Fresh from the owner...

17 July 2012

Tiga kali tukar.


kenapa Azfar takut dengan orang lain? aisey... dia pada asalnya memang tak berapa nak ramah dengan orang la. masuk je setahun dia jadi manja plus tak nak dengan orang lain kecuali aku, the father dan ahli keluarga terdekat. pesal entah jadik macam tu. redha je la. tapi jenis Azfar ni kalau tak nampak aku dia okay je sikit. tapi dah nampak tu jangan harap la dia nak berhenti menangis. pening kepala mak ni.

masa dia orang nak masukkan line kat tangan dia tu, dia orang carik kat tangan kiri. tapi tak jumpa. memang nampak bekas cucuk dalam tiga ke empat macam tu la. last-last cari kat tangan kanan. baru la dapat. itu kat tangan kanan la dripnya tu. tapi Azfar ni pulak tak boleh nak duduk diam. dia siap suruh 'kak' lagi. meaning, dia suruh bukak balutan kat tangan dia tu. bila aku kata tak boleh dia ketuk-ketuk tangan kat palang katil. lepas tu main tarik-tarik pulak. adehhh...

sudahnya? memang tercabut la benda alah tu masa nak pergi ambik darah. nurse siap kata tak pasal-pasal kena cari line baru. bukan sneang nak cari line kalau urat tersembunyi. disebabkan yang kat bahagian tangan tu tak boleh guna, nurse kena cari kat tempat lain pulak. tangan kiri dia tak cucuk dah sebab dia tengok banyak sangat kesan cucuknya. so, dia pilih kaki. aku tengok la sebab Azfar tak nak dengan orang kan.


alhamdulillah... sekali cari je dah dapat. kali ni kat kaki kanan. adehhh... dah la Azfar jenis suka merayap-rayap. kalau kat kaki mesti sangkut jugak nanti. mula-mula tu okay je la. tak ada masalah apa pun. masuk ubat semua okay. petang tu pun masuk ubat okay jugak lagi. tapi malamnya nak masuk ubat? saluran drip tu tersumbat. adoiii la... bila jadik macam tu maknanya kena cari line baru.

nurse pun kata nak buat macam mana. Azfar kan kena masuk antibiotik untuk tiga hari. salah satu sebab dia susah nak makan ubat. itu yang masuk ikut drip tu. setiap pagi akan dengar sorang budak ni (umur 6 tahun) dok meraung cakap sakit. kesian sangat. ayah dia yang jaga malam-malam. siangnya mak yang ambik alih. budak tu kena demam kuning. jadik ubatnya pekat sikit dan ada dua jenis. dua pagi akt situ memang dengar suara budak tu je la.

sebab apa drip kat kaki Azfar tu tak boleh guna dan tersumbat? Azfar ni kan ke lasak. walaupun tak berapa nak mesra dengan orang, dia still boleh main-main sendiri. ini la sebabnya:


relax je dia berjalan ke sana sini tanpa pakai selipar mahupun kasut. dia mintak selipar tapi aku lupa nak bawak. kalau dah ada benda alah tu kat kaki nak pakai kasut or selipar macam mana? banyak berjalan la jadik macam ni. last-last kena cari line baru. kali ni nurse lain yang buat. yang ni cucuk tangan kiri. dah jumpa line bengkak terpaksa cabut. buat pulak kat tangan kanan. tapi yang kat tangan kanan ni hari last awal pagi untuk masuk ubat tesumbat pulak lagi. tapi nurse pagi tak cari line baru dah. just bagi ubat guna syringe je.

ibunya ni memang tengok setiap kali dia orang cucuk untuk cari line baru. sakit? mungkin la pada budak sebab selagi tak dapat tu dia orang godek jugak. bukan sekali dua kena cucuk. berkali-kali. kesian? terpaksa tolak tepi la. nak buat macam mana? hari last pagi tu Azfar kena cucuk jugak. untuk ambik darah. dia ada appointment dengan doc bulan 9 berikutan ada something wrong dengan sel darah merah dia. tu yang nak buat test tu. tapi masalahnya darah yang dia orang dapat pagi tu sikit je. nasib badan la labu. darah pun tak nak keluar dekat nurses yang sengal-sengal tu. muahaha...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 comments:

  1. Ya Allah... kenapa ni ka... tertinggal keteapi dah saya ni.. adehhh....

    siannya azfar... sakit tu kak... bila susah nak cari... azfar jgn nakal2 yer... nanti tercabut lagi...

    ReplyDelete
  2. cian azfar tu....cucuk sana sini..lepas ne akak kna bgi azfar makan vitamin la kak..spya antibodi kuat.....

    ReplyDelete
  3. tabahnye azfar..lasak pulak tu..hehe
    moga cepat sembuh ye dik

    ReplyDelete
  4. wpon sakit leg gak main2.... semangat ini yg kite mahukan.

    ReplyDelete
  5. Alahaiii.... tak sampai hatinya tengok budak kecik kena cucuk2. Mak dia mesti lagi tak sampai hati kan?

    ReplyDelete
  6. waa kebalnye dia tak cakit :D

    ReplyDelete
  7. kesiannya azfar..semoga cepat sembuh ya..kuatnya awak.. kalau saya mmg tak sampai hati nak tengok..takut nanti saya marah kat nurse pulak..sedangkan dia cuma jalankan tugas dia..

    ReplyDelete
  8. adoi, kesian azfar..kena cucuk banyak kali.. masa Idlan baru lahir dulu (dia kena demam kunig), kena cucuk banyak tempat jugak.. sampai biru la kaki n tangan dia

    ReplyDelete
  9. masih lasak n aktif tu dlam sakit2 pown !

    ReplyDelete
  10. siannye. azfar sakit apa. semoga cepat sembuh ye. jangan takut makan ubat tau. nanti lambat baik.

    ReplyDelete
  11. Alahai tak sanggup nak tgk...cian Azfar...

    ReplyDelete
  12. adui.mesti semacam je rasa tgk anak kena cucuk sana sini :(

    ReplyDelete
  13. kesian tgk azfar...teringat lagi masa qalief warded dulu rasa fobia bila nurse nak masuk drip tuh

    ReplyDelete
  14. alahai kesiannya dia. teringat dulu masa hero kecik masuk spital, camtu le jugak keadaan dia. semoga azfar cepat sembuh

    ReplyDelete
  15. Dah lm x masuk blog akk.. Nape sbnrnya ni kak...

    ReplyDelete
  16. kesiannya .... sakit tu kan...kita yang tak berapa nak tua ni pun sakit kalau 2 ke 3 kali ...

    ReplyDelete
  17. Sian azfar... Byk gak tempat kene cucuk tuk cari line tu kan.... Tersentuh hati tgk... Sure lebam2 tempat kene cucuk tu....tapi nak buat camne utk kebaikan die jugakkan.....

    ReplyDelete
  18. ciannya dak encem ni...tp walaupun sakit2 camtu..tgk dia main2 tu..rs ilang skit risau....

    ReplyDelete
  19. sedihnya, pengalaman ema masa anak ambil darah time bayi lagi..hampir menitiskan airmata ni...memang tak tertahan...

    ReplyDelete
  20. YaAllah kesiannya kena berkali kali cari line baru.. saya dulu masa kembar warded.. saya yg beriya nangis huhuhu kesian sangat

    ReplyDelete
  21. alahai ciannya azfar.. smpai tiga kali kena pasang drip.. pe2 pun semoga azfar sembuh sepenuhnya k.. amin..

    ReplyDelete
  22. adoii..sakit tu..kak fieda ni pun ketinggalan bas ni..

    ReplyDelete
  23. alololooo keciannyaaaaa T_T

    ReplyDelete
  24. la baby azfar sakit apa tu...mesti sakit...kesian ngan baby..moga cepat sembuh ye jgn lasak2 sgt tau...

    ReplyDelete
  25. Kesiannya Azfar. Mesti biru2 tgn dia. Kalau tak pandai cari jdlah mcm tu.

    ReplyDelete
  26. syiannye...kena cucuk banyak kali.. :(

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign