Fresh from the owner...

20 April 2012

Itu ke fistula?!



sebutannya memang sedap. F.I.S.T.U.L.A. tapi tahu ke apa bendanya tu? fistula ni berguna pada orang yang sakit buah pinggang tahap 4. yang kena buat hemodialisis tu. my BIL salah seorang daripadanya. dua bulan lepas kot dia ada buat operation untuk fistula tu. aku ingatkan nak masukkan alat sebab nanti nak guna fistula tu untuk cuci buah pinggang kan.

rupa-rupanya operation fistula tu untuk besarkan salur darah. hahaha... aku dengan my sis ingatkan masukkan alat apa-apa je la. rupanya tak. itu pun lepas tangan BIL tu bengkak. lepas operate je bengkak. tak surut-surut. masuk wad dekat tiga minggu jugak untuk checked kenapa jadik macam tu. after 3 weeks baru tahu yang salur darahnya tersumbat. jadik operation kat lengannya tu kira gagal la sebab benda tu dah tak boleh guna. sekarang ni tebuk kat dada la pulak. my sis kata permanent kat situ.

kelakar la bila dok sebut terms tapi tak tahu benda tu macam mana. hahaha... tapi bila dah kena satu benda akan berjangkit la dengan benda lain pulak. akan datang la tiga serangkai tu kecuali kuasa Allah je yang boleh hialngkan segala penyakit. membebel benda lain la pulak.






my foot: macam mana ye nak reply comment blog guna android? ada sesiapa tahu application apa yang sesuai untuk tu tak?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments:

  1. Teringat kat my late father...dia pun pesakit buah pinggang tahap 4 gak..

    ReplyDelete
  2. fistula.. sy xpnh tau plak sblm ni..hihii

    ReplyDelete
  3. moga dijauhkanlah dr segala penyakit.takut pulak dengar istilah fistula nie..

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign