Fresh from the owner...

22 June 2011

Antara Kerajaan dan Swasta...


apa cerita pulak ni? government vs private ni biasa jadik isu jugak. kalau bab kerja, orang kerajaan selalu dapat kenaikan gaji. kalau kat swasta ni susah sikit. tapi kerja kat swasta usually gaji up sikit berbanding kerajaan. eh, betul ke?! entahlah... aku pun dah lama tak kerja. dah tak tahu menahu dah bab tu.

tapi yang aku nak cerita ni pasal pemilihan hospital time delivery. orang yang berduit suka pergi kat swasta. orang yang biasa-biasa ni hospital kerajaan saja la. ngeee... tak ada salah pun nak pergi swasta. dan tak ada salah juga nak bersalin kat hospital kerajaan. itu semua atas pilihan masing-masing. tapi yang selalu aku dengar, kalau bersalin kat hospital kerjaan, bab layanan la yang kurang sikit. betul ke ni?

masa Alya dulu, aku dengan encik suami dah planned nak bersalin kat hospital swasta. saja nak merasa macam mana layanannya. tapi tak sempat pun sebab Alya keluar awal sebulan daripada tarikh due. so, kerajaan jugaklah pilihannya.


bercerita bab layanan... alhamdulillah, aku tak pernah pulak rasa kurang dengan layanan daripada hospital kerajaan. daripada Alya sampailah ke Azfar. tak ada la bab nurse tunjuk muka masam ke apa ke. memang okay je la. time Alya dengan Anis, doc yang handle tapi staff nurse yang sambut baby. luckily, doc perempuan yang aku dapat. bila time Azfar, aku dapat staff nurse dengan pelatih dua orang tanpa doc. huhuhu... doc kat Hospital Pekan ni kebanyakkannya lelaki. mujur jugak yang handle aku pun perempuan.

even masa masuk wad sebab jaundice pun, the nurses were okay. either aku ni bernasib baik...  aku pun tak tahu la. mungkin jugak kebetulan orang yang kena tu time the nurses tengah bad mood kot. hahaha... entah. sebab sebelum ni banyak kali jugak aku dengar orang dok bercerita pasal layanan nurses kat patient. i was lucky sebab aku dapat yang terbaik. thank you!!!



my foot: hmmm...tapi teringin jugak nak pergi swasta. mungkin the next child. tapi yang pasti bukan sekarang ye. 3-4 tahun lagi. hehehe...

pics godek2 di Google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comments:

  1. assalam..akk bersalin spital kerajaan juga, ok je semua misi2kan, atas rezeki masing2. anak akk pun kena jaudice gak 3 ari 2 mlm...misi mmg baik2 kat HKL

    ReplyDelete
  2. masa bersalin kt PPUM ari tu..takde pun layanan yg buruk..semua ok je...
    yg penting kita kena pandai bawak diri..jgn skit2 panggil nurse....menjerit2 sakit ke...mmg le kena marah...

    ReplyDelete
  3. hospital kerajaan ke swasta ke..sakitnye tetap sama....tapi memang ada yang tak mesra..kalau kena jawabnye komplen saje...

    ReplyDelete
  4. Fiza pun bersalin 2 org kat spital kerajaan...dr2 semua bagus...first dapat dr laki....tapi mmg baik ler dr tu...chinese...yg ke 2 pula dapat dr pompuan baik juga...misi pun baik layan kita cam biasa ja...x de la nak tengking2....nasib baik la...alhamdulillah...=)

    ReplyDelete
  5. samala ya pun yg sara dulu g gov gak....ni adiknyer yg bakal lahir pun kt gov gak...setakat ni layanna ok je....nak g swasta dr umah ya ni jauh sangat......

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign