Fresh from the owner...

08 May 2010

Pada mereka yang tidak cukup tidur... jangan baca ini!


ada sesiapa yang baca Metro ruangan Global semalam?
aku tertarik dengan artikel kecik warna kuning tu.
tajuknya?
kurang tidur pendek umur!
hah, amacam?! ada yang kurang tidur?


ini kata reseachers.
aku tak tahulah.
mungkin betul mungkin jugak tak.
mungkin jugak kebetulan kan?
katanya tidur less than 6 hours setiap malam
12% lebih berpotensi untuk mati lebih awal.
gulp! ye ke?
kurang 6 jam ye... K.U.R.A.N.G!



dalam research yang sama dia orang temui jugak benda lain
iaitu...
tidur lebih daripada 9 jam sehari dengan kadar kematian awal.
ketua research di Universiti Warwick, Francesco Cappuccio ni kata...
kalau kurang tidur boleh dapat banyak penyakit
such as diabetes, kegemukan, tekanan terlampau dan juga kadar kolestrol berlebihan.
dia kata lagi ada kaitan antara kurang tidur dengan penyakit.


research ni dilakukan di Naples, Itali membabitkan penyelidikan
selama berdekad-dekad all over the world
yang mana membabitkan lebih kurang 1.3 juta orang.
Francesco ni kata lagi,
doktor patut ambik benda ni sebagai risiko kerana...
ia membabitkan kesihatan awam orang ramai.


research ni bukan baru tapi dah berdekad-dekad.
dah lama gila orang buat.
hah, lepas ni ada yang nak tidur kurang daripada 6 jam?!
tapi make sure jangan lebih 9 jam pulak.
nanti mati awal.
muahaha...


my foot: mati itu ketentuan yang Maha Esa. DIA yang menentukan segala-galanya...



pic credit to Google & info from Harian Metro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments:

  1. errkkk aku tido 4 jam je kot.. keje banyak...

    ReplyDelete
  2. @afiq
    xpe...xpe..x lm la tu.ngeee...x tau la nk kate.tp kajian dia org buat...tggu je la result mcm mana...huhuhu..

    ReplyDelete
  3. info tentang kurang tidur di SIHAT SELALU - Kanser Angkara Kurang Tidur

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign