Fresh from the owner...

18 April 2012

Andaian kita...



Bila jumpa pelacur tepi jalan, orang akan kata: “Eee.. perempuan kotor ni!” Padahal kita tak tahu dia telah dijual oleh bapanya ketika umur 10 tahun.

Bila jumpa bekas banduan, orang akan kata: “Ish... penjahat ni. Jangan dekat dengan dia.” Padahal kita tak tahu dia telah difitnah mengambil rasuah oleh sahabat karibnya sendiri.

Bila jumpa pesakit mental, orang akan kata: “Orang gila! Jangan kacau aku.” Padahal kita tak tahu dia telah didera oleh mak tirinya hingga mengalami trauma berpanjangan.

Bila jumpa lelaki muka hodoh, orang akan kata: “Euww... hodohnya. Siapalah nak kahwin dengan kau tu?” Padahal kita tak tahu lelaki tu kehilangan ketampanannya akibat melecur dalam usaha menyelamatkan ibunya dalam kebakaran.

Bila jumpa status ni, orang akan baca dan membiarkannya begitu sahaja. Padahal kita tak tahu dengan SHARE atau COPY benda ni kita dapat memberi kesedaran kepada orang lain sekaligus diri kita sendiri.








my foot: jumpa di kat FB. ada betulnya. tanggapan pertama yang mungkin betul dan mungkin salah kita berikan pada orang lain.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 comments:

  1. As salam kak,

    Dunia gemar membuat pelbagai andaian serta menghukum sebelum mengetahui sebab musababnya... Kita hidup dgn pelbagai persepsi atas org lain... Selalunya yg buruk2 belaka... Nauzubillah... Semoga kita terpelihara...

    ReplyDelete
  2. Btul..pandangan pertama slalu melulu..;)

    sy akui, kdgkala sy pun mcmtu..

    ReplyDelete
  3. btul tu..sbb tu.. jgn nilai buku tu da cover... :-)

    ReplyDelete
  4. betul andaian semata²kan.. kesian org yg jadi mangsa tu... dipandang serong...

    ReplyDelete
  5. maknanya jgn mudah membuat tuduhan,kita kena berfikir diluar kotak dan bersangka baik dengan org..:)

    ReplyDelete
  6. thats y kita jgn terlalu mudah buat andaian dkt org.. tersalah andai.. dosa yg kita dapat..

    ReplyDelete
  7. jangan nilai luaran sahaja..

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign