Fresh from the owner...

12 July 2011

Anak-anak zaman sekarang...


entri bengang...


anak-anak zaman sekarang ni bukan setakat advance. tapi kalau yang dah besar tu siap kurang ajar lagi dengan orang tua. faktor didikan salah satu penyumbangnya jugak. especially kalau parents tinggal dengan parent dia jugak. nak lebih-lebih marah anak, backup dek the grandfather. in the end, budak-budak jadik naik tocang la.

they assumed yang parents diaorang kurang power bila the grandfather was there. benda macam ni berlaku sebenarnya. i have seen it happening. bila the grandfather was there, cuit sikit je... menangis bukan main lagi. or kalau kena mintak buat apa-apa, slow je.

cuba kalau orang luar mintak buat benda. or cikgu suruh buat macam-macam, ikut. confirm. tak ada tapi-tapi lagi dah. sebab tu ada cikgu cakap, budak-budak sekarang lebih hormat guru berbanding parents sendiri. mungkin ini realiti yang kita kena hadapi sebab umur dunia pun dah tua kan?

i hope and pray that my kids tak macam tu. jadiklah anak-anak yang soleh dan solehah. ujian DIA pada kita ni simpl je. bagi kaya sikit or ada duit lebih je mesti lupa daratan. tak ingat dah pada orang yang pernah berjasa pada kita. itu la realiti anak-anak zaman la ni...

hopefully aku dan encik suami boleh didik anak-anak ikut cara kami. ikut acuan yang dah kami tetapkan. jangan la terikut-ikut dengan cara orang lain. bantulah kami Ya Allah...



my foot: bengang jugak sebenarnya dengan sikap anak-anak remaja yang makan pun diberi ada hati nak sombong dengan orang tua... huh!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments:

  1. Pernah kena ckp "Bodoh..." dgn anak jiran umur 5,6 tahun kat depan lif....hanya semata2 kita nak lalu depan dia yg tgh bermain.....

    huhuhu sedih plak rs..walaupun tau..budak2 tu mungkin main ckp je sbb terikot2....

    tp mak ayah patut betulkan lah..tak baik ckp mcm tu kat org tua or kat sesiapapun..

    ReplyDelete
  2. pernah baca dlm magazine, katanya perkara mcm ni berlaku sebab anak2 diberi makanan luar terlalu byk. bila xda air tgn ibu susah lah anak nak hormatkan ibu..

    kesimpulannya, bila xda didikan dr rumah anak jd krg hormat dan lbh sukar dibentuk. mgkn ibu2 patut perbetulkan diri

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign