Fresh from the owner...

16 April 2012

Kepentingan air.



Air penting utk membantu mengeluarkan bahan buangan seperti asid urik dan urea dari badan.Kekurangan air memaksa buah pinggang bekerja lebih keras untuk menapis bahan toksik dan lama kelamaan ia boleh menyebabkan kerosakan organ penting ini. 

Air juga diperlukan untuk menjadi pelincir kepada pergerakan sendi dan kajian menunjukkan pengambilan lapan hingga 10 gelas air sehari boleh mengurangkan kesakitan sendi pada 80 peratus pesakit artritis.






my foot: yang pastinya bukan air manis ye sampai 8 ke 10 gelas sehari. itu benda tak sihat jadiknya. huhuhu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

  1. betul sekali. kita mmg kurang minum air. tapi masa pregnant hari tu wajib minum sehingga 2 liter menyebabkan kita rasa sentiasa sihat. skrg ni, balik kpd kurang mnm air smula. huhuuu.

    ReplyDelete
  2. ye, air sgt penting n now sy duk teguk air msk berbotol² since tekak perit ni.. =(

    ReplyDelete
  3. betul2....tu pun tips untk kurus jugak sebenarnye...tapi tu laa lieya ni kuat air manis huhuhu....sgt2 tak sihat kan...

    ReplyDelete
  4. owh!air...tanpamu sape la aku..hehe..yes..agreed!air mmg sgt penting utk kesiahatan kita, jd minum lah air bebanyak.:D

    ReplyDelete
  5. ai sumber utama.. kalau tak minumm air kosong xde tenaga.. hihihihihi....

    ReplyDelete
  6. air yang ditapis pun seeloknya kena dimasak dulu baru boleh minum

    ReplyDelete
  7. sy mmg suka minum air masak..klu kurang minum or minum manis byk2 je msti sakit pinggang

    ReplyDelete
  8. ada kwn sya byk gak minum air, smpi kembung pastu doktor suh kurnagkan...hehehe, lain lak jadi...

    ReplyDelete
  9. mmg selalu amalkan byk minum air kosong..tp jadi kuat kencing la plk..

    ReplyDelete
  10. mmg air ni sgt penting.. tp tu la... sy ni mmg jenis kurg minum airr..huhh!!

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign