Fresh from the owner...

21 June 2012

Rabun warna ke?



apa yang kamu dan kamu nampak? ada debate untuk satu nombor ni. kamu dan kamu dah teka nanti aku kasi jawapan ek. tak ada hadiah. saja suka-suka je. benda ni kita pernah buat masa nak ambik test berkomputer untuk ujian memandu kan? alhamdulillah... aku lulus walaupun lebih sikit je dari pagar tu. hehehe... tapi test angka dan warna ni tak fail. bersyuku sebab mata ni elok lagi. tak ada nak pakai spek-spek.

tapi kalau ada yang rabun warna tu boleh adik anaknya tu pun nanti rabun warna jugak. mengingatkan aku pada cerita Leverage dekat astro DIVA. season berapa aku tak pasti. tapi team ni tolong a young lady yang rupanya anak kepada hartawan tu. kiranya young lady ni dibesarkan kat rumah anak yatim kot. kemudian dia jaga ayahnya ni. tapi dia tak tahu pun tu ayah dia. dan peguam pada si hartawan ni nak bolot harta tu.

in the end baru tahu harta tu patutnya dapat kat dia sebab genetik bapak clor blind, mak color blind dapat anak dah sah-sah color blind jugak. itu pun orang tu ter'recalled' yang si young lady ni cakap bapak dia suka lily biru padahal bunga tu putih. ngeee... panjang pulak membebelnya. (*_*)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 comments:

  1. nasib baik x rabun warna...klu tak dulu ambik lesen mesti susah...:)

    ReplyDelete
  2. tp sy tak pat cam la no yg keempat tu, yg pertama dlm baris kedua tu.rabun kah saya?huhu~

    ReplyDelete
  3. salam..

    ni test utk number kan?

    dah lupa dah...hehe

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah masih lom rabun warna lagi nih.....rabun jauh je setakat nih

    ReplyDelete
  5. 45,6,56,8,25 dan 29... lulus tak? hehe:)

    ReplyDelete
  6. sy nampak no 45 6 56 8 25 29.. hihi

    ReplyDelete
  7. belah bawah kiri sekali no berapa? sy sukang jelas kak sal. hukhuk.

    ngkn sy tergolong buta warna. huhkuk.

    ReplyDelete
  8. kak fieda nmpk no45,6,56,2,25,29

    ReplyDelete
  9. sekadar ingin berkongsi..

    saya adalah seorang pengidap rabun warna... bekerja sebagai seorang graphic artist.. seringkali saya gagal dalam mengecam pelbagai warna dengan tepat dan ini agak menggangu prestasi kerja say

    puas saya mencari solusi untuk masalah saya dan mendapati terdapat satu lens khas untuk membantu pengidap rabun warna... apabila saya menjalani pemeriksaan saya terkejut selepas saya memakai lens tersebut, saya terus boleh meneka nombor2 dalam buku ujian rabun warna dengan tepat!

    ingatkan takde bantuan dalam rabun warna.. syukur akhirnya saya dapat juga mengecam warna dengan baik skrg..

    kepada yg mengalami nasib seperti saya dan berminat untuk mendptkan lens ini boleh hubungi :

    0341431039 (dr ahmad)
    ahmad@visioncareglobal.com

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign