Fresh from the owner...

31 January 2012

Homemade playdough.


hari tu janji dengan Kak Long nak buatkan playdough. memang dah lama dah nak buat cuma macam tak berapa nak rajin. tapi sebab dia dah sekolah, buatkan jugak. so, bila dia balik ada jugak la benda yang dia nak main. homemade playdough ni dah lama dah aku tahu resepinya. cuma tak berkesempatan nak buat dan a bit malas. hehehe...

kat sini nak tepek jugak resepinya in case terlupa di masa akan datang macam mana nak buat kan? senang sangat nak buat.

HOMEMADE PLAYDOUGH

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 cawan garam
1 sudu besar minyak masak
2 1/2 sudu teh cream of tartar
pewarna makanan

CARANYA:

- campurkan kesemua bahan-bahan kecuali pewarna makanan. letak atas api dan kacau sampai jadik macam mash potato. kemudian bahagi-bahagi untuk letak pewarna. senang je.



homemade playdough ni kalau termakan pun masih lagi selamat sebab bahan-bahan guna pun bahan yang boleh makan dan kita masak pulak atas api. memang selamatlah untuk anak-anak kita main.






my foot: tengah nak carik alatan kuih untuk Kak Long main macam main masak-masak gitu. sambil-sambil tu boleh kenal bentuk kan?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

  1. kalo masuk dlm oven dh leh jd biskut ni.heheh

    ReplyDelete
  2. boleh buat sendri yer.. ala² macam tanah liat jugaklah kan... lagi selamatkan klu buat sendri...

    ReplyDelete
  3. ooo blh buat sendiri jugak upenya yer.. nk buat gak la nanti..hihii tp cream of tartar tu apa ek?.. mksudnya camne..hihii

    ReplyDelete
  4. Owh.. bestnya. Agak2 tahan berapa ye?

    ReplyDelete
  5. wahh..bagus ni.
    leh try bagi anak main..selamat pun selamat..tq..hehe

    ReplyDelete
  6. DULU MAIN TANAH LIAT JE.... NANTI BOLEH CUBA LAH BUAT NI BAGI ANAK MUNNA MAIN

    ReplyDelete
  7. macam best jerk. nak wat nak wat. tapi eB yg maen. hik3

    ReplyDelete
  8. bgus gak ni kan..kalo ank2 tertelan pon xdela bahaya/

    ReplyDelete
  9. ooohhh sungguh bagus. kita baru je belikan oni tanah liat tu. tapiii masih lagi mak dia simpan, fasal dpt kat dia habis smua dia lekat.

    ReplyDelete
  10. lorh buat sendiri erk...kreatif gak kan hehhee

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign