Fresh from the owner...

15 June 2012

Courage the cowardly dog.



ini lagi satu cerita kartun yang aku layan jugak. kalau orang dok layan movie ke drama bersiri. aku tak, layan kartun je la. hahaha... budak-budak ni selalunya alih bahasa. jadik jarang la dengar cerita ni becakap dalam Bahasa Inggeris. selalunya guna bahasa kebangsaan je la budak ni. semua benda dia orang nak tukar ke BM. adeh... sampai bila baru nak improve BI kalau macam ni?

anjing kaler pink tu diberi nama Courage. dia dijumpai perempuan gempal tu kat tepi tong sampah lepas mak bapanya kena tangkap. kalau alih bahasa, perempuan tu namanya Nyonya Tan. lelaki tu pulak Nyonya Tan panggil Abang Tan. Abang Tan ni memang tak suka kat Courage. bahasa yang digunakan untuk anjing pink ni 'anjing tak guna', 'anjing bodoh' dan 'anjing ngok ngek'. adeh... bahasa boleh tahan kan?! untuk budak-budak tengok pulak tu.

Courage ni asalnya penakut. tapi bila melibatkan Nyonya Tan, benda yang dia rasa di tak boleh buat pun boleh jadi BOLEH. ha, hebat tak kuasa dorongan orang pada kita? bahasa cerita ni memang tak berapa bagus. tapi apa yang anjing tu ada bagus la. tapi aku tak suggest la kamu dan kamu bagi anak-anak kamu tengok. nanti budak-budak ni terikut-ikut. orang-orang tv ni tak berfikir kot sebelum alih bahasa. sebab sangat tak sesuai dengan budak-budak.



my foot: motifnya? aku layan sebab tak ada cerita lain yang aku boleh tengok bila budak-budak ni ramai. uwaaa... kalau tak nanti ada perang-perang. itu yang tak bestnya. aku jugak yang kena settle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comments:

  1. err tak pernah tgk lg kartun ni...


    rinduu plak nk tgk wonderpetsss.... :D

    ReplyDelete
  2. x pernah sempat tgk dik huhuhu

    ReplyDelete
  3. mcm tu eh? tak tahu plk... thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  4. wakakakaka.. lawak la plak... sampai kena gelar anjing bodo dan tak guna... mesti kelakar giler kan.. tapi mmg tak seswai utk tontonan kanak2.. kang terikut2 plak bahasa2 kasar macam tu

    ReplyDelete
  5. Itula bahasa katun ni kan memang tak sesuai ditonton pulak dengan bahasa2 macam ni :)

    ReplyDelete
  6. sy xtgk plak citer katun ni.. hihii

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign