Fresh from the owner...

13 October 2011

Hero kecil saya meragam.



ini kiranya macam quick update la sebab aku pun tak berapa nak tidur. my hero kecik ni meragam je daripada petang semalam. actually, dia demam. berjangkit daripada the father. tapi yang ni kira demam yang buatkan dia tak selesa langsung. menangis, merengek... semua ada. mungkin jugak dia nak bertukar bulan. entahlah.

ada persamaan antara Azfar dengan Kak Longnya. macam Kak Long, setiap kali ada monthly checked up ke, or kena injection, mesti dia demam minggu tu. Azfar ni pun sama je. masa dia nak kena inject 3 bulan, dia demam. last-last kena tunda ke next weeknya. petang ni dia nak kena inject 5 bulan. demam jugak. sure kena tunda ke next week okay. dah tahu dah.

pagi nanti nak bawak Azfar ke OPD kejap. kita tak tahu sebab musabab dia demam kan? precaution act je. at least jadik apa-apa or the nurses tanya, aku boleh cakap dah pergi hospital dah tadi walaupun kadang-kadang ubatnya benda yang sama (ubat demam sebab Azfar ni baby lagi). most importantly kenapa aku nak pergi hospital? to check on his lungs.

first day masuk. wayar berselirat dan Anis ditidurkan tapi still dia meronta-ronta.


menjawab soalan mamaNoriz dan MamaEma kenapa dengan Anis ye? masa dia dua bulan setengah she was warded dalam ICU sebab pneumonia (jangkitan kuman dalam paru-paru) for 10 days. sepanjang dalam ICU dan 4 hari kat wad kanak-kanak, ada je kes babies died sebab pneumonia ni la. me sampai demam tak boleh nak bangun masa dia warded tapi sebab nak jugak tengok dia kat ICU (parents boleh masuk bila-bila je. tak ada waktu melawat) paksa diri untuk pergi. kalau diingatkan, kita ni nampak lemah tapi sebenarnya cukup kuat.

macam husben aku cakap la. dia kata orang perempuan ni lagi kuat daripada lelaki in terms of emotions. tak tahu la. boleh jadi kot. sebab tu dia kata, incase dia yang pergi dulu, dia rasa aku akan survive untuk jaga diri sendiri dengan anak-anak. hmmm…

hari ke-9 di PICU. dah boleh breastfeed semula. still guna salur oksigen untuk bernafas.




my foot: mengantuk pulak mata ni. perancangan tuhan tu yang terbaik. bersyukur la hendaknya dengan apa yang kita ada. alhamdulillah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments:

  1. Get well soon daer Azfar.. Anis anak dara yg kental.. ;)

    ReplyDelete
  2. omg..sabar ye ling,banyak kan berdoa utk yg terbaik utk anakanda tercinta..

    moga Azfar cepat sembuh..

    ReplyDelete
  3. oh pneumonia...

    syukur skang selamat semua...

    so doktor ada advise amik vaksin pneumococal tak?

    sya amik utk smeua hero kecik dan skang mereka susah kena jangkitan batuk selesama lagi sbb ia kuatkan paru2...alhamdulillah..

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign