Fresh from the owner...

02 May 2012

Kunyit untuk selesema.



petua orang tua-tua, letak kunyit kat batang hidung dengan ubun anak kalau dia selesema. itu yang aku buat daripada dulu. alhamdulillah, sesuai dengan budak-budak ni. sekarang ni pun still ada flu. tapi aku bersyukur sangat Azfar tak demam. cuma flu je.



my foot: tengah tengok Kau Untukku kat ABO 952. adaptasi novel Aisya Sofea. jom tengok! hehehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comments:

  1. kalau dah besar masih blh lagi tak?? amir dah seminggu selsema tak baik².. dulu masa kecik adelah buat mcm ni.. kalau dah besar ni memang tak pernah buat lg..

    ReplyDelete
  2. utk org tua leh aplikasikan tak? hehe

    ReplyDelete
  3. owh petua yg br sy tau...selalunya sy pakai petua..garam dan minyak-campur then sapu sket kt btg hidung...Alhamdulillah menjadi jgk...

    ReplyDelete
  4. ooo..baru tau...ada gak org kt kg bgi petua dia kata sapu minyak masak kat batang idung baby..

    ReplyDelete
  5. ALA..
    TAK DAN NAK TENGOK..
    DAH HABIS..:)

    ReplyDelete
  6. oooo nice tips...tp tk kuning ke hidung dia tu?olololo comey nye dia

    ReplyDelete
  7. x pernah plak js buat camntu..hehe.
    moga azfar cepat sembuh..

    ReplyDelete
  8. Tahu juga pasal petuani.. cuba tak pernah buat..

    ps: habisla kuning hidung si hensem..

    ReplyDelete
  9. kawan aku pun buat camni....berkesan ek?

    ReplyDelete
  10. betul, sbb kunyit kan fungsinya mengeringkan...

    tu yg jamu2 kita mesti ramuan utama dalah kunyit sbb nak keringakn rahim kita...

    ReplyDelete
  11. a'ah...selalu dengar petua ni menjadik. :D

    ReplyDelete
  12. kunyit kita lum pnh try lg..tk pnh ada kunyit hidup kt rumah..hehhe..

    kita ltk jerslin oil ja..alhamdulillah ok..

    ReplyDelete
  13. kena pakai kunyit hidupkan..

    ReplyDelete
  14. a'aa betoi tu kak.. sy pun guna kunyit kalu alisha selsema..

    ReplyDelete
  15. sy tak pernah cuba plak petua ni.kt rumah nie kunyit hidup pun jarang beli.selalu pakai serbuk je.hehe..

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign