Fresh from the owner...

22 July 2010

Bila dia muntah dan meragam... saya tahu, dia mesti demam!!!


waktu siang dia memang aktif. tambahan pulak sekarang ni. semua benda dia nak buat. makin menjadi-jadi aktifnya. bila kita pegang, dia mesti nak turun. bukan boleh berjalan lagi tapi dia nak merayap. nak mengutip benda-benda yang tak sepatutnya tu la. hohoho...

actually, dia mengiring dan meniarap awal. tapi bila sampai umur sepatutnya untuk merangkak, dia sangat malas. sekarang ni merangkak dua tiga kali je lepas tu... berhenti. end upnya jadik komando. menyusur atas lantai.

tapi, dia dah start belajar berdiri. berdiri lepas tangan ye. tak mahu orang pegang. terlebih advance ni. macam kakak dia jugak. bab mulut, sama je. macam kakak dia jugak la. bising... kalalu bawak berjalan boleh dengar suara dia dengan kakak dia je. ngeee...

petang semalam dia muntah. tapi sikit je. tapi malam dan awal pagi ni, dia muntah tiga kali. aku dah agak, kalau muntahnya banyak dan kahaknya pun banyak juga... dia selalunya demam. itu la yang aku cuba elak. dia batuk, selesema dan demam sekaligus. sebabnya kalau bawak jumpa doc, aku kena bagitahu pasal sejarah pneumonia dia.

kemudian baru la doc or MA's tu check lungs si Anis ni. kalau tak bagitahu, dia orang jarang check. dan advice biasa lepas check... kalau dia bernafas laju  bawak terus ke emergency room. yelah... takkan nak tunggu sampai dia tak bernafas. huhuhu...salah satu cara untuk detect pneumonia. walaupun dia mungkin lelah, kemungkinan untuk dapat semula pneumonia tu ada.

aku ni mengantuk sebenarnya. nak blogwalking pun tak mampu lagi. dari semalam melayan anak-anak yang tak berpa sihat ni. mula-mula kakak muntah. dah setlle kakak, adik pulak batuk dan muntah. bila masuk kali kedua dia muntah... kepala dah start rasa panas. dan dia meragam je la. 

pukul 3 pagi ni dia bangun menangis. puas jugak nak pujuk. mata rasa berat tapi anak punya pasal... no hal. ni pun baru la dia lena tidur sikit. bagi air yang abah dia orang dah doakan, sapu kat kepala dengan muka. baru la dia nampak tenang sikit

huhuu... susah mahu tidur kalau anak-anak sakit. dia orang sure meragam kalau tersedar. nanti kepala aku naik pening pulak.


my foot: tulisan sudah berbalam-balam. cuba habiskan ayat terakhir!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments:

  1. moga cepat sembuh, ya... ololo.. comelnyee ^___^

    ReplyDelete
  2. @ ardinihumaira

    adik dah baik demam.
    sekarang turn kakaknya.
    memang meragam!!

    huhuhu...
    thanks sis!!!

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign