aku nak berblog macam biasa dan akan berblog macam biasa jugak dan jugak bw pun macam biasa. nanti aku try melawat kamu dan kamu. maaf kalau ada yang tak sempat nak berkunjung lagi ye. Mung tunggu aku datang ye!!!

13 December 2013

Bila Aus batuk dan selesema.




Aus baru je 3 bulan. tapi tahap batuknya kali memang sangat kesian la. masa dalam hari ada la jugak dia batuk tapi tak seteruk sekarang. kali ni siap pakej dengan selesema. ini kes abangnya la ni. time tak sedar dia datang cium adiknya. itu yang buatkan dia selesema tu. batuk mungkin berjangkit dengan abahnya kot. entahlah. dugaan. ini pun dia baru reda dari mengamuk sakan. mungkin sebab tak boleh nak bernafas dengan baik kot. kali ni baru nampak ada hingus. sebelum ni dengar je. tak nampak. Aus tak ada la kerap sangat batuk. tapi bila sekali dia batuk memang kita boleh rasa la sakit kat tekak tu. dah tu ada bunyi macam berkahak je.

makanya, malam semalam lepas Maghrib bawak dia ke klinik. doc kata memang ada bunyi. tekak merah. kena neb la. mengamuk sakan. merah-merah muka. reda je la. doc bagi ubat cair kahak, batuk, selesema dengan antibiotik. kalau klinik kerajaan meamng tak ada semua tu sebab baby bawah 2 tahun takkan dapat ubat batuk segala.tak tahu la nak bagi dia makan ke tidak. konpius kejap. tapi kesian kalau time menyusu la. dia tak berapa nak menyusu sebab hidung dengan tekak dia tu. pagi nanti nak suruh dia sedut wap air panas yang diletakkan bawang putih ketuk. mana tahu cara tu lebih baik daripada guna chemical kan? usaha je dulu.

sebenarnya kami-kami ni tak nak la si Aus ni jadi macam Anis dulu. usia 2 bulan masuk PICU sebab pneumonia. cukuplah. tengok wayar berselirat, tengok dia ditidurkan dan dengar pulak kata-kata doc pakar tentang chances dia survived, adoiii... meleleh air mata la. bukan tak reda tapi dah nama pun mak kan. sampai husben kata kalau yang terbaik untuk dia adalah 'pergi'... reda je. tapi kami tahu dia kuat. alhamdulillah. Allah masih pinjamkan dia untuk kami-kami. Anis warded malam raya haji. orang lain bertakbir, kami ni pulak bergegas ke PICU. orang lain beraya, berkorban... kami 'berkorban' cara kami. tapi itu cerita dulu. cerita 4 tahun dulu. dah lama tapi kalau ingat rasa macam baru je.


Aus still aktif. tak ada la semput tapi susah nak menyusu sikit la. macam Anis dulu yang menyebabkan mak tak senang duduk sebab breathing dia. susah nak bernafas. banyak tidur sebab dia penat oksigen tak banyak yang sampai. bagi neb pun tak lega jugak walaupun dah tak ada bunyi. even masa aku taip ni pun terbayang saat-saat masuk dalam ER, doc datang tengok, sedut kahak, x-ray chest dan lastly bagi oksigen dan terus ke Kuantan masuk PICU. so pagi nanti bermula operasi. doc kata kalau still berbunyi kena bawak dia untuk neb sekali lagi. kata doc kalau dia makan ubat tapi tak muntah jangan risau sebab ubat keluar ikut najis. tadi pun lepas neb still ada bunyi. dan pagi ni mengaruk la sebab tak boleh nak bernafas sangat. bagi kat husben pun mengaruk jugak. last-last mak ambik semula. pujuk-pujuk dan akhirnya tidur atas dada dalam keadaan maknya duduk. huhu...

dah la maknya sakit perut. Azfar pun sakit perut jugak sebelum tidur. masa Aus mengaruk, Anis bangun bagitahu dia pun sakit perut. adehhh... nasib baik husben ada walaupun dia tak sesihat mana. boleh la menolong kejap. maknya ni dah tiga empat kali masuk toilet. penangan Yakult ke? sebab kami berempat minum Yakult. Alya minum sampai dua botol tapi dia okay je. hmmm...




my foot: Ya Allah... Kau permudahkanlah urusan kami.sembuhkanlah Muhammad Aus Irsyad kerana Engkau lebih mengetahui segala-galanya.




11 December 2013

~ WW #69 ~ Kenangan Tok Abah.








my foot: bila mau balik? huhu...




Budak-budak punya cerita.

entri entah ada pic ke tidak tak tahu la lagi. alkisahnya... handphone cap ayam aku tu, yang selalu aku ambik pic dengannya tu dah merajuk tahap tak ingat. skrinnya langsung tak berfungsi. kedai tak berani nak repair. takut rosak teruk. jam terrus tak boleh guna. jadi aku rehatkan handphone tu macam sebelum ni aku pernah buat. 2-3 minggu jugak la. lepas tu baru skrinnya okay je. bukan keseluruhan skrin tak boleh sentuh tapi bahagian bawah je. disebabkan itu jugaklah aku ada beli handphone cap ayam bajet untuk ganti handphone tu. orang jual tu pun cakap dia nak menjual sambil menderma. apa salahanya kan sambil-sambil tu tolong jugak. murah je. cukup la untuk guna. aku pun bukan jenis berkira sangat. janji ada dan boleh guna dah la. itu pun dah syukur sangat. alhamdulillah.

Aus dah masuk 3 bulan dah. dah makin tembam. dagu pun berlapis. masa dia sebulan naik 300 gram je. masa dua bulan naik 1.3 kg. tiga bulan pun naik jugak 1.3 kg. bila fikir-fikir, masa dalam pantang selalu je tak sempat nak makan. makan pun ikut kehendak perut. time lapar makan. time tak lapar tu tak makan la. makan biskut je. mana nak dapat zat si budak kecik tu. lepas pantang macam-macam makanan makan. cheesekut dalam seminggu entah berapa kali buat. cheese kan? hehehe... itu yang si Aus ni pun gain weight. banyak zat sebab maknya kejap-kejap lapar je. ^___^ cucuk pun alhamdulillah tak nangis. so, next appointment bulan dua next year on Sunday sebab Johor kan dah ubah cuti weekendnya.

Azfar macam biasa. mulut riuh tak ingat. kalau malam time nak tidur tu memang payah la. orang lain dah tidur dia dok sibuk ngomel sorang-sorang. lama okay nak tunggu dia tertidur secara sendiri. ada la dekat 45 minit jugak sebelum tak dengar apa-apa lagi dah. kadang-kadang tu aku rasa macam aku tertidur dulu daripada dia. hehe... memang dia banyak cakap. bapak dia pening sebab ada je benda dia nak cakap. tak kira masa. celik mata je bercakap. macam mana? alhamdulillah... Azfar dah free diapers waktu siang. waktu malam je belum yakin lagi sebab kalau husben keje malam, aku angkut semua budak-budak ni tidur dalam bilik. budak-budak ni nanti tidur membentuk la huruf T la, H la. macam-macam gaya ada. kalau Azfar terkencing, memang habis la kan.

Anis pulak makin kuat menyakat. tapi tak boleh marah sangat. especially by the father la. kejap lagi meleleh air mata. buku untuk dia buat 'latihan' time cuti ni hilang entah ke mana dah. bagi kat adik la. bukan dia buat pun. ada la semuka surat dua dia buat. selebihnya tak ada. kurang fokus. tapi suka buat something yang tak sesuai untuk dia. tetap orang yang suka mengalah tapi ada masa membalas jugak minah ni. hoho...

Alya macam biasa la. dominan. buku 'latihan' dia dah nak habis dia buat. orang lain tak boleh pegang buku dia. kejap lagi menyirap tahap sirap la. kalau tak mengamuk, dia pergi 'belasah' siapa yang pegang buku dia tu. adehhh... Alya jugak last week buat 'kejutan'. dah masuk bilik nak tidur ni. aku tengok dia senyap je. walhal kalau masuk bilik nak tidur pun huhahuha lagi. aku tanya dia tak nak jawab. last-last dia cakap dia nampak ada benda hitam kat langsir. dekat tempat maknya tidur ye. bacakan ayat kursi dan bukak ayat Quran (yang mana memang aku bukak pun time tidur setiap malam). aku suruh dia baca jugak. bila tanya sekali lagi, dia cakap tak ada dah. 

esoknya okay. malam berikutnya jadik semula. dia masuk bilik senyap. aku tengok mata dia tertumpu je kat dinding. bila tanya tak nak jawab tapi last-last baru cakap nampak benda hitam kat dinding. pun dekat tempat maknya tidur. dia nampak bayang-bayang. yang first tu dia kata kecik je. tapi yang pada dinding tu dia cakap besar. lagi besar daripada abahnya. bila abahnya tanya dia cakap nampak macam bentuk orang. tapi bayang tak nampak muka bagai la. kesian dia sebab dia sorang je nampak. aku pun tak ada la nak tengok. biar dengar anak cakap je dah la. tapi esoknya pulak masa hari hujan, malam ni. dia nak ambik barang kat luar rumah. tiba-tiba dia masuk tanpa tutup sliding. bila tanya dia cakap dia dengar suara budak sebut 'papa'. tapi bukan suara Abang atau Kak Ngah katanya. adoiii la... Alya!!!

kesimpulannya, aku assumed yang dua kali dia nampak bayang tu bila dia main galak sangat dan timing masuk tidur masa tu dah pukul 11 malam. setakat masuk tidur pukul 10 lebih ni alhamdulillah... okay je. aku elakkan dia bergalak sangat sebab budak-budak ni kan lain sikit. dan benda ni jadi lepas abah dia orang joint venture pergi 'cari' jin. yang tu alkisahnya tempat kerja dia ada orang 'hantar' something. histeria la la budak-budak kat situ termasuk lelaki. bila Ustaz datang dan 'cari sebab' dapat tahu ada orang tak puas hati dan 'hantar' la utusannya menganggu. si abah ni jadik tukang soal siasat. sebelum ni okay je. lepas tu je baru la Alya ni nampak itu la ini la. hmmm...





my foot: hari pertama or kedua abahnya keje malam, aku pun experienced kejadian pelik. tersedar pukul 12 lebih kot bila lampu bilik terpasang sedangkan aku dah bukak lampu tidur. macam mana boleh terpasang? fikir yang positif-positif aje. selagi tak ada gangguan alhamdulillah. memohon perlindungan Allah adanya sebab itu adalah sebaik-baik perlindungan kan?




10 December 2013

Cerita banjir dan cerita-ceriti. Hehe...


dah taip post banyak kali tapi last-last delete. sebabnya baru je taip dua tiga perenggan budak-budak ni mintak macam-macam. especially si kecik ni. haha... manja ni. nak tidur kena berdodoi bagai. sebabnya abah belum kasi masuk buai. maka terpaksa la maknya yang dodoikan dia tidur. atas faktor keselematan jugak dia tak diberi tidur buai. Azfar ni kadang-kadang unpredictable. ada masa dia tak kacau adiknya ni. tapi ada masa kalau dia dah start tolong, macam nak tercampak adiknya ni keluar dari carseat. especially time aku ada keje nak buat la. sekarang ni letak Aus dalam carseat sebab boleh goyang-goyang. abahnya tak boleh nak dodoikan dia sangat macam maknya.
sebabnya sekarang ni Aus batuk. berjangkit la tu. sebelum ni masa dalam hari Aus batuk jugak sebab abahnya kerap pegang. lepas tu okay. sekarang ni batuk semula. tambahan pulak dengan si abang yang selesema ni. dok sibuk nak cium adik je. kalau kita cakap dia akan tak buat la. time tak sedar tu nak buat macam mana? terutama kalau Aus jaga. letakkan kat atas tilam dan biarkan dia tengok tv. masa tu abang dia pun sama sibuk la. adehhh... tapi tak ada pulak si Aus ni selesema. alhamdulillah.
anak-anak dok tanya aku bila la boleh balik kampung. hari tu jalan banyak yang tutup. plan si abah nak hantar balik last week sebab dia cakap dengan anak-anak macam tu kan. tapi plan tinggal plan la sebab Allah tu lagi Maha Berkuasa. tengok berita keluar la pasal ILP Mersing tutup. pulak jalan Muadzam runtuh. my sis dengan kawan-kawan advice tak payah balik la. tunggu sampai keadaan reda dulu. tapi banjir this year memang teruk. especially Kuantan kan. rumah ayah aku banjir jugak. tapi kawasan rendah la terjejas. rumah my sis. air naik sampai paras betis. sebelum ni naik jugak tapi tak ada la setinggi tu. nasib baik ibu rumah dalam kawasan yang sama. tak kena banjir walaupun air sampai jugak kat tepi-tepi dinding tu. tapi alhamdulillah... tak ada masuk dalam rumah.

yang buatkan aku gerun je dengan banjir ni terutama kat rumah ayah aku tu adalah LIPAN. adehhh... alergik rasanya. bukan sekali dua bahkan dah banyak kali lipan tu merayap je. kat kawasan dapur la. bukan anak lipan tapi mak bapak. besar ibu jari. scary der. buat teringat-ingat sepanjang minggu. memang kalau ke dapur tu mula la nak pandang atas bawah kiri kanan. haha... rumah kampung dekat dengan kawasan semak samun memang macam tu la kan. tapi itulah kenangannya. mana nak cari. memang aku alergik la dengan lipan ni. even anak dia yang cinonet tu pun akan buat aku teringat-ingat dua tiga hari. macam mana tu? takziah buat kawan-kawan aku yang mana keretanya ampuh dek bah. rumah pun masuk air jugak. dugaan. reda dan sabar. harta benda boleh cari. tapi nyawa tak ada galang ganti.

okay... terlebih membebel. asalnya nak taip lagi tapi nanti panjang berjela penat pulak baca. haha... minggu ni dapatkah kami semua balik kampung? ayah aku kata dah tak lama mana dah cutinya. nanti dah sekolah budak-budak ni susah pulak nak balik. dia bukan apa, orang-orang sana nak tengok si Aus yang makin tembam ni. insyaAllah la ayahanda kalau tak ada aral ada la kami sekeluarga ni balik. hoho...



my foot: tahun lepas pun tak balik jugak sebab baru pindah sini. apa pun nanti kita shopping barang sekolah ye. abah ada bunyi-bunyi dah last week nak belikan barang sekolah. hehehe... shopping oh shopping!!!



02 December 2013

Tenung lama-lama.








my foot: betul kan? dok tenung-tenung ingatkan ada benda misteri. rupanya bulat si hula hoop. haha... terpedaya!!!



Mari bercerita!!!


hari ni hujan. semalam pun hujan sampai aku lupa jiran ada buat makan-makan. aku sedar pun dah pukul 4 lebih sedangkan makan-makan tu pukul 2. huhu... kira macam kenduri untuk anak dia yang nak berkhatan khamis ni. anak teruna jiran aku tu cuma sorang je. macam jiran aku yang sorang lagi ni, kawan husben time kerja kat tempat lama... anak-anak dia tiga orang lelaki. husbennya teringin nak anak perempuan sorang. bila dia jumpa husben dia selalu cakap bertuah la sebab dah ada lelaki sorang (masa tu Aus tak lahir pun lagi), kiranya kalau yang baru tu perempuan dah tak kisah sangat dah. aku dengan husben memang tak kisah pun. saja je mengada time scan tu tanya. tak tanya pun tak ada hal la. tapinya, si jiran ni dapat baby boy jugak. masa scan tak nampak-nampak. empat orang hero la dia ada. tak apa la empat hero pun kan. anak-anak tu rezeki. tak kira la senakal mana pun dia orang kan? tak sempat nak melawat jiran tu lagi sebab dia balik berpantang kat kampung.

dan semalam masa aku jumpa jiran yang buat makan-makan tu (kena bagitau la sebab tak datang. dah dua kali tak datang. kesnya hujan dan akhirnya terlupa. nak buat macam mana?), dapat tau jugak jiran sorang lagi pregnant tiga bulan. wah, hebat! hebat! haha... tak apalah rezeki jangan ditolak. sebab semua orang tak bertuah macam kita kan? see... bila dah menaip mula la. cerita pasal jumpa jiran pun bagitau. ngeee... sebabnya jiran sebelah rumah ni cakap sejak ada baby ni jarang dia tengok aku keluar rumah. keluar jugak. tapi sampai depan pintu pagar je. kalau rajin bergerak ke depan sikit rumah jiran tu. saja borak-borak. dan semalam jugak Kerry datang hantar road tax kereta. abangnya kan tak berapa nak sihat semenjak dua menjak ni. dia la pergi pamkan tayar kereta memandangkan encik husben sangat trauma dengan bunyi pam angin tu. efek dia pada mata dia yang kena operate tu.

dia bawak Alya dengan Azfar je. Anis tak nak ikut. balik daripada pam angin, dia tapaukan Marrybrown. aku kureng sikit dengan ayam MB ni. first makan dulu masin sangat. lepas tu beli la jugak sebab dekat plus anak-anak nak makan. tapi aku suka fillet dia. masa pregnantkan Aus, Kerry beli sampai dua bungkus untuk aku makan. haha... Piah la pesankan suruh beli. terima kasih ye adik. semalam aku tanyakan jugak bila projek dia kat Johor ni nak habis. mula-mula kata bulan 9. dah lepas bulan 9, bulan 11. lepas tu kata bulan 12. semalam tanya cakap bulan 4 tahun depan. jangan pulak lepas tu cakap bulan 9 semula. kesian la nak berulang-alik.


hari ni nak bawak Aus pergi monthly check-up. bawak dia sorang je kot. malas nak bawak Azfar sebab dia nakal terlebih sikit sekarang. abah dia tengok pun geleng kepala. sebijik macam perangai dia masa kecik la tu. baru dia tahu macam mana Mi jaga dia masa kecik. haha... sebabnya dia selalu pesan dengan Azfar jangan nakal-nakal. jangan jadik macam abah masa kecik dulu. hmmm... betul la tu kan?! dan semalam jugak masa aku tengah masak, aku tinggalkan si Aus dengan kakak-kakak dan abang dia since dia orang ni sangat penyayang dengan adik yang sorang ni kan. si Aus ni kalau dah start nak mengamuk dia mula la nak mengiring bagai. semalam tu jugak, aku pandang je nampak dia dah meniarap. tak tahulah kalau dapat bantuan daripada kakaknya. tapi tangan dia kat dada dua-dua. adehhh... anak!!! terkejut jugak la sebab kakak dia diam je tak bagitau apa-apa. tangan dia tu la yang halang muka dia daripada tersembam ke tilam.

terkujat mak!!! alahai Kak Ngahku sayang. tengok adik macam mana tu? okay la. kena chow dulu la. si Azfar ni dok sibuk la nak air milo. selalu tak mintak pun air milo. kena layan la. kang kalau menangis lagi la maknya marah. pagi-pagi dah buat irama merdu. hish!!! maknya bukan la pemarah. kadang-kadang tu geram jugak. biasa la tu. dah nama pun mak kan???




my foot: anak-anak tak tanya dah bila nak balik kampung tapi ayah dengan kakak aku la dok tanya. nak tengok si Aus ni la. aku tak tau nak cakap apa sebab driver aku pun kureng sihat dan dia tak cakap apa-apa pun. tunggu je la. unless dia kata aku boleh drive sendiri (yang mana jangan harap la dia nak bagi kan), aku on je... ^___^





29 November 2013

Tukar header baru.


mula-mula kena tukar header dulu sebelum tukar cat rumah. Aus pun dah nak masuk 3 bulan. wah... cepatnya masa berlalu! memang cepat sangat la. kejap je dah besar. kalau ikutkan appointment, malam ni kena bawak dia cucuk 3 bulan. apasal malam? sebabnya aku dah transfered out ke private. suash bila nak bawak dia ke klinik dan husben pulak kerja pagi. sudahnlah sampai kat klinik sana kena menunggu lama. even jiran aku pun tanya berapa kena bayar kat private. tak tahan nak tunggu. ramai orang. lagi pulak kalau aku bawak Azfar. adoiii... mahu hilang budak tu dibuatnya.

tapi tak jadi nak cucuk Aus malam ni. aku malas nak pergi malam. siang-siang ni doc tak ada. dia la suruh datang malam tapi disebabkan dia tengok aku reluctant sikit, makanya dia tukar date ke hari Isnin ni. husben kerja malam. boleh la tinggalkan budak-budak ni kat rumah. bawak Aus je. dan biasanya jugak, sekarang ni aku dah berada kat kampung. cuti sekolah kan?! tapi husben ni senyap je. tak cakap pulak la bila boleh balik. ayah aku, abang aku, kakak aku siap call banyak kali tanya bila nak balik. ayah aku pulak siap pesan kat cucu dengan anak-anak dia yang duduk kat rumah tu jangan sentuh bahagian kiri buah rambutan yang nak masak tu. reserve khas untuk aku dengan abang aku kat Klang tu. kalau tak balik dan buah tu masak merah, barulah dia bagi kait. huhu...

nak ajak balik kampung pun husben bukanlah sihat sangat. dah dua hari mc. batuknya dah dekat tiga bulan tak baik-baik. sejak sebelum Aus lahir lagi. suara dia pun dah lebih 3 bulan jugak tak ada. bukan tak ada langsung tapi tak macam biasa la. semalam masa urut-urut dada sebab dia sakit bila batuk, rasa la tulang-tulangnya. okay... dah kurus. bukan tak perasan tapi saja nak menafikan sebelum ni. ubat? dah macam-macam jenis ubat dia makan. yang kawan bagi, mak bagi, adik-adik bagi tapi macam tu jugak. mungkin sebab dia terlalu stress plus perjalanan tempat kerja dia yang jauh tu buat dia lagi tak sihat. memang dia dah penat dengan perjalanan jauh dia tu tapi nak buat macam mana. buat masa ni kat situ la rezeki dia.berdoa sajalah semoga dipermudahkan semuanya oleh Yang Maha Esa.

okay la... nak main masak-masak kejap. banyak benda nak cerita. pasal budak-budak ni. pasal banyak benda la. nanti kita story-story dengan blogwalking lagi ye. itu pun kalau tak berebut lappy dengan husben and the kids plus si Aus ni tak nak bergayut. kalau tak, apa pun tak jadik. hehehe...




my foot: budak-budak ni pun dah tak tanya abahnya lagi bila nak balik kampung lepas kena marah. hoho... last day sekolah, balik rumah dan belum bukak kasut terus tanya abah bila nak balik. petangnya, abah baru je tongkat motor lepas balik dari kedai, terus cakap nak balik kampung esoknya. adehhh... menyirap la dia. dah la tengah sakitkan. aku faham. tapi budak-budak ni bukan la faham sangat. ala... nanti-nanti kita balik la ye anak-anak. sabar!!!





27 November 2013

~ WW #68 ~ Harta Dunia Akhirat.





my foot: anak-anak solehah dan soleh. insyaAllah.




Laptopku sayangku.


entri penguat semangat di malam hari. adehhh...!!! biasanya time ni aku dah selamat melayan mata dengan si Aus. bukan Aus seorang malahan kakak-kakak dan abangnya sekali. tapi malam ni rasa macam terlebih rajin sikit memandangkan laptop aku yang skrinnya 'musnah' tu dah direpair oleh encik husben tersayang. dia called kedai tanya berapa harga skrin untuk acer bla... bla... bla... dan kedai cakap kalau LED lain price. LCD pun price lain la. LCD lagi murah berbanding LED. 

so, husben nak tukar kepada LED. tapi tokey tu cakap nak check stok apa yang ada. dalam masa dua minit dia mintak call dia semula. belum sempat husben nak call si tokey called dulu bagitahu yang ada cuma LCD. makanya, tukarlah skrin ni pada LCD which took the tokey 30 minutes untuk siapkan. tapi sebab husben datang dalam pukul 9 lebih. tak sempat la dia nak tukar.dan malam tadi lepas balik kerja dia pun terus la ambik laptop ni. dia kesian kot aku dok guna hp yang kecik tu. hehehe... mungkin jugak dia bosan dengar aku merungut nak laptop baru. aku tak kisah pun laptop baru ke laptop ni ke... janji ada laptop. ^____^

lepas ni insyaAllah boleh la kembali berblog seperti biasa. tangan pun kekok nak menaip. dah lama tak cecah keyboard. biasa guna handphone je kan. ceh... mengada-ngada kan?! lepas ni aku kena la topup nombor hotlink tu untuk guna wassap. sebab sebelum ni aku guna sim broadband ni tapi nombor hotlink tu. tipon tak berapa canggih tu boleh masuk dua sim. membazir la biarkan sim broadband tak berguna kan? jadi aku pun guna la line broadband untuk wassap tapi nombor yang appear nombor hotlink. husben tanya: "Macam mana tu?" aku pun tak tahu.

dan tengahari tadi anak jiran aku jatuh longkang. bibir budak tu terbelah sikit. aku la yang jadik tukang isi minyak gamat kat bibir budak tu memandangkan jiran yang sorang lagi tak berapa nak berani dan si emaknya pulak dah nak pitam anak jadik macam tu. anak lelaki sorang. menjawab la dengan si bapaknya. maknya dalam nak pitam tu geram jugak. sebab dia dah pesan pada anaknya jangan keluar. tapi budak-budak biasa la. pintu pagar terbuka, dia pun keluar la dengan basikal. sudahnya jatuh longkang.

kalau ikutkan bibir tu macam kena jahit. jiran aku ni pergi la hantar memandangkan si emak masih tak boleh nak handle situasi tu. tambahan pulak si emak ada baby kecik. tapi jiran ni terpaksa hantar balik budak tu sebab doc kat klinik swasta baru je keluar rehat. Klinik Satu Malaysia kata jarum dia tak sesuai untuk jahit bibir budak tu. bertolak ke sana sini last-last pergi ke HSI. dua jam menunggu tapi tak setle jugak. banyak kes accident bagai. bawak balik dan pergi pulak ke klinik swasta tadi. by that time, dah nak masuk waktu maghrib. lama la budak tu terpaksa menunggu untuk bolehkan bibirnya digam. maknya kata dah bengkak pipinya sikit. nasib baik anak lelaki. takut kena marah terpaksa tahan sakit. kalau anak perempuan yang lemah gemalai memang tak la kan. huhu...






my foot: tidaklah selalu boleh buat entri seawal pagi ni. susah nak bangun pagi pulak. Aus ni kalau dah menyusu lama. memang tak hadap laptop la kalau bagi dia susu kan? laptop ke mana, aku entah ke mana. haha...







21 November 2013

New additions.

Aus patutnya lahir bln September. Tapi 36 minggu dah keluar. Tak sempat nak minum air gula. Aku pun memang doa tak kena minum. Alhamdulillah... selamat. My sis-in-law yang duenya hujung bulan september pun bersalin awal 3 munggu. Dia dapat baby girl. Semua anak-anak dia gegurl. Klau Aus lahir dengan berat 2.75 kg, Suci Aisyah pulak 2.65 kg. Sebulan kemudian, my sis-in-law yang sorang lagi pulak deliveredkan a healthy baby boy Muhammad Azzam Hazim dengan berat 2.7 kg. Alhamdulillah Aus tak kena jaundice. Suci warded sebab high risk dan Azzam pulak 3 kali masuk wad sebab jaundice dia turun dua hari je lepas tu naik semula. Maknya doc tapi doc pun manusia biasa. Kalau dah nak kena tu, kena jugak.

Kiranya tahun ni Piah je la tak bernasib baik sebab baby dia meninggal kan. Tapi itu bahagian dia. Bahagian kita benda lain pulak kan? Semalam pulak dapat tahu my bro-in-law yang kawen end of May tu nak dapat baby jugak. Dah 9 weeks. Lagi 2 minggu kena scan sekali lagi untuk sahkan betul tak apa yang doc suspect. Wife dia ada twin. Dan sebelah husben ni ada gen twin jugak sebab kakak ipar aku ada twin boys. Kebarangkalian dia untuk dapat twin pun tinggi la. Doc kata macam ada 2 heartbeats. Tu yang kena re-scan tu. The best of luck!!! Seronok dengar orang nak dapat twin.

Macam kawan pada kawan aku, first babies twin, second pulak non-identical twin dan sekarang ni mengandungkan triplet. Hebat kuasa Allah kan? DIA yang Maha Menentukan pada sesiapa saja yang dia kehendaki. Ada sorang anak pun dha syukur sangat sebab ada yang tak bernasib baik macam kita-kita yang ada anak ni.

Apa pun kemungkinan twin ni akan lahir in May. Sama bulan dengan Azfar dan bulan yang sama dengan anniversary kami-kami berempat. Semoga selamat la hendaknya. Tak kira la twin ke tidak kan?

posted from Bloggeroid

19 November 2013

Cuti sekolah sudah!!!



Dah lama tak update blog. Rindu dekat blog ni. Tapi nak buat macam mana. Tunggu laptop datang baru sedap nak berblog macam biasa. Nak blogwalking pun senang.

Alya dengan Anis still akan sekolah kat sini next year. Dia orang yang nak. Walaupun yuran dah naik, abahnya kata okay maka okaylah. Dah bayar deposit pun. Alhamdulillah... Alya dah boleh reading. Anis pada aku dengan umur 4 tahun tu dah banyak progressnya. So next year, Alya last la kat situ before naik standard 1. Dah besar la budak-budak ni... T___T

Azfar pun dah free diapers di siang hari. Kehendak sendiri. Okay la tu. Tak ada la dia nak kencing merata-rata kan. Dia nak kencing, dia akan masuk toilet. Nak poo poo je dia ambik diapers sebab toilet duduk. Bahaya jugak kalau dia sorang-sorang dalam bilik air. Bukan aku tak boleh tengok. Tapi kalau time Aus menyusu, susah sikit la. Walaupun mulut si Azfar ni 'handal' tapi kalau dia cakap nak pakai diapers, dia nak jugak la. Layan. Kalau tak nanti tengah-tengah maim dia cakap dia terkencing. Mesti menyirap darah mak. Hoho...

Dan si comel Aus... orang mesti tanya dah boleh buat apa kan kalau jumpa. Dah boleh mengamuk tahap mega. Adehhh... tapi tetap jadik kesayangan kakak-kakak dan abang. Asal hilang je mesti cari. Baby zaman sekarang ni cepat matang la. Belum masuk 3 bulan pun Aus ni tapi suka orang layan dia. Bercakap je la kejap lagi.


Walaupun semalam terlocked dalam kereta, aku bernasib baik Allah bagi bantuan segera. Jiran aku si pomen balik rumah dan aku pulak kebetulan baru sampai rumah lepas beli barang. Nak bukak pintu pagar sekali tu masa pintu kereta tu tutup aku dengar bunyi lock. Aisey... panik kejap. Nasib baik Aus tidur. First time jadik nih. Sebab tu aku jarang tutup kemas pintu kereta. Tapi semalam nak jadi cerita agaknya. Si pomen la yang tolong. Dia kata nasib baik dia kebetulan balik nal ambik motor. Huhu... terima kasih ye jiranku aka encik pomen.

Terima kasih Ya Allah atas bantuan yang Engkau berikan!!!
posted from Bloggeroid

24 October 2013

Bukan senyuman pertama.



Tajuk bukan main lagi. Dah macam tajuk novel pun ada. Haha... bukan senang nak capture senyuman baby ni. Especially senyuman pertama. Dan ini bukanlah senyuman pertama Aus. Ni entah senyuman ke berapa puluh or ratus, aku pun tak tahu.

Tapi bila dapat captured tu akan jadik kenangan la kan. ^^

posted from Bloggeroid

21 October 2013

Bukan malas update blog.



Kat atas tu cover buku Budak Tin. Tak pasti pulak ada ke tidak kat bookstore. Aku punya buku datang direct daripada Institut Terjemahan Negara. Aku kan pernah praktikal kat situ. Still ada kawan-kawan kat situ jugak. Bila tau je sahabat ni buat buku, direct jugak la aku tanyakan pada staff kat situ. Dapat la buku tu secara percuma. Bukan tak nak bayar tapi kakak yang pos tu hadiahkan. ^___^

Sekarang ni aku jarang update blog. Bukan sebab malas. Bukan jugak sebab tak ada cerita tapi leceh nak update ikut tipon. Keypad kecik. Selalu tersalah taip. Malas nak betulkan bila dah silap sebab dah taip panjang gitu. Hahaha... sengal je rasa. Memang sakit mata tengok typo error. Tapi dah malas nak patah balik nak buat macam mana.

Tengah buat saving ni. Nak beli laptop baru. Kesian kat husben yang dok nak tunaikan apa yang wife dia nak. Pening dia. Haha... once dah dapat laptop baru on pc baru ke baru la seronok berblog. Nak tukar 'rumah' baru, header pun baru. Nak buat banyak benda pun senang. Termasuklah blogwalking. Sabar ye pada yang aku tak sempat langsung jengah blog dia orang. Sebab guna fon, tengah loading selalunya hilang line. Memang leceh tahap tak ingat. Penat. Huhu...

posted from Bloggeroid

20 October 2013

Hari Kanak-kanak!!!

Hari ni budak dua beradik ada progam. Ada sambutan Hari Kanak-kanak pukul 2 petang. Budak-budak ni excited la. Tiap-tiap hari nak pergi school dok cakap kena pakai baju sukan. Sebabnya dia orang memang kena pakai baju sukan pun.

Aku pun tak pasti tadika mana lagi terlibat. Tapi tadika dia orang salah satu daripadanya. Pukul 1.30 nak kena ada atas stage walhal program start pukul 2. Excited jugak sebab tadika ada sediakan gift. Lunch dia orang would be Marrybrown. Tak sure sama ada makan kat sana or cikgu tapau. Tapi rasanya macam tapau.

Budak-budak pulak parents kena hantar. Jadi lepas habis program terus bawak balik. Tak payah la susah-susah nak patah balik ke school untuk ambik dia orang. Next week pulak ada konsert. Tapi yang tu dia orang tak join. Kalau next year still kat tadika sama, boleh join next year punya je.

Ni pimun awal je mandi. Macam la nak pergi pagi ni. Hoho... Anak-anak punya cerita kan?!

posted from Bloggeroid

Budak Tin!!!

Budak Tin bukan budak yang duduk dalam tin ye. Ini buku cerita. Buku yang ditulis oleh seorang sahabat. Teman belajar masa degree dulu. Teman sekelas. Sekarang ni dia dah jadik editor yang berjaya tapi masih sengal macam dulu jugak. Hahaha...

Aku nak buat review sikit pasal buku ni. Dah baca lama. Tapi tak sempat pulak nak buat review. Ini bukan novel macam I Love You Mr.Arrogant or macam Sebenarnya Saya Isteri Dia. Ini bukan novel cinta. Jadik pada penggemar novel cinta tu jangan harap ada cinta-cinta dalam ni kecuali cinta pada ibu bapa dan rakan-rakan.

Buku ni ditujukan pada remaja yang bawah 15 tahun. Sebabnya buku ni ada terselit pengajaran didalamnya. Pada yang suka Bahasa Melayu sejati boleh baca buku ni. Sebab bahasanya bukan macam bahasa novel.

Budak Tin ni perihal semangat seorang budak perempuan bernama Fatin. Walaupun ayah dia kerjanya cari tin dan jual tin, dia tak malu malahan bangga dengan rezeki yang ayah dia cari. Ada budak malu bila ayah dia orang kerja cari tin kan? Tambahan pulak kalau kena ejek dengan kawan-kawan sekolah. Tapi Fatin ni cekal. Semangat dia tu la yang aku suka. Mungkin itu jugak semangat si penulis.

Apa pun buku cerita ni sesuai jugak diberikan sebagai hadiah untuk budak-budak. Membaca kan jambatan ilmu. Hehe...

posted from Bloggeroid

03 October 2013

Sebulan lebih sudah.



Tinggal lebih kurang 6 hari je sebelum tempoh pantang berakhir. Kejap je masa berlalu kan? Daripada masa dapat tahu pregnantkan Aus, bawak dia for 9 months, bersalinkan dia dan sekarang dah sebulan usianya. Masa tu memang cepat la. Sedar-sedar je dah besar kan? Huhu...

Membesarlah dengan sihat dan semoga jadi anak yang soleh. Doa kami as parents untuk anak-anak. Selamat dunia akhirat hendaknya. Amiiinnn ya rabbal alamin...
posted from Bloggeroid

Aus Irsyad day 1.



Ini masa kat hospital. Aku lepas delivered memang susah nak tidur. Pukul 3 lebih baru tidur. Itu pun paksa diri sebab aku kan ada problem dah masa nak bersalinkan Aus. Lagi pulak aku dah rasa kalau tak tidur memang sure tekanan darah naik. Tambahan pulak rasa macam tak berapa nak sihat je.

Paginya nurse checked kata ada potensi nak demam. Dia suruh minum air masak banyak-banyak. Berbotol jugak la air masak minum. Lepas tu kencing untuk buang haba panas. Itu termasuklah air zam-zam yang husben belikan sebelum balik. Memang reda je la. Pulak tu ada batuk. Adoiii... memang pasrah bila batuk tu.

Alhamdulillah... Aus tidur je sampai orang katil sebelah tegur baik budak ni. Tak menangis pun. Cucuk BCG pun relax je. Takde nangis-nangis. Tapi balik je rumah, dia tak ada tidur macam dia kat hospital. Rajin bukak mata. Sebab tu jugak kot dia tak ada jaundice. Salah satu sebab aku rajin minum jus delima time pregnant. Berkat. ^___^

posted from Bloggeroid

01 October 2013

First day without my dad.

Aku dah taip suku cerita guna laptop yang sekejap okay sekejap tak skrinnya tu. Tengah-tengah taip paam pulak skrinnya. Sengal betul la. Geram je. Sebabnya aku upload pics jugak. Phenat!!!

Ayah aku dah selamat sampai kat kampung semalam after 30 days dok tolong aku kat sini. Sepanjang aku pantang ni dia la dok tolong tengokkan Aus plus dodoikan Aus time aku ada benda lain nak buat. Walaupun dia cakap dia datang dah susahkan aku sebab makan minum dia aku sediakan tapi paa aku benda tu normal la. Kalau tak aku siapa lagi nak sediakan makan minum dia kan? Dia bukan ada orang lain kat sini.

At least ada jugak bakti sementara dia masih ada kan? Sunyi pulak tak ada ayah aku tu. Anak-anak memang riuh tapi orang tua tu bukan senang nak datang sini. Nak duduk sebulan lagi la. Tapi sebulan tu macam kejap sangat je. Pejam celik dah habis sebulan. Tak ada la nak kejar-kejar nak masak tengahari awal. Nak sediakan breakfast dengan minum petang... dah tak payah nak fikir walaupun kadang-kadang tak fikir sangat. Tengok apa ada kat rumah, masak
Cuma kena pastikan apa yang kita masak tu dia makan la. Itu je.

Semalam jugak Aus cucuk sebulan. Lepas ni transfer out ke private sebab next month husben kerja pagi jugak. Takkan tiap-tiap bulan nak ambik cuti. Dia yang suruh transfer out ke private. Satunya sebab nak kena menunggu lama. Orang memang ramai. By the time siap, anak-anak dah balik sekolah. Siapa nak tengok kalau aku still kat klinik? Lagi pulak kliniknya jauh. Dia tak nak susahkan aku drive jauh-jauh dengan hero dia yang dua orang tu. Kalau private dekat dengan rumah je. Timing pun kita yang tentukan. Okay... dah dia yang bayar bil nanti kan, aku ikutkan je. Hoho...

Klinik kerajaan pun suka orang tranafer out. Memang ramai sangat orang. Nak jumpa doktor pun kena tunggu 30 minit. Belum lagi nak kena tunggu untuk check baby dengan injection lagi. Berkarat menunggu. Masa kat Pahang tak ada la lama sangat menunggu. Bila kat sini phening. Timbang baby pun sendiri kena buat rupanya. Adehhh... jakun kejap!!!

Dah settle semua baru baru la hantar ayah aku ke stesen bas. Belikan tiket and tunggu dia naik bas. Tiba-tiba rasa sedih pulak. Tengok cerita Chalte Chalte pun boleh buat air mata rasa murah sangat turun. Jadi layan perasaan je la semalam. If you feel like crying, then cry je la. Layan... T___T

Jadi hargai la orang tua kita sementara masih ada. Thank you dad for helping and caring and love. Miss you and love you so much!!!

posted from Bloggeroid

25 September 2013

Baby ambang merdeka.

Kiranya ni catatan ringkas pasal kelahiran Aus Irsyad. Lahirnya dia pada 30 Ogos pukul 8.16 malam. Okay... tak sempat nak tunggu merdeka. Kalau dah nak keluar tu keluar jugak la. Nak tunggu malam merdeka buat apa. ^_^ Sebabnya mesti orang cakap: "Kenapa tak tahan sampai malam merdeka?" Adeh... mana boleh tahan-tahan!!! Dah ditentukan dia jadik anak ambang merdeka.

Masuk labour room pukul 8.15pm ye. Sampai doc yang sambut Aus pun cakap: "Kalau semua kelahiran macam ni kan ke senang." Haha... Sekejap je. Husben pun tak sempat nak masuk. Nurse la dok sibuk suruh ambik baju dengan diapers baby. Macam tak boleh nak tunggu. Padahal lepas delivered baby stayed atas badan aku for almost 30 mins. Sebabnya diaorang tak cukup staff. Nak dapatkan segelas air pun adik ipar aku yang doc tu buatkan. Huhu... Masa tu memang haus gila. Duduk dalam labour room pun lama sebab aku kena masuk air 2 botol. Sebab apa sampai 2 botol masuk air? Dehidrasi.

Alkisahnya, air ketuban pecah pukul 4. Tapi sikit sangat. Mungkin banyak tapi time tu aku kerap ke toilet. So masa kat toilet la air ketuban tu keluar banyak. Sakit teruk masa pukul 5. Husben ajak ke hospital tapi aku refused. Konon-konon sakit macam Azfar dulu. Aisey... tak sama rupanya. Bila sakit dah 7 ke 5 minit sekali baru aku ajak dia ke hospital. Itu pun dah pukul 6.30. Ngeee... Tolak darab bahagi campur jammed bagai, pukul 7 lebih jugak la sampai. Adik ipar aku dah nak habis kerja dah masa tu. Dia habis kerja pukul 8. Dia la yang tolak aku naik wheelchair ke bilik pemeriksaan. Bukan setakat nurse kat kaunter, adik aku tu pun siap cakap: "Relax je. Tak macam orang nak bersalin pun." Hoho...

Masa checked jalan dah buka 7cm. Kalau lambat sure bersalin dalam kereta. ^__^ Konon-konon jugak doc nak pecahkan air ketuban. Sekali air ketuban dah tak ada katanya. Banyak pulak soal jawab. Kena pulak heartbeat laju. Pulse pun sama. Sangkut pulak kat situ. Checked demam ke tak. Checked gula jugak. Semua normal. Tapi sebab ada tacky-macky tu makanya diaorang takut aku collapesed kot. Siap nak tunggu doc bertugas datang checked.

Lepas delivered pun nak kena checked heartbeat bagai. Kena tunggu air 2 botol tu habis baru boleh masuk wad. Itu pun dia orang assumed aku ni ada GDM. Padahal history je. Baby nak dihantar ke NICU. Adik aku la dok sound GDM tu cuma history je. Checked gula pulak. Normal. Pukul 10 lebih jugak la baru masuk wad. Penat duduk dalam labour room. Lama gila. Tapi baby dia orang mandikan memang bersih. Tak ada putih-putih tu. Time Aus kurang minum air kelapa muda. Susah nak dapat. Wad bersalin memang penuh. Yang c-sect pun duduk sama dengan yang bersalin normal. Even ada sorang tu nak duduk kelas dua tapi penuh. Kat katil je dia orang letak tag kelas dua. Setakat beza pada makanan dengan bekas makan je la. Baik duduk kelas tiga je. Sama je pun.

Awal pagi masa nurse checked still pulse tak stabil. Nurse dengan berlagaknya cakap minum air masak banyak-banyak. Sebab nak demam. Dia malas nak handle orang ada kes. Boleh pulak gitu kan? Alhamdulillah... hari 31 Ogos tengahari dah boleh balik. Tak ada la nak berkampung lama-lama kat hospital. Aus pun alhamdulillah... tak kena jaundice. Sihat sampai ke hari ni walaupun abangnya kena demam campak.

Terima kasih Allah atas nikmat kesihatan yang masih diberi.
posted from Bloggeroid

24 September 2013

Penangam demam campak.

Azfar semalaman tidur je. Daripada siang bawak ke malam. Memang tak dengar la riuh mulutnya bertanya dan bercakap itu ini. Even abah balik kerja pun tak disambutnya macam biasa.

Makan pun sikit je. Buat taik gigi pun tak lepas. Adoiii... dia jenis makan banyak. Bila tak makan tu macam risau la jugak. Minum pun air masak je. Dah tua-tua baru nak kena campak. Alya dengan Anis kena masa 7-8 bulan.

Tapi pagi ni alhamdulillah... dah okay nampaknya. Mulut pun dah berbunyi macam biasa. Bintik-bintik merah pun dah hilang sikit-sikit. Dah start nak makan. Pagi tadi makan nasi lemak dengan abah sebelum abah pergi kerja.

Aus pun tidur lena je semalam. Alhamdulillah. Dia tahu abang dia tak sihat dam ibu lena layan abang jugak. Makanya, dia tidur okay je. Budak baik ni.

Ni pun sambil aku taip ni, dia ngombeng dan tidur. Lepas ni boleh buat kerja lain. InsyaAllah... okay la. Kena cau duli. Bangun si kecik ni satu apa pun tak boleh buat. Hehe...

posted from Bloggeroid

17 September 2013

Muhammad Aus Irsyad.

Disebabkan laptop dah jam dan Elly tak nak sponsor laptop baru, makanya nak update blog pun leceh sikit sebab line ni kejap elok kejap tak.

Elly, kad raya ko aku dapat lepas raya. Tapi kad raya husben ko memang aku tak dapat. Posmen pun tak sampai hati nak hantar kat rumah aku. Haha... tapi duit raya tak cukup. Aku dah ada new addition.

Busy sikit dengan mamat kecik ni sebab dia suka ngempeng. Penat. Azfar pun tak macam tu. Pic nanti la upload. Maklum la line ni sengal-sengal sikit. Adoiii...

Seronok jugak ada baby kecik ni. Penat la sikit tapi happy. Bau baby kan wangi. Hehe... cuma Azfar la makin buas lepas dapat adik ni. Phenin!!!

Nanti cerita lagi pasal Aus ye. Ni update jugak sebab si Elly bising. Hahaha... mood nak update ada tapi laptop sakit nak buat macam mana kan??? Huhu...

posted from Bloggeroid

22 August 2013

My angels.



Selamat pagi. Senyum je. Tak perlu kata apa-apa.

posted from Bloggeroid

20 August 2013

Laptopku sayang, laptopku malang.

Semalam berakhirnya riwayat skrin laptop aku. Walaupun still befungsi tapi tak ada gunanya. Tak ada skrin nak tengok apa? Adehhh...

Sabar je la menunggu laptop baru. Sementara tu guna je la handphone je dulu untuk update blog. Huhu...

19 August 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013...

Belum lambat lagi nak wish kat semua orang 'Hepi Eid'. Semoga kita semua berada dalam rahmatNYA sentiasa. Aminnn....

25 July 2013

Puding roti dan siakap masam manis.



first time buat puding roti sebenarnya. sebelum ni tak pernah cuba pun walaupun senang. sebabnya aku tak makan. aku tak rasa anak-anak pun makan. buat 7 keping roti. tapi susu cair kureng sebab husben aku pesan beli dua tin susu, dia pergi beli setin je. adehhh... dia kata tak apa la dia nak keluar semula. nak pergi beli setin lagi la. tapi aku malas nak kerahkan dia pergi sebab dia pun penat. cuaca pulak boleh tahan panasnya. dia kerja malam. tidur pun kureng hari ni. makanya, setin tu aku campur dengan air. kalau susu tepung ada boleh jugak aku campur dengan susu tepung. tapi susu tepung dah habis la pulak.

esok baru nak pergi beli stok makanan. nak cari barang-barang buat kuih raya jugak. dah lama tak buat kuih raya sebenarnya. last buat masa zaman aku belajar dulu. lepas kawen dok sibuk dengan si kecik yang ada. bila dia tidur, aku pun tidur sama. masa bila nak buat kuih? hahaha... tengah-tengah buat, dia orang menangis, leceh la. tapi tahun ni sebab dah duduk rumah sendiri maka macam rasa rajin je nak buat kuih ni. dah ada 6 simple resepi yang aku nak buat. tak tahu la jadi ke tak semuanya. tapi hopefully tak jadik 6, 3 pun dah okay. aku pilih kuih yang paling senang nak buat. tak payah la nak buat kuih pelik-pelik. husben kata beli je. tapi tak apa la. bukan selalu pun boleh buat kuih ni.

hari ni masak lauk. semalam beli nasi ayam je. anak-anak makan. aku dua tiga suap je dah kenyang. selera bulan puasa ni teruk betul. kurang rasa nak makan. disebabkan husben kerja malam, nasi pun kadang-kadang beli sebab tak ada orang nak makan sangat kan. cuma hari ni rasa macam nak makan siakap masam manis. tak ada siakap, bawal pun okay. husben la pergi beli tadi. biasanya aku beli barang basah sendiri. tapi hari ni macam kurang larat sikit. pukul 6 dah siap semua termasuk dengan puding roti tu.

aku tak ada la gemar sanagt. tapi alhamdulillah... anak-anak suka kecuali Alya la tak makan. tengahari tadi dia orang request nak asikrim 1 Malaysia tu. aku buat la perisa bandung (dia orang nak) dengan anggur. lepas berbuka, bedal aiskrim pulak budak-budak ni. alahai... anak oh anak!!! Azfar pun makan banyak hari ni. lepas makan, makan. lapar sangat la tu. biasa kalau aku offer makan dia tak nak. hari ni dia mintak pulak nak nestum. dua kali makan. kalau kakak-kakaknya tak puasa, laju je berebut makanan walhal aku offer dah sebelum tu nak ke tak.

alhamdulillah... rezeki untuk hari ni. rajin pulak mencuba bulan puasa ni. kalau terlebih tu bagi sikit kat jiran. bukan la makan sorang-sorang. kalau harap aku je makan, memang tak habis punya la. anak-anak pun makan bukan banyak sangat. kadang-kadang tu buat sikit macam tak cukup pulak. biar tak cukup aasl jangan berlebih dan membazir kan? next week dah boleh cuba resepi lain sebab husben kerja pagi. makanya ada la selera sikir sebab berbuka sefamily. (^_^)

persiapan raya macam mana? dah start prepare belum? kejap je masa berlalu. dah ramadhan ke-16. rasa macam tak lama dah ramadhan nak tinggalkan kita. sedih pulak. huhuhu...

selamat berbuka dan bersahur ye!!!



Yummy Choc Almond yang sedap.


kuih raya untuk raya or untuk makan sebagai kudap-kudapan. sedap ni. memang tak sedar dah habis sebekas ni makan. makan sorang-sorang pulak tu. hehehe... tak rugi pun nak cuba. nak hidang untuk tetamu. memang sedap. rasa coklat dengan badam. perghhh... menjilat jari!!!

wassup or sms kalau berminat ye - 0172561005!!! cari duit lebih. maklum la nak sambut orang baru. hehehe... 

selamat berpuasa dan selamat mengimarahkan bulan yang mulia ni ye!!!



24 July 2013

15 Ramadhan - Sanah helwah Anis.



hari ni genap umur Anis 4 tahun ikut perkiraan bulan Islam. 4 tahun lepas dia lahir bulan Ramadhan. sempat jugaklah aku puasa dua minggu sebelum bersalinkan dia. lahirnya pun awal. baby premature. sama macam Alya jugak. kalau ikutkan doc nak tahan lama lagi kat wad. tapi sebabkan bulan puasa kan. siapa nak duduk lama-lama dalam wad. lagi pulak dia tak ada masalah. paru-paru dia matang. jadinya keluarlah lepas 4 hari berkampung kat HTAA tu. tapi balik rumah pun, duduk 2 hari je. masuk semula hospital untuk tempoh 3 hari sebab jaundice. keluar wad balik kampung. beraya kat kampung husben. tahun tu beraya dalam pantang. huhu...

semua tu kenangan. bersalin bulan ramadhan. pantang sampai raya. pergh... tengok je la orang makan. tapi aku makan jugak mana-mana yang husben kata boleh makan. hari ni Anis puasa semula. hari ni jugak ada sesi penggambaran kat sekolah dia. semua kelas ambik pic. nanti hujung tahun baru dapat gambar kelas tu. tak belajar mana la hari ni. masa aku ambik dia orang daripada sekolah pun Alya cakap kena ketuk ketampi sebab bising sangat. hahaha... ye la, cikgu nak handle ambik pic budak-budak 6 tahun lagi. nak layan dia orang lagi kan. budak-budak ni kan ke nakal-nakal sikit. bukan la kena dera pun.

hari ni jugak aku masak kuih dadar dengan kuih som-som. som-som tu untuk aku. dadar untuk anak-anak. aku pesan jugak kat husben belikan extra kuih untuk anak-anak sebab dia orang puasa kan. nasi pun beli sebab aku je yang makan. budak-budak ni kurang. lagi pulak semalam Anis la bising-bising. tak puasa tapi request mengalahkan orang puasa. dia bukak je tudung saji dia cakap: "Ini je yang Ibu masak?!" amboiii... aku masak pun dah kira okay. ikut tak larat tu memang la tak berapa nak larat. penat lama sangat berdiri. tapi demi anak-anak tu, rela apa saja. takkan nak harap kuih beli je kan. kena masak jugak. baru seronok walaupun penat sangat lepas tu.

apa pun, memang happy la tengok budak-budak ni puasa. cuma penat dengar bila selang 2-3 minit dok tanya bila nak berbuka. letih mak nak jawab. ngeee... esok punya plan nak masak kuih apa pun dah ada. kena fikir in advance. dan kena cari kuih simple-simple untuk masak dan yang pasti dia orang makan. kalau tak pening nanti. belum lagi nak fikir benda nak bagi dia orang makan time sahur. sebab dia orang memang susah nak makan jugak. especially kalau tidur lambat. sekarng ni pukul 10 je aku ajak masuk bilik. kalau duduk kat bawah mengadap tv je. jenuh nak tunggu dia orang ni.

Ramadhan kali ni kiranya istimewa la sebab puasa kat rumah sendiri ditemani anak-anak yang belajar puasa. alhamdulillah... masih berjumpa lagi dengan Ramadhan ke-15. masih bertahan walaupun tekak dah haus bukan main lagi. (*_*)

selamat berbuka ye!!!



23 July 2013

Mee rebus, keropok lekor dengan bubur kacang.



saja nak up menu hari ni. biasa-biasa je adanya. masak sebab teringat anak-anak tak berapa nak makan nasi. mee goreng dengan mee goreng basah dah selalu jugak buat. takkan nak buat lagi kan? anak-anak memang suka mee. hari tu buat tumis sayur air, laju je makan. Anis dengan Azfar la. Alya memang kureng makan. tapi ada masa makan banyak jugak. aku lagi la. tak berapa nak makan. adehhh...

mee rebus paling senang. rebus je semuanya atas dapur. sayur ke apa ke... letak la ikut suka. tambah bebola ikan buatan sendiri. husben suka la. tapi dia kerja malam. memang tak dapat nak makan la kan. nak bagi bekal dia tak nak sebab bekal semalam dia lupa bawak balik. kalau nak bawak pun kena asingkan sup dengan mee. leceh la sikit pada dia. bekalkan untuk dia qasidah yang MIL kirim daripada kampung. husben suka sangat qasidah. aku tak makan benda tu. Azfar pun suka jugak qasidah.

sebenarnya baru je plan nak buat qasidah untuk husben. kiranya baru nak belajar la. tapi dia tak tahu. mungkin minggu depan la buat. time tu dia kerja pagi. jadi senang la sikit. itu pun kalau dia tak OT. katanya kerja makin banyak sekarang. tak tahu la boleh cuti awal ke tidak. takut kena kerja jugak hari yang kami rancang nak balik tu. tapi kalau dah kena kerja tu nak buat macam mana. kerja je la. as long as we are together, everything will be alright. insyaAllah.

entri tak ada pics bagai sebab malas nak snap. hahaha... teruk betul la sekarang ni kan. ini pun sambil tunggu waktu berbuka, update kejap. sambil-sambil tu layan Alya yang dok tanya bila nak berbuka. dia sorang je puasa sebab Anis makan nugget pulak kat sekolah hari ni. aisey... tapi aku tak la memaksa sangat. sebab sahur tadi pun dia orang macam tak lalu nak makan. makan pau seketul sorang je. itu pun Alya makan-makan tertidur atas sofa. (^_^) Anis biasa makan banyak jugak time sahur. bila dia makan sikit je, rasa macam tak cukup je bekalan sepanjang hari. tak kisah la. janji dia orang nak belajar puasa. itu dah cukup.

nak berbuka dulu la ye. dah masuk waktu. nanti sambung lagi. selamat berbuka!!!!



22 July 2013

Donut dan roti sosej.

alhamdulillah... masih diberi kesempatan berpuasa hari ni. tapi mood makan kureng sikit la sekarang. hari ni order nasi dengan husben je. tak ada rasa nak masak. sebab kalau masak pun aku sorang je makan. anak-anak makan jugak tapi kureng. kalau makan banyak nasi pun Azfar la. Anis pun kureng nasi bulan puasa. alhamdulillah... minggu lepas direct dia puasa 6 hari. ahad tak puasa sebab tak sekolah. Alya kurang sehari dari adiknya. hari ni dua-dua tak puasa sebab kawan paksa makan kat sekolah. tak apalah. esok start semula.
lagi pulak, sahur tadi dia orang makan pun tak banyak mana. setakat telur sikit. aku dah rasa macam tak cukup. tambahan pulak cuaca panas hari ni. memang susah la nak puasa kan. tak apa. as long as dia orang boleh berpuasa ikut kemampuan dia orang dah cukup bagus. tak ada paksaan pun. cuma kalau nak berbuka sebab meragam tak tentu hala tu la yang buat geram tu.
baby punsangat aktif bulan puasa ni. alhamdulillah jugak. duenya bulan 9. sekarang ni baru nak masuk 8 bulan. kejap je masa berlalu. rasa macam baru je lagi. sedar tak sedar dah nak masuk 8 bulan dah. ikut pada perut memang tak nampak sampaikan jiran-jiran tanya, pregnant ke? tak nampak pun perut. memang jenis perut kecik tapi ruang dia luas kat dalam. padat kata doc. 
tak ada maternity dress pun. memang tak pernah ada. pakai pun tak nampak jugak. hehehe... ada pun maternity dress my sis-in-law punya. itu pun sehelai je. raya this year pun cuma buat jubah je. kalau baju kurung sendat pulak dekat pinggang. jubah lagi senang. tambahan pulak aku suka pulak pakai jubah sekarang ni. sarung terus je kat badan.
hari ni sempat la buatkan roti sosej dengan donut. dah dua kali buat. semuanya senang. bahan-bahan pun ada kat rumah. roti sosej tu husben yang request. dia nak bawak pergi kerja. benda senang nak masak kejap je la boleh siap. kalau sebelum ni buat roti sosej aku dok uli adunan tepung. tapi kali ni pakai roti keping je. cepat dan mudah kan? hehehe... donut pun buat yang simple je. tak ada la buat yang pakai kentang tu. kalau yang tu tak la leceh pun tapi stok kentang tak ada kat rumah. donu yang buat ni pakai butter, susu pekat manis, tepung gandum dengan yis je. dah siap celup dengan coklat. anak-anak memang suka la.
apa pun, memang puas hati tengok anak-anak makan. especially kalau dia orang puasa. kalau Anis dok ulang bukak tudung saji. dia kan pemakan orangnya. memang kejap-kejap cari makanan la. sebab tu aku suka buat kuih. tahu dah dia memang akan makan tak kira masa waktu berbuka. selagi tak tidur selagi tu la dia akan makan je. apa pun bersyukur dengan kurniaan daripada Allah ni. semoga amalan kita di bulan mulia ini diterimaNYA. insyaAllah...

18 July 2013

Puasa Alya dengan Anis.



dah lama tak update blog. aisey... mood memang tak ada la. nak buat macam mana. dah bukak blog tapi kemudiannya terus je pangkah. bukan tak ada cerita tapi tak ada mood. teruk sungguh. hahaha... macam ni la bila 'bawak' budak kecik. sabar je la. semua anak-anak memang macam tu. tak ada mood langsung nak mengadap blog. bukan blog je. laptop la secara khususnya. kalau ikut hp okay je.
hari ni hari ke-9 puasa. alhamdulillah... masih diberikan nikmat untuk berpuasa. tambahan pulak hari ni cuaca sejuk bangat. hujan daripada pagi. petang baru berhenti. alhamdulillah jugak, Alya dengan Anis tahun ni belajar puasa. aku tak harapkan penuh sebulan. cuma nak dia orang belajar puasa je. tak penuh pun tak apa. tapi setakat hari ni Anis dah puasa 4 hari. Alya baru 3. hebat adik daripada kakak kan? hahaha...
hari pertama memang tak puasa. sebabnya Johor cuti 1 Ramadhan kan. maknanya memang susah nak puasa. hari kedua Alya puasa sampai pukul 1 dan Anis sampai pukul 3. okay la tu. hari ketiga Alya puasa penuh. Anis tak larat dah. makanya dia berbuka pukul 3 lebih jugak. sabtu ahad memang tak puasa la. hari cuti susah sebab dia orang ni banyak masa kat rumah. dok nak main berlari bagai. memang susah nak puasa. jadinya sabtu ahad memang takkan puasa la.
bila hari sekolah dia orang okay je. bangun sahur. lepas sahur tidur kejap sebelum kejut bangun untuk pergi sekolah. balik sekolah, mandi. tengok tv sekejap. kalau abah dia orang tidur kat bawah, aku bawak dia orang naik bilik. lepas tu tidur petang kejap. bila dah tidur tak ada la dia orang ni mengaruk nak berbuka. segar la sikit. setakat hari ni, Anis memang tak banyak songeh. relax je. alhamdulillah... ada jugak mintak nak makan tapi aku cakap dengan dia aku sorang je puasa. tak ada orang nak temankan, dia kata dia temankan aku puasa sampai habis. hahaha...
husben dah start kerja malam. berbuka dengan bersahur kat kilang je. memang tak ada la nak berbuka kat rumah. jadi aku dengan anak-anak je la berbuka sepanjang dua minggu ni. nak masak pun tak ada mood. sebab anak-anak makan kuih je. nasi makan la dua tiga suap. yang lainnya aku la kena habiskan. makanya, beli je la. kalau ada husben lain sikit feelnya. minggu akhir puasa baru dia kerja siang. time tu boleh la berbuka dengan bersahur sama.
tapi okay la. this year puasa kat rumah sendiri. aku dengan anak-anak pun dah kira okay. baby pun aktif je sepanjang Ramadhan ni. alhamdulillah. bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan. doa-doakan kami ye!!! Selamat berbuka dan selamat bersahur semua...
my foot: Ch@, kat raya dah sampai. terima kasih. cantik bukan main lagi. nanti kasi upload pic.

10 July 2013

Reason dah lama tak update blog.

memang dah lama kan? malas yang betulnya. bukan tak ada cerita. cerita tu ada je. hari ni first day ramadhan. Alya nak try puasa. Anis pun kata nak cuba jugak. aku tak kisah sangat. nak cuba, cuba je la. tak ada paksaan pun. sebab yang paling penting ajar solat dulu baru ajar puasa kan? dah pandai solat baru senang nak ajar puasa. kalau dia orang lapar nak makan, bagi je la.
tadi kejutkan Alya sahur okay je. dia bukan jenis pemakan. jadik minum milo sikit dengan makan nasi dua suap. kurma dua gigit. lepas tu dia naik bilik. sambung tidur. tinggal aku dnegan abah dia je la yang bersahur. Anis bila tanya kata nak puasa. kejut bangun tak nak. biarkan je la dia nak tidur. makcik kecik tu jenis pemakan. bila bangun nanti mesti cari makanan. hahaha... Azfar memang tak puasa la kan. kecik sangat lagi. nak puasa apa kalau pakai diapers lagi. (^_^)
bercerita kenapa macam liat sangat nak update blog? memang aku macam ni la kalau 'bawak' orang. hahaha... aku dah bagi hints tapi korang-korang bukan peduli sangat pun kan? sekarang ni dah nak masuk 8 bulan. hopefully dapat puasa penuh this year. insyaAllah. masa Alya dulu puasa penuh. time Anis tak sempat sebab dia lahir 15 Ramadhan. tak ada penuh la kan. raya dalam pantang okay. time Azfar alhamdulillah... dapat penuh jugak sebab ambik injenction rancang keluarga 3 bulan sekali tu. makanya dia bagi efek pada badan dan sistem hormon.
apa pun, kira entri pemanas la ni kan. cewah... selamat berpuasa  pada kamu dan kamu. selamat mengimarahkan bulan yang mulia ni. yang datangnya cuma sekali. dan alhamdulillah... kali ni kita diberi kesempatan bertemu lagi dengan bulan mulia yang memang kita tunggu ni kan. semoga amal ibadat kia diberkati dan diterimaNYA. amin...
my foot: nanti-nanti aku bw ye. mood baik sikit ni. rindu kamu dan kamu semua.

21 June 2013

Selamat bercuti.



indeks pencemaran udara kat Johor memang tahap dah tak sihat sangat. pagi-pagi bangun nampak putih je. bukan kabus ye. tapi semalam memang teruk. aku cakap kat anak-anak lepas ambik dia orang daripada school. nampak tak hujung sana. biasa nampak je. tapi semalam tak nampak. putih. masuk tengahari je bau asap memang kuat. panas jerebu jangan cakaplah. tapi budak-budak ni tak ada la merungut cakap panas ke apa ke. tidur malam walaupun panas, okay je lagi. alhamdulillah.

dan hari ni cuti sebab semalam IPU dah cecah 333. anak-anak aku pakaikan mask pergi school. ada jugak parents yang tak pakaikan anak-anak dia orang mask. siap bagi dia orang main kat luar lagi. adehhh... aku nak bagi main dengan keadaan cuaca dan udara macam ni, memang tak la kan. kalau sakit siapa yang susah? precaution is better than cure, makanya ambiklah langkah berjaga-jaga. memang budak-budak kita bukan boleh halang dia orang daripada tak keluar. tapi kita boleh pujuk. cakap baik-baik. alhamdulillah jugak anak-anak aku bukan jenis yang ada ragam kalau tak dapat main kat luar. dia orang akan main sama dia orang je dalam rumah. okay la tu kan.

udara yang tak elok ni pun tak sesuai for pregnant mothers. jadik pakai mask la ye kalau keluar tu. nak outing ke mana-mana pun memang tak la kan. kecuali la kalau nak beli barang dapur. kalau saja-saja nak lepak kat luar tu memang cari nahas la tu. cuaca pagi ni pun gelap je. macam mendung. walhal sebab jerebu. kalau hujan ni insyaAllah... mungkin kurang sikit IPUnya tu. bila jadi macam ni... kena muhasabah diri. ada sebab untuk setiap apa yang berlaku. kena tengok balik apa yang kita dah buat silap denganNYA. peringatan DIA untuk kita tu.

jadi redhalah dengan ujian yang menimpa ni. jangan merungut. sebab semua ni datang daripada kita jugak kan? betul tak? apa pun... selamat bercuti dan selamat duduk diam-diam dalam rumah dengan family masing-masing. anak-anak aku ni dua orang dah start selesema dengan batuk. adoiii la... jaga diri baik-baik ye.



12 June 2013

~ WW #68 ~ Kek Azfar.








my foot: kek birthday Azfar tahun ni. itu pun bukan mak bapak yang beli. makciknya yang sponsor. konon nak beli hujung bulan. nak celebrate sekali dengan anniversary Abah Ibu. tapi end up beli kek slice je. hahaha... nak buat macam mana. kalau beli pun mesti tak habis makan. fridge tak beli lagi. punya la malas kan? adehhh...




Baru dapat on laptop.



asalnya broadband dah expired. husben tak renew pun. tunggu jugak isteri dia yang buat. tak pandai katanya. mengada je lebih. bukan dia tak boleh nak renew pun. tapi saja dia je. bila dah renew broadband, laptop pulak tak boleh nak on. adehhh...

charger laptop ni, wayarnya dah putus-putus kot kat dalam. memang kena sabar la kalau nak on kan jugak. tapi memang jenuh jugak nak onkan. puas 'belai' wayar tu tapi still tak mahu hidup laptop ni. geram je rasa. nak hempuk-hempuk laptop ni pun ada. aisey... nak kena tukar baru ni. hehehe... nanti dah settle banyak benda, boleh pujuk husben carikan laptop baru. tak pun betulkan je cpu yang ada kat rumah ni. asal mintak hantar kedai je cpu, ada je alasan dia. kalau ada cpu tu, budak-budak ni boleh jugak praktis apa yang dia orang belajar kat sekolah tu kat rumah kan? bukan dia orang tak pandai guna laptop, tapi kalau pc tu senang sikit nak share.

update sikit je la dulu. ada kerja nak buat. baju-baju masa balik kampung hari tu pun tak settle kemas lagi. huhu... rumah baru semalam la dapat kemas elok sikit. badan penat balik hari tu. mana taknya, dekat pukul 2 petang sampai rumah. lepas asar pergi ziarah 'mak' yang baru balik umrah. dia balik hari jumaat tapi sebab jumaat and sabtu still kat kampung, makanya ahad je la baru boleh jenguk dia kan. pukul 9 balik. sampai rumah, badan lagi penat. mana nak kemas rumah? 

nasib baik la encik husben tu jenis tak kisah sangat. kalau penat dia suruh berehat je. tak payah buat kerja. kalau tak larat masak, dia suruh pergi beli. tak payah la nak masak-masak. duduk sendiri senang katanya. apa pun kita yang handle sendiri. yup, so true!!!

kejap lagi sambung ye. nak settle hal rumah tangga ni dulu. nak settle Azfar yang tak pakai baju lagi. tengah train dia tak pakai diapers ni. adehhh... budak lelaki ni berbeza betul dengan budak perempuan. 



Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign