Fresh from the owner...

22 March 2012

Ini 'A' Kak Long yang punya.

tajuk boleh tahan. macam Kak Long dah exam je sampai boleh dapat A bagai. Kak Long takkan ada exam. masa tengok yuran hari tu pun, exams cuma untuk budak umur 6 tahun dan 5 tahun. mungkin Kak Long akan seats untuk exams tu tapi tak dikira la sebab penilaian untuk umur 5 dan 6 tahun je. tak kisah la. janji Kak Long ke sekolah tu untuk belajar dan berkawan.

sebelum cuti seminggu tu, budak-budak kelas Kak Long dapat guru ganti. cikgu originalnya tu sakit. tapi guru ganti ni macam tak berapa nak mesra alam la kot sebab bila balik sekolah je Kak Long cakap: "Cikgu baru tu tak nak salam. Terus suruh balik. Muallimah kena salam." apa yang dia orang dah biasa buat, bila sekali tak buat mula la dia banyak tanya. kenapa cikgu ni itu, kenapa cikgu ni ini. aku pun tak tahu kenapa la dia tak nak salam dengan budak-budak tu. takut tangan kotor ek?! ngeee...

dan hari isnin masa cuti sekolah tu, aktiviti dia orang ni kan menconteng je. aku tengok apa yang Kak Long buat. dia cakap cikgu yang ajar. boleh tahan jugak tulisan budak 4 tahun ni. dah pandai. alhamdulillah. melukis pun dah okay. ada la bentuk-bentuknya. selalu sangat tengok sepupu-sepupunya melukis, tu yang dia macam berminat jugak.

jom tengok pe yang Kak Long lukis dan tulis:-

ini A Kak Long yang punya.

ada huruf L. ada jugak garis panjang.

ini la budak yang tengah menulis tu.


tapi budak seusia dia ni tak boleh dipaksa sangat. tambahan pulak dengan sepupunya yang ramai tu. ada 3 orang sepupu Kak Long ni yang sebaya dengan dia tapi still tak dihantar ke sekolah lagi oleh parents masing-masing. jadiknya, ada beza jugak la budak sekolah dengan yang tak ni. daripada segi pemikiran la. dan Kak Long pulak kalau dia tak nak pergi sekolah mesti dia kaitkan dengan sepupu-sepupunya tu. kenapa dia kena sekolah? yang itu dan ini tak pergi sekolah pun. alahai... Kak Long.

Kak Long budak pandai sebab tu kena sekolah awal sikit. hehehe... boleh gitu? ibu nak Kak Long belajar berkawan. bila dah pindah nanti boleh la Kak Long temankan Kak Ngah pulak. tak ada la Kak Long rasa janggal dengan sekolah sebab Kak Long kan dah sekolah. ha, amacam? pening? ngeee...






my foot: Kak Long dah pandai tulis A. satu perkembangan yang bagus. Ibu dengan Abah proud of you la. muaahhhss...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments:

  1. x pe nnt lama2 dia paham...anak i dulu pun sama..tapi kita ajar smbil2 nyanyi so dia rasa seronok ;)

    ReplyDelete
  2. Kak long nie berapa tahun ema...

    ReplyDelete
  3. Bila Dan pandai pegang pencil dengan betul, pasti boleh menulis.. Alhamdulillah ...

    ReplyDelete
  4. belajar rajin-rajin ye kak long..:)

    ReplyDelete
  5. xpa.. belajar pelan2.. lama22 mesti kalong akn jd anak yang pandai!! :-)

    ReplyDelete
  6. Sungguh2 je nampak dia menulis.

    ReplyDelete
  7. ISH...tak suke gak sikap cikgu mcm tu kan..sepatutnye kene la mesra ngan anak murid.....sampai salampun tak mau tu lieya rase melampau la....ape la kan

    tahniah kak long! pandai dah menulis....good job kak long!

    ReplyDelete
  8. btl tu nor stuju diaorg x boleh nk paksa sgt...take time kan

    ReplyDelete
  9. kaklong umur 4 tahun ke? anak buah sy yg 4tahun pun dah skolah dh

    ReplyDelete
  10. cantiklah tulisan A kak Long...anak munna pun dah 4 thn belum hantar tadika lagi... tahun depan baru nak hantar

    ReplyDelete
  11. kena menuntut dgn akak mcm ni, auni kita tu 24jam kartun. org lain tidur dia buat projek. stress dgn pangai dia. mcm mana nak atur jadual tidur dia pun taktau dah. smua dh buat.

    ReplyDelete
  12. anak sy 4tahun cuma sempat sekolah selama 3bulan pastu kami pindah dia tak nak sekolah, terus sy hantar masa dia 5tahun sekarang.

    anak sy masa umo 4tahun dia mmg dh pandai tulis cuma ada gak la huruf susah2 tu amik masa sikit nak buat..

    keep it up kaklong.rajin belajar msti jadi pandai!

    ReplyDelete
  13. macam anak ema..tulisan besar-besar

    ReplyDelete
  14. wah..kak long dh pandai la tu..

    ReplyDelete
  15. oklah tu....nnti lama2 bertambah cantik tulisannya..

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign