Fresh from the owner...

15 January 2012

Teaching method. Parents patut ambil kisah!!!

happy je kan?


dah janji dengan Kak Long nak buat playdough untuk dia main-main dengan Kak Ngah. hari ni baru search semula blog pasal macam mana nak buat playdough tu. certain kinders dia orang ada buat benda alah ni. some memang tak buat langsung. learning je sampai habis. of course la ada break. me ingat nak suggest kat kinder yang Kak Long ni masuk untuk varietykan dia orang punya learning facilities and me ingat nak sumbangkan sikit alatan for the kinder.

budak-budak ni cara mengajarnya lain sikit kan? cikgu yang mengajar berbakat. tapi aku rasa kurang bantuan la. nak aku sorang je derma, aku bukan kaya sangat. hahaha... setakat yang boleh tu, boleh la. parents yang hantar anak-anak dia orang ke sini pun bukan miskin sebab yuran kinder ni berbanding Kemas agak tinggi jugak la. cuma aku suka sebab dia orang lebihkan Islamiknya berbanding yang lain.

dan aku tengok parents pun macam tak kisah je. aku tengah nak draft surat untuk hantar ke cikgu. cikgu pulak boleh mintak donation dengan parents yang datang bawak Wish, Alza, Waja bla... bla... bla... apa salahnya untuk pembangunan sekolah. untuk anak-anak jugak. tapi aku rasa parents ni mesti ada unsur-unsur tak nak memberi. huhuhu... tapi apa pun kena usaha dulu la.


kinder ni ada potensi. dulu ramai yang belajar kat sini. tapi sekarang dah sangat kurang sebab parents tak peduli, donation untuk bangunkan sekolah pun tak ada. mood budak-budak pun kurang la kalau ke sini. cuma daripada segi kewangan la aku tak mampu mana. kalau kaya raya tu, aku bantu semua dah. geram je kan? sebab aku pernah jadik cikgu dan aku tahu nak handle budak bukan senang. apalagi nak tarik minat dia orang. kena pandai. patutnya jugak, pihak berwajib area sini, hantar la cikgu-cikgu tu pergi kursus jugak.  join sekali dengan cikgu-cikgu Kemas. tapi entahlah... sebab dia orang ni Islamic based and under different party ke ada yang malas nak bantu?

nak cakap dengan cikgu dia orang pun aku rasa segan. sebab bukan salah cikgu tapi pengurusan sebenarnya. ni nak carik bahan dalam internet untuk bantu cikgu-cikgu kat sekolah tu. at least environment dalam kelas tu boleh menaikkan mood budak-budak nak datang sekolah kan? semangat ni. sebab daripada hari pertama aku dok perhatikan dan daripada anak buah aku yang first (sekarang dah 15 tahun umurnya. dia masuk sini umurnya 6 tahun), ada jugak anak-anak buah lain masuk... keadaan still macam tu jugak. kena ada orang gerakkan baru ada parents bukak mata kot.







my foot: we'll see. dan aku akan cuba ubah apa yang aku rasa aku patut ubah. wish me luck okay!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments:

  1. nak buat perubahan. bagus2..hana sokong :)

    ReplyDelete
  2. a'aa bagus tu.. bknlah kita nak tunjuk terlebih pndai dkt cikgu tu kan.. tp niat kita tu skdar utk membantu... so, sy rasa mmg sesuailah awk wat gitu.. sy sokong sgt2lah!! :-)

    ReplyDelete
  3. good luck...demi kebaikan bersama

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign