Fresh from the owner...

01 June 2012

Disket dan pendrive.


budak-budak zaman sekarang mungkin tak kenal disket aka floppy disk. tapi inilah yang aku gunakan dulu masa belajar. pentingnya benda alah sekeping ni dalam pada nak save data kan? walaupun ruangan dia sikit je tapi masa tu ini je la pilihan yang ada. kadang-kadang tu tu sampai berkotak-kotak disket ni ada dalam bilik sebab nak simpan data punya pasal.

sekarang, benda alah ni dah tak ada lagi. dah jadik khazanah warisan rakya. siapa ayng still guna ni memang terbaik la. ada ke yang guna lagi? biar betul! zaman canggih ni semuanya kena tukar canggih jugak la. mana boleh pakai zaman tok kaduk punya disket ni lagi. cpu sekarang ni pun dah tak ada tempat letak disket ni lagi. tapi kalau yang old version tu ada la. macam cpu yang aku guna sekarang ni, ada je tempat disketnya lagi. hebat kan teknologi.

bila zaman berubah, disket dah tak mampu nak simpan data besar-besar, orang cipta pendrive. easy to use. seanng nak bawak dan senang jugak nak hilang. hahaha... aku ingat first pendrive yang kami-kami kenal beli sebab nak simpan data yang lebih tu harganya cecah RM150 untuk 128MB. bukan gig. dah la pendrivenya gedabak sikit. tak ada la gemuk sangat. setakat boleh guna je. dah la hampir satu kelas ada design yang sama. kelakar la pulak.


bila zaman berubah, harga pendrive pun turun dan MB dah tukar kepada gig yang lagi besar. rupa parasnya pun berubah jugak. seiring perkembangan zaman, bentuk macam-macam ada. comel-comel pulak tu. nak berapa gig? 2? 4? 8? pilih je. harga pun dah tak macam harga yang aku beli dulu. aku pun ada pendrive 256MB, 2 gig dan 8 gig. hahaha... gila pendrive kan? 256MB dan 2 gig tu dah selamat aku bagi kat husben. pada aku cuma tinggal 8 gig je. yang 128MB tu aku dah passed kat my niece. dah rosak pun.






my foot: nanti nak capture rupa bentuk pendrive 128Mb aku tu. buat kenangan. ngeee... dah rosak tapi my niece still simpan sebab itu pendrive pertama dia. sama macam aku la.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 comments:

  1. Tiba-tiba terliur pulak tengok pendrive tu..ekekeke

    ReplyDelete
  2. dulu beli pendrive yg 200++mb tu je pun dah cecah rm200.skrg dpt 4 gig rm50-60.wuwuu~

    ReplyDelete
  3. sye empat dgn zaman dikket tu, klau masuk virus mmg buang je....hikhik...skang nie, klau ader diskey tu pun, x tau nk cucuk kat maner, kat laptyop x de dh floppy a...

    ReplyDelete
  4. ada pula skrg yng nipis sesangat pendrive..

    ReplyDelete
  5. munna punya disket zaman belajar dulu pun ada lagi dlm simpanan..... sayang nak buang walaupun dah tak boleh guna

    ReplyDelete
  6. skrg bila minta disket kat CC..dia tgk dgn muka pelik....ok, taulah skrg org dh tak pakai disket. Satu kotak dia bg kat g...habiskan stok katanya...hahaa

    ReplyDelete
  7. huhu. zmn skrg disket ni org buat cenderahati. boleh jadi tempat letak pen. :)

    ReplyDelete
  8. zmn kita pun still guna disket, sampai kembung potfolio sebab hendak isi projek kt dlm disket. pendrive ada juga tapi hendak beli ma'oi sygnya duit. mahal bebenor.

    ReplyDelete
  9. skrg ni pendrive mcm2 bntuk ada kan.. smeua cntik2 :-)

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign