Fresh from the owner...

21 September 2010

Tahun ni tahun exams la... Good luck to my niece and nephews and BIL as wel as SIL!!!


tahun ni ramai yang exams dalam family aku. either encik suami's punya side or my side... sama je. starting dengan UPSR yang bermula hari ni. wah... dah UPSR la. tahun ni belah aku ada tiga orang ambik UPSR. dua lelaki dan seorang perempuan. tak tahu la nak cakap macam mana. trial hari tu pun cuma seorang je antara dia orang dapat result bagus.

yang seorang lagi cikgu cakap boleh polish. tapi budak lelaki ni banyak main. dia pulak suka joint adik-adik tengok kartun. memang kena jerit je dek mak bapaknya suh study. alahai... pagi ni before pergi sekolah, dua kali masuk bilik air. hahaha... risau kot. sebab mak dia letak harapan sikit. anak lelaki sulung. biasa la tu.

minggu last bulan puasa aku perhatikan dia dok membuli adik-adik dia. memang saja carik pasal. aku noticed macam lain je budak ni. waktu berbuka pun dia buat perangai. sampai kena marah. aku cakap dnegan my sis... dia ada masalah tu. mungkin stress. yup!!! dia memang stress. dia tak tahu nak buat apa, dia buli adik-adik dia. itu bahagian aku je.


encik suami punya side pun ada seorang ambik UPSR. cucu sulung keluarga. rekod family encik suami cemerlang semuanya. yang paling cemerlang tengah belajar kat MCKK. terbaik la. dia cuba nak lawan rekod ayah sunya tu. tapi tak tahu la dapat ke tidak.

sementara yang MCKK tu akan ambik PMR. setahu akulah... setakat yang aku tahu, he's the best among the best. cuma masa form 1 dia bercuti almost 4 months sebab patah kaki. main bola punya pasal. tapi still boleh catch up sebab result exam dia okay je.



meanwhile yang dekat MRSM Kota Putera akan ambik SPM. bila tanya macam mana trial or study... jawapan cliche yang aku dapat. mesti dia orang jawab 'boleh la'. boleh la tu mesti score punya la. hehehe... masing-masing nak kena maintain reputation sebab dalam family result semua okay-okay je. masing-msing belajar pun dapat tajaan. 

that's why ada yang pergi Jepun dengan Canada. seorang ambik engineering dan seorang lagi medic. ada lagi seorang yang ambik engineering tapi dia pilih UiTM di hatiku. tak tahu kenapa dia tak pilih nak pergi ovrsea sedangkan result SPM dia pun cemerlang. rezeki masing-masing. belajar kat mana-mana pun sama. yang penting dapat ilmu dan boleh gunakan semula. itu je la...


my foot: sedar tak sedar... bila ada anak sendiri ni, terfikir macam mana la sistem pembelajaran dia orang nanti???


pic credit to Google Image file
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comment:

  1. sepupu dni 3 orang upsr. hehe..dapat result konfem kena buli :D

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign