Fresh from the owner...

14 September 2011

Pagi ni semuanya tidur!!!

sejak my BIL masuk wad ni, rumah ayah aku ni dah tak macam rumah. biasa my sis yang uruskan. tapi sebab dia jaga suami dia urusan pun jatuh di pundak patik ini. aku admit aku pun tak mampu nak handle semua. bukan sebab tak boleh tapi Azfar tak ada orang nak melayan. sekarang dia boleh baring kejap-kejap je. lepas tu dia nak berdiri or duduk. siapa larat nak layan dengan ke'chubby'annya tu lagi.

aku dengan my kids boleh la aku handle basuh baju, sidai kain, lipat baju segala. tapi kalau dah melibatkan 5 more kids memang extra penat la. pagi-pagi kalau ayah aku tak beli makanan aku masak la. tapi ayah aku selalu kesiankan aku sebab nak handle 3 of my kiddos lagi. tengahari of course la aku yang masak. my sis pregnant. so, dia tak berapa nak boleh berdiri lama. macam aku la masa pregnantkan Azfar. memasak jarang-jarang sebab aku cepat penat berdiri.

itu pun time memasak kena berkejar-kejar sebab Azfar la. nak tinggalkan dia dengan kak longnya memang boleh. tapi lama-lama risau jugak walaupun aku boleh jenguk je daripada ruang dapur tu. semalam, my nieces and nephews pergi melawat ayah dia orang. balik je dah tengah malam. masing-masing dah penat, mengantuk lagi. paksa basuh badan pun ada yang menangis-nangis. aku memang kejan kalau melibatkan orang tak dengar kata ni.

pagi ni dia orang semua tak pergi sekolah. penat. dan pagi ni jugak my sis inform bagitahu condition my BIL makin teruk. pernafasan dia makin drop. my sis menangis je la kerjanya. so, me dah kejutkan the kids. suruh baca yassin pagi ni. sedekahkan untuk ayah. kalau umur dia panjang, panjanglah. kalau tak, reda je la dengan ketentuan Ilahi.




my foot: tak tahulah nak kata apa lagi. me lost my mom masa umur 7 tahun. and anak my sis yang paling kecik 5 tahun. sedih sebab yang kecik tu tak tahu apa-apa dan rapat dengan ayahnya jugak. nak tidur selalu raba siku ayah dia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 comments:

  1. sedih dgr... tumpang simpati... kami doakan dari jauh yer :)

    ReplyDelete
  2. sorry to hear about your BIL's condition. semoga yang terbaik untuknya

    ReplyDelete
  3. ya allah besarnya dugaan kakak anis, meremang bulu roma ni, sebak baca entry ni, kesiankan anak2 yan kecil termasuk baby dlm kandungan kakak anis, ya allah semoga ditabahkan hatinya, dikuatkan semangatnya, semoga dicekalkan hatinya dengan apa jua dugaan dan takdir yang menimpa... amin

    ReplyDelete
  4. sedih pulak baca entry ni..sama2 kite doa yer smga dia cepat sembuh..apa pun Dia lebih mengetahui..

    kita hanya mampu berusaha..berdoa dan bertawakal..insyaAllah mohon pengakhiran yang terbaik padaNya..

    ReplyDelete
  5. smg kakak anis tabahkan hati. Tiap dugaan itu akan menyusul kebahagiaan juga nanti

    ReplyDelete
  6. cume mampu ucapkan bersabar dan mudah-mudahan allah permudahkan segala2nye...

    sedih bile bacenye..terbayang la pulak kalau terjadi kat diri sendiri...mmg perlu kekuatan...

    ReplyDelete
  7. sedihnye...

    kite sama-sama doakan utk BIL awak semoga makin pulih...

    kesian adik awak kan...

    semoga dia tabah dan kuat...

    ReplyDelete
  8. @eB ezrin

    thanx sebab sudi mendoakan daripada jauh.

    ReplyDelete
  9. @Sharinginfoz

    thank you. harap2 ada sinar lagi la.

    ReplyDelete
  10. @ajumohit

    dah early 40's ni macam2 sakit singgah. tapi dok ckp kalau kena diabetes akan ada la yang lain menyusul. 3 serangkai... jantung, high blood dgn buah pinggang. er... yg pregnant kakak sy srg lg. i hve 3 sisters. yg pregnant the last sis la.

    ReplyDelete
  11. @Mamaleesya

    sy pun harap dia kuat semangat walaupun sy tahu dia tak sekuat mana sebenarnya. dan sy harap jgk dia bersedia untuk apa je.

    ReplyDelete
  12. @ainnoraini

    suami selalu cakap kena bersedia. mati tak akan bagitahu kita bila datangnya. tapi hati kita tetap tak boleh nak terima walaupun mulut kata ye.

    ReplyDelete
  13. Terbayang kepenatannya.

    Kesian kat ur sis, hope dia tabah. Smoga BIL di beri kekuatan utk melawan penyakit.

    ReplyDelete
  14. @mamaNoriz

    ini kakak sy. dia yang manage rumah my dad sbb dia anak perempuan sulung. sy the youngest from 6. ms sy kecik pun di la yang jaga sy.

    ReplyDelete
  15. alahai..tumpang simpati..hrp dia kuat semangat dan bersedia menghadapi apa sj kemungkinan...

    ReplyDelete
  16. alahai sayu lak hati..doakan yg terbaik utk ur sis andai itu sudah takdirnya.. kita tmpg simpati..

    ReplyDelete
  17. tumpang sedih..semoga awk sekeluarga tabah menghadapi dugaan..

    ReplyDelete
  18. semoga tabah dan kuat berdepan dugaan

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign