Fresh from the owner...

11 June 2012

Eh, ada guli lah!

Azfar kalau dia jumpa benda selalunya dia bagi semula kat aku. tak kiralah apa pun kecuali benda tu yang dia suka. macam bola or kayu or even getah gelang tu. kalau getah gelang dia suka masukkan dalam mulut. entah pa yang sedapnya getah gelang tu pun aku tak tahu. kalau ambik memang dia mengamuk la. tapi kena ambik jugak. takut dia tertelan getah gelang tu lagi bahaya.

macam baru-baru ni dia jumpa guli. sebiji je. jadi dia ambik dan buat main la guli tu. memang dia tak bagi kat aku pun. aku pun sebenarnya tak perasan mula-mula tu. tapi kemudiannya nampak dia macam pegang benda je. tu yang dok tengok je apa yang dia pegang. sebab dia memang teruja dengan benda tu. Ya Allah... sekali bukak tangan dia, ada guli sebiji.

aku perhatikan la dia nak buat agak-agaknya dengan guli yang sebiji tu. jom tengok pics je la ek?! hehehe... (^_^)

mula-mula tunjuk apa yang ada pada tangan.

kemudian baling guli tu ikut suka.

eh, ada lagi depan saya guli ni!

makan la mesti sedap ni.


hahaha... last-last Azfar bawak masuk mulut jugak. lama jugak dia main tanpa masukkan dalam mulut. dah bosan agaknya, tu yang try nak makan tu. bila dah start masuk dalam mulut, memang kena ambiklah guli tu. nanti dia ingat boleh makan pulak. kalau tercekik? mintak dijauhkanlah. budak besar ni bukan tahu apa.

kita la yang kena tengok apa dia buat. nak main boleh tapi jangan sumbat dalam mulut. bahaya. tapi dia tahu ke bahaya tu macam mana? parents la kena bagitahu bahaya tu apa walaupun mungkin kita rasa dia tak faham tai budak-budak ni lama-lama dia akan proses dalam kepala dia benda tu bahaya. sebab at kin of age, dia orang tengah belajar. kita la yang kena guide apa yang boleh dan apa yang tidak.

membebel pulak la akak ni. tu la... sakit gusi dan gigi tak boleh nak cakap banayk. membebel kat sini je la. boleh gitu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 comments:

  1. ehhh seb bek nampak dia masukkan lam mulut...kalo tak perasan....bahayaa kan...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...kite xde mslh ni dgn opal...dr kecik smpi 3thn ni x pernah plk dia masukkan apa2 brg dlm mulut..rs mcm ajaib jgk.. Tp tu la hakikatnya...tp kite sentiasa jg hati2..

    ReplyDelete
  3. hihii lbh kurg alisha gak azfar ni... mula2 buat2 tgk lps tu ngap.. nak rasa apa rasa bnda tu agaknya.. hehheh

    ReplyDelete
  4. masuk mulut...ehhh bahaya!hehehe..

    ReplyDelete
  5. Hurmm.. Masa kita Ada Dan perasan takpe. Tanpa kita sedar itu berbahaya. Comel!

    ReplyDelete
  6. hehe...anak wani pun suka guli juga...yg kita tkut tu bukan apa kan bawa masuk dalam mulut tu yg bahaya...minta simpang la kan :))

    ReplyDelete
  7. budak2 mmg cmtu.huhu
    smua bnda nk masuk mulut ^^

    ReplyDelete
  8. aduhhh berderau lieya tgk azfar nak mkn guli tu...takut.....budak2 ni mmg sume nak merase kan....takut lieya tgk...

    comey plak tgk azfar khusyuk ngadap guli tuh....

    ReplyDelete
  9. anak buah deno pun mcm tu.... suka main guli, bila dah bosan masuk dalam mulut... bahaya betul

    ReplyDelete
  10. azfar!! jgn masuk guli dlm mulut~ tercekik kang, cian umi nya risau.hehe~ take care sis. =)

    ReplyDelete
  11. eiii bahaya kalau masuk ke mulut tu azfar, comel jek azfar main guli..owh rumah baru ye? nice cantik sgt

    ReplyDelete
  12. memang itu penyudahnya.. memang kena perhatikan apa yang dia main..

    ReplyDelete
  13. wah..header berwajah baru la..cantik...background pun ctk...

    hihi..kalau dah sampai masuk mulut mmg kena ambik la kan...

    ReplyDelete
  14. fuiyyooo.. itu lah kita sebagai org dewasa kena perhatikan selalu anak2 kecil ni.. ada je yang menarik di mata dorang pasti sumbat dalam mulut.. haisss naya kalau tetelan.. hehe

    ReplyDelete
  15. guli ni mmg bahayalah,Nuzubillah klu tertelan.sila nyahkan teruskan dr pandangan azfar.hehe.

    ReplyDelete
  16. js time ank kecik mmg tak kasi main benda2 gini kot tak perasan ...bahaya...seriau plak tengok azfar main guli tu...

    ReplyDelete
  17. bahaya tu syg...risau takut trtelan......

    ReplyDelete
  18. Kan dah masuk mulut...tertelan nanti hihihi

    ReplyDelete
  19. nasib baik diperhatikan azfar main guli tu...

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign