Fresh from the owner...

24 March 2010

Bila Anis sakit lagi...

Cik Anis ni macam kakak dia jugak. dekat-dekat nak gi klinik untuk monthly check up je... sakit! kali ni flu+cough yang mana buatkan dia muntah. 1st time jadik macam ni before dia admitted to ICU pasal Anis kena pneumonia. bila jadik lagi macam ni... risau jugak! after minum susu, dia akan batuk and itu akan sebabkan dia muntah. keluar la lendir+kahak segala. sepatutnya, entri ni aku posted semalam. tapi Anis meragam sikit, tak boleh nak buat apa dah. aku sempat taip sikit je. walaupun post today, ia tetap entri semalam. ngeee...

disebabkan condition Anis yang tak berapa nak lena tidur malam tu, we've decided to bawak dia jumpa doc. so, ke OPDlah kami. lagi pulak dengan sejarah dia yang ada pneumonia tu... risau bergandalah. tapi dia still aktif. cuma tak berapa nak makan je la. yang lain-lain ok. cuma a bit susah nak bernafas sebab flu dia tu.

mesin yang digunakan. sama macam yang dia guna dulu...

relax jer sedut gas..

bawak ke OPD bukan jumpa doc pun tapi MA yang handle sebab doc tak ada. and the MA tu 'lembut' sangat orangnya. huhuhu... dia checked, dia kata banyak kahak. so, dia sent ke bilik 8 untuk sedut gas. nak cairkan kahak. bukan sedut kahak yang macam biasa tu. yang masuk tiub. bukan... kalau yang tu sakit. even the MAs pun kata sakit. orang tua pun tak tahan. habis tu macam mana??? MA tu kata kalau still tak ok baru dia fikirkan untuk sedut cara tu.

kena pujuk-pujuk sikit sebab bila dah lama sangat...
Anis mula bosan and nak mengamuk...

dipujuk Abahnya dengan zikir dan bacaan Al-Fatihah...

Anis sampai terlelap kejap menyedut gas tu lama sangat. dulu masa dia sedut gas ni, dia baru 2 bulan lebih and tidur je sepanjang proses tu. kali ni dia wide awake and nak terlelap pulak lepas tu. bosan lama sangat dengan mask tu, dia mula nak mengamuk. memang menamuk la kejap before abahnya pujuk dengan ayat-ayat suci al-Quran.

dah settle seme, MA tu checked sekali lagi. dia cakap, setakat ni dah ok la. tapi pantau la dia for 3-4 days. kalau a heavy or fast breathing, bawak terus ke emergency room sebab katanya tak boleh nak jangka jugak. especially Anis ada sejarah pneumonia. so, me as her mother akan memantaulah keadaan Anis ni.

MA tu provided ubat untuk lelah, cairkan kahak and antibiotik (macam biasa... yang ni lah ubat paling susah nak makan sebab tak sedap! huhu..). and balik je rumah terus bagi Anis makan ubat.

"bilalah nak habis sedut gas ni? bosan dah ni!"
mungkin tu lah kata hati si kecik ni...

and sepanjang malam tadi, she's doing ok. tidur pun lena as compared to the previous night. alhamdulillah... hopefully, dia akan recover cepat. and sepanjang aku menaip pagi ni... Anis tak bangun pun lagi. hehehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments:

  1. Keep posting stuff like this i really like it

    ReplyDelete
  2. I think one of your advertisements caused my internet browser to resize, you might want to put that on your blacklist.

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign