Fresh from the owner...

30 October 2012

Nasi puyuh? Erk...!!!

baru je balik daripada brunch. bukan breakfast sebab dah nak masuk tengahari. husben sampai agak lewat la pagi tadi sebab on the way ke sini, hujan. kat tempat kerja dia tak hujan. dah tu kena tunggu hujan berhenti dulu baru boleh keluar. anak-anak la paling excited nak berjalan. sepanjang dua tiga hari ni aku dengan anak-anak je la yang ada sebelah malam. my BIL pergi family day kat Pulau Sibu. sorang diri je dia pergi sebab wifenya tak nak ikut. wife dia pulak still kat kampung. tak 'serasi' duduk kat sini kot. sebabnya dia ada alahan. kalau kat sini nak tunggu dia keluar bilik dan turun makan memang agak susah jugak la.

macam-macam ada. pening la, loya, tak larat. tapi bila balik kampung tu segar-bugar je. so aku punya assumption, dia tak serasi la tu duduk di Negeri Johor ni. hehehe... aisey, nak bercerita pasal nasi puyuh kan? sebenarnya husben nak makan laksam ataupun laksa kuah putih. okay... isteri dia malas nak masak sebab orang tak ramai. masak takut tak berhabisan. cakap je la kureng mahir buat kuah putih tu. (*_*) hari tu SIL dah cakap macam mana nak buat tapi aku macam dengar tak dengar je. rupanya husben suka sebab ikan tu SIL letak banyak jugak. dalam pada tu dia dok tanya aku nak makan apa.

aku cakap tak tahu tapi dalam hati kata dapat nasi ayam pun sedap jugak. dalam dok pusingpusing cari benda makan tu husben cakap: "Ke nak makan nasi ayam?" macam tahu-tahu je aku nak makan nasi ayam kan? adehhh... aku pun cakap la okay jugak kalau dapat makan nasi ayam. tapi malangnya kedai yang kami pergi tu tak ada nasi ayam. tapi ada nasi puyuh dengan ayam penyet. aku memang suka jugak puyuh. husben orderkan satu untuk aku.

pic? hahaha... tak ada maknanya nak snap-snap gambar. nasi puyuhnya biasa je. puyuh yang dia dah rebus tu dia goreng. dihidangan dnegan tempe, tauhu goreng, mentimun satu slice, kobis yang agak besar potongannya, kacang panjang suku je panjang ada dalam 4 kerat, sup dan sambal. husben pandang aku. "Ini je ke lauknya? Nasi biasa je?" aku cakap dengan dia: "Tadi masa dia tanya Honey cakap nak nasi biasa kan? Dia ingat yang ni la kot." aku rasa betul la sebabnya bila puyuh tu sampai dia tanya nak nasi yang memang disediakan dengan puyuh tu ke. tapi aku dah tuang sup dan suap anak-anak makan pun. siapa nak habiskan dua pinggan nasi? tak ada maknanya aku nak makan semua tu der...

tapi yang pasti, puyuh dengan sambal nasi tu sedap la. boleh je makan walaupun husben banyak kali suruh aku ambik lauk tambahan lain. malas la. cukup je la dengan apa yang aku makan tu. kenyang jugak. alhamdulillah.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 comments:

  1. baru 1st time dnga nasi puyuh.....de jual kat mana ye?

    ReplyDelete
  2. nasi puyuh xpenah makan lg..burung puyuh pun wani xmakan haha

    done nokia & british council

    ReplyDelete
  3. kan..kdg2 lauk tak bnyak jenis boleh feel lebih lauk tu

    ReplyDelete
  4. sedap makan puyuh..lebih2 lagi puyuh goreng jer

    ReplyDelete
  5. Eiqa tak pernah makan nasi puyuh..
    Tengok pun tak pernah.. hehee
    kesiann eiqaa. :|

    ReplyDelete
  6. hurmm nasi puyuh yee
    nasi ngan burung puyuh grg erkk ;)

    ReplyDelete
  7. as salam

    kalau saya pun ske lauk sempoi je, janji ada nasik, ketat sket pewot..kiki :)

    ReplyDelete
  8. first time dengar.. tak pernah merasa lagi

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign