Fresh from the owner...

04 February 2010

Ke hospital juga kami akhirnya...

Me and the kids...

Finally after a week of having flu (Anis) and cough+scabs (Alya), semalam baru bawak dia orang pergi hospital. Just to check la. Macam Anis, since she had and still not recover yet from pneumonia, risau jugak la kalau dia kena flu. Walaupun hingusnya nampak macam tak banyak sebab tak meleleh tapi bila dia tidur boleh dengar bunyi something kat tekak macam kahak je. kahak yang terkumpul lama-lama boleh bawak ke paru-paru.

In the end, tu yang jadik pneumonia tu. Tapi bila doc checked, dia kata she's doing ok. Paru-paru dia pun sounds ok. And dia tak demam. So she gave her ubat untuk cairkan kahak. Ubat untuk selesema jugak ye. Tapi aku tak bagi dia makan ubat selesema walaupun ahli farmasi tu kata ok if bagi dalam dos yang sikit. Tapi she still too young and too small.

Macam-macamlah dia orang ni...

Bila bagi ubat cairkan kahak tu, the second time bagi dia muntah banyak. Good for her la. Bila muntah, kahak pun keluar sama dengan muntah. Anis aktif walaupun kena flu. Sama jugak la macam masa dia kena pneumonia. Cuma masa 2nd day dia demam tu, dia dah tak berapa nak main and she slept a lot. Sekarang pun dia banyak tidur. Tapi bila bangun from sleep, dia main macam biasa.

And Alya time main-main ok je. Tapi bila tidur je boleh dengar jugaklah kahak bila dia batuk. Bila forced dia untuk buang kahak tu dia tak mahu. Sussah jugak bebudak ni. Bab makan ubat tu memilih. Susah kalau dah pandai sangat bercakap ni. Kalau dia dah tak suka dengan ubat tu, dia akan cakap... "Tak best!! Tak sedap!! Masam!!" Huh! Anak...anak!!!

And scabs dia pulak daripada dia kecik lagi dah ada. Masa mula-mula dulu kena dua belah tangan. Bila dah besar sikit, kena belah kanan je. Belah kiri langsung tak ada efek. Cuma masa raya last year dia kena scabs yang teruk pada tangan. Tapi yang belah kanan tu macam-macam ubat dah letak. Bila baik je, 2-3 hari kemudian kena semula.

Wajah-wajah ceria...

Dapat la dia antibiotik. Memang puas jugaklah pujuk nak bagi makan ubat. Tapi dia makan jugaklah. The other ubat yang dia dapat ubat selesema tapi ubat kahak adik dia pun ada jugak bagi walaupun dia kata tak sedap.

My kids... bila sakit-sakit ni risau jugak. Especially bila Anis ada sejarah pneumonia and masuk ICU. Jadik apa-apa walaupun pada Alya, tak sedapnyalah rasa hati. Parents punya perasaan memang macam tu lah kan...


Kakak dapat gula-gula...

Adik yang bulat...

Huhuhu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign