Fresh from the owner...

16 February 2012

Azfar dalam PICU.


ini lepas aku pujuk-pujuk dan dia akhirnya tidur jugak.


ini sambungan cerita Azfar. lepas lama gila menunggu tu, doc keluar dan bagitahu Azfar kena hantar ke PICU. untuk bagi bantuan. at the moment, dia ditidurkan. doc bagi oksigen thru alat yang di pam. according to doc, masa aku bawak dia ke hospital tu, Azfar dan kena sawan. so, doc bagi bagi ubat first time. tak ada tindak balas. masuk second time pun sama jugak.

itu yang dia suruh aku keluar untuk bagi bantuan pernafasan. takut ada infection yang sampai ke otak. kalau ikut sejarah memang tak ada ahli keluarga aku or abahnya yang kena sawan. sawan kan keturunan. bila kata kena hantar masuk PICU kat Kuantan, aku terfikir jugak anak-anak yang dua orang tu. masa tu dah around 12 something. nak masuk pukul 1am jugak.

balik rumah, packing-packing baju aku and the kids dan aku angkut semua ke Kuantan. ambulans yang hantar ke sana. my dad kata tinggalkan je yang dua orang tu. tapi memikirkan yang my dad tak sihat. Kak Ngah pulak demam. kalau jadik apa-apa kat Kak Ngah, ayah aku nak buat macam mana dengan dia yang sakit pinggang lutut segala tu?

Azfar admitted pukul 2am. lama jugak menunggu untuk tahu dia kenapa. bantuan pernafasan dia orang tak bagi masa bila aku masuk untuk tengok Azfar sejam kemudian. alatan biasa je la yang dia orang guna. aku sempat la dengar doc tu cakap, Azfar ni lena dan akan tidur sampai ke pagi. tak ada paginya. pukul 3.30 pagi dah dengar suara dia menangis. lepas tu pukul 5 pagi  pulak. mungkin jugak anak-anak aku ni paten tak berapa nak kalah dengan ubat?

sebabnya masa Kak Ngah kena pneumonia dan ditidurkan, dia still sedar dan boleh pulak nak cabut wayar-wayar tu. banyak kali jugak. dia menangis. doc tambah dos tak nak bagi meronta-ronta. tapi still sometimes dia meronta-ronta jugak. sama la macam Azfar ni. katanya akan tidur lama. last-last tak pun.






my foot: banyak cerita sebenarnya. nanti aku cerita sikit-sikit.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 comments:

  1. yaAllah kesian nya. sawan sebab demam ke? ke tiba2? nanti cerita lagi ye. and tak care.. semoga anak2 semua cepat sembuh..

    ReplyDelete
  2. semoga azfar cepat sembuh & sihat seperti biasa.amin3x....

    ReplyDelete
  3. sedihnya hati tgk si kecik tu berselirat dgn wayar bagai...cpt smbuh ye azfar..

    ReplyDelete
  4. Moga azfar xda pe2.. risau pulk tgk... sbr ye anis..

    ReplyDelete
  5. kesiannya dia..semoga dia akan cepat sembuh..sabar ya. anak akak dulu pernah kena paru2 berair umur 7 bulan tebuk bawah lengan keluarkan cecair..dia demam kuat masa tu dgn perut yg besar..alhamdulillah dia skrg sihat ..dh tunggu resulkt spm.

    ReplyDelete
  6. terkejut. speechless .
    kami doakan dari jauh. u tc jugak... hugs :)

    ReplyDelete
  7. Lah kesiannya. Mcm mn boleh kena sawan. Kami semua berdoa Semoga azfar cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  8. moga azfar cepat2 sihat...
    sian dia... jaga anak baik2 dear..

    ReplyDelete
  9. sedihnya tgk c kecil kena camtu..moga cpt sembuh yek..tabahkn hati...

    ReplyDelete
  10. aduhai kesiannya Azfar... semoga cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  11. semoga cepat sembut yee..dah ceria dan aktif semula mcm biasa...

    sabar yee...

    ReplyDelete
  12. sian nya kat azfar....hope azfar cepat sembuh & sihat mcm selalu..

    * sedih je bile tgk anak kecil tu berselirat dgn wayar

    ReplyDelete
  13. Azfar, kamu kuat sayang..
    Untie doakan dari jauh nak..
    Cepat sembuh!!
    Amin!

    ReplyDelete
  14. semoga cepat sembuh azfar...anak2 aku pun tgh demam silih berganti kat umah tu, take care ye!

    ReplyDelete
  15. semoga cepat sembuh. bila Azfar masukPICU

    ReplyDelete
  16. pilu hati tgok anak meronta sakit tu...huwaaaa

    anak sya kena sikit pun dah sedih apalagi cam Azfar ni...

    sabar ye awak...

    semoga cept sembuh

    ReplyDelete
  17. anis.. camne keadaan azfar skrg??

    ReplyDelete
  18. kesiannya azfar...dah baik ke dia... ema doakan semuga cepat sembuh yer..

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign