Fresh from the owner...

25 February 2010

2nd appointment Anis di HTAA

yesterday Anis punya 2nd appointment dengan Klinik Pediatrik kat HTAA pasal kes pneumonia dia tu la. yesterday jugak dia kena x-ray sbb doc nak tengok perkembangan lungs dia. she's doing great and the flu baru je baik a few days before pergi check up. kami bertolak dari rumah awal sebab dah tau, sangat susah nak dapat parking kalau sampai lambat. memang susah gila nak dapat parking and kami main pusing-pusing 2-3 kali jugak before dapat parking. jenuh!!! hampir sejam jugak la nak carik parking je.

ni on the way nak ke HTAA...
Me with the kids di awal pagi yang agak panas...

sampai-sampai je kat HTAA, parking memang dah penuh. sampai kat luar pun orang parking jugak sebab tak ada tempat. and we decided then, to have our breakfast 1st. kebetulan, perut pun a bit lapar and the father tak boleh tak makan. hypo nanti. huhu...

Alya kat kedai makan ok je sampai la sorang pelayan ni tegur dia. si kakak ni boleh dilihat tapi tak boleh sentuh and tegur dia. takut dengan orang sikit yang bermaksud bagus sebab kalau tak takut dengan orang, macam-macam boleh jadi kan? zaman sekarang ni bukan macam zaman kita-kita dulu.

breakfast and macam biasa la jugak..
abah cuba pujuk anak manjanya itu...

after makan segala, we went back to the hospital dan pencarian parking pun berlakulah. memang hospital ni kena buat kat tempat lain la. susah kalau tak ada parking. nak buat macam mr. bean karang, kejam la pulak. kalau la kereta boleh parking atas kereta orang lain, sure kami buat punya. bila sampai je kat depan klinik, orang tengah ramai. appointment Anis pukul 11.30am. time ni baru pukul 11am. lepas letak kad appointment, tunggu la kejap. bagi Anis susu and borak-borak dengan mothers yang ada dalam tu.

depan Klinik Pediatrik...
kat dalam sementara menunggu turn...

kebanyakkan kes yang dirujuk ke pediatrik ni sama ada jaundice ataupun premature babies. nak check perkembangan babies la tu. biasa tanya-tanya the mothers apa sakit anak, itulah jawapan yang dia orang bagi. ada la jugak kes lain. tapi tak jumpa lagi mothers yang bagi jawapan selain daripada dua tu. bila dia orang tanya, aku bagitau la pasal Anis pernah warded dalam ICU and kena pneumonia. dia orang akan tanya macam mana kena. apa pneumonia tu. mothers talk!!! hehehe...

lepas timbang berat, ukur panjang and ukur lilit kepala, kami ke bilik x-ray. kat belakang je. nombor untuk jumpa doc the nurses akan bagi kemudian. kami pun ke bilik x-ray. masa tu nombor yang masuk... 1034. kami dapat 1044. jauhnya perjalanan. dekat 45 minit jugaklah menunggu our turn sampai Alya pun dah mengamuk-ngamuk. bosan lama sangat. x-raynya kejap je.

before we left the x-ray's room lepas dapat film tu, ada this 1 mother. dia bawak baby kecik. mungkin nak x-ray jugak kot. masa tu dah dekat pukul 1. receptionist kata, "Datang pukul dua nanti. Sekarang ni time rehat!". apalah salahnya untuk dia buat x-ray pun. orang pun tak ramai masa tu. nak menunggu sejam lagi??? huhu... berpeluh jugaklah...

menunggu pulak kat bilik x-ray...
masa ni nombor 1034 ye...
Alya senyum bahagia lepas tumpahkan air milo atas gaun dia ni...
huhu...
Anis macam biasa je la...
happy manjang... tunggu turn nak di x-ray

dah dapat x-ray, kena la patah balik ke Klinik Pediatrik tu. by that time, orang pun dah tak ramai. klinik tutup around 12.45 berdasarkan kertas yang tertulis kat pintu masuk. dah bagi x-ray kat nurse, ambil nombor and tunggu lagi. turn kami dah lepas. nombornya ye pak 2013. masa tu yang dipanggil masuk, 2028. dalam 3 minit menunggu, nombor kami pun dipanggil. and the doc yang checked Anis was the same doc yang turut merawatnya masa admitted dalam ICU.

dia tanya basic questions... ada sakit? demam? sesak nafas? minum susu okay? dah jawab soalan-soalan dia... he said, berdasarkan x-ray yang baru buat tu... Anis punya lungs dah okay. tak macam masa dia mula-mula admitted. getting better day by day. aku pun ambil kesempatan tanya pasal tangan dia yang biru kalau pegang lama sikit. and he said:

"Saya ingat lagi kes dia ni. The chubby girl yang susah nak cari urat. Sampai terpaksa nak cukur rambut. Salur darah dia tersumbat sebab tu tangan dia biru!"

walaupun ada keinginan nak tanya pasal echo sound yang dia orang kata nak buat... tapi aku pikir-pikir balik, tak apalah. if anything happens, i will blame the docs. hohoho... boleh gitu? and Anis sepanjang checked up very-very the active one. semua nak masuk mulut. doc bagi pen, mainan. favorite dia la masukkan barang dalam mulut. cuma doc kata jangan bawak pergi vacation lagi la sebab dia dalam proses baikpulih...

dah siap semua tu, dia bagi pulak appointment lagi empat bulan. nak tengok progression dia. doc kata takut-takut ada efek pada brain. so far, condition dia okay. jumpa lagi bulan 6 la ye doc. itu pun kalau saya dapat jumpa doc yang sama lagi...

and that's it... the journey of Anis sepanjang buat checkesd up semalam... huhu...

si bulat saya yang makin sihat...
alhamdulillah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign