Fresh from the owner...

12 July 2011

Rahsia KISMIS yang tidak kita ketahui...



Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, mencantikkan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Ali a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".

Imam Ali a.s.. bersabda: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa".

Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-thusi disebutkan bahawa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".


my foot: anak-anak pun suka ni jugak...

pic godek2 di Google Image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments:

  1. baru jer beli kismis ahad lepas..kat rumah tu mmg sentiasa ade...byk khasiatnye kan bile makan kismis ni...

    ReplyDelete
  2. kami di Teratak Mawaddah memang suka sangat mkn kismis :) lagi2 auni tu....mmg byk dia mkn

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign