Fresh from the owner...

27 April 2012

Apa benda ni?

seawal pagi. jumpa haiwan ni kat atas pasir. ingatkan dah mati or dalam proses ke arah tu. sebabnya kalau haiwan ni dah jatuh ke tanah, waktu siang pulak tu... susah sikit nak survive. tap bila dok perhati dengan anak-anak baru la tahu dia buat apa. Azfar la excited sangat. siap nak pegang lagi tu. huhuhu... tidak boleh pegang-pegang ye. kat kiri kanan haiwan ni ada kutu cik bi (kalau nak sebut khinzir depan anak-anak, biasanya aku dengan husben akan cakap 'cik bi'. tak baik sebut 'cik bi'. huhuhu... kesian la siapa yang dipanggil cik bi jugak tu ye. tak nak anak-anak sebut perkataan-perkataan tak elok. sebab tu cakap macam tu. dia orang faham. alhamdulillah).

apa dia buat tu?

macam tengah buat something je.

tengah makan ni.


masa dijumpai haiwan kecik ni tengah makan buah ciku. aku dok tengok je cara dia makan. memang macam lapar. tak pun makanan tu buat bekalan kot. memang rumah ayah aku ni buah cikunya banyak. boleh tengok dan dengar la bunyi haiwan-haiwan dok skodeng ke buah ciku tu. kalau keluar rumah tu nampak la makhluk-makhluk kecik berterbangan. okay... belum pernah lagi jumpa 'makhluk-makhluk' lain yang berterbangan ye. nak lari sikit daripada cerita kejap. cuma selalu jugak dengar macam orang bagi salam. tapi bila tengok tak ada orang pun. yang tu memang selalu sangat la.

haiwan ni tak mati tau. anak-anak buah balik sekolah dia orang letakkan ranting kayu kat dalam bakul dan letakkan pulak haiwan ni kat dalamnya. jadik dia tergantung la kat dalam tu sampai la maghrib  baru dia keluar carik makanan kot. hayatnya panjang lagi. ada certain kelawar yang aku jumpa memang dah kojol dah. tapi yang ni aku tak tahu apa namanya. aku ada dengar ayah aku sebut satu nama tapi tak boleh nak tangkap apa benda yang dia sebut tu.






my foot: tak kira apa pun namanya. a new experience for the kids. dia orang takkan jumpa ni kat bandar-bandar. kat kampung boleh la.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comments:

  1. oooo..kelawar kan..mmg kt kg jer la ada mende ni..

    ReplyDelete
  2. emm jarang nmpk bat ni dah skrg ni hehehe

    ReplyDelete
  3. Kluang man? Pernah jgk umah kat kg dimasuki kelawar sesat. Saya selalu takut kalo kelawar masuk rumah. Sebab mmg jenis penakut tak bertempat gitu ahh.

    ReplyDelete
  4. kelawar ni agak mistik kot mungkin sbb haiwan yg aktif waktu malam.seram je pasal dengar org bg salam tu..:)

    ReplyDelete
  5. oo dkt umah akak ramai binatang kecik2 camni ek.. mcm best je suasana tu.. hihii

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign