Fresh from the owner...

31 July 2010

Suhunya cecah 39.2. Re-checked untuk pastikan betul ke tinggi tu dan jawapannya...


Anis demam dah dua hari. hari sebelumnya, checked suhu 38.6 tapi dia usually demam waktu malam je. siang tu walaupun panas tapi suhunya dah turun. 38.6 walaupun di kira tinggi tapi memang macam tu la suhunya tiap kali dia demam.

tak risau ke? tipu la kalau kata tak risau. dah nama pun anak. ibu mana tak risau. kain basah memang sentiasa atas kepala dia walaupun dia dok sibuk nak buang kain tu. tiap kali dia buang, ambik semula, basahkan dan letak semula atas kepala. lama-lama dia bosan, dia biarkan la atas kepala. hahaha...

petang semalam, Anis mula la nak meragam. tak mahu dengan orang lain. memang nak kena dukung dia je la. jari kaki dengan tangan sejuk tapi kepala sangat panas. ambik termometer dan checked suhunya. bila je termometer tu berbunyi, aku tengok la. mak aiii... tingginya!!! 39.2. tak pernah lagi dia cecah 39 kecuali masa dia masuk hospital sebab pneumonia tu dulu.

aku re-checked dua kali nak make sure suhu tu betul ke? dua kali checked after letak kain basah yang penuh air dapat 39 je. memang tu la result dua kali aku re-checked. huhuu... cool fever memang tak berkesan dengan dia ni. masa dia kena pneumonia, berkotak-kotak cool fever habis tapi demamnya tetap tinggi juga.

last-last bawak dia pergi hospital. menunggu jugak la dekat setengah jam. orang ramai dan ramai jugak yang demam. bila turn Anis, MA tu bagi ubat demam. masukkan ubat kat b**t** (tu pun biasa dia kena) sebab MA tu kata tinggi suhunya. masukkan ubat la nak elak kena sawan. paru-paru checked. alhamdulillah... okay-okay je. 

MA tu kata pneumonia boleh berulang. kalau ada blablabla... benda yang sama aku dengar tiap kali bawak Anis ke hospital. dia bagi ubat demam dengan advice yang sama juga, basahkan kepala dia selalu. lap-lap badan, bawak ketiak.

Alya pun bawak jugak. 15 minit je kat hospital dia ajak balik. mengantuk katanya. nak tidur. hahaha... masa dah keluar daripada bilik MA tu dengar dia tengah berzikir kat luar. Alya memang macam tu.

balik je rumah, tanggalkan baju Anis. lap-lap badan segala. dia dengan kakaknya tidur tanpa baju. dan panas badannya sehingga ke entri ni dipost... dah turun sikit. alhamdulillah...



my foot: risau juga hati ibu ni kalau anak-anak sakit. huhuhu... imam muda final ke tak ke... meamng tak fikir lagi dah. yang penting, anak-anak sihat dulu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comments:

  1. lah ciannya dia..adik saya yang 4 taun tu pun demam..kena ge check kan, takut denggi je..adik saya kena jangkitan kuman masa check tadi..moga anis cepat sembuh ya.. ;)

    ReplyDelete
  2. moga anak akak cepat sihat tau... skang musim demam. dni pun baru elok dari demam ni. sobb sobbb

    ReplyDelete
  3. salam ziarah..
    Ala ciannya.. sya kalo ank demam comfirm tak bleh tido.. RISAU!! Harap2 anis cepat sembuh..

    ReplyDelete
  4. Nice dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign