Fresh from the owner...

19 June 2012

Anak-anak memang kena tolong ibu bapa.

Kak Long memang rajin. ada masa-masanya la jugak. kalau datang time dia nak tegnok tv je lambat la sikit rasa nak menolongnya tu. ada masa dia offer diri. ada masa kena mintak tolong. tapi gelagat anak-anak yang macam ni la buat kita senyum je. memang ada masa buat kita hangin je. Kak Long pulak jenis menjawab gitu. adeh... geram je dengan mulut dia tu!

time ni memang aku tak ada assistant. dengan Azfar menangisnya dan tak mahu dengan orang. dengan nak masak sambil dukung Azfar. adoiii la... pening kejak emaknya ni. lepas tu la Kak Long datang nak cuci cawan katanya. aku kata cuci la nak cuci. hehehe...

belum mandi lagi ni.

rambut tak ikat tolong cuci cawan.

kemas sikit nampak.


dengan mulut bisingnya dia pun cuci cawan. siap cakap: "Dia orang-dia orang tu tak sayang mak bapa kan? Sebab tu tak nak tolong. Kak Long sayang ibu bapa sebab tu Kak Long tolong ibu." (^_^) dia kalau bercakap mengalahkan orang tua. ada je benda yang dia nak cakap tu. kalau orang bercerita, dia pun nak bercerita jugak. layankan saja la.

harapnya Kak Long ni besar jadik anak yang baik dan dengar kata ibu bapa. dan masa minda dia tengah berkembang ni, dia senang nak terima banyak benda sampaikan bila ada yang sebut benda tak elok pun dia nak ikut jugak. kalau kita cakap nanti dia jawab balik: " Abang tu boleh pulak. Chik tu cakap tak apa pun." adoiii lagi dan lagi.

dan aku akan cakap: "Jangan ikut orang. Kak Long anak siapa? Ada dengar ibu cakap gitu ke?". bila dia buat jugak baru la aku ambik 'something'. depends la. lepas tu baru la sibuk-sibuk nak mintak maaf bagai. budak-budak ni kan cepat terpengaruh. kalau kita cakap dengan dia elok-elok hari ni tapi nanti dia dengar lagi dia pun ada tendency untuk ulang balik semua tu. masalah pada abang-abang dengan kakak-kakak sepupunya tu la. hmmm... susah!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

  1. eee geramnya kat kaklong ni... macam org besar je gaya cakap nya... pandai!! :-)

    ReplyDelete
  2. good girl kak long..:)

    ReplyDelete
  3. ish ish ish tak pakai baju, seksi la kak long nih!

    ReplyDelete
  4. hihihihi.. seksinya kak long.. macam ni lah anak mak ayah.. kene tunjuk contoh baik kat adik² tau... sejuk perutkan.. tgk anak ringan tulang...

    ReplyDelete
  5. Kak long rajin2 tolong ibu ya! dah besar nnt leh jadi anak yg berjaya n jgn lupe jasa ibu ayah...

    next time cuci cawan pakai le baju.. baru comel, heeee~

    ReplyDelete
  6. wah rajinnya dia tlg cuci pring ...hehe

    ReplyDelete
  7. hihihi..bagus btol Kak Long..
    tolong mama :))

    ReplyDelete
  8. Seksi k.long ;) susah juga kalau terikut2 org lain. Kenalah explain elok2. Walaupun kdg tu susah nk kawal. Kecil lg. Dah besar nanti taulah dia bezakan. Lg pun bila dah besar mcm kita bukan ingat sangat apa kita buat masa umur baya2 diorang ni

    ReplyDelete
  9. alahaiii sweetnya. pandainya kakLong. rajin tlg emak bapa ye. nnt emak bapa syg. smg auni ikut jejak langkah kakLong ni. hewhewhew.

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign