Fresh from the owner...

01 February 2012

Ada apa dengan homemade playdough?

ada apa dengan homemade playdough? ada macam-macam warna. hahaha... okay, mereng sekejap. nak menjawab persoalan yang diutarakan tentang playdough buatan sendiri ni ye.

IntanBerlian ada tanya apa itu cream of tartar. boleh google kalau nak tengok macam mana rupa bentuknya cream of tartar ni. tapi aku tepek jugak in case IntanBerlian terpaksa berkejar dengan Alisha ye. hehehe... cream of tartar tu serbuk macam soda bikarbonat jugak. pssssttt... rahsia ni tahu. aku dulu ingat cream of tartar ni macam shortening. macam krim-krim gitu. rupanya serbuk. hahaha... kantoi. tak tahu jugak rupanya. itu pun sebab nak buat pancake. resepi kata guna cream of tartar. mencari jugak la. sekarang ni, tak guna jugak. kalau malas bancuh pancake seadanya je.


soalan Puan Zefa pulak pasal lama mana bertahan playdough ni. dah dua minggu playdough ni tersimpan dalam bekas kedap udara dan masih elok lagi. lepas main or guna kena simpan dalam bekas tertutup. baru tahan lama. selama mana? kena tunggu. sekarang ni baru melepasi tahap dua minggu dan masih okay. kalau sebulan pun masih elok, hebat jugak. cumanya... takkan kita nak simpan sampai sebulan kan? dibuatnya anak-anak kecik makan? adoiii...







my foot: ini mainan anak-anak ye. mak-mak boleh menguli kat dapur. eB boleh kasi aerish dengan aed je main. eB boleh main uli-uli kuih kat dapur dengan oma ek?!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comments:

  1. Anak2 mesti suke maen playdough..tp, kdg2 ibu excited gak nguli skli,kehkeh..

    ReplyDelete
  2. err...ini playdough yg boleh dimakan ye?

    ReplyDelete
  3. Owhhh!!
    Utk main uli2 erk..
    Hik3!!!

    ReplyDelete
  4. Terima kasih menjawab soalan.. :D

    ReplyDelete
  5. elok buat sendiri kan, aju tak pernah beli anak2 tanah liat ni, nak buat tu bercinta pulak hahahha

    ReplyDelete
  6. Hah , pengunjuk rasa Italia reli melawan Berlusconi

    ReplyDelete
  7. anak kecil dah takder untuk main dengan benda ni..dah besar2 uli tepung pulak.

    ReplyDelete
  8. ooo yg ni.. nak kene cr lah nanti... hihii.. mesti ada dkt bahagian brg nk buat kek or kuih2 or sewaktu dgnnya kan..hihii

    thanks tau :-)

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign