Fresh from the owner...

11 February 2010

When the kids are down with...???

Aku tak sempat nak update blog this past two days. My kids are down with fever. Actually Alya je yang down with fever. Anis sihat-sihat je walaupun flu dia masih ada. Belum hilang lagi. Rasanya dah dekat 2 weeks jugak dia kena flu. Huhu.. Alya kalau demam macam biasa la. Very the meragam. Serba-serbi tak kena. Sabar jelah. Kalau siang boleh tahan lagilah. Tapi kalau malam dia started to meragam, habislah. Kalau demam, usually dia tak berapa mahu dengan abahnya. Siang-siang tu oklah jugak. Dah memang macam tu kot perangai anak-anak ni.

Usually get used to it. Tak apalah kalau kita sakit disebabkan anak-anak pun. We can pretend yang kita sentiasa sihat. Tapi anak-anak kalau dah sakit, apa yang depa tahu??? Meragam jelah. Betul tak??? Semalam bawak Alya ke hospital. Last week baru pergi sana. Last week bawak Anis. Alya pun bawak jugak tapi checked scabs (biji-biji air pada tangan tu or so-called kudis buta. Alya tak sempat jadik kudis pun!) dia. Semalam bawak sebab dia demam and ada biji-biji merah bawah kulit kat telalapak tangan dia.

Takut jugak kalau dia kena denggi. Macam my case masa study dulu la. Ada merah-merah bawah kulit. Bila checked, they suspected denggi. Kena pulak kejap demam, kejap tak. Bila demam datang tu the temperature was very high. Bonda ni berhati walang la kalau ada tanda-tanda gitu.

Tapi susah nak checked sebab bila Alya ni dah pandai sangat cakap, semua benda dia tak nak. "Tak nak cucuk!", "Nak keluar!", "Tak nak ubat!"... tu la kata-kata dia sampai doc and assistant dia terpaksa pujuk bagi gula-gula. Alya dapat gula-gula tu senyap la kejap. Bila doc nak checked dia meragam semula la. Nak checked pun susah. So doc checked pun gitu-gitu je. Lagi la aku ni risau. Nak buat macam mana lagilah ek!?

Bila balik rumah and ate the medicines (antibiotik as usual memang tak sedap, ubat demam and ubat for flu), dia nampak dah ok sikit. Antibiotik la paling susah nak bagi dia. Yang lain-lain tu ok je. Especially kalau dia makan vitamin...cukup suka. Tapi masalahnya, ubat first yang dia pilih nak makan tu antibiotik. mengamuk-ngamuk nak makan ubat tu. Bila dah rasa mcam tak sedap, ubat lain pun susah nak makan la. Bila second time nak makan, dia akan reject antibiotik tapi yang tu la yang paling penting sekali. Huhu...

But looking at her now, nampak yang dia dah ok lebih baik dari the day before. Hoping that she will doing just fine the whole day and years. The same goes to Anis. Harap-harap dia okay aje la untuk check up nanti. Aku doakan yang terbaik for my family eventhough aku bukanlah yang terbaik untuk mereka-mereka itu and I'm trying to be the best to you all. Huhu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign